Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Premium: Story driven games verliezen van service games

Gamekings Boris
Google Plus Boris van de Ven
Google Plus Jan Johan Belderok
Google Plus Jelle Kunst
13/05/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Online wordt een steeds belangrijkere term binnen de gamesindustrie. Niet alleen qua multiplayer, maar ook op gebied van het aanbieden van content. Phil Spencer, de ‘leider’ van Xbox, heeft in een interview laten weten dat hij wel geïnteresseerd is in een Netflix-achtige service op het gebied van games. Je zou dan maandelijks een bedrag betalen om gebruik te maken van een server waar je je games vanaf kunt streamen.

Netflix-model

Een reden achter de groei van het online-aspect van games zijn de service driven games: games zoals Destiny, waarbij je in-game content kunt unlocken voor echt geld en waar je niet meteen mee klaar bent als je de storyline hebt uitgespeeld. De populariteit van dit soort games zou een Netflix-actige gaming service interessant maken, maar eerdere streaming diensten als Playstation-Now en Onlive zijn geen grote successen geworden. Het idee voor de Xbox One zou een streaming dienst zijn waarbij je net als bij Netflix rond de 10 euro per maand betaalt en keuze hebt uit bijvoorbeeld 50 games. Van die inkomsten kunnen vervolgens exclusieve games gemaakt worden die alleen op dat platform te spelen zijn.

Steam

JJ, Boris en Jelle bespreken de mogelijkheden hoe het nieuwe platform eruit zou kunnen zien en wat de voor- en nadelen zouden zijn. Een voorbeeld van een goede service is natuurlijk Steam, waar de games goed vindbaar zijn en waar ze ook voor een goede prijs worden verkocht. Vandaar zou een samenwerking vanuit Xbox met Steam een hele slimme zet zijn, ook omdat gesproken is over dat de Scorpio compatibel zou kunnen zijn met de PC.

Een hele interessante discussie over waar het heen gaat met het spelen van games, maar wat zijn jullie gedachtes? Zie jij een streaming dienst met exclusieve content zitten, of hou jij het liever bij games kopen? Laat het ons weten in de comments.

Loading...
 • Scare

  Ik wil een nieuwe console met nog betere graphics waar ik op kan gamen en aanvullende diensten op krijg als Netflix en Spotify. Het zou fijn zijn als het makkelijker en goedkoper wordt gemaakt om games digitaal te consumeren. Voor de rest svp geen onzin Microsoft want anders mag je je apparaat houden.

 • Emiel van Daele

  Xbox Game Pass is al aangekondigd heren.
  De games worden inderdaad niet gestreamed maar gedownload.
  Voor een tientje in de maand mag je ze allemaal spelen 🙂
  Deze feature wordt al beta getest. Ik heb het al een dikke maand op mijn XboxOne staan.

  Toevallig heb net een reactie geplaatst op nogal negative comment in een ander topic maar hij is wel relevant voor wat ik nu zie in dit item.

  “Ik ben het grotendeels met je eens als het gaat om de algemene negatieve beeldvorming door de media rondom XboxOne. Ik vind niet vind dat JJ daar actief aan bijdraagt. Sterker nog, ik vind juist dat hij, meer dan andere Gamekings, veel aandacht geeft aan Xbox. Maar, ik snap de spagaat waar contentmakers in zitten. Voordat mensen verder lezen; dit is geen verwijt, aanvalt of whatever!

  We kunnen er niet om heen dat Playstation veruit de best verkopende console is van dit moment. Ik heb geen idee of dat zo blijft, ik vermoed van wel, maar als we gewoon kijken naar hoe de situatie nu ligt, verkoopt Playstation wereldwijd veruit het best. Ja, in bepaalde gebieden doet Xbox het beter of is het nek aan nek, maar overall gezien doet Playstation het beter. Dat zijn gewoon de feiten, ik ben er ook niet blij mee (wink wink) maar je kan daar niet omheen,

  In Nederland zijn de verhoudingen helemaal scheef. Ik denk serieus dat 85% van de Gameking-bezoekers een Playstation heeft. Ik vind het dan ook niet gek dat dit platform hier meer aandacht (liefde) krijgt. Want, als de verhoudingen onder de bezoekers zo liggen, dan denk ik dat de verhoudingen op de redactie niet anders zijn; we zijn immers allemaal gamers.

  Daarnaast verdienen contentmakers hun geld aan mensen die de content bekijkt. Als 85% van de bezoekers een Playstation heeft dan zou het idioot zijn als Playstation niet meer aandacht krijgt dan Nintendo of Xbox. De content die je maakt moet namelijk de bezoeker aanspreken.

  Ik kan me, gelet mijn 2 bovenstaande constateringen, goed voorstellen dat er tijdens een redactievergadering vaker over Playstation wordt gesproken dan over Xbox. Tegelijkertijd denk ik niet dat we moeten lopen janken. Gamekings geeft alle platformen aandacht. Als je kijkt hoe klein het aandeel Xbox in Nederland nog is, moeten we blij zijn dat er überhaupt nog over Xbox wordt bericht. Maar wie weet, volgende generatie liggen de verhoudingen weer anders en klagen de Playstation-gamers. Ga er maar aan staan als contentmaker, je doet het nooit voor iedereen goed.

  Het enige kritiekpuntje wat ik wel onderschrijf is dat er op dit moment geen Gameking is die echt goed op de hoogte is van alle ontwikkelingen rondom Xbox. Een expert die alle ins en outs weet rondom Xbox ontbreekt voor mij. Waar blijft bijvoorbeeld het item over de co-pilot mode van Xbox? Een feature die misschien als een kleine noviteit kan worden afgedaan maar die voor mij persoonlijk (en ik denk voor veel “oudere” gamers) een huge deal is. Sterker nog, een feature die er aan bij zal dragen dat Xbox de volgend generatie gamers aanspreekt. Ik maak door co-pilot nu mooie herinneringen voor mij en mijn dochter op de Xbox. Kom maar door met dergelijke items! 😉

  Anyway, ik kan me dus niet vinden in de boute stelling van Optimus maar ik begrijp wel waar het vandaag komt. Overigens ben ik van plan om de Xbox stream te volgen vanuit het publiek bij Gamekings. Wellicht spreek ik sommige van jullie daar over leuke topics als deze ;)”

  Mooie scoop by the way rondom die hardware lijn! Hoop dat we dit inderdaad zo iets gaan zien op de E3

  • spoofghost

   En uit eindelijk ben je meer geld kwijt.

   • BroerKonijn

    Tegelijkertijd willen PC gamers dat Windows10 een open riool blijft.. Ransomware aanvallen wilt Microsoft juist oplossen door Windows10 S te brengen, daarop kan niet zomaar shit geinstalleerd worden.. Die ransomware aanval was overigens te voorkomen als die bedrijven netjes hun systeem up to date hadden gehouden, niet helemaal Microsofts schuld aangezien ze de update al ruim geleden hebben uitgebracht.

    Je kunt lang wachten op Linux, dat platform gaat de mainstream gamer nooit bereiken dus de indrukwekkendste games zullen er nooit op verschijnen.

    • spoofghost

     Ik hoop met vulcan dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren het monopolie van Microsoft is een van de grootste redenen.

     Punt met de randsomware, is dat Microsoft een OS heeft met backdoors er in voor de geheime diensten. Dit was geen simpele exploit! Hoewel het nu gepatch is ( Ook voor XP en andere versies overigens) is het toch apart en windows 10 zit vol met shit dat gegevens doorstuurt naar microsoft zelfs als je alles er uitsloopt wordt met elke update weer dingen veranderd.

     Iig Linux is open source en daardoor een stuk veiliger. Alleen games en DirectX zijn tot op heden een probleem op dat platform. In de server markt is linux heer en meester met goede reden. Ik wil al sinds XP van windows af maar ik ben toch veroordeeld tot een Windows install als ik wil gamen.

   • Emiel van Daele

    Lek was al gedicht voordat het geexploid werd. Gebruikers moeten altijd updaten. Dat mensen dat niet doen kun je moeilijk MSFT kwalijk nemen.

 • Nawaqi

  Om de een of andere reden voelt het alsof ik deze premium al 3x heb gezien…

  • RvL

   Ik had precies hetzelfde, onderwerp is al meerder keren in een item behandeld.

 • Haxanlord

  Nog niet gekeken maar ik gok dat Japanners er niks van begrijpen?

 • Unknown

  Jongens, het is allemaal wel leuk en aardig dat jointjes gelach, maar niet als het ten koste gaat van JJ. Hij is volgens mij de hardstwerkende persoon in de toko dus een beetje respect is wel op zijn plaats.

  Het nadeel van te snel praten kan leiden tot verwarring met bepaalde woorden, ik ken JJ niet anders. Ik kan al jullie gebreken hier ook gaan opnoemen maar daar heb ik geen zin in. Ik weet dat het niet slecht bedoeld is maar dit lijkt verdacht veel op onbedoelde leedvermaak. Hopelijk heeft JJ een olifantenhuid.

 • RomeoNovember

  Ik wil gewoon toffe games spelen. Ik hoef geen games als services of netflix achtige diensten. Kunnen we nu ook eindelijk eens stoppen met dat steam/microsoft lulverhaal. Op pc werken ze niet eens samen, laat staan dat ze dat met de scorpio gaan doen.

  • roeland

   Wist je al dat disney nintendo gaat kopen :p

   • RomeoNovember

    Komt dat van een kale wijze man?

    • roeland

     Kaal? Ja. Wijs? Daar ben ik minder zeker van

  • Nawaqi

   Ik heb stiekem van een of andere kale man gehoord dat Half Life 3 deze E3 wel eens voor de Scorpio aangekondigd zou kunnen worden 😉

   • RomeoNovember

    Dat klinkt als een hele wijze kale man, heb dit nieuws zelf nog niet gehoord 🙂

  • BroerKonijn

   Steam op de Scorpio is een onlogisch verhaal inderdaad, waarom zou Microsoft een concurrerende store op hun console willen hebben? Daarvoor zou Microsoft Steam moeten kopen en dat had Microsoft waarschijnlijk allang gedaan als Gabe Newell daarvoor open zou staan.

 • roeland

  Als we even kijken naar de laatste paar maanden en het feit dat games als Nier Automata, Horizon Zero Dawn, Nioh, Persona 5 en Prey zo goed ontvangen worden door gamers én pers denk ik dat dit allemaal wel meevalt…

  Games als service, Schmames als schmervice…

  • RomeoNovember

   Is er al wel eens een service game geweest die het volledig waargemaakt heeft? Mensen blijfen het spelen, maar er is altijd commentaar in overvloed. Ik blijf gewoon singleplayer ervaringen zoals jij ze hier opnoemt de voorkeur geven en ik hoop dat ze nog lang aanwezig zullen zijn.

 • ? ? ? ? ?

  Waarom zou je games willen streamen? Ik zie er geen voordeel in. Games zijn spot goedkoop te krijgen tegenwoordig. Daarnaast heb je in de meeste grotere steden in Nederland voor weinig geld een goede glasvezel verbinding dus een game van 50 GB downloaden is ook niet echt een probleem. Daarnaast wil ik games bezitten, en niet huren. Ik denk ook niet dat een bedrijf zou kiezen voor het aanbieden van games via streaming. Dat kost de aanbieder alleen maar bandwith en bij de gebruiker levert het niet de beste spel ervaring op. Een abonnement dienst waarbij je per maand betaald en de games beschikbaar zijn zolang je maandelijks blijft betalen is veel logischer. En wordt ook al aangeboden door partijen als Sony en EA.

  • Thegladoss

   Het grote voordeel is dat je games op alles kunt streamen zolang je internet goed genoeg is. De hardware maakt niet uit. De PS4/Vita hebben bijvoorbeeld Remote Play, waardoor je PS4 games naar je Vita/PC kan streamen en zo’n zware game overal in je huist kan spelen. Niet baanbrekend, maar soms wel lekker om Persona 5 in bed op de Vita te spelen.

   De makers van de Rainway app zijn op het moment in gesprek met Nintendo om hun app op de eShop te krijgen. Hiermee zou je games van je PC naar je Switch kunnen streamen, waardoor je ineens op je Switch in bed Battlefield 1 of Dark Souls 3 kunt spelen ook al zou de Switch die games normaal niet aankunnen. Lijkt me toch een grote aanwinst.

   • Sylmaron

    Dat is zeker interessant maar als extra service, niet als vervanging van.

 • ? ? ? ? ?

  Ik begrijp echt niet waarom iemand als JJ telkens blijft zeggen dat de game industrie steeds meer Eendimensionaal wordt. Dit is complete onzin. De games industrie wordt steeds groter en diverser. Er komen genoeg unieke games uit. Dat jij deze games niet kent en niet speelt omdat je enkel focussed op een specifiek gedeelte van de markt betekend niet dat deze niet bestaan.

  • roeland

   ‘De AAA markt word ééndimensionaler’ is denk ik een betere uitspraak, maar zelfs van die weet ik niet of het helemaal waar is…

   • ? ? ? ? ?

    Ik vraag me af of dat zo is. Ik denk dat AAA games veel van elkaar kopiëren maar dat is altijd al zo geweest. Bepaalde features verkopen nou eenmaal goed.

    • roeland

     Het is hetzelfde als met films en muziek inderdaad. Er is een trend waar iedereen aan mee doet. (Superheroes, trap-muziek) Tot er iemand is die met een uniek, nieuw idee gigantisch scoort – dan springt de rest weer op díe bandwagon. Rinse and repeat.

   • Falmaiya

    De westerse AAA games misschien, met titels als CoD, Uncharted en Assassin’s Creed. De standaard shooters, “cinematic experiences”, en open wereld games. Maar zelfs in die markt heb je af en toe meer unieke games zitten als Prey, South Park en For Honor.

    • roeland

     Ja precies. Vandaar ook de kant tekening aan het eind van mn comment. Heeft meer met je eigen referentiekader te maken dan met de daadwerkelijke diversiteit binnen de games industrie..

  • sa_nl

   Wat JJ denk ik bedoelt is, dat het steeds duurder wordt om games te maken, je houd in de toekomst wellcht steeds minder ontwikkelaars over, alleen nog de grote studio’s die het geld hebben om de dure games te maken. Vandaar dat er zoveel games komen met een nummer er achter.

   Als xbox een soort netflix voor games opricht, en een deel van het verdiende geld stopt in ontwikkelaars, krijg je wellicht meer hoogwaardige games, maar dan zonder deeltje 4.

 • roeland

  Wat mij betreft kan Microsoft zich beter focussen op het daadwerkelijk maken van games ipv het constant verzinnen van onzinnige hardware en marketing strategieen. Gebrek aan toffe (exclusieve, unieke) games is voor mij de enige reden dat ik geen xbox one heb… zo’n service gaat daar echt geen verandering in brengen als ik straks voor 20 euro per maand Gears, Halo, Forza en een andere generieke shooter kan spelen..

  • Sylmaron

   Zo’n service gaat floppen omdat aantoonbaar gamers games als The Witcher 3, Zelda Breath of the Wild en Horizon Zero Dawn willen. Single player games die goed verkopen. Een streaming service kan nooit hetzelfde bieden en zal waarschijnlijk bestaan uit mindere games.

   De toekomst is niet Netflix achtige constructies maar gewoon goede games met veel variatie, zoals altijd. Wie dat kan bieden zit goed.

   • Thegladoss

    Waarom kan een streaming service geen games als The Witcher 3 bieden? Het kan juist alles bieden, zolang je internet goed is. Sterker nog, je kunt nu The Witcher 3 streamen via GeForce Now.

 • RomeoNovember

  Niemand durft meer een kleine game te maken? 2 weken geleden is volgens mij Little Nightmares door Namco Bandai nog uitgegeven, een verhalende korte kleine game. Waar Boris nog lyrisch over was

  • Ramadan Hasani

   Ik vind dit ook een beetje misplaatst. Persoonlijk denk ik dat bedrijven minder verhalende games durven te maken. Wat ook niet vreemd is, ik hoop alleen dat er voldoende animo is voor singeplayer lineaire games is. Als we uit kunnen gaan van Uncharted 4 bijvoorbeeld dan zou ik zeggen dat verhalende games niet per sé verliezen. Ik denk dat deze markten prima naast elkaar kunnen staan.

  • Die games zijn top maar ’t blijven niche games die niet genoeg geld in het laatje brengen voor de sonies en Microsofts waarschijnlijk.

 • Bridgeman

  Dit is een theorie die we al zo vaak hebben gehoord hier op Gamekings, vooral uit de mond van Boris. Maar ik zie het echt nog niet gebeuren. De beste games die we tot nu toe gehad hebben dit jaar, een Zelda, een Nioh, een Nier, Persona, Little Nightmares. Allemaal story driven games. Red Dead Redemption gaat zich echt niet alleen focussen op online. Ze zouden achterlijk zijn. Rockstar verliest in 1 klap alle street cred die ze hebben opgebouwd met zo’n move.

  Waar de vergelijking met Netflix de mist in gaat is het feit dat Netflix 1 platform is die vooral bestaat vanwege de hoge kwaliteit exclusieve content. Series die ze zelf maken en waar ze miljarden aan uitgeven. Bij videogames heb je meerdere partijen. Nintendo, Sony, Microsoft, Steam, EA, Ubisoft, Activision. Er gaat geen 1 platform komen waar je al die games op kan spelen. Want elk van die individuele partijen wil twee handen in de pap.

  Er zit zo’n groot verschil in tussen wat Netflix doet en wat videogames zijn, ook qua hardware. Ik snap niet waarom die vergelijking steeds weer gemaakt wordt.

  • Het is niet echt een vergelijking maar meer een manier om ons onnozele gamers uit te leggen wat ze voor ogen hebben.
   Ze denken nog dat consumenten dom zijn en bij het woord Netflix meteen denken… Jaaaaaaa goed plan ik doe mee.
   Naïef als altijd is de gamesindustrie en daarom zie ik xbox alleen nog maar falen. Ze moeten zich gewoon concentreren op goede exclusieve titels, een goede prijs voor de scorpio en vette hardware. Ik denk dat ze daarmee weer wat meer balans creëren én Dit is goed voor alle games op welk platform dan ook.

 • Steven
 • Jochemboom

  Ik vind het een beetje raar dat jullie zo blijven hameren op de content en prijs, terwijl het vernieuwende hiervan juist is dat Spencer hiermee de funding van kleine games overeind wil houden. Ik vind dat wel een erg interessant idee, maar inderdaad, eerst zien dan geloven.

 • Fantastic xNL

  FIFA gaat niet als eerste naar Sony. Xbox One heeft exclusive content zelfs.

 • Libretro RetroArch

  Wat is de fascinatie eigenlijk met deze man, Phil Spencer? Komt over als een dertijn-in-een-dozijn marketeertje, een standaard koekenbakker exec van een studio met een Twitter account die een cult-of-personality om zich heen probeert te bouwen, wat hem in zekere zin ook nog schijnt te lukken. Maar wat voor credenties heeft deze person eigenlijk, en wat verschilt hem van een Don Mattrick of een J Allard? Het is niet alsof zijn smaak in games zo goed is, als een game als ‘Voodoo Vince’ zijn favoriete game is.

  Laten we ook niet doen alsof alles wat Microsoft aanraakt in goud verandert. Het zou niet de eerste keer zijn dat Microsoft’s obsessie met een bepaalde marketingstrategie volledig de plank misslaat. Windows Phone/Mobile is een gigantische flop geworden en dat het bedrijf het niet gelukt is daar een succes van te maken ondanks al het geld wat het over de boeg heeft gegooid, geeft toch wel aan dat Microsoft niet meer het bedrijf van de jaren ’90 is wat zichzelf zo’n beetje een platform monopolist kon wanen.

  Zelfde geldt eigenlijk ook voor de Xbox en in specifiek de Xbox One. Het komt bij mij over alsof Microsoft eigenlijk die hele game console niet meer wilt en eigenlijk in de uitverkoop zou willen zetten als het aan de aandeelhouders ligt. En de verkoopcijfers liegen er niet om. Het is dat de WiiU zo’n grote flop was dat het de focus heeft weggenomen van Xbox One, anders was dit de grootste hardware flop van deze console generatie. Serieus, de helft minder verkochte consoles vs. PS4 – dit is in geen enkel scenario te verkopen als een succesverhaal. Vooral niet nu de Switch een groter commercieel succes lukt dan mensen hadden verwacht. Het zou zomaar kunnen dat Xbox de grote loser zal zijn van deze console race.

  En tenslotte, de games. Nog steeds niks, en wat er zoal is uitgekomen de laatste paar maanden is om van te janken. Die remasters van Voodoo Vince en Phantom Dust zijn werkelijk om van te janken. Dat is gewoon een Xbox OG emulator die in HD rendert, is voor de rest nog niet eens zo heel veel aan gedaan en ik betwijfel dat ze een game als Phantom Dust hebben gereverse engineert, kost gewoon veel te veel tijd en resources voor een bedrijf als MIcrosoft dat alleen maar denkt aan games met een ‘bean counter’ mentaliteit.

  Het probleem van MIcrosoft is dat het een Donald Trump-achtig Amerikaans bedrijf is van ‘pump and dump’, snel verkopen, weinig inhoud, meeliften op trends, etc. Er zit geen grotere visie achter en in tegenstelling tot de Japanse concerns als Nintendo en Sony, willen ze ook niet investeren in in-house talent. Er is een reden om een Switch te kopen; Mario, Zelda. Er zijn ook tientallen redenen om een PS4 te kopen ;Bloodborne, Persona 5, Uncharted, Last Of us, Horizon, en dan in mindere mate andere ‘console exclusives’ zoals Nier Automata, Nioh, VR in RE7, etc. Wat kun je zoal opnoemen voor Xbox One? Vrijwel niets, en MS doet er ook nog eens een schepje op door het allemaal op Windows uit te brengen.

  Games As A Service mogen ze hebben, ik hoef die shit niet. Ik wil complete games en ik heb vrijwel geen interesse in multiplayer games. Zit niet te wachten om te moeten spelen met een stelletje pubers die liggen te schreeuwen over hun headset, dus als het niet een singleplayer game is laat ik het meestal liggen, gewoon totaal geen behoefte aan. DLC – koop ik misschien als het de moeite waard is, maar is geen garantie. Zooi als dit hoeft gewoon niet en ik denk ook dat dit soort zooi Xbox echt niet de moeite waard gaat maken.

  Probleem is gewoon – Microsoft interesseert zich niet voor games, ze respecteren de ontwikkelaars niet, en het zijn gewoon een stelletje salesmannen die denken dat ze het equivalent van Office pakketten verkopen aan pubers en jongvolwassenen. Ze snappen gewoon niet dat ze in een creativiteit-gebonden industrie zitten en dat zal ze ook eigenlijk worstwezen.

  Dit komt van iemand die wel een Xbox OG en 360 had gekocht. Maar je kunt nogal zien dat de strategie voor die twee consoles volledig anders was en dat het een game console first was en that’s it. Xbox One geeft gewoon teveel verkeerde signalen af.

  • optimuspecs

   Je hebt zeker een aantal valide punten. Toch even een quote van Satya Nadella, de grote baas bij Microsoft ” Xbox Live is the biggest gaming social network, and monetizes far more than any other gaming social network.” Dus zo slecht doet de Xbox het zeker niet. Nog erger, als we Nadella mogen geloven krijgt Xbox Live veel meer geld binnen dat de platformen Sony of Nintendo.

   ” Wat is de fascinatie eigenlijk met deze man, Phil Spencer?”….Phil Spencer gelooft in regelmatig communiceren met gamers. Via interviews, social media, etc. Maar Spencer is ook baas bij de Xbox, dus alles wat hij zegt moet gedraaid, verdraaid en onder een microscoop worden gelegd. Eigenlijk moet Spencer niks meer zeggen, net zoals Shuhei Yoshida en Tatsumi Kimishima doen. Alleen die zijn Japanners en hebben een veel meer gesloten cultuur dan Amerikanen.

   “Laten we ook niet doen alsof alles wat Microsoft aanraakt in goud verandert. Het zou niet de eerste keer zijn dat Microsoft’s obsessie met een bepaalde marketingstrategie volledig de plank misslaat.”…..Klopt, dit kan je ook zeggen van Sony, Nintendo, Google, Apple en zo kan ik doorgaan.

   “Het komt bij mij over alsof Microsoft eigenlijk die hele game console niet meer wilt en eigenlijk in de uitverkoop zou willen zetten als het aan de aandeelhouders ligt”…..Waar baseer je dit op? Kijk even goed weer naar de uitspaak van Nadella.

   “En de verkoopcijfers liegen er niet om. Het is dat de WiiU zo’n grote flop was dat het de focus heeft weggenomen van Xbox One, anders was dit de grootste hardware flop van deze console generatie.”……..Welke verkoopcijfers dan? Heb je die dan? Want zover ik weet heeft Microsoft die cijfers niet kenbaar gemaakt. Die heb je gewoon niet. Met je redenering kan ik ook zeggen dat de ps4 het zo goed doet omdat Microsoft en Nentendo het minder goed deden deze generatie. Bovendien is de Switch een nieuwe generatie console en was de WIIU de grote verliezer van deze console generatie.

   ” En tenslotte, de games. Nog steeds niks, en wat er zoal is uitgekomen de laatste paar maanden is om van te janken”……Ah hier gaan we weer. In 2016, Quantum, Forza Horizon 3, Gears 4, Dead Rising 4. 2017, Halo Wars 2, Forza Horizon 3 DLC Hot Wheels, Cities: Skylines..Heb je ze allemaal gemist? het probleem met dit soort uitspraken is hoe er gedaan wordt alsof voor Xbox niks is uitgekomen en niks zal uitkomen. Zwaar overdreven en onjuist.

   “Er is een reden om een Switch te kopen; Mario, Zelda. Er zijn ook tientallen redenen om een PS4 te kopen ;Bloodborne, Persona 5, Uncharted, Last Of us, Horizon, en dan in mindere mate andere ‘console exclusives’ zoals Nier Automata, Nioh, VR in RE7, etc. Wat kun je zoal opnoemen voor Xbox One? Vrijwel niets, en MS doet er ook nog eens een schepje op door het allemaal op Windows uit te brengen.” …….Hier gaan we weer, Xbox heeft geen games, maar je pakt wel een game alsLast of US, wat een ps3 remaster is van 2013. Mag ik dan ook Halo the MAsterchief Edition pakken? En wat dacht je van de honderden 360 bakcwards compatible games op de XB1? Quantum Break, Gears 4, Ryse, Dead Rising 3, Dead Rsing 4,Sunset Overdrive, D4, Forza Horizon 3, Forza 6, Halo 5….Alleemaal gemist? Dat ji er niet van houdt of dat jij niet van multiplayer games houdt is jouw goed recht, maar doeniet alsof er vrijwel niks te spelen is op de XB1, want dat is wat je nu doet. Ik hou niet van Japanse games ala Bloodborne, PErsona 5 en dat soort games, maar je ziet mij niet zeggen dat de ps4 ” vrijwel niks heeft”.

   “Games As A Service mogen ze hebben, ik hoef die shit niet. Ik wil complete games en ik heb vrijwel geen interesse in multiplayer games”….Je gaat ervan uit dat games als service perse alleen multiplayer games zijn…Het tegendeel is waar. Het gaat om het businessmodel. The Witcher 3, GTA 5, Halo 5 allemaal games MET single player verhaal, maar met service componenten. DLC, maps, microtransacties, packs, etc, etc. Vind je niet leuk, koop het niet, maar dat is de toekomst.

   ” Probleem is gewoon – Microsoft interesseert zich niet voor games, ze respecteren de ontwikkelaars niet”…Waar baseer je dit op?

   “Dit komt van iemand die wel een Xbox OG en 360 had gekocht”….Ja en?Neemt niet weg dat je onzin praat nu over de XB1.

   “Vrijwel niets, en MS doet er ook nog eens een schepje op door het allemaal op Windows uit te brengen.”….Hoe raakt het jouw precies dat Mirosoft ook games uitbrengt voor de pc? Ik had ook liever gezien dat ze alleen games voor de XBox platform maken, maar mijn plezier wordt niet minder omdat de game ook op PC is. Je noemde ook NIER automata voor de ps4 op toch? Nou die zit ook op pc.

   • BroerKonijn

    Nadella zei dat op een beleggersbijeenkomst dus dat zal geen lulverhaal zijn. Het is een goede zaak dat Sony met PSNOW is begonnen want dat is voor Playstation de enige manier om in de toekomst een rol van betekenis te blijven spelen. Hardware met Windows10 aan boord waarop we kunnen gamen gaat alleen maar toenemen. Samsung, HP, Acer, Dell etc brengen allemaal Windows devices op de markt, dat is het nadeel voor Sony en Nintendo want die kunnen zelf om de zoveel jaar maar 1 a 2 devices in de markt zetten. Als Sony hun service ook op iOS, Windows en Android kan aanbieden bereiken ze die consumenten ook als die geen Sony hardware kopen.

    • optimuspecs

     Precies. Mensen doen alsof de XB1 een drama is voor Microsoft. De feiten die zeggen iets anders. Uiteindelijk gaat het om hoeveel geld je binnenkrijgt en niet hoeveel consoles je verkoopt.

     • BroerKonijn

      Het draait om de service ja, Xbox Live dat straks overal op te openen is; PC, console, tablet en er komt dit jaar waarschijnlijk een Windows PC aan in de vorm van een telefoon die je uit kunt klappen tot een tablet(buigbaarscherm) waar een volwaardige Windows10 OS op draait; een PC voor in de broekzak. Daarop kunnen we WindowsPC(Win32) software openen door middel van emulatie, dat apparaat heeft de potentie om de smartphonemarkt te veranderen. Mobile gaming is booming, een telefoon waar Steam en Xbox Live op te gebruiken is kan een groot succes gaan worden in gaming. Uiteraard kunnen we daar niet alle Windows games op openen maar het heeft zeker potentie.

    • Libretro RetroArch

     Niet om het een of ander, maar ik zag deze pijn in MS fanboys al eerder ten tijde van Windows Phone/Mobile. Steeds maar weer staarden ze zich blind op de volgende salesstrategie, de volgende toevoeging in MS’ visie die alles zou veranderen. Eerst was het de performance in Windows Phone in vergelijking met Android/iOS. Toen bleek dat het de consument een rotzorg zou zijn, werden de goalposts gemoved naar ‘oh maar UWP gaat alles veranderen – port naar 1 platform en je krijgt gratis je Windows Phone/Mobile port erbij – dat kan niet misgaan!’.

     En steeds maar weer blijkt men niet te willen tapdansen op het liedje dat Microsoft aanzet. Kun je wel blijven doorgaan over die visie, maar praatjes vullen geen gaatjes. Als je een visie hebt, dan moet je die visie uitvoeren. Doen bedrijven als Nintendo en Sony ook gewoon, die bespreken gewoon in 1 meeting een visie en dat voeren ze vervolgens uit, maar die blijven niet bezig als een ‘broken record’.

     Als je gewoon naar de jaren ’00 en ’10 kijkt dan kun je niet meer dan concluderen dat Microsoft’s beste tijd er wel opzit. Sure ze hebben nog steeds een hoop geld in het laatje, maar het feit dat Google, Facebook en Apple zo rijk en zo groot zijn geworden geeft eigenlijk maar aan in hoeverre Microsoft heeft gefaald wanneer het gaat over iets anders dan simpelweg desktop PCs. Tablets = had een MS-gedomineerde markt kunnen zijn, erin gefaald. Search engines = had van MS kunnen zijn, hebben ze in gefaald en heeft Google een gigant gemaakt. Social media/Twitter/Facebook = ze hadden MSN wat vrijwel iedereen gebruikte in begin jaren ’00, hebben zulke slechte troefkaarten gespeeld dat Facebook nu een gigant is. MP3 spelers = ze hadden dat Zune dingetje en Apple heeft volledig hun ass gekicked met iPod. Kun je wel wijzen naar cijfertjes en dat alles maar iets dunkt mij dat als MS nu een groot marktaandeel had in mobiel, je een heel ander liedje zou gaan zingen en niet zou gaan alsof dit marktaandeel er niet toe doet.

     Ik geef het eerlijk toe, naast het feit dat ik een Xbox OG en 360 heb gekocht, heb ik niet zo veel met Microsoft. Ik zou niet weten waarom men hier een fanboy van zou willen zijn tenzij je aandelen in Microsoft zou hebben of je werk afhankelijk zou zijn van hun vendor lock-inned producten. En zelfs dan zou ik het een beetje afkeurend vinden om dan een hoop blabla geslijm voor dat bedrijf te doen alleen maar omdat het brood op jouw plank legt. Komt een beetje over als netwerk marketing salestactieken. De manier waarop Microsoft in de jaren ’90 is omgegaan met hun concurrentie en de eindeloze ‘stabs in the back’, naast het feit dat gasten als Bill Gates, Steve Ballmer en nu Nadella werkelijk het geen drol kan interesseren waar het bedrijf maar voor staat, zolang het maar geld in het laatje brengt, maakt het voor mij moeilijk om met dit bedrijf te kunnen sympathiseren.

     • BroerKonijn

      Ik ga er niet te inhoudelijk op reageren want aan je reactie te lezen heb je niet eens de moeite genomen om de informatie die ik aanreikte te bekijken.. Ik bereik er ook niets mee want je bent duidelijk een persoon die geen idee heeft wat het inhoudt dat de wereld digitaal aan het worden is, dat alles digitaal wordt betekent dat we onze content overal moeten kunnen benaderen op wat voor device ook; zelfs in onze zelfrijdende auto, Microsoft begrijpt heel goed dat developers willen dat consumenten waar ook ter wereld hun content kunnen bereiken..

     • Libretro RetroArch

      Ja joh, en dat is de reden dat Windows Phone/Mobile zo’n ontzettende flop is geweest. Die developers hebben ZOVEEL MOEITE gedaan om die ‘apps’ van hun op dat Windows Storetje te brengen joh, dat wil je niet weten.

      Misschien ben jij het die het allemaal niet begrijpt en die met zijn tijd moet meegaan. Ik denk dat je een beetje bent blijven hangen in de tijd dat Microsoft alleenheerser was in de jaren ’90. Tegenwoordig zijn ze gewoon Nr. 2 tegenover Apple in market cap waarde, en Facebook/Google zijn allemaal veel relevanter voor de jeugd van tegenwoordig en de maatschappij in zijn algemeen dan een Microsoft. Een rare jongen die dat nog steeds kan ontkennen dunkt mij.

      Stop eens met dat fanboy gedoe joh, je wordt toch niet betaald door Microsoft en ik neem aan dat je er ook geen aandelen in hebt, dus iets dunkt mij dat met een klein beetje zelfreflectie je wel kunt herkennen dat ik over een flink aantal punten gewoon gelijk heb. Pijn inslikken, minder op de man spelen en gewoon wat objectiever naar de dingen kijken.

     • Libretro RetroArch

      Tenslotte, die links wat je aanhaalt zijn typische Microsoft corporate strategy propaganda.

      Ik heb daar wel meer indianenverhalen vandaan zien komen in de loop der jaren.

      – Zune zou de iPod killer worden.
      – Windows Phone/Mobile zou Android en iOS van hun troon stoten.
      – Games For Windows LIve zou DE SHIT worden.
      – Surface RT zou het helemaal gaan worden.
      – UWP is nu de nieuwe killer app en je kunt zo je Android en iOS apps met 1 druk op de knop porten .Totdat ze Project Astoria doodverklaren. Oeps.

      Van een stelletje standaard marketing koekenbakkers gaat mijn hart echt niet sneller van kloppen, sorry.

     • BroerKonijn

      Je wekt hierboven de indruk dat Microsoft een bedrijf was dat hun producten in overdreven mate hypet, het tegenovergestelde is waar, dat zijn ze juist nooit geweest omdat ze geen concurrentiedruk voelde.. Marketing vonden ze een overbodige zaak, ze lieten hun producten voor zich spreken en dat werkt niet.. Tegenwoordig, pas sinds het aantreden van Nadella, begrijpen ze bij Microsoft dat er ook marketing bij komt kijken als ze een product goed in de markt willen zetten.

      Ze zijn uiteraard veel te laat in de smartphonemarkt gestapt en daarom heeft Microsoft een App probleem inderdaad. Windows10S voor educatie gaat ze daar mogelijk bij helpen, maar het voordeel dat ze nu hebben is dat ze Windows10PC op ARM mogelijk maken.. Apple en Google zijn beperkt tot een mobile interface, die heeft zijn grenzen in functionaliteit. Microsoft trekt, door van mobile een PC te maken, Google+Apple volledig uit hun comfortzone want als Google en Apple hetzelfde willen bereiken moeten ze hun OS veranderen. Daar zijn Google en Apple inmiddels ongetwijfeld druk mee bezig. Microsoft heeft een aantal jaartjes voorsprong in dit verhaal en een veel groter aanbod aan PC software dan Apple en Google samen, als ze dat naar mobile weten te brengen blijft er van Android weinig meer over want Android wordt vooral gebruikt omdat er gebrek is aan iets beters.. De Aziatische markt ligt nog redelijk open, daar gebruiken ze veelal budget WindowsPC’s, dus een all in one PC-tablet-smartphone heeft daar maar hier in het westen ook zeker potentie..

  • BroerKonijn

   Microsoft heeft geen visie? De ignorantie straalt van je comment af. Dat beweer je een dag na hun Build conferentie waar ze het duidelijk hebben uitgelegd, ze lopen met Windows10 ver voor op hun concurrentie. Google is net pas begonnen aan een soortgelijk platform te bouwen, Fuchsia wordt in 2020 verwacht. Grote bedrijven experimenteren veel, dat houdt ze relevant, er is geen bedrijf dat alleen maar succesverhalen kent. Microsoft staat al meer dan 20 jaar aan de top en hun cloud(service) groeit als kool dus ze zullen vast wel dingen goed doen lijkt mij..

   Als je echt wilt weten wat Microsoft hun vooruitzichten zijn moet je de video in de link hieronder even rustig bekijken, wilde negatieve conclusies trekken over zaken waar je duidelijk geen kennis van hebt heeft niet zoveel zin. Op min 47 begint Spencer over Xbox, de rest is ook interessant als je oprecht interesse hebt waar dat bedrijf staat.
   https://www.microsoft.com/en-us/Investor/events/FY-2017/fam-fy-2017.aspx?EventID=181160

   In de link hieronder kun je de Build van afgelopen week bekijken, daar spreekt Microsoft uitgebreid over waar ze momenteel mee bezig zijn, ik ken geen bedrijf met een duidelijkere consistentere toekomstvisie dan die Microsoft momenteel uitdraagt.

   https://channel9.msdn.com

   • Libretro RetroArch

    Microsoft heeft geen visie betreffende games, ja. Dat is een standpunt dat ik best wel wil verdedigen.

    Games zien ze niet en respecteren ze niet als een medium dat creatief van aard is. Ze behandelen het op dezelfde manier als dat ze een Office pakket of een Windows product zouden behandelen. Ze geloven er niet zozeer in dat ‘auteurs’ en ‘kunstenaars’ het verschil maken, maar geloven gewoon in een checklist die je moet doorlopen, een ‘formule’ om zo tot een hit game te komen.

    En zo werkt het nou eenmaal niet, maar dat weerhoudt Microsoft er niet van om het toch zo te proberen. En dat lijkt nu eenmaal wat er gebeurt is sinds de transitie van Xbox 360 naar One. De suits van MS hebben het overgenomen en ze gaan nu gewoon de Office/Windows product strategie uitvoeren op de Xbox divisie.

    Er zijn zoveel voorbeelden te noemen maar ik zal het kort houden –

    1 – Studio-acquisities die je vervolgens verandert in one-hit franchise factories – van 343 Industries tot Turn 10 Studios, van Rare tot Lionhead – als Microsoft je betrapt op 1 hit game, dan kun je als 1st of 2nd party studio het wel vergeten om ooit nog te werken aan iets anders. 343 Industries is nu de Halo factory, Turn 10 is nu de Forza factory, dan regelen ze nog exclusivity deals met Capcom Vancouver voor een Dead Rising iedere twee jaar ofzo, en dan heb je het wel zo’n beetje gehad.

    2 – Mismanagement en onderwaardering van interne studios – Hoeveel studio’s heeft MS nu al naar de klote gebracht? Rare, Lionhead Studios, Bizarre Creations etc. Bungie heeft zichzelf moeten uitkopen omdat ze er geen zin hadden om zoals 343 Industries in een Halo factory te veranderen.

    Heb jij Rare ooit nog iets indrukwekkends zien doen wat zich kon meten met de N64 games tijdens het Xbox tijdperk? Niet echt. Ging de Fable franchise niet enorm bergomwaarts na Fable 2, totdat ze de studio uiteindelijk de nek om draaide terwijl Fable Legends nog volop in de maak was?

    3 – Geen respect voor creativiteit – Als je bij Microsoft werkt of in opdracht van Microsoft werkt in de gamesdivisie, dan gaat dat niet zoals bij een Sony of Nintendo, waar de publisher je een bepaalde ruimte geeft om te doen wat jij denkt dat het beste is als developer. Nee, je krijgt gewoon milestones die je moet deliveren, en je moet die checkboxes fillen en zo opwerken naar een compleet product. Kijk, zo werkt game development nou eenmaal niet, en als je een HIdeki Kamiya van Platinum Games zo gaat behandelen, dan werkt zoiets niet. Maar dat weerhoudt Microsoft er niet van om gewoon op die typische Donald Trumpiaanse corporate America-manier voort te borduren. Met als gevolg dat ze gaan – OK, je hebt een paar van onze onzinnige milestones gemist, er was 1 focus group die dit niet helemaal leuk vond, we cancellen nu jullie game en dat is het dan. En dan vraag je je af waarom een volgende Platinum Games game als Nier Automata nooit zal verschijnen op Xbox. Ze zitten echt gewoon bruggen te verbranden met developers op deze toer.

    Een ander goed voorbeeld – GoldenEye was een megahit ten tijde van de N64. Dus Nintendo vroeg aan Rare of ze een volgende Bond game wilden maken, aangezien ze de licentie nog steeds hadden. En het antwoord van Rare was nee, we willen liever iets nieuws doen. En dat respecteerde Nintendo blijkbaar in zoverre dat ze het accepteerde en ze de ruimte gaven om Perfect Dark te maken.

    Zie jij Rare onder Microsoft deze bewegingsvrijheid hebben? Tuurlijk niet.

    4 – Chasen van trends en gemakkelijke/goedkope sales trends –
    Het heeft allemaal een heel cynisch gehalte bij MS. MS managers denken gewoon in checklists – OK, we hebben 1 of 2 shooters nodig want de kids vinden dat leuk. Dus OK, daar hebben we 2 franchise factories voor nodig. 343 Industries en Epic voor Gears en Halo it is. OK, we hebben 1 RTS game nodig – dat kan Creative Assembly voor ons maken met Halo Wars. OK, we hebben 1 race game nodig – daar hebben we een Forza factory voor. OK, we hebben een of andere party game nodig voor wat Kinect geneuzel. Ja, daar kunnen we Rare op loslaten, hebben die ook weer wat te doen naast avatars maken voor de Xbox UI.

    Dan kijk je naar hun ‘timed exclusive content’, hetzelfde verhaal. OK, we hebben 1 generieke zombie shooter/killer nodig – OK, daar hebben we Dead Rising voor.

    Nu weer dat blindstaren op ‘Games As A Service’ en ‘de cloud’.

    Sorry, maar voor mij hoeft dit niet. Als dit alles was wat de games industrie mij te bieden had, dan was ik gestopt met spelen vanaf 18 jaar oud. Vergelijk dit handelen eens met het soort artistieke stuff wat Sony zoal uitbrengt, wat echt lichtjaren verder is dan dit soort goedkoop spul. Patapon, LocoRoco, Demon’s Souls, Bloodborne, Tokyo Jungle, Last Guardian, Puppeteer. Hell, je mag daar zelfs Uncharted en Last Of Us aan toevoegen als een beetje meer mainstream game, en wellicht ook wel Horizon Zero Dawn. Kijk dan naar Nintendo. Mario, Zelda, Pikmin, Animal Crossing, je kunt er gewoon niet omheen dat Microsoft het gewoon verneukt heeft op exclusives gebied en nu komen ze niet veel verder dan gewoon als een slechte verliezer te lopen doen alsof je geen goede singleplayer games nodig hebt zolang je maar ‘games as a service’ en de ‘cloud’ hebt. Zwak hoor.

 • aerox010

  Ik geloof niet in een Netflix versie met games omdat er geen verdienmodel is voor ontwikkelaars. Grote Hollywoord-films die op Netflix staan hebben eerst hun geld verdiend via de boxoffice. Daarna komen we ze op Netflix. Zou iets zo inderdaad alleen interessant zijn voor de indie-markt maar dan met een Netflix-aanbod maar een Spotify verdienmodel. Gamer speelt x aantal uur jou game dan krijg je zoveel betaald. Dan moet het platform zich ontwikkelen en zelf een goede ontwikkelaar worden die AAA-games maakt en mensen naar het platform aantrekt. Zoals Netflix deed met House of cards. Hoe succesvoller de service wordt des te sneller komen andere AAA-game.

 • Nee, nee en nog eens nee, genoeg abonnementen (genaamd ‘Service’) aan mijn broek hangen.

  • optimuspecs

   Service houdt veel meer in dan abonnementen. Een free to play game, met micro-transacties is ook een service-game. Zelfs een single player game, die een multi player heeft met betaalde dlc of micro transacties.

 • Remav1c

  Er is op dit moment precies 0% kans dat Steam en Microsoft ook maar denken aan samenwerking. GabeN zou wel gek zijn… Ik zie het echter wel graag gebeuren.

  • Jaapie18

   Ik niet. Tenzij ze wel het steam systeem behouden.

   • Remav1c

    Dat bedoelde ik ook ja

    • Jaapie18

     Dus eigelijk moet het hetzelfde blijven.

 • optimuspecs

  Dit interview gaat veel minder over Xbox en over wat Xbox moet doen. Het is een interview over de ontwikkelingen in de gaming industrie en hoe Spencer dit ziet als hoofd van de Xbox divisie en ex-gameontwikkelaar.

  Wat die beste man zegt is dat de gaming industrie de laatste jaren meer richting games als service is gegaan. Dit is een feit. Destiny, Fifa, Overwatch. Daar zit het grote geld, maar ook waar het
  merendeel van de gamers hun tijd besteedt.

  Wat hij zegt is dat het ontwikkelen van games dus zo duur is geworden omdat men steeds meer streeft naar games 1080p, 4K maken ( wat steeds meer arbeidsintensief is ) en grote servers moet hebben voor online / service gaming.
  Kleine developers kunnen hier niet mee aan doen omdat het constant huren van die servers, een te grote investering is voor kleine devs, die misschien geld zo willen verdienen. Hier kan Microsoft iets betekenen voor die developers, door die servers goedkoop te maken. Een kleine dev die dit heel goed doet is Warframe van Digital Extremes. Een soort Destiny mini, die ook met microtransactions werkt. Dit is hun verdienmodel.

  Verder wil Phil Spencer juist meer single player games voor de gaming industrie, terwijl hij aangeeft dat het voor developers steeds moeilijker wordt ” Het publiek voor dit soort grote stoory games, ik zeg niet dat het niet groot is, maar het niet niet zo consisten”, zegt Spencer. ” Je hebt games als Zelda en Horizon Zero Dawn die zullen uitkomen en het heel goed zullen doen, maar ze hebben niet dezelfde impact als vroegen, omdat service based games, zoveel aandacht hebben weggehaald van het gamerspubliek”.

  Xbox heeft al een gamer-pass, waar je dus voor 10 euro meer dan 100 oude en nieuwe games kan spelen. Hier ziet Spencer ook een mogelijk om bestaan en ontwikkeling van ( kleine) single player games te garanderen door episodic content. Geen verkeerd idee lijkt mij als optie. Rami kan lullen wat hij wil, maar hij zal nooit een game kunnen maken als Destiny of Hitman in zijn eentje. Terwijl ze best groot zijn vegeleken met de meeste indie devs.

  JJ ik vind toch apart weer hoe je concludeert dat Microsoft met een snelle console komt en met Gears 5, maar dat het kansloos is omdat Sony met de ps5 en met vette games daarna komt. Ik zal het kort houden. Ik vind het beste een korzichtige uitspraak van je. Je schrijft Microsoft gewoon af, net als men dacht dat de eerste Xbox nooit zou slagen, toen Microsoft een console uitbracht.

  Wat Boris zegt dat Microsoft Steam moet kopen…Waarom hebben we het hierover? Valve zou gek zijn om Steam aan welke partij dan ook te verkopen. Kunnen we gewoon niet kapen om hierover te speculeren?

  Ik kijk niet uit voor dit soort aankondigingen op de E3, wat Microsoft ook zal aankondigen als ” service”, het gaat gewoon over ontwikkelingen in gaming de komende jaren. En daar krijg je ook op de E3 geen kant en klare antwoord over. Games als service is groot geworden de techniek, maar ook door noodzaak, omdat gamers steeds meer gingen doen aan tweedehands games oa, terwijl produktiekosten voor developers blijven stijgen.

 • Gamer

  Ik wil geen service games , als dit de toekomst word van de xbox dan houd het gewoon op voor mij ..

 • Het is toch heel simpel. Alles wat niet xbox of Windows is maar wel waar de naam microsoft aan verbonden is, is niet en wordt nooit interresant. Ik snap de hele discussie over cross platform ook niet. Waarom zou een pc gamer nu ineens zijn games op een xbox willen spelen en visa versa. Het is een extra service om games op verschillende platformen te spelen. Dat het kan, heel leuk maar wie gaat dat doen. 1 of de 100 huidige gamers? Het enige wat microsoft en Sony moeten doen, is niet all out gaan met services en en ditjes en datjes maar focus op games. Exclusives, AAA, indies.
  Als je meer wil dan moet je naar andere platformen gaan kijken.

  BTW boris. Je opmerking over Netflix.
  Als mensen voor 2,50 een serie kopen op steam, betaald niemand 9,99 per maand voor Netflix slaat natuurlijk nergens op.
  Ten eerste kijk je gewoon meer dan 1 serie per maand. Als je dat niet doet is het misschien wel een waste of money.
  Een serie zal je nooit Kunnen kopen voor 2,50. Een aflevering misschien wel.
  En Netflix is vooral heel succesvol door de exclusives en ’t feit dat je het op ieder platform, console, smart TV, pc, tablet, telefoon kan kijken. Vet item. Speculeren is lekkerrrrr

 • Pascal Tettero

  die ps plus games word veel over geklaagt wat gewoon zielig is..
  2 games x 12 maanden = 24
  50 euro : 24 = 2.08 euro dus kan je voor die 2 euro per spel klagen? dacht het niet

  • BassieB

   Sws betalen om online te mogen spelen, te gek voor woorden.

 • Zrmi

  Er zijn toch ook Story driven games die volgens jullie definitie service games zijn doormiddel van bijvoorbeeld dlc? Dus ik zie niet echt in waarom ze het verliezen… Mind blown! ^^

 • Bryan Philip

  Dat begin is de reden dat ik premium heb XD

 • Job

  lol pc kan niet samensmelten. Daarnaast hoop ik echt dat dit niet gebeurt, krijg je al die 12 jarige console spelers erbij nee dankje.

 • Madelieffazantje

  Hallo hallo,

  Echt super items jongens!
  Het enige wat me stoort is de zwarte achtergrond.
  Het is echt saai en het stoort me echt.
  Bij brievenmaandag vind ik het super cool dat jullie gewoon in het kantoor zitten.
  Kunnen jullie hier iets aan doen?

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord