Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Premium: Halen de grote publishers hun neus op voor PC-games?

Gamekings Boris
Google Plus Boris van de Ven
Google Plus Jan Johan Belderok
Google Plus Steven Saunders
05/02/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

PC-games en de grote publishers, dat is wel een dingetje. Want het lijkt er op dat de EA’s, Activison’s en 2K’s van deze wereld de PC-gamer niet helemaal serieus nemen. Want ga maar na: PC-ports komen meestal een stuk later uit dan hun console-broeders, of helemaal niet. En deze versies zijn vaak ook nog eens van een stuk mindere kwaliteit. Dat is toch niet netjes? JJ, Steven en Boris werpen hun kritische blik op dit vraagstuk in deze nieuwe Premium: Halen de grote publishers hun neus op voor PC-games?

Dan is er ook nog het gedoe met DRM, het ontbreken van dedicated servers, het niet kunnen modden. Allemaal zaken die PC-gamers graag doen, maar vaak niet kunnen. In deze (pittige) discussie gaan Steven, Boris en JJ op zoek naar het antwoord waarom men dit zo aanpakt. Nemen grote publishers PC-gaming niet serieus? Hebben ze er de expertise niet voor? Of is het misschien een geldkwestie? Dat er zoveel gekopieerd wordt in PC-land, dat er geen droog brood meer te verdienen valt. Zitten PC-games de releases en spotlights van de console-games in de weg? De drie heren doen hun best een eenduidig antwoord te formuleren. Iets wat al snel niet zo heel makkelijk blijkt te zijn. Doe ook mee met de discussie in de comments hieronder.

Loading...
 • OsirisNLD

  Boris, dat verhaal over de windows store en steam was bij CoD, niet bij Battlefield.

  • Kane888

   19:30; Forza is ook nooit op Steam uit gekomen

 • Tijl Van de Velde

  Whiiiiiiiiiii PC-only gamers voor het leven. Een console zal hier NOOIT in huis komen. De games zijn goedkoper, de graphics zijn beter, en de controle met toetsenbord en muis is ideaal.

  Al dat geklaag over slechte PC ports valt al bij al nog zeer goed mee. Het is een beetje tweaken hier en daar, en dan loopt het meestal vlekkeloos. De investering is aanzienlijk duurder maar dan heb je ook wat.

  • OsirisNLD

   Een console is hier wel in huis geweest, een PS3, maar zat al vrij snel stof te vergaren.

   • Tijl Van de Velde

    Het is je vergeven OsirisNLD.

    🙂

   • Laurens!-_-!

    Heb je wel de dikke exclusives enzo gecheckt of gewoon helemaal niet?

    • OsirisNLD

     Voornamelijk de launch titels, heb later wel een paar exclusives gecheckt hoor, maar niet veel.

  • Kane888
   • OsirisNLD

    For the Emperor!

  • TheSiddler15

   Ik zie mij zelf ook niet zo snel terug keren naar een console. Zeker deze generatie kunnen ze echt niet meekomen met de pc. Slechte pc poort heb ik eigenlijk ook niet echt last van gehad en je kan zelf nog wat tweaken. Games die wat minder draaide, deden het op de console meestal nog een heel stuk slechter 😛

   • Tijl Van de Velde

    Tweaken & prutsen met een PC blijft fun. De Scorpio gaat wat mij betreft ook niet meekomen met AMD Zen & Skylake X. In maart is mijn pctje 8 jaar oud, en dan is het tijd voor iets nieuw.

    • TheSiddler15

     Een eigen PC bouwen heeft zo zijn charme. Vind het een beetje hotrodden voor nerds 😉 Je kan er zo ver in gaan als je wilt. Bij consoles blijft het toch altijd een generieke doos die alle andere gamers ook hebben staan.

     • Tijl Van de Velde

      Wat je daar zegt. Je slaagt de nagel op de kop.

    • BroerKonijn

     Iedere keer als ik een PC gamer op een forum die Scorpio zie downplayen, vooral de manier waarop, dan besef ik me hoe goed Microsoft hun Xbox marketing onder controle heeft. Natuurlijk is er dit jaar al hardware dat het beter gaat doen in games en natuurlijk kan iedere PC gamer zulke hardware dit jaar nog betalen ook al wilt hij het niet want hij heeft thuis al een veel krachtiger PC’tje staan natuurlijk.

     Dat een nieuwe console een groep hardcore PC gamers aan het denken heeft gezet over wat de hardware specs ervan mogelijk gaan zijn en dat zij ook nog de behoefte voelen om op gamesfora erover te praten terwijl zij van de “PC Master Race” er zo ontzettend geen interesse in zeggen te hebben, dat zegt mij toch wel dat die Xbox Scorpio leeft. Microsoft heeft een hype gecreëerd, ik ben benieuwd of ze het waar kunnen maken.

  • Jase024

   “”een beetje tweaken hier en daar”” op een pc resulteert bij JJ denk ik al snel in een woedeaanval waarbij er wel het een en ander kan sneuvelen qua materiaal.

   • Tijl Van de Velde

    Hij maakt het vaak zoveel erger dan het tegenwoordig is. Als hij echt geen technisch inzicht heeft, dan kan ik dat nog enigsinds begrijpen maar dat zou me ten stelligste verbazen.

 • Rudy

  De kwaliteit van pc games wisselt wel wat, al is dat vaak van te voren aardig te voorspellen. O.a. Mafia 3 is gewoon een drollenbak als pc game. Zelfs met dikke videokaart (GTX 1080) draait die game matig en zie het eruit als GTA 3…miskoop van 2016.. Maar games als BF1, HITMAN maar ook de play anywere games van Microsoft zelf (Forza Horizon 3, Gears 4) draaien als een zonnetje en daar lijkt serieus werk in gestopt te zijn.

  Daarnaast komt er op de pc sowieso een mega collectie aan indiegames uit welke vaak pas veel later op de consoles komen.
  Heb een XB1 maar speel de meeste games toch op de pc.

  • Tijl Van de Velde

   Vreemd om te horen dat Mafia III bij jou maar matig draait. Zit op dit moment nog met een i7 920 icm een GTX780Ti en het spel draait vlekkeloos. Soms heb ik het gevoel des te nieuwer je hardware is des te problematischer het vervolg.

   • Rudy

    De game draait natuurlijk wel, maar de verhouding fps vs grafische kwaliteit is nogal scheef. Een game als BF1 speel ik op > 100fps op 1440p en ziet er prachtig uit. Mafia 3 draait ~50-60fps en ziet er uit als een game uit 2007.

 • lichtepred

  De Xbox 360 port van the Witcher 2 was krankzinnig slecht?! Zo heb ik het niet ervaren, maar goed, ik heb de game nooit op pc gespeeld, misschien val ik wel stijl achterover als ik zie hoeveel beter de game op de pc is…

  • Tijl Van de Velde

   Als je ooit de kans hebt zou ik The Witcher serie zeker op de PC spelen. Je gaat niet weten wat je ziet.

   • lichtepred

    The Witcher 3 speel ik al op pc, maar ten tijde van deel 2 had ik nog geen pc die die game aankon.

 • Henkie

  https://uploads.disquscdn.com/images/54ab7a8e31deae727b88f391adf1978907ce6723724702a6d8b5b4d69f24e666.png

  https://nl.hardware.info/nieuws/50085/ea-onze-games-worden-ontwikkeld-voor-high-end-pcs
  zo en nu is het het wel duidelijk dat elke ontwikkelaar zelf voor kiest wat hij of zijn het best platform vinden!
  EA is voor PC gewoon het eerst ontwikkel platform!

  • Harry Nak

   Propaganda gelul, je ziet aan alle huidige EA spellen dat ze “geconsoled” zijn.
   En dat is ook begrijpelijk omdat het verreweg de grootste markt is voor ze.

   • Henkie

    Nee dat vind ik wel mee vallen, ik speel games als fifa en battle field one op de pc en ik merk weinig verschil dan met die de consoles… en ik speel op alle twee de platformen.

    Maar goed een ieder mag voor zich zelf bepalen wat hij gelooft!
    Jij gelooft het blijkbaar niet, dat vind ik helemaal prima!

    Alle twee de systemen zijn x86 als ik dat moet geloven,ze zijn ongeveer het zelfde als die van intel… dus ik kan me heel goed voor stellen dat als zo een groot bedrijf eerst voor de pc ontwikkelt en een xbox controller en later, dan kan het zo gepoord worden maar de xbox

    • De_Spion

     Als je weinig verschil merkt tussen de console en PC komt dat waarschijnlijk omdat je niet een heel bijzonder PC hebt neem ik aan? Anders is het verschil wel degelijk heel erg groot. En bij Fifa zul je inderdaad weinig verschil merken maar BFone op de PC is toch wel een groot verschil.

     • Henkie

      jaah als je alles op ultra High Settings 4K 120 FPS gaat spelen dan ga je zeker verschil zien, dat zie ik zelf ook wel op het filmpje!en dat hoef je mijn echt niet uit te leggen want ik ben zelf een PC gamer!

      en dan nog draait battle field 1 op de console op 900P tot soms 720p drops en als je online gaat is dit nog erger en dan heb ik het nog niet eens is over de FPS counter die die drops maakt van 60FPS naar 25 FPS op de console…

      ik heb een high-end-PC en een game Laptop,
      in mijn laptop heb ik een GTX950M corei7 3.5Ghz zitten, en daar speel ik Battle field one op 1080P medium/high settings op 35FPS zonder FPS en Resolutie drops… constant ! dat noem ik nog is een puike prestatie van EA goed geoptimaliseerd! die hebben zich echt wel bezig gehouden met PC anders kom je echt niet met zulke prestatie…

     • De_Spion

      Als ik bijvoorbeeld naar The Witcher 3, Fallout 4 en Metal gear solid 5 kijk die ik persoonlijk op zowel de console als de PC zelf heb gespeeld of zien gespeeld zien worden, moet ik zeggen dat ik dat verschil behoorlijk groot vind.

      Niet alleen grafisch maar ook kwa laadtijden, draw distance, fps etc. Speel alles op de max settings dus is het verschil waarschijnlijk nog iets groter maar daarvoor speel ik ook op de PC.

      Battlefield is eigenlijk altijd goed geoptimaliseerd, BF4 liep ook heel lekker op PS4 maar ook dat verschil met een high end PC is er toch nog steeds wel bij BFone?

   • Henkie

    Waarom kwamen de games eerder uit op de 360/xbox? Omdat die makkelijker konden worden gepoort van de pc…

   • BassieB

    Ik kan aan BF1 niet zo hoe die geconsoled is……. die game loopt zelfs op oude hardware nog goed. Puike optimalisatie, waar ik op de ps4 toch regelmatig fps drops zie bij BF1.

  • Ranesh Vai

   Buiten wat Nak al aangeeft omtrent de mogelijkheid van pr-gepraat, is het natuurlijk ook zo dat games als FIFA en ook de NFS-serie toch erg achter blijven als het gaat om grafische pracht en praal. Een echt grote stap van de PC vs consoles zie je in hun games niet.

 • sa_nl

  Ik ben dus een van die pc only gamers, en baalde de laatste jaren wel een beetje dat de uitgevers de pc links lieten liggen.

  Wat bij veel pc gamers kwaad bloed heeft gezet is volgens mij, dat de dedictated servers uit de games zijn gesloopt, en dan bedoel ik dus, dat je zelf thuis een dedicated server voor je game kon draaien, met je eigen regels, en dat je die ook af kon schermen voor je eigen groepje.

  Want afgelopen vrijdag wilde ik ff een potje Rocket League spelen, en was er een probleem bij steam, dus was ik uit gegamed met al mijn steam spellen. Gelukkig deed origin het nog, en kon ik eerst nog een paar potjes Titalfall spelen. Die afhankelijkheid van de uitgevers is dus niet wenselijk, veel beter was, als de pc communitie zelf games konden hosten, dan heb je ook gelijk geen problemen meer met de day one server crashes meer.

  Volgens mij zijn de geruchten dat de scorpio ook muis en toetsenbord gaat ondersteunen, dan kunnen console en pc goed tegen elkaar spelen, en dat zou dus goed zijn om de servers vol te houden op beide platformen.

  Mooi item mannen, iik hoop dat er meer pc gerelateerde items komen.

  • DC_Frisian

   Precies dat! En dat gesodemieter is begonnen na Call of Duty Modern Warfare.
   Dat joinen door middel van een lobby vind ik als PC gamer nog steeds zo nep aanvoelen. Ik wil gewoon mijn favoriete server joinen, of de server van mijn vrienden. Maar helaas is dat allemaal voorbij onder het mom van illegaliteit, maar eigenlijk gewoon meer centen opbrengt voor de uitgever.

 • TheSiddler15

  Ik denk dat de eisen van een pc gamer ook gewoon hoger ligger. Een pc gamer verwacht gewoon dat een game minimaal 1080p 60fps draait en een console gamer heeft al min of meer geaccepteerd dat dat deze generatie gewoon meestal niet gehaald wordt op de consoles. Mafia 3 is bijv. ook eerder al genoemd als slechte pc poort, maar van alle platformen draaide die nog het beste op de pc. Het probleem op pc waar mensen voornamelijk over vielen was dat de framerate was gelocked op 30fps en dat mensen dat onacceptabel vonden.

  De kwaliteit van de game hangt echt een beetje af van de ontwikkelaar. Er zijn zat games die gewoon duidelijk beter zijn op de pc en waar de console ook eigenlijk gewoon een slechte poort hebben. Het krijgt alleen wat minder aandacht. Daarnaast heb je ook gewoon echt slechte pc poort, zoals die laatste batman game.

  Daarnaast is marketing ook gewoon veel meer een ding op de consoles. Voor mijn gevoel zijn pc gamers ook wat minder gevoelig voor marketing en is er ook gewoon minder budget omdat er niet echt een platformhouder is met een zak geld. Daarnaast ook geen platformhouder om op te scheppen over hoe goed het platform het wel niet doet. Nvidia begint er nu wel een beetje mee, maar staat niet in verhouding met xbox en pc. Ook de media werkt ook vaak nog wel vanuit het perspectief van een console gamer. Zo krijg je nog steeds de indruk dat console games een groter markt terwijl als je naar de cijfers kijkt de pc markt toch echt duidelijk een stuk groter is.

 • Puk Plet

  Hier wordt vooral naar Nederland gekeken waar het nog lang leven de vrijheid is. Maar in het buitenland is het downloaden sterk af te raden. Er wordt veel strenger gecontroleerd en je provider geeft gewoon je internetgebruik door aan de controleurs waardoor je gewoon boetes krijgt als gebruiker. In Amerika wordt gewoon je internet afgesloten na 3x.
  Ja je kunt een vpn gebruiken maar echt veilig blijft het nooit.

  Ik denk dat ook vooral in Nederland het kopie gebruik hoger is hierdoor omdat het ‘gedoogd’ wordt.

  • TheSiddler15

   Voor mij gevoel is het kopie gebruik tegenwoordig niet meer zo hoog. Ook omdat veel games nu een focus op online hebben en games gewoon betaalbaarder zijn geworden. Daarnaast werd er vroeger ook op los gekopieerd op de console. Vooral de SNES toen met die copy-boxen.

  • Kane888

   Ik heb me altijd afgevraagd hoe dat werkt in bijvoorbeeld een studentenhuis. Waar ze dan een degelijke verbinding hebben, maar daar zitten dan wel 6-7 man op. Of in een appartement met internetverbinding inbegrepen. Of als je download op een bedrijf. Krijgt dan gewoon degene op wiens naam het abonnement is afgesloten een boete?

   • Tijl Van de Velde

    Studenten moeten niet downloaden maar keihard studeren. Een mailtje sturen & wat files raadplegen van de instelling in kwestie moet nog kunnen.

    🙂

    • Kane888

     Eens!!

  • Bloempjes

   In Amerika hebben ze sinds kort ook weer data limieten geïntroduceerd. Ben je lekker mee in deze tijd van downloads en updates.

 • ? ? ? ? ?

  Met de komst van Denuvo DRM zijn een hoop games op PC niet eens gekraakt de laatste jaren. Dus als je kopiëren steeds aanhaalt is het wel handig erbij te noemen dat dit steeds lastiger wordt en op begeven moment onmogelijk.

  • TheSiddler15

   Denuvo zat toch ook in die nieuwe Resident Evil? Las daar geloof ik over dat die binnen 5 dagen gekraakt was.

   • ? ? ? ? ?

    Klopt is een van de weinige titels geweest die gekraakt is met Denuvo DRM :).

    • Kay Meuleman

     FYI, naast RE7 zijn ook Rise of the Tomb Raider, Inside, Doom, Mirror’s Edge Catalyst, Deus Ex: Mankind Divided, Far Cry Primal, Watch Dogs 2 en vandaag Battlefield 1 gecracked, dit zijn toch wel echt een paar van de grotere releases vorig jaar, daarmee wil ik eigenlijk zeggen dat ik denk dat Denuvo langzamerhand steeds meer zijn grip begint te verliezen op de PC games.

     • ? ? ? ? ?

      Ratio wel / niet gecracked is alsnog vele malen meer niet gecracked dan wel. En waarom zou je uberhaupt. Gaming op pc kost weinig.

     • Tijl Van de Velde

      Het zijn al die jaren al ongelofelijke tijden voor wat de prijzen van PC games betreft. Zo goed als alles kost haast niets, en ik vrees dat de stelling van bepaalde mensen bij Gamekings die zeggen dat een gamer maar 4 a 5 titels per jaar koopt voor een PC gamer niet opgaan.

      Je vergeet haast de tel van hoeveel games een mens per jaar op de PC koopt.

     • ? ? ? ? ?

      Idd.

     • sa_nl

      Dat is maar net hoeveel tijd je hebt he, ik speel vaak maar 3 verschillende games, en die speel ik dan meestal jaren achter elkaar(oa door tijd gebrek) dus ik haal het gemiddelde flink onderuit, en ik ben niet de enigste.

     • Falmaiya

      Nee hoor. 23 Denuvo games zijn gecracked, 24 Denuvo games zijn nog niet gecracked.

      En van die 24 zijn de meeste games ook niet interessant zoals Homefront, Handball 17, Sherlock Holmes, Rock Smith 2014, Just Dance en Fernbus Simulator.

      De games worden ook steeds sneller gecracked, dus zo erg is het allemaal niet.

     • TheSiddler15

      Ik denk dat online meer doet dan DRM. DRM vind ik ook een verkeerde benadering en ben ik geen voorstander van.

     • ? ? ? ? ?

      Ben je ook tegen Steam dan? Steam is ook DRM lol.

     • TheSiddler15

      Nee dat niet speciaal, maar vind GOG wat dat betreft wel beter. Maar als je bijv. kijkt wat een ellende games voor windows was, dan is dat ook niet wat je wilt. Het is vooral iets wat je met oudere games tegenkomt. Het is gewoon jammer als die games niet meer kunt spelen door DRM.

     • Tijl Van de Velde

      Een klein leuk pctje met Windows 2000 kan een oplossing bieden, alhoewel Windows 10 nog best aardig is voor wat de compatibiliteit van oudere games betreft.

  • BassieB

   Denuvo was een jaar lang sterk genoeg, maar inmiddels word alles alweer gekraakt.

 • ? ? ? ? ?

  Boris je kan niet zomaar games weggeven uit je Library op steam , alleen als je het koopt als gift, kan je het vanuit je inventory iemand cadeau doen.

  • Kraufthauser

   Dit krijg je als je een pc discussie laat voeren door voornamelijk console gamers.

   • ? ? ? ? ?

    Precies, maar ik hoop dan dat Steven nog wat tegen gas geeft maar die doet dat dan weer niet.

 • Kraufthauser

  Niet alleen publishers halen hun neus op voor pc-games, 90 procent van de gamewebsites doen precies hetzelfde.

 • ? ? ? ? ?

  https://uploads.disquscdn.com/images/8dad6d2bbf7bf26736471b7db8420d12a5bfdc2c4bca3cb03b7baa2c4506032d.png

  Voor de geïnteresseerden, er zijn mockups opgedoken in files van de laatste steam update. Een UI overhaul zou wel tijd worden voor steam.

  • Tijl Van de Velde

   Dat is goed om weten, en alvast bedankt voor de tip. Het sharen van je library mag ook nog wel ietsje uitgebreider.

  • TheSiddler15

   Ik ben wel benieuwd wat ze met tv, films en muziek van plan zijn. Ben op zich wel te vrede met de UI van Steam, in ieder geval stukken beter dat de UI van Xbox 360.

   • ? ? ? ? ?

    Nah de steam UI is echt outdated. Is nauwelijks iets in veranderd sinds ze jaren geleden die nieuwe community features hadden toegevoegd. De nieuwe UI zal gebruik maken van een nieuwe render engine die ze ook gebruiken voor menus voor DOTA 2. Momenteel maken ze nog gebruik van VGUI.

    • TheSiddler15

     Ja het is wel een beetje verouderd en een update is zeker welkom, maar ik stoor me meer aan Xbox 360, origin en uplay 😉

 • spoofghost

  Steam zou in cloud computing moeten stappen, maar daar zijn ze nu al te laat mee eigenlijk.

  • Ranesh Vai

   Welke cloudcomputing diensten gebruik jij allemaal en waarvoor?

 • Dr. Shitcakes

  Uiteindelijk draait het maar om één ding. Er wordt gewoon meer geld verdiend met console. Piraterij is iets moeilijker, er is minder “gray market” aanbod zoals G2A, en de prijzen liggen gewoon hoger. Daarnaast worden er natuurlijk ook weer centjes verdiend met de “exclusive” deals.

  • TheSiddler15

   Ik betwijfel of dat wel zo is. Er wordt door de media vaak alleen naar retail verkopen in de westerse wereld gekeken. PC is gewoon een veel groter platform, alleen wel voornamelijk digitaal.

   • Laurens!-_-!

    Valt wel mee hoor. Zijn genoeg artikelen, onderzoeken e.d. te vinden over totale game verkopen, waar ook de digitale sales mee wordt genomen. Alleen moet er goed gekeken worden naar de cijfers.

    Enige tijd geleden was de digitale sales van console games van de totale verkoop ongeveer 25 a 30 procent volgens onderzoeken. Waar dit aantal bij pc een stuk hoger ligt, is het nog lang niet de volledige honderd procent. Dat gaat nog wel wat jaren duren. Mobile daarentegen, dus smartphone is als ik het goed heb onthouden, praktisch 100 procent.

 • Kraufthauser

  Ik speel al mijn AAA games gewoon op PC (weliswaar met controller op bank), exclusives daargelaten uiteraard.

 • Nipponsei

  De PC gamer word gewoon genaaid waar die bij staat. Dat is al jaren zo. Eerst uPlay wat gewoon gigantisch ruk is, toen EA die allemaal van Steam afgestapt zijn. Als je nu een PC gamer bent moet je gewoon 4+ verschillende applicaties draaien om meerdere games te kunnen spelen. Naast Steam draai ik Origin, uPlay, MyCom, Battlenet, Nexon en NCsoft…. velen van deze applicaties draai ik maar voor 1 game, gek word ik er van.

  Daarnaast zijn sommige games console exclusive of worden later uitgebracht op de PC en dan is de PC versie er eindelijk en dan is het een verschrikkelijke port. Kijk naar Mafia die van geen meter draait op PC. Of bepaalde games die geen niet de features bieden die een PC game zou moeten hebben zoals dedicated servers. Ik speel bijvoorbeeld ook Dynasty Warriors op PC en die heeft gewoon geen fatsoenlijke support voor Xbox controllers, 1440p resoluties, 60fps, (borderless)fullscreen en nog wat andere zooi.

  Ander verschrikkelijk voorbeeld is Wargaming. De console versie van World of Tanks is gewoon superieur in vergelijking met de PC versie. Grafisch is het veel mooier en er zitten features in de console versie waar de PC community al jaren om schreeuwt en nog steeds niet heeft maar de console versie wel.

  • Nitrocide

   Ik geloof dat de pc versie van tanks dit jaar een udate krijgt voor hd maps enzo, maar deze achterstand komt vooral door de russen en hun potato pc’s die geen moderne graphics kunnen draaien.

  • BassieB

   uPlay is de reden dat ik Ubisoft games skip of op de ps4 speel xD
   Welke NCsoft game speel je? Na de cancellation van CoH durf ik geen NCsoft games meer aan te raken.

   • Job

    er is niks mis met de pc versie van uplay. Gebruik het al tijden en heb nog nooit ergens last mee gehad.

    • BassieB

     Ik ben beschuldigt van piracy door uplay, omdat ik een game activeerde die bij mijn GPU gratis zat. Foutje van ubisoft, duurde 3 maanden voordat mijn account terug was.
     Uplay vraagt raar veel resources voor zo’n matig kut programma. Uplay loopt nog regelmatig vast en tenslotte Uplay voegt niets toe voor jou als klant.

  • Ranesh Vai

   Ik snap dat gehaat op die diensten niet. Ze stellen servers beschikbaar, in de meeste gevallen gratis. Om dat goed te laten werken en misschien wat extra commercieel gewin te halen, of omdat ze dat gewin niet aan andere organisaties gunnen, hebben ze een eigen dienst. Je hebt er verder toch geen last van? Iedereen zegt dat bijv. Uplay slecht werkt, ik heb er iig geen problemen mee, en ik kom zat andere mensen tegen online, dus die hebben er dan ook geen probleem mee. Hetzelfde geldt voor Origen.

   Je merkt verder alleen wat van die diensten wanneer je die games speelt, dan zijn ze immers nodig. Steam ondertussen, doet er erg veel moeite voor om gewoon altijd op de achtergrond mee te draaien. Overigens vind ik dat Stream misschien wel de kutste UI heeft van alle GUI’s waarmee ik in mijn dagelijkse leven geconfronteerd wordt.

 • Kane888

  Ik vind het allemaal wel mee vallen. Ik heb nooit echt een console gehad en dat bevalt me prima. Als ik zie wat ik dan mis bij sommige vrienden van mij, is het me de 3-400 euro niet eens waard. En al helemaal niet sinds die xbox ” exclusives ” al helemaal niet meer zo exclusief zijn en gewoon in de MS store te krijgen zijn. Wat mis je dan eigenlijk? Gran turismo, Uncharted en nog wat andere games? So be it dan. Daarvoor in ruil zit ik wel op een multi functioneel platvorm met betere besturing, betere graphics, betere prijzen en nog een ton aan ongenoemde functionaliteit. Recent een xbox elite controller gekocht voor Dirt rally en Forza. Prinsheerlijk gamen.

  • JW

   Als je het over Xbox hebt, heb je het dan over de One? Die is in mijn ogen ook keihard gefaald.. In ieder geval voor de PC gamer, zoals je zelf aangeeft komen vrijwel alle games ook voor PC uit (Ik dacht eigenlijk letterlijk alle). Hoewel ik xb exclusive games toch niet speel.. Ik zou je aanraden om te overwegen een PS4 te halen en je Xbox te verkopen, aangezien ik vind dat een Xbox weinig toegevoegde waarde heeft als PC gamer. Waarom heb je voor een XB gekozen?

   Ik ben begonnen op console maar halverwege ook een PC erbij. Ik maak meer uren op mijn PC en steeds minder uren op de console dus ik vind mijzelf zeker meer een PC gamer dan een console gamer. Toch, de enkele uren die ik maak op de (vroeger n64, ps2, (xb360 ook maar weinig) ps3) PS4 vind ik het zeker waard! Naast de paar epische exclusives (Last of us, Bloodborne, nog te komen: Horizon, Nioh, God of War, Yakuza) gebruik ik mijn PS4 ook als mediaserver voor het streamen van films/series en wat simpele games met vrienden op de bank (ik mis wel meer co-op splitscreen games..).

   • Kane888

    Ja ik heb het over de Xbox one, maar je hebt me verkeerd begrepen. Ik heb geen consoles. Alleen een xbox controller voor aan de PC. En volgens mij komen wel degelijk alle Xbox One games uit op de MS store (dus PC).

  • Ranesh Vai

   Wat er sowieso niet klopt aan de redenatie is dat je suggereert dat je moet kiezen. Je kan ze ook gewoon allemaal halen. Jij vind het die 400 euro niet waard, maar ik dus wel. Verder heb je het aan het bestaan van Xbox-platform te danken dat bepaalde games nu beschikbaar zijn voor de PC.

 • Jaromir van Hofwegen

  Ik koop alleen Xbox exclusives tegenwoordig nog op mijn Xone, voor bijna alle andere games koop ik hem toch liever op steam. Aangezien ik ook een dikke game pc heb staan ben je toch al sneller geneigd een game op de pc te kopen. Komt ook bij dat ik heel veel spellen die inderdaad alleen games met muis en toetsenbord gespeeld kunnen worden, denk hierbij aan paradox games , civilization en Total War. Ook scheelt het dat veel van m’n vrienden PC-only gamers zijn. Xbox one controller is ook plug & play voor games die beter met controller te spelen zijn dus daar ligt het ook niet aan. En het scheelt ook dat games op de pc vaak toch voor een stuk goedkoper op te halen zijn als je weet waar je moet zoeken.
  Al met al ben ik best tevreden met de huidige set-up. Enige waar ik nog naar zou kijken is een ps4 ergen op de kop tikken voor ps4 exclusives als ik er het geld voor heb.

  • Thegladoss

   Zijn er nog Xbox exclusives dan?

   • Jaromir van Hofwegen

    nou moet zeggen dat ik persoonlijk de laatste die ik gekocht had Tomb Raider was en dat is alweer kerst 2015 voor de rest was er voor mij persoonlijk weinig.

   • optimuspecs

    Wat zijn Sunset Overdrive en Halo 5 dan in jouw ogen?

    • Thegladoss

     Hahaha, een 2,5 jaar oude en een 1,5 jaar oude game.

     • optimuspecs

      Ja ” lach” maar. Je vroeg of er nog exclusives zijn. Je vroeg niet hoe oud ze waren toch? Mensen kopen nogsteeds games als GTA5 en hoe oud is die?

     • Thegladoss

      Uhu, geniet van je twee jarenoude mediocre exclusives en Kinect-games.

     • optimuspecs

      Uhh.. Ja en ik geniet ook van de
      – console exclusives
      – multiplats
      – games in early acces als Ark Survival
      – Backwards compatible titels zoals Gears, Forza en Witcher 2

     • Thegladoss

      Uhu, die allemaal ook in betere staat op de pc zijn.

     • optimuspecs

      Dat allemaal beter op pc draaien is onzin. Maar ookal zou dat waar zijn… Wat dan?…. Ik ben een console gamer, zoals miljoenen anderen en dan zal het worst wezen of Microsoft zijn eigen games op een andere MICROSOFT platform wil plaatsen… In de lijsten van de meest verkochte games zijn het alsnog de console versies van games die meer verkopen… Dat de pc-versie meer heeft verkocht zie je nauwelijks…. Sooooooo…. Je punt is?

     • Thegladoss

      Misschien dat jij even omhoog moet kijken naar de eerste post waar jouw fanboyisme zo door getriggered werd.

     • optimuspecs

      Hoef niet! Jij praat onzin en ik bewees dat je onzin praat. Case closed!

     • Thegladoss

      Blinde fanboys blijven amuseren.

     • optimuspecs

      Kijk, iets waar we het in ieder geval met elkaar eens over zijn. Maar apart dat het uit jouw mond komt.

    • BassieB

     knake games.

     • optimuspecs

      Over smaak valt niet te twisten..

     • BassieB

      die halo 5 mp is best dood……dat is niet enkel mijn smaak helaas.

     • optimuspecs

      Echt waar? Lobbies zijn altijd druk, de game krijgt regelmatig nieuwe maps en modes en Microsoft harkt miljoenen binnen met micro transacties. Als dat dood is…..

     • BassieB

      Yup pretty much dead, tenzij ik Amerikaanse servers pak.

     • optimuspecs

      Ow zo.. Van jou neem ik het zo aan. Bijna een jaar geleden meer dan 5 miljoen copies verkocht, miljoenen binnen via micro transacties, miljoenen verkocht aan Halo hardware, nog steeds regelmatig gratis nieuwe maps en modes en nogsteeds genoeg spelers ( ookal zijn die op Amerikaanse servers volgens jou)…. Mission accomplished voor Microsoft! Dan mag jij het knak en dood vinden.

 • Nitrocide

  Ik denk dat de ontwikkelkosten voor een fatsoenlijke pc poort best hoog zijn als de poort aan de wensen van de pc community moet voldoen. Kan zijn dat dit voor sommige ontwikkelaars niet de moeite waard is, denk hierbij aan CoD dat tegenwoordig nauwelijks gespeeld wordt op de pc.

  Ik speel zelf alleen op de pc en het is wel jammer dat sommige games niet of heel laat uitkomen (Last of Us en Gta V)

  • BassieB

   Vond het echt niet erg dat GTA zo veel later uitkwam, uiteindelijk de beste versie.
   https://www.youtube.com/watch?v=SFmArNoAVfw

   Gvd zieke graphics met mods.

   • REDUX mod maakt GTA op de PC GTA 6 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=k10RdQU6Jxo

   • Ranesh Vai

    Voor dit soort graphics heb je natuurlijk wel een dikke PC nodig, plus moet je weten hoe je deze zaken moet toepassen en waar je kan vinden hoe dit moet. De meesten doen dit gewoon niet.

    Verder willen mensen gewoon mee in de hype en meteen het verhaal spelen. Daar weegt een extra jaar wachten niet tegenop voor de meesten.

    • BassieB

     Ik heb juist geleerd de afgelopen paar jaren dat je het beste niet mee kunt gaan in de hype. Scheelt een hoop geld en teleurstelling zoals Destiny, the division, No mans sky etc.etc.

     Daar weegt een extra jaar wachten inmiddels toch wel tegenop 😉

     • Ranesh Vai

      Maar dan heb je het over games waarvan het maar de vraag is hoe goed ze zullen zijn. Maar denk aan iets als Overwatch en helemaal GTA. Zeker van die laatste weet je dat het gewoon een tof verhaal wordt. Dat wil je meteen spelen toch? Ik denk dat een hoop PC bezitters die game toch maar voor de Playstation of Xbox hebben gehaald (als ze naast een game PC ook een console hadden staan).

     • BassieB

      Ik heb echt geen probleem met wachten, er is altijd genoeg om te spelen. Ook ligt mijn interesse minder bij SP en meer bij MP.
      Ik hoef dus niet meteen te spelen, liever wacht ik tot de bugs eruit zijn.
      En kwam overwatch eerder uit op console dan? 0_O Wist niet eens dat die er voor console was lol……..zelf speel ik ook overwatch.

      Een MP game zoals BF wil ik wel op release spelen, zodat ik niet compleet geownt word als ik een half jaar later instap. Maar bij SP games kan ik wachten tot de budgetbak/bugs weg zijn.

 • Bloempjes

  Hier ook een pc gamer en tot nog toe kan de console mij niet verleiden. Ik mis voor mijn gevoel weinig en vooral veel Xbox games komen ook op de pc, als ik een game mis dan is het Bloodborne. De klachten omtrent ports komen vooral van pc gamers die op de hogere frame rates en resoluties spelen. Console gamers maken daar dan een enorm drama van om zich goed te voelen over hun eigen versie. Als je ze vergelijkt dan komt zo’n zogenaamde slechte pc port alsnog als beste naar boven.

  Er zijn veel plekken waar je games drm free kan kopen, gog en humble bundle om er een paar te noemen. De piraten hebben van drm geen last maar als koper loop je tegen de barrières aan. Het idee erachter is begrijpelijk maar wat het in de praktijk oplevert is een ergerlijke bedoening.

  Vanuit mijn laatste restje verzamellaarsdrang koop ik mijn games vooral op Steam. Sinds de komst van uplay, origin en battlenet is dat iets omslachtiger geworden maar Ubisoft games gekocht op Steam activeren ook in uplay. Je kan non-steam games ook aan Steam toevoegen en de clients op de achtergrond laten. Het komt de concurrentie ten goede zal ik maar zeggen.

  • BroerKonijn

   “De klachten omtrent ports komen vooral van pc gamers die op de hogere frame rates en resoluties spelen. Console gamers maken daar dan een enorm drama van om zich goed te voelen over hun eigen versie.”

   Dus het zijn de console gamers die er drama van maken dat PC gamers op hoge resoluties hun game niet soepel aan het draaien krijgen? Dat is nogal de omgekeerde wereld.. Console gamers zouden dat soort informatie niet hebben zonder dat PC gamers erover klagen want console gamers gamen op een console dus die merken zelf niets van dat soort problemen.

   Het internet staat vol met PC gamers die huilen over slechte console ports, maar tegelijkertijd huilen ze ook als een game een paar tientjes duurder wordt verkocht. Het kan niet en en zijn want developers moeten wel centjes blijven verdienen, AAA games worden steeds duurder om te maken.

   • BassieB

    Een PC gamer klaagt ook gewoon eerder, stellen hogere eisen aan hun hardware/games.

    • Ghrane

     Het klaagt eerder, omdat het kan en omdat het ook gehoord moet worden. Met de launch van de laatste Batman game, was deze niet te draaien op mijn pc, terwijl mijn hardware dit makkelijk aan kan. De game was aan het crashen, ik kreeg fatal errors, mijn pc liep helemaal vast.
     Zo kan een game niet verkocht worden, je legt wel 60 euro voor een game neer, die dan niet werkt, natuurlijk ga je dan naar reddit of de forums van de developers om dit probleem door te geven.

     Punt is dan alleen als er duizenden pc gamers deze problemen ook hebben, dat dit dan nieuws word en verspreid word over ik weet wel niet hoeveel websites. Het groot maken van de klachten komen voornamelijk door de pers die het nieuws naar buiten brengt, althans zo kijk ik er tegen aan.

 • Fantastic xNL

  Boris en JJ hebben weinig te zoeken bij dit item, helaas.

 • JW

  XB en PS worden vertegenwoordigt. PC is het zielige jongetje waar niemand naar luistert in de klas. Hij loopt achter de feiten aan maar regelt zijn shit wel. Dit kan veranderen door Steam. Steam heeft de PC voor zich gewonnen, al jaren. Het is aan Steam om het balletje op te gooien en AAA games de deur uit te smijten en er veel PR geld tegenaan te gooien. Zo kan Steam ook het PC-platform stemrecht/inspraak geven, het PC-platform een stem geven. Helaas doen ze dit (nog?) niet. Ze hebben wel aangegeven met nieuwe games te komen/experimenteren en ook een SP game. Dit brengt wat hoop maar ik denk dat Steam een heel ander plan heeft. Ze zijn veel minder gericht op AAA games en enkel verkopen. Ze willen gamers langer vasthouden. Kijk naar Team Fortress, Dota, Counter Strike. Goedkope/gratis games die de gamer lang speelt dmv updates/tournements/community based en met een verdienmodel dmv micro transacties. Zoek maar eens op wat Valve maandelijks binnen harkt, dat is echt gigantisch. Maar wat doen ze daadwerkelijk nou met die opbrengsten? Misschien houdt de perfectie Valve tegen, misschien zijn het gewoon gierige geldwolven. Ik weet niet wat ze daar uitvreten, ze laten ook niet echt iets weten. Jammer dat Steam/Valve zich zo op de achtergrond houdt.

  • JW

   Interessante theorie van Boris, Gabe is immers voornamelijk bezig met het probleem oplossen van scammen in trading/betting. Misschien zou dat ook hier een oplossing voor bieden. Helaas zal dat wel jaren duren voordat we daar iets van merken.

 • Bravado

  Ik ben best wel benieuwd wat Gamekings gaat doen met PC. Ze zeiden dat ze in de (nabije) toekomst meer met PC willen doen, dus ik ben benieuwd naar wat dit inhoud. Goed eerste item in dat geval. Al vind ik wel dat er wat meer expertise dan bij mag, maar misschien lijkt het in dit item maar zo omdat JJ er bij zit. Ik geef wel als tip dat je niet te veel vanuit de blockbuster/mainstream-kant er naar moet kijken, omdat het best een nichemarkt kan zijn soms. Games als Europa Universalis, Civilization, ARK en Football Manager zijn grote games op PC en ik vraag me af of er bij Blammo mensen zijn die dat spelen.

  Trouwens. Misschien dat een kijkersonderzoek heel erg helpt bij dit.

 • Jeroentjeuh

  Ik vind dat DLC de pc platform flink kapot gemaakt heeft. De mods maakte de games gewoon beter dan wat de developer zelf vrij gaf.

  • Ghrane

   Soms vind ik het zelfs triest dat een game, als Fallout 4, beter is en gemaakt word door de mod community, zou eigenlijk niet een ding moeten zijn.

   • Kid MMXV

    Een ontwikkelaar kan nooit opboksen tegen de community van Bethesda modding gemeenschap.

 • Evil Panda

  consoles zijn voor boeren

  • Tijl Van de Velde

   Zo had ik het nog niet bekeken.

 • Wouter

  Ik ben een pc only gamer en dat is om de volgende redenen:
  – Ik speel veel strategie games, dus dan moet je sowieso een pc hebben.
  – Graphics zijn veel beter.
  – Ik kan mijn eigen pc samenstellen. Ik creëer daarmee mijn eigen persoonlijke game platform de voldoet aan mijn eisen. Als het nodig is kan ik bepaalde onderdelen in de loop van de tijd upgraden.
  – Een pc kan voor meer dan alleen games gebruikt worden. Ik kan erop werken, films/series kijken, mijn e-mail bekijken, het internet op, etc. Kortom ik heb alles bij de hand.
  – Steam vind ik een heel fijn platform dat goed werkt en waar ik games (ook nieuwere games) voor een mooie en vaak goedkope prijs kan kopen. Origin vind ik ook goed werken al zijn daar de games niet vaak in de uitverkoop.
  – Mods.

  Ik heb zelf nog nooit problemen gehad met slechte pc ports. Ik weet dat er wel een aantal zijn geweest zoals die nieuwste Badman game, maar ik vind het eerder een zeldzaamheid dan regel. Wel zie je bij sommige games aan de UI dat ze specifiek voor de console gemaakt zijn (vooral bij Ubisoft games merk ik dat), maar de games zijn goed speelbaar. Om die reden zie ik zelf geen reden waarom pc vertegenwoordigd zou moeten worden. Het werkt allemaal prima en op de console exclusives na kan ik alle andere games spelen.

  In tegenstelling tot wat er beweerd wordt door de heren op de bank heb ik als pc gamer een Steam account vol met triple A games en maar weinig andere soorten games. Dat de Gamekings veel indie en andere niet triple A games in hun Steam hebben staan snap ik wel, want zij hebben ook nog een Playstation en Xbox thuis staan.

  Voor de rest vind ik het fijn dat jullie aandacht schenken aan pc en ik denk dat het goed zou zijn als jullie, net als in het item vorige week, iemand uitnodigen die veel van pc gaming weet.

  • Puk Plet

   Ja inderdaad ik heb ook vooral triple- a games, maar de laatste tijd koop ik ook wel eens indies of andere (b)-spellen om gewoon wat tussendoor te doen. De sale on steam verleidt me ook vaker tot het aanschaffen van games die ik anders niet zou kopen.

   Aangezien ik geen console heb mis ik sommige exclusives, maar zo erg is dat niet.

 • Hisoke

  Top item! Bedankt.

  Ik ben een PC-gamer maar heb ook een PS4. De PS4 staat eigenlijk alleen aan als er vrienden langskomen en voor die gelegenheid is een console natuurlijk ook veel geschikter (al begint daar verandering in te komen).

  Ik vind de vraag ‘waarom worden er relatief weinig AAA titels verkocht op Steam?’ niet volledig beantwoord. Grote partijen zoals EA en Ubisoft hebben zelf een ‘portal’ voor hun games en dat speelt een grote rol. De games die ik van Ubisoft op Steam heb gekocht, moet ik vaak linken aan mijn Uplay account en moet Uplay aanstaan voordat ik de game kan spelen. Steamsales is dus enige rede waarom je Ubisoft games op Steam koopt (of je wilt het per se in je Steam library hebben staan). EA verkoopt over het algemeen alleen oude games op Steam volgens mij dus die koop je in Origin. AAA titels die niet van EA of Ubosoft afkomstig zijn, verkopen prima op Steam voor ze ver ik weet. Ik vind het dus raar om te stellen dat AAA titels niet goed verkopen op Steam.

  Als ware Blizzard-fanboy vind ik Bnet natuurlijk fantastisch! Door echt een ‘portal’ te zijn en geen winkel, is Bnet in mijn ogen veel beter dan de rest.

  Keep up the good work!

 • Ghrane

  PC Gamer in hart en nieren, ik heb een X360 gehad, erg veel mee vermaakt met games als bijvoorbeeld Gears of War 2, die niet te spelen is op de pc, maar daarnaast altijd mijn pc op plek nummer 1 gehad.
  Ook heb ik de PS4 een kans gegeven, maar ook hier kreeg ik geen harde plasser van, laat staan de controleren, kon ik niet mee over weg, dus ik heb de PS4 verkocht.
  Door de jaren heen ben ik mijn pc blijven upgraden, voorlopig hoef ik er niets aan te doen.

  Ik houd van steam, dat werkt perfect en als ik in de huiskamer wil spelen, sluit ik een laptop via hdmi op de tv en stream ik de game vanuit mijn zolder kamertje naar de huiskamer op een groter scherm.

  Als een game of port voor de pc niet goed is, dan informeer ik als snel naar Reddit of de developers forums om rond te neuzen hoe ik het probleem kan fixen of dat er snel een fix voor komt. Ik vind dat je als gamer feedback moet geven op een product als deze niet goed is, om een steentje bij te zetten bij het fixen van het probleem.

  Daarnaast krijg ik het gevoel, dat als een uitgever de pc community negeert of de rug toekeert dat de pc community dat ook zal doen, maar als je een goede game uitbrengt en bijvoorbeeld mod support toevoegt, dat de pc community alleen maar liefde zal uit spreken, kijk naar The Witcher 3. Wat een voorbeeld van een developers zijn dat. Ik kan niet wachten op hun volgende game, dat is wat al die andere bedrijven ook voor elkaar moeten krijgen, dat de pc gamers wachten op de game, dat ze ernaar uit kijken.

  qua piracy, jaren terug was ik nog wel van het illegaal downloaden van games met cracks erbij zodat je de games alsnog kon spelen, maar dat heb ik al lang opgegeven. Als ik weet van een studio dat ze een goede game kunnen uitbrengen, leg ik een geld voor neer. Mocht ik er twijfels bij hebben, ga ik al snel naar G2Play [dot] net (Geen g2a) om daar een goedkope key te kopen. Dan valt mijn schade mee, mocht de game of port niet zo sterk zijn.

 • optimuspecs

  Boris :” De poort van The Witcher 2 op de xbox 360 was krankzinnig slecht”.

  XGN : petje af voor CD Projekt RED hoor. Wat heeft de ontwikkelaar toch weer enorm zijn best gedaan om een parel van een game af te leveren. En dat is echt heel erg knap,

  Gamespot: The Witcher 2: Assassins of Kings – Enhanced Edition is an excellent port.

  IGN: There’s also occasional stuttering, frame-rate drops and texture pop-in, all of which are greatly improved by installing the game to the Xbox’s hard drive. These things don’t undermine The Witcher 2, but they do serve as a reminder that PC players are playing a slightly better version of this great game.

  Hoezo was de 360 versie krankzinnig slecht Boris? Het iwas een van de beste pc naar console poorts toen. Ik heb me tientallen uren vermaakt in deze game op de 360. Dat de poort van de 360 krankzinnig slecht zou zijn is pure onzin weer van Boris. Bereid je een beetje voor tenminste in premium items of doet dit soort onzin-uitspraken niet.

  • Mabelisu

   Boris roept graag dingen, net als JJ.

 • optimuspecs

  Ik ben benieuwd naar die onderzoeken van JJ die zeggen dat consolegamers net zoveel illegale versies downloaden. Ik geloof er niks van en de ontwikkelaars ook niet.

  Het feit dat publishers meer inzitten op consoles, is omdat er op consoles meer geld valt te verdienen. Er wordt minder gekopieerd, meer gekocht, meer dlc gekocht en zo kan ik doorgaan. Developers zijn waar het geld is..en dat is op consoles.

  • OsirisNLD

   Op het moment zal dat wel groter zijn op PC denk ik, tenzij je piracy op handhelds ook meerekend bij de consoles.

   • TheSiddler15

    Ja PC gaming markt is wereldwijd een stuk groter dan consoles. Nvidia had bij de presentatie van de GTX 1080 verkoop cijfers van GTX 9 series naast current gen consoles gezet. GTX 9 series was net wat groter dan alle consoles bij elkaar, dus daar zat AMD en oudere generaties GTX kaarten nog geen eens bij.

    Ik denk dat marketing vooral een grote rol speel. Marketing werkt beter bij de console gamers. Daarbij is een goede launch ook heel belangrijk, op PC wat minder. Daar zijn de verkopen meer gespreid, zeker nu met early acces en zo. Volgens mij is het zelfs zo dat publisher ook zelf keys voor PC beschikbaar maken op sites zoals G2A om verkoop cijfers te beïnvloeden. Want goede cijfers 1e dag zorgen voor succes op de consoles. Ten minste dat vermoede heb ik, want die keys moeten ergens vandaan komen.

  • Groenkereltje

   Het lijkt erop dat de XBOX One en de PS4 niet gehacked zijn. Ik kan hier niets over terugvinden.

   • Falmaiya

    De PS4 is al sinds 2015 gehackt, de Xbox One heeft geen games meer die niet ook op pc zijn, dus niet het hacken meer waard.

    • OsirisNLD

     PS4 is zeker niet gehackt, althans niet op een manier waarop je games kunt downloaden en spelen.

     • Falmaiya

      Jawel hoor. De zogenaamde Brazilian method die men ook voor de Wii U gebruikt.

    • Groenkereltje

     Dan heb ik niet goed gezocht 😀 Blijft wel een stuk lastiger om een consolepiraat te zijn. Kan me wat dat aangaat wel voorstellen dat de piraterij daarop een stuk kleiner is. Wat ik wel geloof is dat als je eenmaal over een gehackte console beschikt, je minder geneigd bent games te kopen.

     • optimuspecs

      Wat Falmaiya praat is onzin. Console consumenten zijn gewoon veel minder geneigd om illegale spellen te downloaden.
      Ze hebben vaak de kennis niet of willen dat niet. Een pc gebruiken heeft vaak meer skills en interesse in illegale versies en omdat de pc een open platform is, is het ook een stuk makkelijker.

    • optimuspecs

     Wat een kromme redenering. Om te beginnen zijn games als Halo 5 en Sunset Overdrive NIET op pc.

     Verder hacken mensen een console, niet omdat de games wel of niet op oc komen, maar puur omdat ze gratis illegale versies kunnen spelen op hun console.
     Mensen hebben de shit gecracked en gedownload van de WII om gratis spellen te downloaden.

     • Falmaiya

      Die games zijn ook al jaren oud, wat het aanbod alleen maar triester maakt. Probeer het nogmaals met een game die het afgelopen jaar is uitgekomen, fanboy.

     • optimuspecs

      Perfect woman kwam uit als exclusive in 2016 zo ook Fru. Ook komen meerdere exclusives uit in 2017. Exclusief de 360 backward compatibles, die ook gewoon lekker op de xb1 te spelen zijn en de vele console exclusives. Heerlijk.

      Ik kaart aan dat je feitelijk fout bent en dan ben ik de fanboy? Hahaha.. Wat ben je toch zielig! Dit zijn de FEITEN! Get over it jongetje!

     • Falmaiya

      Hilarisch. Ik heb het over games, niet over Kinect rotzooi.

      Maar het feit dat je daar mee moet komen om je fanboy console te verdedigen maakt het wel extra komisch.

     • optimuspecs

      Lol! Alleen 1 van die games is Kinect! Staat trouwens 84 op Metacritic! Je reacties zijn dus eerder rotzooi.

      Je had het mis. Klaar jongetjuh…. Hoe jij gewoon FEITEN ontkent door je butthurt fanboyism…. Das pas komisch… Tragikomisch zelfs.

     • Falmaiya
     • optimuspecs

      Ja ook die “verdedig” ik. Wat is nou het probleem?
      Ik gaf anderen, maar die waren ” oud” volgens jou.

      Kinect games, console exclusives als Dead Rising 3, early acces games als Ark Survival, EA Acces en Backwards compatible games. Ik geniet van ALLEMAAL.. En nu?

     • Falmaiya

      Nu kunnen we allemaal naar jou wijzen en lachen.

     • optimuspecs

      Ow zo…. Heb ik geen last van. Lach maar lekker door. Kennelijk heb je niks beters te doen.

     • Henkie

      Als je niet normaal ABN kan praten, oké.
      Maar je zins opbouw en grammatica is van zo een laag niveau dat ik in plaats van heel hard te lachen… erg moet huilen!

     • Falmaiya

      De ironie…

      Je weet dat niets in die zin niet correct Nederlands is?

     • Henkie

      Je reactie zegt genoeg, daar was het me om te doen…

      Uitlokken, plagen, ect ect ect 🙂 lol
      Ik weet wel beter om te gaan met gasten zoals jij 🙂

     • Falmaiya

      Je weet dat het etc. is in plaats van ect?

    • BroerKonijn

     Volgens jouw logica heeft Sony over een paar jaar ook geen exclusives meer want zij brengen PlaystationNOW naar PC.

     Microsoft verkoopt hun exclusives niet op het platform van een ander, dus het blijven exclusives. De Xbox divisie is nu ook verantwoordelijk voor wat ze in gaming op Windows10 doen dus het komt allemaal in hetzelfde potje terecht.

     • Falmaiya

      Je weet dat dit item over pc-gaming ging?

     • BroerKonijn

      Je weet dat Windows10 van Microsoft is?

     • Falmaiya

      “De Xbox One heeft geen games die niet ook op de pc zijn, dus het hacken niet waard.”
      “Maar Windows is van Microsoft!”

      Ok..?

     • BroerKonijn

      Het hacken niet waard want op PC zijn ze gratis? Ok..?

     • Falmaiya

      Het is altijd heel gênant wanneer fanboys door hun blinde woede en fanboyisme vergeten waar het item en de discussie over ging.

     • BroerKonijn

      Blinde woede? Fanboy? Als je niet zo raar praat en gewoon zegt wat je bedoelt, want consolegames niet te hoeven hacken omdat ze al naar PC komen slaat nergens op. Als je onzin praat kun je ook reacties verwachten.

  • Harry

   Ik denk dat de PS4 hack al lang geleden gepatcht is. Die hack was voornamelijk verspreid in Brazilië. Heeft ook te maken met de game markt daar.

   http://www.psu.com/news/26760/PS4-hacked-in-Brazil-with-some-stores-installing-pirated-games-on-consoles

   Verder is de Wii U gehacked maar dat zal ze bij GameKings een rotzorg zijn. 😉

   • Jord-O

    Je kunt hem nog steeds hacken hoor

  • Bloempjes

   JJ geeft ook aan dat naast piraterij de tweede hands verkopen op de consoles een groot probleem zijn. Dat is wel degelijk een punt waar publishers zich in het verleden ook luid over hebben laten horen. Ze hebben niet voor niets multiplayer passes verzonnen. Bij de Xbox One was het originele plan om een tweede hands winkel van MS op te zetten waar je als gamer je games kon terug verkopen, maar door de bijbehorende Always Online maatregelen viel dat plan in het water.

   Ik ben het met je eens dat publishers met reden hun marketing focussen op de console gamer en dat daar vooral in de eerste weken het meeste te verdienen is.

   • optimuspecs

    Dat tweedehands een probleem is, roep ik al jaaaaren, dus dat is nu niet mijn punt.

    Mijn punt is van waar die onderzoeken komen die zeggen dat er evenveel illegaal wordt gedownload voor consoles als op pc. Daar geloof ik niks van.

    • Padawan1993

     Idd dat kan nooit kloppen

 • Kid MMXV

  EA heeft zich trouwens het (al in 2016) het doel gesteld om consument vriendelijker te worden en gamers serieus te nemen. Ik kan het bericht niet zo snel vinden; maar hierbij hoort ook volledige PC support. Ik wil dit best geloven; want hun Frostbite engine is niet zwaar en schaalt super.

  • PieterSlotegraaf

   GOG is zeker vet en helemaal voor de oude games, die gewoon goed werken en geen DRM.

 • Bartek Kopa

  ik heb beiden maar mijn playstation blijft toch mijn game device, pc is leuk voor blizzard games , en ja pc ziet er mooier uit, maar veels te veel moeite, de uncharteds van deze wereld zien er ook schitterend uit op de playstation, en voordat ik een pc game aanschaf moet ik eerst kijken kan mijn pc dit aan , zo niet moet ik weer shitload geld uitgeven, oh dan werkt de playstation controller niet goed, etc etc etc , console zet je gewoon aan druk spel erin en klaar.

  • Jord-O

   Op pc ben je altijd aan het kutten inderdaad! Na het laden van het eerste level eerst een uur bezig met graphics options en dan maar hopen dat het werkt met al die gare ports.

 • nigel sint maarten

  ik heb een top pc en een playstation 4 maar speel alles op pc met en xbox pro controller en heb nooit problemen met controller of andere dingen of andere dingen die ze noemen als argument heb alleen maar keuze en extra’s.

 • Roomkaasje

  Waarom zou ik in hemelsnaam nog een console kopen voor games die ook uitkomen voor de pc? Kost paar honderd euro extra. Die games kan ik gewoon simpel met de controller op mijn tv spelen als ik dat wil. Kost echt 0 moeite. Los ervan dat pc games vrijwel altijd goedkoper zijn dan console games. Als we naar exclusives gaan kijken dan kan het natuurlijk een ander verhaal worden afhankelijk van wat je tof vindt.

  • Ranesh Vai

   Je zegt “kost een paar honderd euro extra… Ten eerste is ‘een paar honderd euro extra’ procentueel best veel. Verder is het makkelijker om een rechttoe-rechtaan apparaat te hebben dat je niet zelf hoeft samen te stellen en toegankelijker is qua GUI.

   Persoonlijk gebruik ik ook liever een PC, idd met een controller, maar ook vaak genoeg met een muis en toetsenbord. Maar niet iedereen is hier ok mee met het oog op beschikbare ruimte of kennis.

 • argumentum ad hominem

  Boring…

  • Rick James Sanchez

   Dank voor deze bijdrage.

 • Harto

  Waarom zouden jullie een stuk schrijven over iets waarvan jullie geen idee hebben waar jullie het over hebben. En waarom zouden jullie leugens verspreiden?! Jullie zijn toch “gamers gericht”? Schrijf dan eerst eens iets echt. De enige reden dat de pc versie later uitkomt is omdat de pc versie heel vaak betere graphics heeft, hierdoor duurt het langer om hem te maken voor de pc.

  Volgende keer als jullie een artikel schrijven:
  Verspreid geen leugens!

  • TheSiddler15

   Betere graphics en ook een hoop meer opties, zoals bijv. ultra widescreen ondersteuning of een field of view optie. Allemaal dingen die je op een console sowieso niet heb. Al die opties moeten eerst getest worden en dat kost gewoon tijd.

   • Jord-O

    Dat is EEN van de factoren maar niet DE.

  • Ranesh Vai

   Weet je zeker dat dit zo is, dat van die graphics? Je zou ook kunnen beargumenteren dat je een game juist maakt op de manier dat je wil voor de PC en vervolgens dat je deze gaan aanpassen voor de console door zaken te optimaliseren en bepaalde dingen weg te snijden.

 • Ranesh Vai

  Ik vraag me toch af hoe makkelijk Boris bepaalde dingen zou roepen wanneer er een extern iemand bij zou zitten. Dat verhaal over die startknop op een Scorpio slaat natuurlijk nergens op.

  En waarom je Xbox games op een PC zou willen spelen? Wat dacht je van toegang tot je games op alle computers in huis zodat je overal kan gamen?

  Dat hele lean forward vs lean back is ook ontzettend achterhaald. Mijn HTPC in mijn slaapkamer is voor een flink deel mijn oude gamepc, die nog best redelijke specs heeft. Staat aangesloten op mijn TV, en de game-ervaring is precies als op een Xbox. Verder spelen zat mensen console-achtige games op een PC. Dat Boris een Tombraider of Fifa niet op een PC speelt, prima. Maar ze zijn gewoon voor de PC uitgekomen, en zat mensen spelen het op de PC. Ik zou niet weten waarom voor een Forza iets anders zou gelden. De laatste game die ik uitgespeeld heb op de PC was Deadpool. En dat heb ik vooral van achter mijn bureau zitten spelen.

  Verder, dat het kàn verplicht je natuurlijk niet om het te doen.

  Ik vind het juist zo dat als het kan, MS het mogelijk moet maken zodat mensen zo veel mogelijk zelf kunnen bepalen wat ze binnen het MS-ecosysteem kunnen doen.

  • optimuspecs

   Boris is een soort Emiel Kakelband van gaming! Die gast is allang niet meer serieus te nemen.
   Juist in premium-items is het extra zonde als hij constant onzin zit uit te kramen. Goede gast verder hoor, maar als je op een beetje serieuze analyse zit te wachten, heb je niks aan die gast.

  • Berinho

   Hele sterke post ranesh! Ik gebruik het streamen van mn xbox naar mn pc ook vrij regelmatig. Alleen met multiplayer games niet.

  • Henkie

   Het probleem is dat het boris zijn natte droom is…om steam op xbox te krijgen,zodat ie dat al zijn indie titels kan spelen en downloaden. Op een enkel platform.

   Bij steven, is steam zijn éérste game platform daarom wil hij dat dit komt op de xbox.

   verder is het mogelijk dat er games kan worden gesynchroniseerd worden van uit je pc naar je xbox, zo dat je games kan toevoegen het UWP platform van uit steam.

   Of dat je een soort van steam client hebt waar je op inlogt en tegelijkertijd op je UWP/windows-store.
   een soort van crossplatform distributie maar dit heeft ook weer allemaal te maken met geld, game licentie/rechten, ect ect ect…

   Verder heeft mircosoft oook hun eigen play anywhere games waar je een game koopt voor de Xbox en pc voor de prijs van een…

   En start knop komt er niet! omdat dit niet wordy gevraagd voor een console!het wordt geen pc echt niet.
   Dromen mag, maar dat je onbeperkt exe. Bestanden kan installeren op je xbox dan heb je infeite een pc dat gaat nooit niet gebeuren.
   Dan gaat iedereen native steam downloaden dit zou verschrikkelijk zijn voor xbox

  • Henkie

   https://youtu.be/ON54dN32m2A
   Als je het Engels vertaalt zegt hij… letterlijk dat het van uit steam het pakketje om heeft gezet maar het UWP platform en dat de mensen die van uit steam online gamen op het platform van uit het UWP platform… het is eigenlijk al een crossplatform.

   Maar de vraag of dit ook mogelijk gaat zijn op de scorpio!?!?!?!?!?!?!?

  • Henkie

   Het mooiste zou zijn dat als je met het opstarten van de scorpio-OS er wordt gevraagd of met het installeren van je scorpio… of je op je steam en xbox acount wilt inlogen en dat alle steam games automatisch worden opgehaald maar je xbox…

   En dat je game instellingen die van uit je pc komen, zoals anti-alliasing, schaduw effecten, texture, ect ect ect, zelf moet gaan aan passen op je scorpio! Zoals je dat on doet op je pc.

   Maar nogmaals, dit heeft te maken met zoals ik all zijn… rechten/lecentie geld ect ect ect, want Microsoft wil natuurlijk om niet hun eigen platform in de weg zitten en al helemaal geen geld verliezen!

  • Henkie

   of dat steam games als een soort snelkoppeling in je xbox bibliotheek getoond worden… en dat steam licht op de achtergrond draait,met betrekking wat ik hier onder heb geschreven!
   Maar dit heeft allemaal te maken met rechten+licentie+geld+contracten ect ect ect

   • Ranesh Vai

    Dit zou ik ook graag zien. Ik vraag me af of het te maken heeft met dat Steam toevallig zo in elkaar zit, of dat ze het bewust hebben gedaan. Hierdoor kun je ze ook niet in je startmenu plaatsen. Feitelijk kun je het alleen op je bureaublad plaatsen. In alle andere gevallen zie je alleen het steam-logo.

    Ook Steam heeft zijn irritante eigenschappen. Iets dat veel mensen lijken te vergeten.

    • Henkie

     Als je op je scorpio kan inloggen met je steam acount en xbox acount… en ne scorpio zou al je steam games automatisch ophalen en in je xbox bibliotheek zetten zou echt al fucking game changer zijn… maar dit gaat niet gebeuren! Vanwege de rechten/geld/ etc etc etc…

     Het is een droom, maar het gewoon niet gebeuren, omdat het waarschijnlijk hun eigen platform in de weg zit…
     En als het komt dan gaat het niet met concurrerende games die het zelfde zijn in de weg zitten!

 • Flap Drol

  Premium: Halen de Gamekings hun neus op voor PC-games?

 • Remav1c

  No Way dat onze vriend Gabe Newell z’n hachje verkoopt aan microsoft. Sowieso aan iemand. no way!

  • TheSiddler15

   Dat lijkt mij ook sterk, zeker aan microsoft zie ik niet gebeuren.

 • “PC-ports komen meestal een stuk later uit dan hun console-broeders, of helemaal niet. En deze versies zijn vaak ook nog eens van een stuk mindere kwaliteit.”

  Dit is gewoonweg regelrechte onzin. Multiplatform games die niet naar pc komen zijn eerder uitzondering dan regel. Zelfs Japanse uitgevers brengen hun games tegenwoordig netjes voor de pc uit.

  Ook is het een grove leugen dat de pc-versies van mindere kwaliteit zijn dan de console versie. Het is natuurlijk zo dat er slecht geoptimaliseerde games zijn, maar zelfs dan nog presteren die games op pc beter dan de 30fps @900p/1080p waar de consoleversie het mee moet doen.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord