Menu Premium

Blizzard schorst Hearthstone speler na “liberate Hong Kong” opmerking

Dennis 09/10/2019 0 Tweet Het Like/Deel Het

Activision Blizzard heeft de Hearthstone Grandmaster-speler Chung ‘Blitzchung’ Ng Wai voor een jaar geschorst en al zijn prijzengeld ingetrokken. Dit naar aanleiding van zijn live overwinningsspeech waarin hij zijn steun voor de protesten in Hong Kong uitte.

Hong Kong

Blitzchung, zelf een inwoner van Hong Kong, verscheen eerder deze week tijdens Hearthstone’s Asia-Pacific Grandmasters livestream met een gasmasker op voor een post-game interview. Al snel haalde hij het masker van zijn gezicht om zich voor een vrij Hong Kong uit te spreken. De casters van de livestream doken snel uit beeld en schakelden meteen over naar een reclame. Toch heeft Activision Blizzard ook hen ontslagen.

Het masker dat Blitzchung droeg wordt ook vaak door de betogers in Hong Kong gedragen. Zowel om hun identiteit te beschermen als om zichzelf tegen traangas te verdedigen. Blitzchung’s precieze woorden waren “Liberate Hong Kong. Revolution of our age!” Een verwijzing naar de protesten in Hong Kong tegen het inperken van hun vrijheden en hun soevereiniteit door de Chinese overheid.

Activision Blizzard en China

De afgelopen dagen hebben dergelijke steunbetuigingen aan de betogers in Hong Kong al snel tot harde reacties vanuit China geleid. Zo zijn onder andere South Park en NBA wedstrijden volledig van het Chinese internet verbannen. Blizzard was zich dan ook goed bewust van de mogelijke gevolgen en besloot Blitzchung en de casters waarschijnlijk dan ook te schorsen zodat hun verkopen in China geen schade zouden oplopen.

Activision Blizzard heeft namelijk nauwe banden met Chinese bedrijven als Tencent en Netease. Zij zorgen onder andere voor de verkoop en ontwikkeling van games als World of Warcraft, Diablo, en Call of Duty Online in China. Dit land is voor hen dan ook een belangrijke markt, en een die zij niet willen verliezen.

Veel gamers zijn echter niet blij met deze buiging richting de controversiële Chinese overheid. De forums en subreddits van Blizzard games staan op het moment vol met anti-China berichten, verwijzingen naar Winnie de Pooh en het Tiananmenprotest, en oproepen tot boycotts van Activision Blizzard producten. Of dit alles ook tot iets zal leiden is afwachten, maar met Blizzcon voor de deur zal dit waarschijnlijk nog een staartje krijgen.

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch