Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Premium: Console Wars op de E3 2017

Google Plus Jan Johan Belderok
Google Plus Richard 'Skate' Simon
16/06/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

De ‘console wars’ zijn weer begonnen. Nintendo, Microsoft en Sony hebben allemaal de E3 persconferenties achter de rug en hoe nu verder? Skate en JJ gaan het hierover hebben in Premium: Console Wars op de E3 2017.

Nintendo Switch

De keuze om een nieuw platform te kiezen komt weer in zicht, de komende maanden gaan er hele dikke games uitkomen op alle consoles. We trappen af met de Switch. Daar komen de volgende games namelijk op uit aankomende tijd: Arms, Splatoon 2, Super Mario Oddyssey, Mario + Rabbits Kingdom Battle en Pokkén Tournament Deluxe. Een zeer redelijk rijtje aan games zeker als we het vergelijken met de launch line-up van de Wii U.

Xbox

Xbox kwam met Forza Motorsport 7, Crackdown 3, Cuphead, Sea of Thieves en Fable Furtune. Een korts lijstje maar wel met dikke games. Ook kwamen ze natuurlijk met de Xbox One X niet te vergeten en heeft Microsoft wel aardig wat diversiteit qua games.

Playstation

En dan sluiten we af met Playstation. Sony kwam met Crash Bandicoot N. Sane trilogy, Yakuza Kiwami, Everybody’s Golf, Gran Turismo Sport, Lawbreakers, Ni No Kuni 2, Final Fantasy XII The Zodiac Age, Knack 2 en Uncharted The Lost Legacy. Hier een beetje het zelfde als bij Xbox. JJ en Skate hebben 2 tot 3 titels die ze graag willen spelen en de rest hoeft eigenlijk niet. Het bekende probleem van Sony was natuurlijk dat ze vorig jaar op de E3 teveel hebben laten zien wat nog niet uitkwam waardoor titels nu twee keer voorbij kwamen en niet als nieuw voelde.

Het was niet de allerbeste E3 ooit, maar we hoeven ons geen zorgen te maken. Er komen weer genoeg vette games aan waar menig gamer weer met veel plezier mee aan de slag kan. Check wat JJ en Skate ervan vinden in Premium: Console Wars op de E3 2017.

Loading...
 • Frank van Doorn

  Je vergeet bij Nintendo Xenoblade 2 en Fire Emblem Warriors. Neem aan dat de grotere Japanse games wel meegenomen moeten worden?

  • mcp

   en die rabbit game komt van Ubisoft

   • Frank van Doorn

    Maar is wel exclusief voor Nintendo. En Sea of Thieves komt begin 2018 JJ.

    • mcp

     Ja daar heb je gelijk in.

     • Michel

      Dat wilde hij even horen!

  • JJ

   Klopt, maar die vind ik wat meer niche. Maar tel die erbij op en N lineup is nog sterker. En Sea of Thives 2018 is dn weer een smetje op dat blazoen

   • NatteVaatdoek

    Fire Emblem Warriors niche!?

   • Frank van Doorn

    Xenoblade is best wel een grote game in het Westen . Fire Emblem Warriors is wel weer wat kleiner. Maar foutje kan gebeuren. Je geeft het zelf toe.

   • Greenekitten

    Ik weet vrij zeker dat Xenoblade en Fire Emblem allebei meer gaan verkopen dan Cuphead, Yakuza Kiwami, Everybody’s Golf en die Fable card game. Ik denk dat Ni No Kuni 2 eigenlijk ook niet echt minder niche is dan Xenoblade, en zeker niet minder dan Fire Emblem.

    Zowel Xenoblade en Fire Emblem Warriors zijn games die gewoon de miljoen verkochte exemplaren gaan aantikken. Dat deden de vorige delen al op de gefaalde Wii U, laat staan op de Switch. Dat zie ik een Yakuza remake niet zo snel doen gezien het feit dat Yakuza 0 niet eens in de buurt kwam.

   • Emiel van Daele

    Ik kijk enorm uit naar Sea of Thieves en in die zin baal ik dat de game niet dit jaar uitkomt. Tegelijkertijd denk ik dat de game beter tot zijn recht komt in een rustigere periode. Als je Sea of Thieves dit najaar launched wordt het compleet ondergesneeuwd en komt de game niet goed tot zijn recht. Dat zag je ook bij Sunset Overdrive. Super toffe game, mega goed beoordeeld door critics maar verkoop viel tegen door al dat 3th party geweld.

 • mcp

  Ik denk persoonlijk dat de meest mensen hier wel 2 of meer consoles hebben en dat heb ik ook. Lijk dit najaar genoeg leuks uit te komen voor al in oktober. Denk aan forza 7 en assassins creed en de klapper voor het najaar is voor mij echt Mario nu ook de multiplayer getoond is lijkt het mij echt een heel vet game

 • symotje

  Ik heb een Playstation, en helaas komt er dit najaar niet veel voor uit. Toch is dit niet echt een probleem, want er zijn nog meer dan genoeg third-party games die wel dit najaar komen. Ik kijk dan vooral uit naar AC. Ik heb verder nog Horizon om uit te spelen, alsmede Nioh. Dus ik ben nog wel even zoet de komende tijd.

 • PauluitOosterhout

  Ik ben geen game analyst maar het lijkt erop alsof de grote partijen terughoudend zijn met first party titels in het najaar omdat er zoveel sterke third party titels uitkomen.
  Games die mensen toch wel gaan halen zoals Call of duty, fifa, Assasin’s creed en Destiny.
  Als je kijkt naar het koopgedrag van gamers dan zullen ze niet snel veel meer besteden aan verschillende games als ze net een COD, destiny, assasin’s creed of fifa hebben gekocht. ( in de vs komen daar nog de madden en NBA games bij. ) Althans, als ik naar mezelf kijk dan koop ik niet snel meer games per maand want je kunt toch niet alles tegelijk spelen.
  Afgelopen voorjaar, toen het rustig was met “grote” game releases zag je ineens wel veel ps4 exclusives verschijnen. Misschien is het toeval, misschien had het ook inderdaad te maken met Red dead 2 die eigenlijk het najaar zou komen. Opvallend is het wel.

 • Tijl Van de Velde

  Het zou me verbazen mocht Skate Cuphead & Forza Motorsport VII ook niet op de PC spelen. Het lijkt me in ieder geval niet meer dan normaal.

  • Greenekitten

   Zelfde kan je van Ni No Kuni II zeggen, ook gewoon een pc titel.

 • DJ_Alfist

  Veel zal er van gaan afhangen wat je game smaak is & wat je gaat verwachten van je console.

  Ik heb vandaag men Xbox One X besteld samen met Forza 7, want het leek me het ideale moment om er in te stappen. MS heeft de Game Pass, volledige backwards compatibility met de Xbox (360), de nieuwe console is ook toekomst gericht met HDMI 2.1 , Dolby Atmos, AMD Free-sync, enz…

  Playstation heeft ook een zeer sterke game line-up die me enorm aanspreekt.

  Nintendo ook sterk, maar dit spreekt me persoonlijk minder aan. Het is meer iets voor de echte fans.

  We gaan een mooie toekomst krijgen op eender welk platform dan ook.

 • Erik

  Ik heb sinds kort een 4K tv en toch een pro gekocht. Ik vind het persoonlijk echt een extra toevoeging en zie uit eigen ervaring nu ook echt wel verschil in beeldkwaliteit(wel met 4K tv dan;). Nu las ik dat de Box-X ook bij Assassins creed origins niet aan native 4K komt. Even afwachten hoe dat gaat lopen natuurlijk. Mij maakt die console war echt niet uit, want heb ook een X-box s. Genoeg toffe games in ieder geval die gaan komen:)))

 • Pascal Tettero

  ik wil wel dat nintendo terugkomt en net zo goed word als toen, verder geen fanboy want heb alle consoles op de switch na dan.

 • andrelepate

  Puur gebaseerd op first party en 2017 zou ik idd zeggen: Nintendo. X en PS brengen dit najaar beide niks exclusiefs dat ik per se moet spelen, al zou ik Nino Kuni wel willen proberen evenals cuphead, maar geen must haves voor mij. Gelukkig heb ik met Dirt, Injustice 2, Nioh, Destiny 2 en PES/Fifa genoeg te doen.

  Kijk je dan naar first party 2018, dan is het toch heel duidelijk Sony voor mij. Metroid komt ws nog niet volgend jaar, en van X hebben we volgens mij nog niets exclusiefs gezien voor 2018 toch? Iig niet iets wat mij voldoende boeit.

  Heb op dit moment alleen een PS, de switch zal ik tegen het einde van de levenscyclus wel halen. X als daar titels voor uit gaan komen die ik interessant vind en die niet op PC of PS4 te spelen zijn.

  Ff off: weet iemand wanneer de necromancer voor D3 ps4 gereleased wordt? Daar zit ik ook wel op te wachten.

 • Haxanlord

  Skate, je kunt zeggen wat je wil, maar bijv. Demon’s Souls & Bloodborne waren exclusives en daardoor ook onderdeel van de ‘console wars’.
  Dus wellicht brengt die strijd ook wat goeds.

 • spoofghost

  Altijd zo jammer dat PC wordt weg geschoven op gamekings..

 • jonathan85h

  Het lijkt alsof veel sony fanboys xbox het liefst zien verdwijnen. Het is een beetje triest om te zien. De concurrentie onderling zorgt er namelijk voor dat Sony en Ms hun uiterste best doen om te innoveren, de scherpste prijzen te hanteren en zo de consument voor zich te winnen. Zonder die concurrentie waren we nu nergens geweest. Doordat de One X nu zoveel sterker is, zal Sony straks een stuk harder moeten werken om daar goed overheen te gaan. Daar kan je als Playstation speler straks keihard van profiteren. ik persoonlijk hoop dat de One X het goed gaat doen en de aandelen in de console markt wat gelijker worden getrokken weer. Dit zodat Sony weer echt even aan de bak moet, want ze lijken nu al echt minder hard hun best te doen ”voor de gamers”

  • Ramon Zwiggelaar

   als xbox verdwijnt.. Dan zal sony onwijs arrogant worden en er echt niet meer voor de players zijn want ze hebben toch geen concurentie. Vind het ook sneu dat de sony fanboys zo graag microsoft willen zien verdwijnen… Echt te bizar voor woorden.

   • Frank van Doorn

    We willen vooral dat Microsoft eens geld uitgeeft en vette. Nieuwe franchises neerzet. En dat het eens wat nuttigs doet met RARE ipv ze te laten verpieteren.

  • BertusB

   Eens dat concurrentie moet blijven en dat dat het beste is voor de gamer. Maar laten we nu niet doen alsof dit een specifiek sony fanboy probleem is. Tijdens de vorige generatie (360 vs PS3) was het niet anders, alleen toen waren het de ms fanboys die sony liever zagen verdwijnen.

  • PauluitOosterhout

   Ik ben het met je eens dat gezonde concurrentie beter is voor de gamers. Dat zet alke partijen op scherp om het nog beter te doen. Waar zie je dat sony fanboys willen dat xbox weggaat? Want hier kan ik het niet zo snel vinden.

  • FiFtyEuro

   Mij lijkt het soms alsof Microsoft zelf hun console weg wil.. En ze je graag verwelkomen op de pc met Windows 10. 😉

 • ViesVuilEnVet

  Playstation, Xbox en Nintendo zijn alledrie haar eigen pad aan het bewandelen, Nintendo distantiërt zich van de Playstation en Xbox. En het lijkt er ook steeds meer op dat Xbox dat ook doet doormiddel de pc erbij te betrekken. Het zijn nog steeds concurrenten van elkaar maar ze vullen elkaar toch een beetje aan, wat de een niet heeft, heeft de ander wel.. de concurrentie is daarmee nog wel gezond het zijn alledrie consoles met een eigen visie. Waar we vroeger dat totaal niet hadden.

 • CapelleFR

  Red Dead Redemption 2 in 4k 60fps op de Xbox one X, zou een aardige system seller zijn.

  • Harry Nak

   Exclusive 4K

   • Sven Kozole

    Exclusive 4K? Je weet toch hopelijk wel dat Red Dead een exclusieve deal heeft met Playstation?

    • Harry Nak

     Je weet toch hopelijk wel dat dat een meme is.

  • Kid MMXV

   4K en 60 frames is niet haalbaar in games zoals Red Dead Redemption 2, Anthem etc. Daarnaast geloof ik niet dat 60 frames een systemseller is. De markteting en informatie naar de (gewone) console gamer draait alleen om 4K; niet om 60 frames.
   Hierin wordt aan Phil Spencer gevraagd of gamers niet meer baat hebben bij 60 frames dan 4K. En dan wordt snel duidelijk dat 60 frames helemaal niet iets is waarop reclame wordt gemaakt.

   Vanaf deze vraag begint het verhaal over 60 frames.
   “What also frustrates me is that the only number I do care about is the only that you and Sony don’t obsess over. Which is 60fps, which I understand is easier to do on the Xbox One X than any other console”.
   http://metro.co.uk/2017/06/14/phil-spencer-xbox-one-x-interview-most-people-just-want-to-go-play-games-6707712/

 • RobinGK

  Vet item, alleen denk ik dat jullie bij Sony toch wel de grootste titel naast GT Sport vergeten zijn, Uncharted The Lost Legacy. Veel mensen denken nog altijd dat het DLC is (zo begon het ook), maar uiteindelijk is het gewoon een 10 uur durende Uncharted Spin-Off game geworden met Chloe die er geweldig uitziet. Gaat denk ik heel veel mensen verrassen in Augustus! (En Skate ga nou eens Uncharted 4 spelen, einde van Drake’s verhaal moet je gewoon zien :P)

 • Sven Kozole

  Eigenlijk ben ik het volledig met jullie eens. Voor mij heeft Nintendo van deze drie de E3 gewonnen. Pakweg de interessantste titels, al zijn het er niet bijster veel. Daarmee moet wel gezegd worden dat ik met al die Nintendo games heel lang zoet ben. Breath of the Wild, nog steeds niet uitgespeeld, na 120 uur. Mario Kart vreet ook tijd omdat het geweldig leuk blijft om te spelen. Daarnaast nog ARMS en Splatoon die hier ook genoeg gespeeld gaan worden. Mario kan je ook zo 30 uur mee bezig zijn. Ik ben blij met de Nintendo Switch.

 • james

  beetje gezemel hoor, hoeveel goede games in 1 jaar willen jullie hebben om tevreden te zijn.

 • Emiel van Daele

  Xbox een korte lijst met games?
  Ze lieten 42 games zien waarvan 22 exclusive of platform exclusive.
  Het waren inderdaad niet allemaal AAA games, verre van, maar daar is ook een markt voor.
  De boodschap van Xbox dit jaar was dat ze (in tegenstelling tot wat veel sony fans roepen) wel degelijk op kort termijn met games komen en dat de line up heel divers is. Dat laatste hebben ze zeker bewezen.

  Zelf was ik ook teleurgesteld in Xbox. Ik had gehoopt op een aantal teasers van de grote AAA brands die dan in 2020 uitkomen. Normaal ben ik daar zeker geen fan van maar Sony deed dat vorig jaar behoorlijk succesvol. In combinatie met de X en de mogelijkheden daarvan had ik het Xbox wel een keertje vergeven. Met dergelijke titels kun je echt pronken met de specs. Nu viel dat deels een beetje tegen. Tegelijkertijd zag je dit jaar ook dat de actie van Sony vorig jaar ze nu wat duur kwam te staan. Veel gamers vonden dat Sony met niks nieuws kwam, en dat was ook wel zo, veel games hadden ze vorige E3 al geteased. Ook nu geen Death Stranding of TLOU2. Er zit een keer zijde aan dus. Maar een keer goed scoren kon Xbox wel gebruiken. Jammer.

 • Portalhopper

  Mensen kopen niet op functionaliteit, maar op sfeergevoel. Op archetype. Je koopt wat bij jouw type past.

  Het zou mooi en logisch zijn als Microsoft nog sterker zijn eigen vorm zou vervullen, met games die echt bij ze past. Vanuit hun oorsprong zijn ze technischer, rauwer, hoekiger, intelligenter, waarachtiger, leiderschaps, westers, etc en dat ook in mooie intelligente frisse vorm. Als ze games van daaruit zouden maken, zouden ze echt anders zijn en vooral: zichzelf, waar ze zich thuis in voelen. En ze zouden een segment bedienen waar echt behoefte aan is. Er zijn mensen die intelligente, rauwe, futuristische, waarachtige games willen spelen.

  Sony heeft meer een oorsprong in vorm, aziatisch, mythisch, fantasie, maar ook groot en keizerlijk, etc. Daarom zijn games als NIer ook zo sterk en authentiek.

  Nintendo heeft sowieso zijn eigen identiteit, met het kleine fantasie strip achtige.

  Geen oorlog dus, maar elkaar aanvullen en de segmenten bedienen die er zijn. Ik hoop dat Microsoft dat ook steeds beter gaat doen. Als iemand dit bericht even naar de baas van Xbox kan sturen, dan graag. 😉

  • Falmaiya

   Nier is niet exclusief, dus heeft ook weinig met Sony’s identiteit te maken. Sowieso is Sony’s identiteit niet echt Aziatisch aangezien hun grootste games allemaal gigantisch westers zijn en ze dat ook meer en meer worden. Uncharted, Last of Us, God of War, Days Gone, Horizon, Detroit. Allemaal verhalende Hollywood games met eenzelfde soort formule. Ik zie dat eerder als hun identiteit.

   • Portalhopper

    Ja, ik ben geen hardcore gamer, dat blijkt. 🙂 Ik zien alleen dat Xbox niet helder handelt vanuit zijn ideniteit en hem misschien wel niet heeft omarmt, hoewel de surface toch wel een duidelijke frisse microsoft id heeft.

    Wat voor games zou Microsoft volgens jou vanuit hun id maken?

    • Falmaiya

     Ik heb geen idee, ik denk niet dat Xbox op het moment een duidelijke identiteit heeft. Ze hebben altijd een wat ruiger en harder imago gehad met games als Halo, Gears en zelfs Blinx. En ook hun hele logo en naam sluiten daar wel bij aan. Maar tijdens de hoogtijdagen van de Kinect zijn ze dat een beetje kwijtgeraakt.

     Ik denk dat een niet duidelijke identiteit ook een van de grootste problemen is bij Xbox op het moment. Naast Halo, Gears en Forza is er niet echt een grote bekende franchise die er nu nog uitspringt. Je zou bijvoorbeeld geen Super Smash Bros met Xbox personages kunnen maken. En aangezien bekende franchises altijd beter verkopen hebben ze dat eigenlijk wel nodig.

     Ik vond een Titanfall wel goed bij Xbox passen maar die is nu ook multiplatform. Een game als Crackdown vind ik ook wel passen, maar heb persoonlijk weinig vertrouwen in die titel. Hoop wel dat ze daar een succesvolle franchise van weten te maken, want ze hebben echt zoiets nieuws nodig.

     • Portalhopper

      Misschien iets van Edge of tomorrow achtig, of Mission Impossible. Slim en ruig. Daar moeten toch mooie dingen op te bedenken zijn.

 • Sylmaron

  “JJ en Skate hebben 2 tot 3 titels die ze graag willen spelen en de rest hoeft eigenlijk niet.”

  Sja, dat lijkt me dan een kwestie van smaak. Ik kan me er in ieder geval niet in vinden. Er waren erg veel games op de E3 die ik graag zou spelen.

 • optimuspecs

  Het vergelijken van ” als je nu een consele zou kopen” ben ik geen fan van, maar in de context van de E3 die net voorbij is begrijp ik de vraag wel.

  Mensen kopen individueel nog wel een console voor Forza of GT. Zal niet de grote massa van gamers zijn, maar gebeurt wel. De tijden van GT, dat eidereen GT moest hebben is voorbij.

  Playstation gamers hebben lang beweerd dat God of War, Days Gone en Death Stranding 2017 zouden uitkomen. we zien nu hoe het echt gaat in de praktijk. Sony heeft deze games vroeg laten zien, maar het heeft Sony marketing technisch geen windeieren gelegd.

  Dat je geen ” vrienden ” zou hebben bij een ” overstap” onzin. Dat zeg ik ook al jaren. Ik vond je analyze hierin Skate fantastisch. Sowieso in in dit item.

  Als gamer zeg ik koop alles. Koop de Switch, koop de Xbox1, koop de ps4 and ben je van de pc koop lekker je pc. Mensen hebben vooral moeite dat andere mensen niet leuk vinden wat zij leuk vinden ieder zijn ding en wat we als gamers vooral niet moetne willen is dat een van de grote console makers absolute monopolie krijgt, want dat zullen we voelen.

  Ff off topic: Ik hou nogsteeds in mijn achterhoofd dat Apple, Google en Amazon met een ECHTE gameconsole kunnen komen op de markt. Die bedrijven hebben het al in een verkapte vorm gedaan, maar kunnen nog een stap verder.

  • FiFtyEuro

   Apple heeft gameplatform.. Gewoon Windows 10 met Steam/Origin/Battle.net installeren op de iMac.

   Wat ik vrees is dat Xbox One X geen Native 4K 60 fps gaat halen in de meeste games. Als ik Digital Foundry nu al checkerboarding hoor zeggen..

   Ik sluit me trouwens volledig aan bij optimuspecs.. Heb hier ook alle platformen staan en dat is een relax comfort.

   Trouwens! Ik vind het niet jammer dat er eens wat mindere periode aankomt. Mijn backlog is enorm!!

   En als ik mijn eigen bescheiden mening gebaseerd op mijn eigen ervaringen mag geven koop een ps4. De sales van PlayStation Store zijn echt enorm goed! Xbox Store heeft amper sales en soms niet eens de moeite.

   • optimuspecs

    Met game platform bedoel ik een game console van Apple. Als ik even Apple apart pakt, probeert Apple al via Apple tv zijn teentjes te doppen in gaming en Apple heeft gewoon het geld om een succesvolle game console neer te zetten. Als je dat ook compatible maakt met IOS spellen, kan Apple het lastig maken voor de grote 3.

    Microsoft zegt eigen games 4K 60fps te maken, verder is het aan devs hoe ze willen programmeren.

    Microsoft heeft voor de XB1 altijd wel sales. Dat is precies ook een van de redenen waarom mijn back catalogue zo groot is. Tientallen games gekocht die ik nog moet spelen. Het is voor mij een wekelijkse traditie om te kijken welke sales ik via xbl ga kopen.

    • FiFtyEuro

     Dat van Apple was maar een grapje.. Ik geloof niet echt in iOS games op tv. Eerder iOS op de tablet en ondertussen tv kijken..

     Sony zegt ook dat ze 4K games willen maken.. Microsoft maakt nog steeds reclame voor de One alsof het een 1080p full HD console is. Er gaan best wel wat leugens rond hoor.

     En sorry hoor, maar sales vergelijken van Xbox met Sony?! Lolz.. Ik ken wel nog een betere mop! Nintendo heeft ook sales!

     Op dit moment heeft Sony dit https://store.playstation.com/#!/nl-nl/days-of-play/cid=STORE-MSF75508-DAYSOFPLAYGAMES

     Microsoft dit https://www.budgetgaming.nl/nieuws/4841/xbox-live-deals:-forza,-gta-v,-nba-2k17,-en-indies.html

     Ik wil ze week na week vergelijk voor u hoor..

     • optimuspecs

      IOS games bedoel alleen als extra bonus omdat Apple dat platform en die gebruikers al heeft. Maar natuurlijk moeten ze met grote third-party en first party games komen. Zou zo maar kunnen.

      Welke reclame heb je het over? Zowel ps4 als XB1 hebben 1080p en niet 1080p games.

      De sales op dit moment vergelijken zegt niks over beide consoles. Sony kan nu hele goede aanbiedingen hebben en volgende week niet. Evengoed Microsoft. Als ik het nu vergelijkt zijn een aantal van due aanbiedingen precies zo net geweest op xbl of zijn nu nu ook op xbl.

     • FiFtyEuro

      De sales kan je op elk moment vergelijken hoor.. Klik ze maar open op budgetgaming..

      En ja, Xbox One en Ps4 hebben 1080p games. Maar al eens vergeleken? 99% van de vergelijkingfilmpjes op Digital Foundry beginnen met “What we have here is a Native 1080p on PlayStation and the usual 900p on Xbox One..”

      En over die grote first party titels onder Apple heb ik toch mijn bedenkingen. Welke gameontwikkelaars gaan zich daaraan riskeren? Microsoft brengt binnenkort nieuwe console uit en heeft eigenlijk geen first party titels, zo makkelijk gaat dat niet.

  • Nawaqi

   Als iemand dacht dat vooral Death Stranding in 2017 zou uitkomen was die niet goed bij zijn hoofd. Het was inderdaad slim van Sony om al die games aan te kondigen, maar ik denk dat er met mij vele anderen dit jaar teleur gesteld zijn in het feit dat er nog steeds haast nergens een datum voor staat. Days Gone en Detroit bijvoorbeeld geeneens een jaartal.

   Vond geen enkele persconferentie echt bijzonder dit jaar ook. Ubisoft had misschien wel de beste presentatie, maar ik heb zelf dan weer erg weinig vertrouwen in ongeveer alle uiteindelijk Ubisoft games. Vond Bethesda nog het meest interessant, en dan vooral omdat ze 2 nieuwe games aankondigden die ook nog eens redelijk snel uitkomen (Wolfenstein en The Evil Within 2).

  • Bridgeman

   Ik had misschien nog overwogen om een Xbox te kopen voor Cuphead, maar aangezien Microsoft ook al hun shit op de PC uitbrengt, hang ik lekker een controllertje aan mijn PC en speel ik hem zo. Ik zie gewoon letterlijk geen reden om een Xbox te kopen als je een beetje goede PC hebt.

   • optimuspecs

    Ik kan me dat voorstellen. Dat is precies wat Microsoft wil door hun games op pc uit te brengen.
    Voor pc gamers zoals jij, speel maar lekker op pc. Voor console gamers zoals ik, zijn dingen als 360 Backwards compatibility, game pass, een krachtige 4K console, 4K blu ray speler, EA ACCES en cross buy / play de toegevoegde waarde.

    • Bridgeman

     Ik ben geen PC gamer maar wil gewoon geen console kopen voor 1 game als ik die ook via de PC op mijn tv met controller kan spelen. Van de Xbox 360 zijn er maar een paar games die me leuk lijken, en ik heb dat ding nooit gehad. En al die 4k shit doet me weinig. Ik heb een ouwe HD Ready 1080p tv van 300 euro. Ik ga die 4k toch niet zien.

  • RidhoHidayat

   Ik vind het zelf niet zo’n probleem als games lang van tevoren worden aangekondigd, zolang er maar genoeg uitkomt in de tussentijd. Dan heb je én altijd iets om te spelen op de korte termijn, én iets om naar uit te kijken op de lange termijn.

   Microsoft doet het in principe ook. Crackdown 3 was in 2014 aangekondigd, Cuphead en Sea of Thieves in 2015 (die laatste komt overigens ook pas in 2018 uit). Daar kijk je dan naar uit, maar in de tussentijd heb je wel games als Halo 5, Gears 4 en Ori die zijn uitgekomen.

   • optimuspecs

    Probleem, probleem… Een probleem zou ik het niet willen noemen. Alle platformhouders hebben zich hier schuldig aan gemaakt.
    Het kan minder prettig zijn als er geen concrete release jaar wordt meegegeven.
    Zowel Crackdown 3 als Sea of thieves zijn uitgesteld, wat iets anders is dan een game te vroeg aankondigen. Je pakt 2 verkeerde voorbeelden naar mijn mening.
    Marketing technisch is het alleen maar slim om games wel vroeg aan te kondigen. Microsoft heeft ( dit jaar) gezegd games niet meer vroeg aan te kondigen, maar houdt het nu heel dichtbij bij datum van release . Klinkt heel misschien eerlijker, maar of het echt slim is weet ik niet.

    • RidhoHidayat

     Shenmue 3 en Death Stranding zijn wel een beetje het toppunt idd. Maar als je het hebt over xbox titels vind ik de games die ik noemde geen verkeerde voorbeelden.

     Crackdown 3 zou in eerste instantie eind 2016 uitkomen, dus zo’n 2,5 jaar na de reveal (wat al langer is dan bij GoW4). Nu uiteindelijk nóg een jaar later.

     Sea of Thieves is 2x uitgesteld (van 2016 naar 2017 naar 2018). Dan kun je in mijn ogen ook wel stellen dat de game in een (te) vroeg stadium is aangekondigd.

     • optimuspecs

      Pak je het wel heel breed, want dan kunnen we zeggen dat de gratis versie van Drive Club, Uncharted en zeker Last Guardian ” te vroeg” zijn aangekondigd.
      Nmi kunnen alle games altijd uitgesteld worden. Dat is niet raar. Om dan direct te concluderen dat de game te vroeg is aangekondigd gaat mij te ver.

      Shenmue en Death Stranding waren ze nauwelijks aan de ontwikkeling begonnen en dat is dan net anders.

      In mijn eerste reactie noem ik God of War en Days Gone, maar dat is geen verwijten naar Sony. Ik heb het specifiek over de PlayStation gamers die hoog en laag beweerden dat God of war en Days Gone, dit jaar zouden uitkomen. Sony zelf heeft dat niet gezegd.

     • RidhoHidayat

      Ah ja, als je het wat minder breed pakt dan gaat het meer om games als Shenmue en Death Stranding idd. Al had het bij Shenmue ook wel te maken met de kickstarter campagne.

      GoW had ik ook zeker niet verwacht in 2017. Bij Days Gone ben ik erg benieuwd naar de release date, omdat ze zelfs geen releasejaar genoemd hebben. Sony heeft pas geleden gezegd dat ze releasedata later bekendmaken, om uitstel en teleurstelling te voorkomen. Dat Days Gone zelfs geen releasejaar heeft, zou daarom denk ik 2 dingen kunnen betekenen:
      -De game komt eind 2018/begin 2019 uit (dus dat ze twijfelen of ze 2018 halen)
      -De game komt eind 2017/begin 2018 uit (dus dat ze twijfelen of ze dit jaar nog halen).
      Die 2e optie zou een mooie verrassing zijn. Wellicht wordt er rond de Gamescom nog wat over gezegd/vermeld in een trailertje

 • Turfschipper

  Sony gaat nu lekker, toch denk ik dat het zomaar snel kan omdraaien. Ook door iets heel simpels als bv; stel dat xbox volledige muis en toetsenbord ondersteuning geeft voor fps games. Hoeveel playstation spelers stappen dan over? Ik denk hele hordes.

  En er kan van alles gebeuren waardoor de verhoudingen Switch(en), ;-).

  • FiFtyEuro

   Voor muis en toetsenbord overstappen? Je kan nu al van die dingen kopen om met muis en toetsenbord te spelen op console. Ik denk dat die dingen nog minder verkopen dan VR..

   En dan moet je eigenlijk gaan spelen met een monitor aan een bureau. Ikzelf zou toch nooit op 2-3 meter van een 50″ tv gaan zitten. Je hebt zo een YouTube kanaal Linus Tech Tips ofzo.. Daar hebben zo eens een zetel bureau ding gemaakt. Ziet er tof uit voor eventjes..

   https://youtu.be/IUXV_fP6VRI

   • Turfschipper

    Die dingen verkopen als een malle man! Haha! En je hoeft helemaal geen monitor, gewoon op je tv net als dat je met een controller speelt.

    Ideaal.

    • FiFtyEuro

     Elk filmpje dat ik zie op YouTube met mouse en keyboard op console is op een bureau met een monitor, heb er nog niet veel gezien met muis en keyboard in hun zetel..

  • Nawaqi

   Dan blijf ik in ieder geval ver uit de buurt want ik hoef niet met een controller tegen mensen die een toetsenbord gebruiken te spelen. Cross-play is ook zo iets: leuk, maar ik zit er totaal niet op te wachten.

   • Peter

    Idd kb+m zijn in het voorderl.
    Was het niet bij Overwatch dat ze op consoles kb+m verbieden op straffe van een ban?

   • Turfschipper

    Ik denk dat jij je heel erg zult verbazen over hoeveel mensen al zo een converter hebben op de consoles.

    Ik was het namelijk ook haha, ;-). Is veel en veel wijder verspreid dan velen denken. Hoe hoger het nivo, hoe meer keyboardwarriors je tegen komt. Sony heeft zwlf ook een officiele converter.

    Gaat er toch wel komen. En dan moeten ze maar de servers splitten voor mensen die alleen tegen controllers willen spelen.

    • Peter

     Splitten zou idd eerlijk zijn.

  • Daantjuh

   Zou kunnen maar ik denk niet de verhoudingen deze generatie nog heel erg gaan verschuiven

 • RomeoNovember

  Ik miste bij Xbox toch een beetje toffe exclusives, wanneer ze uitkomen kan me aan mijn reet roesten. De 2018 games van Sony wil ik zo goed als allemaal spelen, of ze nou 2 of 1 jaar geleden aangekondigt zijn. Cuphead kijk ik ook enorm naar uit, maar voor mij de absolute winnaar van de E3 was Ori And The Will Of The Wisps. En qua Third Party is het natuurlijk helemaal een feestje!

 • Larie

  Jammer dat games zoals god of war pas in 2018 komen. Desondanks is 2017 gewoon een super sterk jaar voor Sony, ook voor Nintendo.

  Nioh, Yakuza, Horizon zero Dawn, Nier Automata, Gravity Rush 2, Uncharted Lost Legacy, Crash Bandicoot, Wipeout, Persona 5, Star Ocean XI, Hellblade, Matterfall, Ni No Kuni 2, Gran Turismo, lawlbreakers en All die VR games en volgens mij ben ik er nog een paar vergeten.

  Dit zijn gewoon veel exclusieve of console exclusieve games. Nintendo heeft ook veel, MS heeft erg weinig dit jaar. 2018 wordt alleen nog maar beter voor nintendo en Sony. MS heeft ook voor 2018 niet echt veel interessante dingen vind ik.

 • manoahvdvelde

  Ik heb gelukkig nog veel games die ik nog moet spelen deze zomer. Yakuza 0, Horizon, Nier, Gravity Rush 2, Kingdom Hearts 1.5, 2.5 remake, Tales of Berseria om er maar een paar te noemen.
  In de lente vooral Persona 5 gespeeld xD. In de zomer kan ik verder nog los met Final Fantasy XII en Yakuza Kiwami. Dan in het najaar Ni No Kuni 2, Assassin’s Creed Origins, Middle-earth: Shadow of War en Cuphead. Mass Effect Andromeda en Watch Dogs 2 moet ik nog uitspelen. Kortom, ik heb echt wel genoeg om te spelen dit jaar xD

 • Bridgeman

  Friendly reminder dat Sea of Thieves in 2016 al uit had moeten komen. Dat hij nu dit jaar alweer niet uit komt wil ook wat zeggen. Weet echt niet wat ze daar aan het uitspoken zijn, maar ik denk trouble in paradise. Op een gegeven moment is de hype voor zo’n game ook voorbij en als het dan eindelijk eens uitkomt boeit niemand het meer.

 • Als ik geen console zou hebben en er 1 zou kopen zou ik dat niet doen alleen om wat er nu nog uit gaat komen. Dan zou ik. Toch kijken wat er al uit is, en wat er op lange termijn gaat uitkomen. De Nintendo consoles zijn al een aantal generaties consoles die je naast je playstation of xbox wil hebben. Niet Ipv lijkt mij. Als je dan toch moet kiezen tussen een xbox en ps4 zit je altijd goed denk ik.
  Ik wil ook nog steeds een xbox aanschaffen en denk dat ie er zeker dit jaar nog gaat komen. Dan ga ik zeker voor de slim met een paar vette oudere games en niet voor de xbox one x. Mijn third party games blijf Ik toch spelen op mijn favoriete console en dat is de PS4PRO.
  Vet item mannen.

 • Peter

  Opmerking van mn zoontje;XBX en 4K minecraft, yes nóg meer pixels.
  Ik lag in een scheur, en de hoeveelheid sarcasme dat erbij hem van af spatte heer-lijk.

 • Evertcb

  Helemaal mee eens dat Nintendo sterke line up heeft voor de switch. Ik ga ook zeker Skyrim halen die ook dit jaar nog uit gaat komen!!

 • jeroen

  Ik vind het raar dat Sony zegt dat ze meer hadden liggen maar het niet laten zien. Ik denk dat, dat geld voor elke partij. Ubisoft heeft natuurlijk ook meer liggen, Microsoft en Nintendo natuurlijk ook. Ik krijg het gevoel dat Sony denkt dat ze met de perronconferenties verloren hebben en maar dit slap excuus eruit gooien.

 • Hugo van Zundert

  Dit jaar moeten we het maar hebben van de 3rd party titels. XBOX en Playstation hebben hard gefaald met dit najaar voor mij. Nintendo komt gelukkig wel met fatsoenlijke titels, maar dan moet ik eerst nog een Switch binnen harken.

 • Jord-O

  Voor mij is dit het beste game najaar ooit

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord