Menu Premium

Playdate is officieel hardware die Doom kan draaien

Dansky 03/06/2020 0 Tweet Het Like/Deel Het

Als de naam Playdate je niets zegt dan kan dat kloppen. Vorig jaar berichtte we over de gloednieuwe handheld in een nieuw jasje maar verder is er nog weinig nieuws. Deze handheld heeft wel iets wat andere handhelds niet hebben: een zwengel. En deze zwengel kan je in-game gebruiken. En nu mag de Playdate zich ook scharen onder het kopje it runs Doom.

Geschiedenislesje it runs Doom

Voor diegene die niet weten wat dit betekend hier een klein lesje geschiedenis. Doom, niet de 2016 versie maar de eerste Doom, kwam uit in 1993. Het spel werd uitgegeven door Id Software die in 1997 de broncode van het spel vrijgaf. Hierdoor werd het mogelijk om Doom te modden en om de game dus ook op andere hardware devices te spelen. Negen jaar later dook de eerste video op: iemand speelde Doom op de Nintendo DS. En toen was het hek van de dam. Mensen begonnen massaal Doom te porten naar zo’n beetje alle hardware die er bestond. Om maar een aantal te benoemen: Doom op een geldautomaat, Doom in Doom en Doom op een rekenmachine. Er is nog veel meer hardware die Doom kan runnen en de nieuwste toevoeging is de Playdate.

Playdate runs Doom!

De Playdate is nog niet uit. In hun laatste update van afgelopen december meldde Panic, bekend van Firewatch, dat op dit moment developers toegang krijgen tot de Playdate middels de Playdate Developer Preview. Developers krijgen de handheld opgestuurd om er games op te ontwikkelen. Eén developer, genaamd NicMagnier, dacht er schijnbaar anders over en maakte geen nieuwe game maar ging kijken of Playdate de test kon doorstaan: can it run Doom? En, zoals je waarschijnlijk van de titel al hebt begrepen: yes, yes it can.

En Nic heeft het niet alleen voor elkaar gekregen om Doom te laten draaien. Hij heeft ook nog eens de feature waar de Playdate om bekend staat, de zwengel, kunnen gebruiken. Waarvoor? Voor de Chaingun natuurlijk!

Of de game ooit zelf door id Software zal worden uitgegeven voor de Playdate is nog niet bekend. De zwengel-handheld staat gepland voor een 2020 release.

Loading...
Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch