Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Copycats te over in de Hedendaagse Games Industrie

Google Plus Jan Johan Belderok
Google Plus Jelle Kunst
05/01/2018 0 Tweet Het Like/Deel Het

Nu 2017 achter de rug zijn we op de redactie volop aan het vooruitblikken. Ondanks de Gamekings ‘magic’ die we rijk zijn, is het ook voor ons nog altijd niet mogelijk om in de toekomst te kijken. Gelukkig maar, want al het speculeren maakt dat we lekker kunnen discussiëren voor de camera. In deze eerste volwaardige Premium-discussie van het jaar stellen JJ en Jelle het toenemende kopieergedrag in de gamesindustrie aan de kaak. JJ is van mening dat partijen maar weinig met innovativiteit op de proppen komen. De heren bespreken in dit item de oorzaken van deze vaststelling. Check nu ‘Copycats te over in de Hedendaagse Games Industrie!’

Waar komen de vele Copycats vandaan?

We gaan 2018 met frisse moed in. In het tweeluik waarin Jelle, Koos en JJ vooruitblikken op 2018 spraken de heren een hoop positieve geluiden, maar het lijkt realiteit dat de gamesindustrie opnieuw een zwaar jaar tegemoet gaat. Het aantrekken van de economie maakt vooralsnog niet dat het financieel voorspoediger gaat met uitgevers en ontwikkelaars. Zonde, want we willen allemaal dat de gamesindustrie weer gaat floreren. De toenemende onzekerheid maakt dat uitgevers weinig risico dulden, wat zich weer vertaald in consequenties voor de creatieve vrijheid van ontwikkelaars. Op deze manier wordt kopieergedrag wellicht in de hand gewerkt. Een cultuur waarin creativiteit wordt afgestraft is niet gezond, maar het lijkt op dit moment wel de werkelijkheid. JJ en Jelle gaan in deze Premium-discussie dieper in op de materie.

Wat is jullie mening over deze kwestie? Zijn jullie het eens met de woorden van Jelle en JJ? Zien jullie een soortgelijke trend aan de gang? Zo ja, wat is jullie mening over de mogelijke oorzaken? Laat je horen in de comments onder ‘Copycats te over in de Hedendaagse Games Industrie!’

Loading...
 • Dr. Shitcakes

  Die clones op Android zijn echt belachelijk. Heeft niets meer met games te maken, eigenlijk doe je ze met het woord “copycat” nog te veel eer aan. Het is gewoon puur meeliften op de naam en bekendheid van iets, in de hoop dat er iemand gek genoeg is om op een advertentie te klikken of iets in-app te kopen.

  Zoek ook maar eens op een game als Cuphead of PUBG. Een groot deel is nep, een ander groot deel is in een paar uur met Unity in elkaar gezet op basis van iets anders, en héél soms zit er iets tussen wat een beetje werkt. Vind het wel eens lachen om naar kijken, hoe extreem slecht het is.

 • Fantastic xNL

  Hey JJ, het is wel zo netjes om ook de bron van dat interview te noemen. Ik merk dat je dat vaker achterwege laat als je andere media als bron/inspiratie gebruikt . Is niet echt journalistiek verantwoord denk ik.

  Thanks voor de items alweer dit jaar! 🙂

  • JJ

   Ga er op letten

   • Ranesh Vai

    Zou ook fijn zijn wanneer die content in de video-info gelinkt wordt.

  • Harry

   Het stukje is deels zonder bronvermelding van andere sites gekopieerd omdat dit zo mooi aansluit bij het onderwerp.

 • oswald

  Heel sympathiek en correct antwoord van de gamemaker. Van de andere kant reageert hij natuurlijk zo omdat hij ook wel nattigheid voelde toen hij 1 op 1 de mechanic en de invulling met die boom pakte uit Sexy Hicking. Ik denk dat dit ook een heel slim antwoord is omdat zijn 1e hit nu de game zelf is en zijn 2e hit dit antwoord is, waardoor het veel in media komt en ik uberhaupt van de game hoor. Daarnaast blust hij met het antwoord mogelijke kritiek op zijn eigen game.

  Wat het verschil in deze natuurlijk is, en waar een appstore ook voor moet waken is het fenomeen waarbij klanten doelbewust worden misleid omdat er games gekopieerd worden compleet met titel en afbeelding. Dat is inderdaad zoals in het item gezegd wordt niet lenen of inspireren maar kopieren.

 • Bloempjes

  Een game mechaniek zoals het blokjes stapelen van Tetris mag je gewoon overnemen, maar als je de visuele stijl of de naam e.d. gaat overnemen dan ben je verkeerd bezig. Dat is wat er gebeurde met Flappy Bird, Cuphead en andere kleine games, daarvan werd de hele zaak hondsbrutaal gekopieerd.

  Het is van meneer ook nogal naïef om zo te denken, want als je niet actief je copyright beschermt dan raak je het kwijt en mede daarom hoor je zo vaak dat Nintendo fan made games e.d. offline haalt. Een ander probleem is dat de creatieve weg om zo’n game te maken weken/maanden kan duren, maar dat het kopiëren een paar dagen kost en een Aziatisch bedrijf wat er wat marketinggeld achter zet het origineel weg concurreert.

  • Ranesh Vai

   De vraag is alleen wel of wanneer je alles overneem behalve de naam, het dan opeens wel ok is?

   Verder was Flappy Bird op zichzelf ook een kopie van bestaande ideeën. Dat dat op zichzelf een hype werd, maakt niet dat het opeens alle creatieve credits mag claimen.

   Ik ben niet echt bekend met namaak-Cupheads, maar als iemand met een soortgelijke game uitkomt in een soortgelijke stijl, zou ik het niet meteen een ripoff noemen. Eerder een kloon. Je copyright beschermen kun je misschien doen, maar is niet zo makkelijk als je denkt. Kost sowieso tijd en geld en je geeft anderen de aandacht die je ze niet wil geven. Dus als het zo ver gaat dat ze echt hun naam moeten aanpassen, hebben ze waarschijnlijk al meer aandacht dan ze ooit zouden krijgen.

   Dat Nintendo fanmade games laat verwijderen, vind ik zelf juist een slechte zaak. Dit zijn fans, die op deze manier de zaak steunen. Zo lang ze erbij zetten dat het geen officieel Nintendo-product is, moet je fans gewoon fans laten zijn, zeker als ze zo toegewijd zijn dat ze zelf een game maken.

   • BassieB

    Namaak cupheads zijn er wel degelijk…..maarja heel het idee cuphead bestond al 20 jaar….gewoon contra met 2017 graphics.

    • Boskeerl

     Aaaaargghhhhh contra

    • Bloempjes

     Zelfs Gamekings had namaak cupheads bij de eindejaars interviews.

    • Ranesh Vai

     Kun je misschien een paar namaak Cupheads noemen? Dus games in het shmup-platform-genre (waar inderdaad er al meerderen van waren en in het 8 en 16-bit-tijdperk gewoon een genre op zich was) met dergelijke graphics?

     Of heb je het gewoon over Contra-achtige games (topgame was dat. Intense gameplay waar falen echt gewoon aan je zelf lag).

     • Bloempjes

      Het gaat niet zozeer om 1 game wat geïnspireerd is op en wat de lijn van namaak/kopie opzoekt. Het gaat om een hele kloon industrie waar een beetje populaire app meteen door honderden anderen zonder blozen wordt nagemaakt. Hier wat Cuphead voorbeelden: https://gamerant.com/cuphead-mobile-clones/

   • Bloempjes

    Grijs gebied. Het probleem met clones is dat ze vaak minimale veranderingen aanbrengen om aan de ene kant herkenbaar genoeg te zijn zodat de consument kunnen lokken en aan de andere kant net anders genoeg zijn om er juridisch mee weg te komen. I

    Flappy Bird was niet de eerste kwa gameplay, maar had wel een eigen smoel en kon je als app enigszins uniek noemen. Dat men de gameplay kopieert is niet erg, maar in het item zie je ook hoe ze de naam en artwork min of meer kopiëren.

    Je moet echt even de app store clones van Cuphead opzoeken, want dat is om te lachen als het niet zo triest was. De originele Cuphead staat niet eens in de app store dus mocht de gemiddelde app store consument van Cuphead gehoord hebben dan zou die door deze misleiding eenvoudig in de val gelokt kunnen worden.

    Deze clones dragen echt 0,0 bij aan de evolutie van games en teren puur op de creativiteit van andere ontwikkelaars. Ze houden de ‘trending’ games in de gaten en kopiëren dat waar ze brood in zien. Nu kennen we ook de variaties op Clash of Clans en hoe veel apps een logo van een schreeuwend mannetje hebben, maar zelfs daar kun je nog enige originaliteit ontdekken.

    De fan games worden vaak gedoogd totdat ze commerciële stappen ondernemen of zodanig bekendheid genereren dat Nintendo geen oogje meer toe kan knijpen.

 • ? ? ? ? ?

  Opzich was Getting Over it ook niet heel origineel want is 1:1 Sexy hiking (wat een troep game is lol) maargoed.

 • ViesVuilEnVet

  Het erg sneu dat als iets succesvol is dat er binnen 48 een clone van die game in de appstore staat. Die bedrijfjes zitten heel de dag te wachten totdat er iets hip begint te worden en gaan dan als een stel Duracell konijnen te werk. Jongeren spelen het toch wel.

  En hoe zit het bij content makers zoals jullie? Bijv. Lettertypes en muziek onder items? Waar moeten jullie opletten? Want aan het einde van een item hoor je ook een zoem wat lijkt op een lightsaber (ik ben geen Star Wars fan dus ik weet het ook niet). Wanneer heb je rechten op een bepaald soort fontje of geluidsample? Aangezien jullie het achter een paywall zetten.
  Op YouTube hoor je ook allerlei muziek enz. En soms hoor je dat ze het geluid eruit hebben gehaald wegens copyright, Mag dat allemaal?

 • VritteKloat

  The big rack klinkt wel als een goede burger

  • Nephilim1977

   Bij de Hooters natuurlijk 😉

 • Ranesh Vai

  Beetje jammer dat jullie niet ook gewoon wat beelden hadden van die clones en een idee gaven over hoe goed of slecht deze zijn.

  Verder, spreken over creativiteit en vervolgens de Big Mac noemen? Jullie begrijpen dat dat gewoon een hamburger is van een bepaalde soort die gewoon goed gemarket is en waar ook McDonalds zelf al verschillende varianten van verkoopt? Dit is juist mis met het claimen door verschillende organisaties; zeer generieke ideeën claimen als van zichzelf en vervolgens doen alsof anderen jatten.

  Overigens, noemen jullie dit item weer een premiumdiscussie, maar zoals gewoonlijk is er amper discussie. Het is een gesprek. Dit terwijl creativiteit in de industrie wel een discussiewaardig item is. Pak dan twee mensen die echt een andere mening hebben of, als er maar twee specifieke mensen beschikbaar zijn, zorg dat twee mensen tegengestelde standpunten verdedigen en zich vooraf ingelezen en ingesteld hebben op het argument aldaar en ga pas richting het einde van het item naar iets waarbij je de betere argumenten accepteert en iets meer een gespreksvorm.

  Het jatten van ideeën en dat weer verbeteren, is iets dat in vele takken van sport zeer succesvolle producten en ideeën oplevert. Van het leiden van organisaties tot aan het ontwerpen van entertainment-producten. Verder, als iemand niet eens aanwezig is op een bepaald platform, dan moet je al helemaal niet zeuren. Zorg er gewoon voor dat je beter bent.

  • JJ

   Geen discussie, gewoon een item. En oals we aangaven, het is verhuizingsweek. De komende weken komen er gasten langs om te praten over onderwerpen. We luisteren echt wel naar de comments. Alleen willen mensen het van vandaag op morgen ingevoerd zien.

   • Ranesh Vai

    Ik heb het hier niet over gasten gehad (hoewel ik hier inderdaad wel vaak voor pleit, maar ook begrijp dat A, dit momenteel lastig is wegens de verhuizing, en B jullie hier wel degelijk een start mee gemaakt hebben).

    Omtrent de discussie-aard, zie ik in de video-info wel staan: “In deze eerste volwaardige Premium-discussie van het jaar”….

 • BassieB

  Kapers op de kust*

  • Dat dacht ik aanvankelijk ook, tot ik me realiseerde dat het waarschijnlijk een woordgrapje is (copycats – katers; get it?).

   • Buck Bijlsma

    Woordgrapje ja;)

   • BassieB

    Ah…. “clever”

 • Jord-O

  Het doet me echt denken aan Worms 2, die Bungee skill.

  • verberk

   Over worms gesproken, dat doet me dan weer heel erg denken aan Tank Wars op dos 😉

 • bryan

  Kopiëren ? stelen

 • Dit is een verhaal zonder eind, het “kopiëren” van dingen/ideeën komt in alle media voor, muziek, gaming en films en zal altijd zo blijven.

 • Jochem Boom

  Ik ben wel benieuwd naar skate’s standpunt in deze. Met een achtergrond in hiphop en dance waar sampling en remixing de norm is, kun je denk ik veel zinnigs zeggen over dit onderwerp.

  Ik heb het gevoel dat jullie het probleem groter maken dan het is. Die letterlijke klonen zijn echt not done, maar voor de rest is het gewoon een kwestie van inspireren en itereren, hoe onorigineel en gemakzuchtig het soms ook is.

 • lowie aad

  get over it moet niet zeiken over clone’s

  https://www.youtube.com/watch?v=QN96kBlP6wQ&t=265s

 • Farry7

  Ik vind PALADIN creatieve armoede.

 • Halper

  Zolang er iets is waarmee ze zich onderscheiden moet het kunnen. De vraag is in hoeverre je je moet onderscheiden van gameplay en vormgeving. Ik vind dat je in zowel gameplay en vormgeving iets moet zitten van onderscheid en dat kan al in de kleinste details zitten. Zolang het maar niet precies hetzelfde is moet het kunnen. Waar die scheidslijn precies zit dat is lastig. Ik denk toch dat publiek er alleen in mee gaat als het echt iets toevoegt en anders een copy liever links laten liggen maar er moet wel altijd ruimte zijn voor verbetering. Als een copycat te veel teert op hetzelfde zoude ze eigenlijk een bepaald bedrag van de winst moeten afstaan aan de eigenaar van het orgineel. Dit is mijn mening.

 • Pascal Tettero

  deden ze dat maar met rock ’n roll racing zonder dat het geclaimed werd door 1 of ander kutbedrijf

 • Reill

  JJ’s quote van de dag: Geimproviseerd raken ipv geïnspireerd raken 😛

  • Steez977

   Ik hoop dat ze voor dit jaar bijgehouden worden voor tijdens de endejaars items. Een top 10 zou mooi zijn (of 20) 🙂

 • Uther Pendragon

  Ik word nu wel een beetje moe van dat vergeleken van Fortnite en PUBG. Het zijn beide games in hetzelfde genre en beide ontwikkelaars hebben de basis mechanics overgenomen, maar ontwikkelen zich in totaal verschillende manieren.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord