Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Premium: Gaat Project Scorpio het grootste platform worden?

Gamekings Boris
Google Plus Boris van de Ven
Google Plus Emiel Kampen
Google Plus Steven Saunders
05/01/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Tijdens de afgelopen E3 kondigde Microsoft de Xbox Slim aan en daar bleef het niet bij, want even daarna kwamen ze met Project Scorpio. Deze nieuwe console moet een gruwelijke game console worden. Er gaan geruchten rond dat de console op Windows draait. Of Boris, Steven en Emiel achter dit idee staan zie je in deze Premium: Gaat Project Scorpio het grootste platform worden?

Door een nieuwe octo-core processor en videokaart, krijgt de Scorpio 6 teraflops. De Xbox One heeft op dit moment anderhalf teraflops, wat wel aan geeft dat de Scorpio een flinke game console wordt. Heb je op dit moment een Xbox One of wil je er nog een aanschaffen dan heb je geluk, want alle  accessoires en games zijn ook te gebruiken met de Scorpio.

Het Steam platform wordt almaar groter en groter, terwijl de Windows Store een beetje begint te lijken op de V&D. Mensen die multiplayer games hebben gekocht via de Windows Store krijgen hun geld terug, omdat er te weinig mensen online waren om tegen te spelen. Zo gaan er bijvoorbeeld geruchten rond dat Microsoft interesse heeft in Steam. Het is in ieder geval wel duidelijk dat Microsoft iets groots van plan is met de Scorpio, maar waarschijnlijk wordt het afwachten tot de E3. Wat verwachten jullie te zien van Microsoft op de E3? Laat het ons weten in de comments!

Loading...
 • Julian Burford

  Sluit mij helemaal aan bij Emiel. Verwacht geen start balk of steam maar een Elite versie van de Xbox One. De console voor de hardcore en serieuze games. Dezelfde doelgroep die ze benaderen met de Elite controller. Zou zelfs kunnen dat de Elite controller in de bundel zit!

 • Heeuujj Steven aan het woord over hardware altijd +1

  • Kenju Marantzi

   Nou, niet altijd. Vertelt vaak genoeg dingen die niet waar zijn. Hier doet hij het inderdaad prima. Maar hopelijk trekken ze ooit iemand aan die een echte techie is en niet te lui is om effe door te nemen wat HDR bijv. precies is en dit goed uitlegt langs een degelijk uitgedacht item.

   • Ik heb het ook niet over dat hij per se alles correct verteld heeft in het verleden, maar Steven heeft echt veel verstand van gaming en hardware. De reden dat ik bovenstaande comment heb geplaatst is omdat ik het altijd chill vind wanneer Steven aan het woord is, helemaal wanneer het over hardware gaat^^ Ik stop mezelf graag in dezelfde nerdcategorie als waarin Steven zich plaatst haha, wat begonnen is bij het eerste hardware woensdag item ever.

 • Tijl Van de Velde

  Zeer interessant item maar wat ik me afvraag is of de Scorpio effectief een all-in-one oplossing gaat bieden voor wat een console/pc betreft. De Scorpio lijkt me lang niet zo krachtig als een volwaardige PC.

  Als dit effectief wel het geval is, en de prijs is redelijk, en je hoeft als PC gebruiker geen concessies te doen in zijn totaliteit, los van het feit of je nu PC games of console games speelt, dan kan het nog wel iets worden.

  Het lijkt me voor nu nog steeds een erg groot verschil, en dus een aparte doelgroep/gebruiker.

 • Mosseljongen

  Dat word geen succes denk ik, het succes van de consoles is altijd dat het simpel, betaalbaar en gebruiksvriendelijk is geweest.

  • Ranesh Vai

   Betaalbaar? Dat betwijfel ik. Gebruiksvriendelijk? Wie zegt dat de Scorpio dat niet wordt? Ik neem aan dat ze gewoon met een soortgeluide GUI komen als die ze altijd toegepast hebben op hun consoles.

 • Steven

  Ben benieuwd hoe ze dit gaan marketen.. Xbox Scorpio “almost PC master race”
  Als MS Steam koopt zijn ze wel in 1 klap extreem groot tho 😮

  • Ranesh Vai

   Maar is het wel logisch om iets te kopen puur op basis van de community die er op zit terwijl het technische aspect achter het platform door niemand anders beter de creëren is dan de eigen organisatie die MS zelf is?

   Want dat is feitelijk wat je koopt, dat klantenbestand. Die game catalog, sure. Maar het gaat toch vooral op de nieuwe titels waar je geld mee verdient. Die oude titels verkopen nog amper en kosten alleen geld door de ondersteuning ervan (onderhoud servers, evt. patches, etc.). Doe je er niet beter aan door gewoon zowel steam te ondersteunen als een eigen platform, waarbij je je eigen platform extra promoot? Denk aan lagere prijzen of gratis extra’s?

   Als je alleen aan de PC gebonden was, zou Steam lastig af te troeven zijn. Maar voor de Xbox Scorpio zou je bepaalde voordelen kunnen creëren. De console-gamers zijn immers nog niet helemaal in Steam gebonden en voor hen is het niet zo logisch om perse steam te installeren (als dat apart mogelijk is op de Scorpio, zo niet, dan is inter-platform play een extra USP).

 • robertKNL

  Persoonlijk ben ik wel bereid om 600+ aan een xbox uit te geven (mocht ik dat geld hebben), maar als ze al die functionaliteiten er aan zouden hangen waar Boris het over heeft, zou ik me wel bekocht voelen.

  Bij mijn huidige xbox one gebruik ik zo’n beetje alle functionaliteiten. Ik speel games, kijk naar Netflix en zo nu en dan gebruik ik youtube. Van de Scorpio wil ik dat ie alleen dat doet, maar dan mooiere games draait (native 1080p en upscaled 4K (denk dat je native 4k niet kan verwachten voor een apparaat onder de 1000 euro)) en op een solide 60fps. Als er nog ‘PC’ functionaliteiten bij zouden komen ga ik die niet gebruiken (daar heb ik al een Surface voor) en betaal ik voor meer dan ik daadwerkelijk gebruik.

  • Ranesh Vai

   Als ik kijk naar wat een gamePC moet kosten die 4K gaming aan kan, denk ik dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de Scorpio zelfs met een prijs van 1200 euro 4K gaming zal brengen.

   Maar ik snap je eerste zin niet. Stel dat die zaken mogelijk zouden zijn (gaat niet gebeuren overigens), dan zijn er toch extra zaken mogelijk? Hoe kun je je dan bekocht voelen? Misschien dat ik je verkeerd begrijp?

   PC-functionaliteit is in principe onzin, maar Continuum is natuurlijk wel een ding. Het zou niet vreemd zijn wanneer ze dit mogelijk maken. Maar een volledige windows-setup waar Boris het over heeft in het begin, is onzin.

   • robertKNL

    Mij is ooit verteld dat de reden dat consoles zo “goedkoop” zijn (prijs kwaliteit verhouding is erg hoog) enerzijds is omdat het bedrijf de consoles met een klein verlies kunnen verkopen zolang ze de games maar voor de volle mep verkopen, maar ook omdat de OS van een console maar op 1 ding gericht is: gamen. Als de Scorpio een os krijgt die veel meer dingen support dan alleen gamen dan duwt dat toch de prijs omhoog? Of begrijp ik het nou verkeerd?

    Mijn punt is in ieder geval dat ik 600+ wil betalen voor een apparaat dat helemaal gericht is op gamen, en zo min mogelijk randzaken.

    • Ranesh Vai

     De prijs van de game-PC die ik in gedachten had, was zonder Windows 🙂 Verder denk ik dat dat optimalisatie-proces in zowel software als hardwarematig opzicht juist meer kost. Maar door de bulk (hoeveelheid verkopen) vallen die kosten deels weg. Het nemen van een verlies was uit de tijd, dacht ik. Maar kennelijk gaan ze dit nu toch weer doen en proberen ze het via game-verkopen terug te verdienen zoals je zelf al aangeeft.

     Maar ik denk dat ze gewoon voor een beperkte vorm van Windows gaan die ze misschien ook kunnen inzetten voor andere dingen, zodat ze er nog aan gaan verdienen ook. Denk aan media-systemen voor auto’s. Als ik zie hoe matig iets als Apple carplay en Android auto werkt, plus alle overige systemen van de fabrikanten behalve dat van BMW, denk ik dat MS hier bijv. een interessante markt zou kunnen vinden.

 • Ossies Power

  Ik ben zeer benieuwd hoe ze de holo lens gaan koppelen naar de games … stand-alone divice of kan het ook samen werken met de scorpio…

 • svensson

  Gamekings bedankt voor dit item. sinds het begin een enorme fan van jullie en support jullie natuurlijk graag via premium. ik kan in deze items vooral genieten van de bedrijfskundige/zakelijke kijk die vooral Boris heeft op organisaties zoals sony en microsoft. ook de openheid over jullie strategie missie etc vind ik altijd erg leuk om te volgen. nu volg ik ook microsoft op de voet met dit soort zaken. ik kan het daarom ook niet laten om hier iets over te zeggen

  xbox one draait al op windows 10 en de Scorpio zal precies de zelfde software draaien als nu (de core is windows 10 de store (UWP apps) is windows 10 alles is al windows 10 behalve de UI die blijft ook op Scorpio de zelfde)

  microsoft’s ceo zei mobile first cloud first. (hiermee wordt bedoeld dat de ervaring mobiel is en de evaring meer in de cloud zal afspelen) wat resulteert in het platform xbox games zijn overal te spelen (zie meest recente ontwikkelingen over gamingmode op windows 10)

  HoloLens draait ook op windows 10. games zullen niet gebruik maken van augumented reality maar mixed reality. ik zou dit echt onderzoeken want dit is de toekomst. en draait gewoon op scorpio

  nu vuile onderbroeken Boris style: steam is over een paar jaar niet meer relevant. alle games worden UWP apps (universele windows platform) puur omdat deze overal op draaien waar windows op staat. laat windows 10 nu sinds kort ook op ARM draaien dus draaid windows 10 en dus het xboxplatform straks zelfs op jullie schoonmoeder.

 • Ernesto

  Een zeer interessante discussie. De hamvraag is: Waar heeft de consument van de toekomst behoefte aan?
  Op dit moment is native 4K gamen natuurlijk de wens voor de meeste gamers. Andere gamers willen liever z.s.m. VR groter zien worden. De kans bestaat echter dat de gamer van deze generatie de stap naar VR en bv. gamen met een holo-lens te groot vind (ik blijf lekker bij de vertrouwde controller). Jonge gamers zullen die stap veel makkelijker maken en willen niet meer anders dan VR op een geven moment.

  • OsirisNLD

   Ik heb zelf nog niet echt een hoge pet op van VR, ik zie het nog steeds als een gimmick.
   4K (op een goede framerate) vind ik belangrijker dan VR.

   • Ernesto

    Ik heb die van Sony laatst opgehad. Het is op dit moment leuk maar nog geen betere ervaring dat normale PS4 games. De kans is aanwezig dat dat hem met de PS VR ook nooit gaat worden door de lage resolutie. Over 10 jaar zal het met een andere device wel intenser worden.

    Denk nog maar eens aan de eerste 3d games 20 jaar geleden en de 3d shooters nu.

  • Kid MMXV

   Ben ik met je eens. Ongeacht waar de gamer voor kiest, Microsoft gaat enorm groot worden in VR/AR. Als je kijkt naar wat voor apparaat de HoloLens is en Windows10 ondersteuning heeft voor zo’n beetje elk VR apparaat. Plus de komende update Creators update, dan weet je dat Microsoft door heeft dat VR/AR-toepassingen groot gaan worden.
   Of dit met de scorpio naar XBOX gepushed moet worden is de vraag. Voor mij hoeft dit persoonlijk niet; al zal er vast ondersteuning komen voor HOLOLENS, Oculus Rift en Vive.

   • Ernesto

    Niemand weet wanneer de massa echt interesse krijgt in al die devices. Het is afhankelijk van geweldige software dat soepel (niet geforceerd) loopt.

    Ik denk als de Scorpio native 4K gamen kan bieden (dus weer een stap scherper dan de PS Pro) dat ze dan snel voet aan de grond gaan krijgen. Over 1 tot 3 jaar hebben de meeste gamers wel een 4K TV en anders hebben ze een goede reden om dan over te gaan. De andere toepassingen is echt afwachten. Dat is nu nog een niche-markt.

 • Bloempjes

  Dat was niet Titanfall maar Call of Duty Infinite Warfare waarbij MS het geld terug gaf omdat er geen andere spelers waren, omdat Activision de servers van de MS Store en Steam scheidde.

  • NestreX

   Dit is normaal gesproken dus nooit zo? Ik dacht al, kwam totaal niet logisch over. Het is toch de publisher die hiervoor betaalt en deze infrastructuur onderhoudt (met hands-on support van de developer), en dit werkt toch altijd zo?

   • Bloempjes

    Het is een uitzondering. Normaal gesproken koop je een game en kom je los van waar je deze gekocht hebt in hetzelfde server systeem. Een game zoals Rocket League combineert zelfs consoles en PC. Een beetje luiheid met de gedachte kosten te besparen vanuit Activision denk ik.

 • Kid MMXV

  Scorpio wordt niets anders dan een krachtig apparaat. Het is alleen jammer dat console gamers niet de ruimte hebben om instellingen te veranderen. Want nu wordt de kracht van het apparaat heel specifiek ingezet (4K high op 30 of 60 frames of FHD “ULTRA”). De reden om zo’n apparaat aan te schaffen vind ik dan ook overbodig.

  PC gamers kunnen met een PC veel meer. Zeker als je speelt met een Freesync of G-sync monitor. Kiezen tussen 30/40 frames op ultra of 144 Hz op aangepaste settings en hele range daar tussen in.

 • optimuspecs

  ” Sony is nu de winnaar “…. Winnaar van wat Steven? Het is een klein beetje een onzin wat je zegt, want wat je zegt is dat Sony de winnaar van deze generatie is. We zijn pas 3 jaar in deze generatie en er kan dan een hoop gebeuren voordat we Sony de winnaar noemen van deze generatie. Vorige generatie duurte 10 jaar en Microsft en Sony hadden ongeveer dezelfde aantal consoles verkocht.

  ” High end pricing”..Dit klopt weer niet Steven. Microsoft heeft gezegd dat het een ” premium” console zal worden en ook een premium prijs zal kennen, Daarna heeft Phil spencer gezegd dat de Scorpio een prijs zal hebben die we gewend zijn van consoles.

  Wat Microsft wel heeft gezegd is dat de Scorpio zich richt tot de high end GEBRUIKER. En dat is anders dan een high end prijs.

  Jij hal nu alles door elkaar Steven. Een klein beetje voorbereiding graag voordat je dit soort verkeerde uitspraken komt doen over een console, waar blij dat je nu weining over weet.

  ” Hardcore gamers hebben allemaal een Playstation”…Wat een onzin Boris.Je kijkt nu een beetje in je vriendenkring en zegt dat alle hard core gamers een ps4 hebben. Wel ik ken genoeg hard core gamers die geen ps4 hebben maar wel een xb1.

  Interessanter is dat als Microsoft, met de Scorpio, een synergie creëert tussen windows 10 en de xb1, zal niet de Xbox 1 de grootste platform zijn ,maar pc. In ieder geval als je dus een developer bent, want dan maak je dus 1 game voor 2 platformen en zal dus juist pc / windows 10 het leidende platform zijn. Wat ook betekent dat er meer aandacht besteedt zal worden aan pc games.

  Of Microsoft ” de winnaar ” wordt met de Scorpio weet ik niet. Ik wil meer dat Microsoft met de Scorpio, de gamer een vette ervaring biedt en dat MS daar geld aan kan verdienen.

  • Mister Onion

   U mad bro?

   • optimuspecs

    Nah!

    • argumentum ad hominem

     Lijkt er wel op..

     • optimuspecs

      Niet alles is wat het ” lijkt”.

  • Gamer

   Ik hoor veel geruchten over de prijs waar geloof jij in kwa prijs dan ik koop hem sws op dag een de scorpio ongeacht de prijs.ik hoor veel 499 zelf , ik zelf denk 800 waar denk jij aan laters.

   • optimuspecs

    Ik denk als instapmodel ( 1gb ), tussen de 450 en 500 euro. ( 2 gb ) of meer richting de 600 euro.

    • NestreX

     Misschien dat ik iets volledig over het hoofd zie, maar wat bedoel je met 1 GB en 2 GB?

     Ik denk overigens dat iets dergelijks niet 500 euro zal kosten. Als ik kijk naar een PC op basis van een kaart die in de buurt zit van die 6 TFLOPs (RX 480) en een i3 neem die eigenlijk te traag is, dan kost deze alsnog meer dan 700 euro. Gaat MS dat verlies per console verlies pakken? Denk dat dat te veel is.

     • optimuspecs

      Ik bedoelde geen G, maar TB. Ik heb het gecorrigeerd.

      Microsoft koopt in per miljoenen, dus krijgt onderdelen goedkoper. Daarbij heeft een console veel minder hardware nodig om games te draaien dan een pc.
      Consoles zijn ook gesloten platformen en kan je dus ook veel meer uithalen.

      Of Microsoft de Scorpio met verlies verkoopt weet ik niet. Maar een console van 700 euro maken die niet verkoopt us ook verlies.

     • NestreX

      Ik zou wel bereid zijn om 700 euro te betalen voor iets dat echt iets nieuws doet. En dat MS ecosysteem wordt hoe meer ik erover lees, steeds interessanter. Maar inderdaad, aan de generale markt is het lastiger om een console van 699 af te zetten. Of bulk zoveel prijsvoordeel oplevert vraag ik me af. Maar de relevante statements worden voorgelezen in de podcast die Emiel van Daele post. Dus die 500 euro voor de duurste versie zou wel kunnen kloppen.

      Het klopt dat een console kan profiteren van optimalisatie, maar de instructie-verwerking is natuurlijk een eigenschap van de specs. Wat je binnen het kader van die instructies kan doen, dat is de optimalisatie.

     • optimuspecs

      Misschien ben jij bereidt om een 4K tv te kopen van 4000 euro, maar het merendeel van de tv kijkers niet. Die blijven tussen de 500 – 1000 euro voor een tv, hoewel ze wel de beste tv-ervaring zouden willen hebben .

      Een console van 700 die in de schappen blijft staan is niet alleen verlies, maar verkoopt ook geen software of services als xbl. Een gekochte console van 450, met verlies, doet dat wel.

      Volgens Phil Spencer zal de prijs van de Scorpio een prijs zijn die we gewend zijn van consoles. Een prijs van rond de 400-500 dus.

   • Paolo Lucas

    Toen de PS4 Pro uitkwam voor 400 euro, zei Phil Spencer dat de prijs voor de Scorpio er niet ver vanaf zal liggen. Ik denk vanaf 499… en dan 599 voor 1/2 TB ofzo…

  • Ranesh Vai

   Maar de Scorpio wordt wel een PC-achtig apparaat waar je een antivirus op moet installeren en een startknop. Want dit is Windows gewoon. Daarom hebben ze eigenlijk een SteamOS-achtige schil nodig. Luister maar naar Boris aan het begin van het item. Zeer inzichtsvol en scherp.

   • optimuspecs

    Boris is de laatste persoon waar ik naar zou luisteren. Boris is degene die met fabels komt als ” Microsoft gaat binnekort de Xbox divisie verkopen”. Boris is een aardige kerel, maar serieus nemen doe ik hem allang niet meer.
    Je kan iets laten draaien op windows zonder dat een startscherm aanwezig is in de UI.

    Verder zijn de XB1 en de PS4 nu al pc-achtig, omdat ze gebasseerd zijn op de x86 architectuur en de XB1 zelf op een window 10 kernel draait.
    Een schil is niet nodig en er komt gewoon een ” game mode ” voor windows 10, die dan ook gecustomized kan worden voor de XB Scorpio.

    • NestreX

     Denk dat het sarcastisch bedoeld was. Zeker aangezien hij elders best negatief is over Boris in hetzelfde opzicht.

     Eigenlijk wordt Boris sowieso te weinig op dat soort zaken gecalled.

     • optimuspecs

      Ja ik nam het ook aan als sarcastisch bedoeld.
      Ik geef regelmatig aan dat je Boris niet serieus kan nemen en wat je zegt klopt, hij wordt te weinig aangesproken hierop.
      Zeker nu ze Premium meer willen pushen. Boris moet zich gewoon bezighouden met het managen van GK.

     • NestreX

      Zeker dat laatste inderdaad. Boris zegt dat ze kwalitatieve content willen maken, en daar zit hij dan, onderuitgezakt op de bank wat verjaardagspraat te lullen, alsof ik mijn ooms op een verjaardag hoor praten over corporate zaken terwijl ze geen van allen een relevante studie hebben gedaan.

     • optimuspecs

      Lol!

   • sa_nl

    Het kan zijn dat de scorpio alleen de core van windows 10 aan boord heeft, dus het kan de games draaien, en wellicht met apps ook bepaalde windows programma’s draaien, maar het hoeft dus niet een totale windows bak te zijn.

    • NestreX

     Dat zal het inderdaad zijn. Hij zegt in die langere post feitelijk hetzelfde. Windows Phone Edition en Windows op je PC is ook niet hetzelfde.
     Ik denk overigens niet dat Ranesh dit meent, maar dat het een wat mislukte poging tot een sarcastische post was.

 • Flap Drol

  Niet genoeg teringflops

 • John Carlo

  Hallo game mensen.

  Mocht ik me aanmelden voor Premium, kan ik dan alle voorgaande Premium items bekijken???

  Groeten
  J.Carlo

  • Nawaqi

   Ja

  • Padawan1993

   Ja

 • optimuspecs

  Emiel, was goed om te zien dat je terugkwam op je uitspraak over de Elite controller. Je maakt een fout, erkent het en leert ervan. Zouden we allemaal moeten doen in 2017.

 • Geweldig dat speculeren maar ik lag me ziek als het straks net als de pspro gewoon een update is van de huidige generatie console. Ik kan me niet voorstellen dat het een halve pc wordt want die stap gaan ze pas maken bij de volgende console generatie (ps5 en nieuwe Xbox) lijkt mij.

  We zien nu ook dat de steam machines ook geen voet aan de grond krijgen dus willen mensen wel een soort hybride pc/console? We Sien t vanzelf op de e3.

 • Ranesh Vai

  Wacht even, ik heb het Scorpio nieuws niet bijgehouden. Maar als ik Boris moet geloven wordt het dus gewoon een Windows PC? Is dit echt waar, of kletst hij maar wat? Dat gepraat over de noodzaak van een anti-virus en dergelijke komt op mij niet logisch over, aangezien het een console is en je er alleen zaken op installeert uit betrouwbare bronnen, toch? Overigens is er voor Playstation ook een antivirus-optie. Ik heb geen PS4, maar in het menu van de PS3 is dit gewoon terug te vinden. Dat er een bepaald beveiligingsconstruct is, is logisch natuurlijk. Net als dat ze een hoop zaken uit Windows gesloopt hebben om de resources te sparen.

  Edit: Ok, het was gewoon wat gelul in de ruimte, had de intentie achter het item verkeerd begrepen (/overschat). Er wordt verder ook amper over marktkansen gesproken (terwijl de titel dit onderwerp doet vermoeden) op een constructieve manier.

  [blockquote]Project Scorpio will share an operating system with the Xbox One, leveraging all the same features, including UWP, Cortana, background music support, and beyond. We know that Microsoft is working behind the scenes on tweaking the dashboard even further, and may introduce changes to snap mode, the Guide menu, and perhaps even the dashboard UX itself.[/blockquote]
  http://www.windowscentral.com/project-scorpio

  Kortom, dit item lijkt me meer een social talk met eigen ideeën gebaseerd op eigen common sense (en gebonden rationaliteit die bij Boris extra door telt aangezien hij duidelijk niet meer weet wat Windows is, plus alle beperkingen in technisch opzicht). Jammer dat ze zich niet gewoon wat meer ingelezen hebben onder het mom van ‘wat we tot nu toe weten’.

  Misschien dat ze dit een volgende keer doen.

  • Thegladoss

   “Klopt het trouwens dat de servers van games die gekocht worden via de Store enerzijds en via Steam anderzijds (en via reguliere retail als derde mogelijkheid) uit elkaar gehouden worden?”

   Dit was het geval met de laatste CoD, maar dat schijnt een keuze van Activision te zijn geweest en niet iets van Microsoft. Dit is niet zo met andere games, die kun je gewoon normaal met iedereen die de game waar dan ook op PC gekocht heeft spelen.

   • Ranesh Vai

    Ok, thnx. Dus dan is er feitelijk geen argument voor het niet proberen van het maken van de eigen Store tot het centrale punt. De PC-gebruikers hebben altijd de optie voor Steam, en de Scorpio-gebruikers gebruiken dan gewoon de Windows Store. En met de publishers die de verkeerde ideeën hebben kunnen ze dan even gaan praten over het uit elkaar houden van bepaalde groepen en dat dit ongewenst is.

    • Thegladoss

     Klopt, het enige vervelende is dat sommige games exclusief op bepaalde stores zullen zijn. EA games op Origin, retrogames op GOG, Microsoft games op hun Store, Ubisoft titels op Uplay en de rest op Steam.

     • Ranesh Vai

      Hopelijk kunnen ze iig voor de Xbox hier een deal over sluiten, dat je het op de Xbox kan krijgen via de Windows Store. Al zou dit wel weer tegen het universele idee in werken… En anders kopen we het gewoon in de winkel…

  • Kenju Marantzi

   Jammer dat Boris weer zo makkelijk loopt te praten inderdaad. Het kan makkelijk verkeerd begrepen worden. Best idioot dat we de man gewoon niet kunnen vertrouwen. Eerst was het alleen rondom hardware, omdat hij daar gewoon iets van wist en onzin riep. Toen kregen we die verhalen rondom zijn Apple/iPhone-promotie en iets daarna die onzin over de ‘gelieerde’ gamesshop BigU, wat gewoon de gameshop van Gamekings was. En nu neemt hij shortcuts als het over de industrie gaat, waar ik hem vroeger juist als een waardevolle bron zag hiervoor (al is er ook een hardware-connectie).

   Maar het is precies wat je zegt. Op basis van hun common-sense, ‘kennis’ delen die er gewoon niet is. Ook als je maar wat loopt te brainstormen moet het ergens op gebaseerd zijn. Het is niet erg als je dingen niet weet, maar stel dan gewoon vragen daarover en laat anderen die het wel weten of iig een betere basis hebben daar wat over zeggen. Of beter nog: Zoek het op. Want zoals in dat stuk van WindowsCentral staat, is het kennelijk al bekend.

   • Bravado

    Je kan er makkelijk vanuit gaan dat de voorbereiding van een gemiddeld Premium-item als deze max. tien minuten geweest is en waarschijnlijk zijn er geeneens meerdere bronnen gecheckt. Dit soort onzin begint me nu wat te vaak te gebeuren.

    • Mats313

     Ben het hier zo mee eens. Voorlopig betekent premium met z’n drieën op de bank voor een zwarte achtergrond op onderbuikgevoelens ouwehoeren. Ik ben premium voor de support, zeker niet voor de items.

     Om m’n kritiek opbouwend te maken: ik vond jullie let’s plays meer dan vermakelijk, dat zou ik meer willen zien.

   • Henkie

    hij is aan het provoceren, maak je niet druk joh!
    hij wil alleen van andere mensen hun reactie zien en zo dat het waardevolle website is!

    • Kenju Marantzi

     Ik denk niet dat het bewust is. Ik denk dat hij echt inzicht denkt te verschaffen.

     • argumentum ad hominem

      Ja dat denk ik ook. Boris de intellectueel. Wat een grap.

  • eXtratone

   De Xbox One draait anders gewoon een aangepaste versie van Windows 10 en bevat zoals vele computers een AMD processor. Zoveel verschil is er niet.

 • Portalhopper

  Effe wachten dan maar tot de feestdagen (~oliebol burb~)

 • Henkie

  nee nee nee nee nee nee nee en nog is nee ! het wordt geen PC zoals die kennen met exe. bestanden of waar we x86 bestanden op kunnen zetten…
  terwijl de scorpio en xbox one/s wel x86 hardware heeft die het ondersteunt om om een PC te zijn gaat dit niet een PC worden.

  wat wel zou kunnen is dat ze voor steam de hardware voledig gaan open gooien, zo dat er steam games kunnen worden gespeeld en zo heeft boris toch zijn zin met een steam achtige console…
  steam zou games kunnen gaan poorten naar de xbox one/s/scorpio mits microsft dit toe gaat laten…

  hier onder zie je een filmpje dat een game gepoord is zoals age of ampires, dus je kan al steam games poorten met alle mogelijk heden zoals modden ect ect ect… naar een PC…

  maar of ze dit toe gaan laten op de scorpio, dan zal microsft geld willen zien van steam om hun games op het platform van windows te laten poorten…

  https://www.youtube.com/watch?v=ON54dN32m2A

  • NestreX

   Waarom gebruik jij eigenlijk geen hoofdletters? Ik vind je, ondanks dat ik het vaak niet met je eens ben en je niet altijd kritisch genoeg vind, een prima commenter. Maar dat je geen hoofdletters aan het begin van je zinnen plaatst, vind ik echt irritant. Je shift-toets doet het duidelijk wel, anders had je structureel geen hoofdletters gebruikt. Dus…waarom?

   Over de Steam-bibliotheek en het toestaan daarvan op de Scorpio, dat is natuurlijk maar de vraag of ze dit gaan doen. Misschien als genoeg mensen het willen, zodat er ook toegang is tot die aparte games. Maar wat let ze om dit niet ook al te doen voor de Xbox One? Ik denk dus niet dat dit gaat gebeuren en dat het hooguit kan langs streaming vanaf je PC. Ik denk zelf dat ze gewoon de Windows Store als centraal onderdeel gaan neerzetten waar je je games, zowel Indie als AAA kan halen. Oude games worden veel minder verkocht, dus daarvoor is de Steam-ondersteuning niet interessant. Ik denk dat ze dan beter kunnen acquisiteren welke games gewenst zijn, en daarvoor een deal sluiten om deze ook via de eigen Store aan te bieden. Lijkt me veel makkelijker (en goedkoper) dan het overkopen en inpassen van Steam.

   • Henkie

    ik ben het met jou ook in grote lijnen met je eens! steam games streamen van uit je PC lijkt me wel gewoon een goed idee!
    ze moeten gewoon zoals in het filmpje laten zien,
    gewoon oude games en games die misschien niet uit komen voor xbox one en wel voor PC, dat die gepoort worden…

    • argumentum ad hominem

     Hij vroeg naar de shift knop.

 • Dark Descent

  Hoe willen ze dan nog verdienen aan het geld dat nu binnenstroomt met xbox live?

 • Frank van Doorn

  Zolang de goede software op Halo fears en Forza. afwezig blijft zal de Scorpio falen

 • Hisoke

  Erg interessant onderwerp. Bedankt voor dit item!

  Als de Scorpio echt een startknop gaat krijgen en je het ding dus ook als een halve PC kan gebruiken, hangt het erg af van waar Microsoft de barrières gaat zetten wil de Scorpio ook veel PC-gamers trekken. Microsoft lijkt mij namelijk niet een bedrijf dat de Scorpio zonder barrières in de markt gaat zetten. PC-gamers zijn gesteld op de vrijheid die de PC biedt en zitten niet per se te wachten op een apparaat dat deze vrijheid inperkt. Bovendien zijn er tegenwoordig genoeg andere oplossingen om Steam games op je TV te spelen.

 • Berinho

  Ik geloof er niks van dat het een pc stijl bak gaat worden. Gaat gewoon een nieuwe sicke console worden waarop xbox live gaat draaien.

 • Paolo Lucas

  Ik heb geen PS4 Boris… Sony komt met 1 topper per gemiddeld 2 jaar. Ze zijn nu een paar jaar uit (2013) met de PS4, en de eerste topper, Uncharted, is recentelijk (2016) pas uitgekomen… de tweede topper Horizon moet er nog aan komen en de derde topper God of War komt daarna pas. En dat terwijl de console bijna 4 jaar uit is. Dat vind ik echt zeer mager, maar Sony kan het gewoon flikken vanwege de goodwill die ze hebben gekweekt. Maar voor hoelang nog? Als het MS was geweest, was de wereld te klein geweest en hadden ze bakken met kritiek gehad.

  Microsoft heeft zichzelf diep in de polsen gesneden tijdens de E3… en we weten allemaal wel welke E3 ik bedoel. Zelfs ik, die altijd een Xbox in bezit heeft gehad, koos voor de PS4 ipv de Xbox One, puur uit principe…

  Inmiddels zijn ze met de Xbox op de goede weg. Veel en goede games, goede prijs en goede aankondigingen. Mijn PS4 staat daarom ook stof te vangen, omdat de PS4 weinig te bieden heeft. Servers liggen er om de haverklap uit, en die paar goede singleplayer games die excl. voor de PS4 zijn, zijn de moeite niet waard om de volle pond voor te betalen…
  Ik heb het altijd al gezegd dat MS in de toekomst de Xbox gaat ‘fuseren’ met een PC. Men denkt dan ‘waar verdienen ze aan?”, aan meer dan men denkt. Overname van Steam zou een ‘sneaky one’ zijn… MS heeft het voordeel dat zij zowat monopolie hebben op heeft veel aspecten van een PC, waaronder het besturingssysteem. Als MS dit goed aanpakt… als zij de Xbox en PC goed weten te ‘fuseren’, maar wel het ‘console-gevoel’ kunnen behouden bij een Xbox… kunnen ze Sony buitenspel zetten. We zullen zien…

  • Luckyluc

   Lees je eigen post nog eens door en beweer dan nog eens met droge ogen dat je objectief probeert te zijn. Microsoft en Sony hebben beide topgames. Misschien zijn de exclusives van de Xbox net wat meer in jouw straatje, maar beweren dat Sony slechts één top game heeft en beweren Microsoft goed bezig met veel goede games en aankondigingen is gewoon nogal vreemd. Beide doen dingen goed en beide doen dingen minder goed.

   • Sylmaron

    Mijn Xbox One staat ook stof te happen omdat ik geen heb. Ik snap die logica ergens wel. 😉

   • Paolo Lucas

    – De PS4 heeft tot nu toe ook maar 1 topgame: Uncharted. Ik heb het over een TOP game, niet over gemiddelde/goede games zoals Streetfighter, Ratchet etc. die zijn leuk, maar staan niet eens in de top 100 best rated games van de PS4…

    – Ik beweer inderdaad dat MS nu goed bezig, in vergelijking met de desastreuze E3 een paar jaar geleden. Of heb ik ongelijk?

    – In aanvulling daarop is MS goed bezig met veel games/aankondigingen Pitt ‘Kinect/tv/movie’ etc.
    Ik heb trouwens nergens gezegd dat Sony niet veel games heeft en/of geen aankondigingen doet. Zo ja, citeer mij aub.

    – Sony doet ‘gewoon zijn ding’, maar zijn ze goed bezig? 1 topgame (Uncharted) in 3 jaar? Horizon en God of War zijn onderweg… dat is gewoon te weinig. De eerste PS4 exclusive kwam pas 9 (!!!!) maanden na release van de PS4. Toen mijn PS4 nog bij mij stond, speelde geen enkele vriend een multiplayer game die excl. voor de PS4 is…
    Sony heeft geluk dat ze de goodwill van de consument hebben. Als het MS was geweest waren ze allang afgebrand.

    – MS heeft daarentegen nog geen enkele TOP game vind ik. Halo is goed, Gears is goed, het zijn voornamelijk shooters die Sony niet heeft. Maar een (single player) top game zoals TLoS hebben ze sinds Alan Wake niet echt to be honest…

    – MS heeft geluk dat ze een andere weg zijn ingeslagen, de haat die ik tegen MS had rond de desastreuze E3 begint de draaien in een haat naar Sony vanwege hun gemakzucht. De arrogantie die MS eerst had, maar Sony nu heeft… servers die er om de haverklap uitleggen, games die continu worden uitgesteld, games die beloftes niet waarmaken… een PS4 Slim release en paar maanden daarna een PS4 pro… en iedereen pikt het gewoon. Met de broek op de enkels. Ik hoop dat ze worden afgestraft zoals MS is afgestraft een paar jaar geleden.

    – Ik had een PS4, maar die heb ik aan mijn neefjes gegeven. Staat daar nu stof te vangen omdat ze een Xbox willen hebben… of heb ik TLoS voor de sier thuis liggen? (zie foto)

    https://uploads.disquscdn.com/images/6127352159ac64224cf263600ca06c61c39af51f5a3f2782e3eba434c7d83ed3.jpg

    • Luckyluc

     Ik snap ‘t, jij bent heel kritisch. PS4 heeft maar 1 top game, Uncharted 4. XBox One heeft er geen één! Op de pc is er gelukkig naast World of Warcraft nog een topper namelijk HalfLife 2 en na Citizen Kane is de film ook dood…
     Ik ben trouwens wel heel benieuwd naar jouw top 100 PS4 games. Als er 100 games op de PS4 beter zijn dan Ratchet and Clank dan wil ik ze graag spelen. Daarnaast heb je het over eerdere haat naar Microsoft en nu hoop je dat Sony wordt afgestraft. Het zijn bedrijven, als je daadwerkelijk zo denkt is er echt wat mis met je… Als je TLoU enkel hebt liggen en niet kunt spelen wegens het ontbreken van een PS4, dan is dit bij wijze van spreken inderdaad voor de sier.

     Kijk, als ik jouw post zo lees, dan denk ik dat het er allemaal wat extremer staat, dan dat je het misschien bedoelt. Ik denk dat de meeste het wel met je eens zijn dat Microsoft zich beter profileert op dit moment dan tijdens en voorafgaand aan de XBoxOne release. Ook denk ik dat er genoeg mensen zijn die luisteren als je aangeeft dat je het wat betreft grote releases op beide platformen nog wat tegen vindt vallen. Als je dan ook nig aangeeft in welke genres je titels mist bijvoorbeeld, dan levert dit een positieve bijdrage in de comments. Daarnaast zul je zien dat men leuker op je reageert dan ik aanvankelijk deed. Wat ik eigenlijk wil zeggen, en dat geld voor meerdere hier en ook elders op internet, is: Denk na wat je met je comment wilt bereiken en geef het wat aandacht voor je deze plaatst. Je zult zien dat men je beter snapt en toffer op je reageert.

  • Mister Onion

   Als jij als enige topper voor de PS4 Uncharted kunt noemen begrijp ik waarom je PS4 stof staat te hebben, er zijn je dan nogal wat titels ontgaan.

   • Paolo Lucas

    Er is mij niks ontgaan. Uncharted is de enige topper tot nu toe. Of ga je me vertellen dat bv. Ratchet & Clank, Streetfighter of die ene repetitieve hack en slash game toppers zijn?! Die staan niet eens in de top 100 hoogst scorende PS4 games…

    Kun je mij daarnaast vertellen welke goede PS4 game, ook een uitgebreide multiplayer heeft, die massaal wordt gespeeld?

    • Mister Onion

     ”Die staan niet eens in de top 100 hoogst scorende PS4 games…”

     Ik doe niet aan metacritic argumenten 😉

     Maar het is in ieder geval erg duidelijk dat jou een hoop ontgaan is.

 • Henkie

  En in denk dat als steam, games gaat poorten naar het UWP en UWA platformen dus ook voor xbox, dan heb je eigenlijk al twee verschillende accounts van steam en xbox…

  Zo dat je een steam account hebt waar je ingelogd in bent en het spel via het UWP EN UWA op xbox kan downloaden… waar je ook weer op ingelogd bent.
  Het zou kunnen dat er een mogelijk heid komt om je steam games te uploaden, maar dan wil Microsoft ook geld zien!

  Mircosoft wil geld zien!

  • BroerKonijn

   UWP is het platform, UWA’s zijn de apps. Universal Windows Platform, Universal Windows Apps.

   Valve port zelf helemaal niets naar UWP, dat moeten de gamedevelopers zelf doen. Microsoft zou het met de toestemming van uitgevers kunnen doen maar het lijkt me voorlopig onwaarschijnlijk dat het gebeurd want Microsoft probeert hun eigen Store op PC van de grond te krijgen.

   • Henkie

    Daarom geloof ik ook niet dat het een pc wordt en of ze dat gaan doen…

    Developers, moeten dit idd zelf gaan poorten, maar de vraag is of microsoft dit graag zelf ook wil…

    Want zij hebben idd hun eigen platform.

 • sa_nl

  Steven, de dev’s hoeven dan alleen maar 1 game te maken, voor de scorpio, en voor de andere 2 versie’s krijg je dan een scale down, minder schaduws, enzzzzzz.

  De scorpio kan ook alleen de core van windows 10 krijgen, maar wordt het niet een totale windows machine, maar bijv dat ze programa’s als een soort app kunnen draaien(bijv word, excel enzzz). Want hoewel ze het over 6 Tfps hebben, wil niet zeggen dat het soepel gaat lopen met een totale windows 10 installatie, dat lijkt me erg sterk als ze dat gaan doen.

  Windows is van ouds her een kantoor OS, waar dus nog veel software, drivers enzzz voor in zit wat je op je console niet nodig hebt.

  Als ze er een windows machine van maken krijg je ook nog het probleem, dat de machine na een 2 tal jaren steeds trager wordt om dat er te veel zooi op geinstalleerd wordt. Denk niet dat MS dat wil met een console.

 • Henkie

  https://www.google.nl/amp/www.pcworld.com/article/3154417/computers/arm-pcs-with-windows-10-get-a-new-start-with-qualcomm-snapdragon-835.amp.html?client=ms-android-huawei

  Ik denk dat de toekomst van apple er slecht uit gaat zien, de nieuwe snapdragon 835 die gaat windows native draaien zoals we die kennen op onze PC…

  Binnen 5 jaar als snapdragon 840 of 845 komt hebben we steam en xbox live op onze mobiel… en sluiten we de mobiel aan op een scherm…
  maar wat de echte bechmarks zullen zijn en of die echt zo goed zullen zijn als op een PC zal mooeten blijken…

 • Emiel van Daele

  No way 599, check dit maar eens https://m.youtube.com/watch?v=P6mMf1gQa3s

  Discussie rondom prijs begint rond de 20 min. Deze gasten hebben er serieus kijk op en hebben korte lijntjes met het hoofdkantoor. Ik kan me enorm vinden in hun beargumentatie waarom het lager dan 599 zal zijn.

  Verder een leuk item. Vind wel dat Steven wel een beetje overdrijft. Devs moeten geen andere versies maken. Het wordt gewoon een settings optie in games, precies zoals we dat kennen bij pcs

  • Henkie

   Wat probeer je te zeggen?
   met devs moeten geen andere verschillende versie van games maken ?

 • Jack-O10

  Ik denk dat Scorpio gewoon een hele dikke Xbox wordt, die volop gebruik gaat maken van Play Anywere. Ik denk niet dat het ook PC-functies gaat worden, omdat het dan simpelweg geen console meer is. Microsoft schiet zichzelf in de voet als ze Steam erop gaan laten draaien.

  • Ik snap het eigenlijk ook niet helemaal. Als ik kijk naar Steven’s laatste opmerking, waarom wil je dat? Ik wil dat helemaal niet. Een console is om te gamen en als ik iets wil doen als photoshop of whatever, ga ik achter mn PC zitten.
   Al zou het wel zoiets worden als een alleskunner, dan promoot Microsoft het toch niet als het nieuwe Xbox project, dan zou het toch gewoon een nieuw soort PC zijn.

 • Als een opgevoerde pc en scorpio straks inwisselbaar zijn, waarom zouden desbetreffende pc gebruikers dan nog een scorpio aanschaffen? Een paar exclusives? Niet genoeg voor mij om nu enthousiast te worden.

  • BassieB

   Volgens mij zijn er zelfs geen exclusives meer, alles wat op de xbox komt komt op PC.

 • Frank van Doorn

  Een hele leuke discussie maar het belangrijkste word vergeten. Dat Microsoft een groot te kort heeft aan goede game ontwikkelaars. En het enige wat ze doen is het uitmelken van Forza, Gears en Halo. En dat hun nieuwe Ip’s namelijk Recore, Quantum Break gewoon drollen zijn. Dus zolang microsoft niet een aantal nieuwe studio’s aanschaft kun je lullen tot morgen maar dan laten veel de Scorpio staan.

  Kijk de line up van Sony en ik hoop ook volgende week van Nintendo. Vergelijk het aantal goede first party games en die van Microsoft daar zit het hele grote probleem. Hun missen een serie als Uncharted en The Last of Us. Een god Of war, Een Zelda. Een Mario niet die hebben ze maar die verneuken ze al jaren lang met Banjo maar dat is het hele grote probleem.

  • Martijn

   Als MS idd steam opkoopt maakt dat opeens allemaal niks meer uit en staan ze met 3-0 voor tov sony. Dan heb je een playstation en/of switch voor de sony/nintendo ip’s en een xbox voor al het andere. Draadloze muis en toetsenbord en dan dus ook civ6, total war, etc etc.
   Stel je voor dat via de windows basis dan ook battle.net en LoL te spelen zijn en dan wordt de xbox toch echt platform nr1. Nintendo overleeft dat misschien nog wel, maar voor sony zou een merge van MS en steam echt een dik probleem zijn.

   • Frank van Doorn

    Dan nog als hun first party games niet goed zijn. Waarom zou dan iemand over stappen naar de Xbox. Als hij diezelfde titels ook kan spelen op zijn ps4? Microsoft moet hun first party line up drastisch verbeteren. Want het lijkt nergens op.

    • Martijn

     Ze mogen best met betere ip’s komen, geaag zelfs. Maar dota2, LoL, cs go, alles blizzard zijn zon beetje de games met de grootste player base. Als de scorpio betaalbaar is wordt dat voor al die gamers opeens een serieuze optie als ze aan een nieuwe machine toe zijn, want dan krijgen ze de rest van steam en alle andere grote 3d party titels er ook bij op dezelfde console. Graag een paar MS exlusives van het kaliber Tlou, Uncharted en Bloodborne, maar martktechnisch is dat uiteindelijk toch kleiner.

   • Frank van Doorn

    Ja oke dan zou ik een Scorpio moeten kopen voor laten we zeggen planet coaster. Maar een ps4 bezitter zie ik niet zomaar overstappen. Je console verkoop je ook op first party content

    Daarbij Boris riep ooit dat Microsoft Nintendo over had gekocht. Dus de meeste dingen die hij zegt zijn met een pak zout te nemen

    • Martijn

     Haha Nintendo! Dat is wel erg hypothetisch. Maarja als de switch flopt (denk overigens dat dat wel meevalt, eel mensen zijn toch wel toe aan iets anders dan xbox of ps) zullen sony, MS en eventueel apple wel staan te popelen om mario, zelda etc op hun platform te krijgen.

   • Henkie

    Ik denk niet dat Microsoft steam gaat kopen, ze hebben niet voor niks het gehele uwp en uwa platform gemaakt en zoals gezegt is er ook nog “play any where” ik denk dat Microsoft dit nog even gaat aan houden…
    Ze gaan steam alleen kopen al ze in noot zitten!

  • Paolo Lucas

   Lol, God of War…. de hoeveelste inmiddels? Uncharted 4 toch? Hoe zijn die games niet uitgemolken en Gears en Halo bv. wel?

   Ik kijk naar de line up van Sony: Uncharted de eerste topper in 3 jaar. Chapeau!!

   MS mist een goede single player topper zoals TLoS inderdaad. Maar alleen op games zoals TLoS teren? Kan niet. Je speelt die game 1x uit, na een paar maanden nog een keer en dan nooit weer. Halo/Gears speel je maandenlang… Wie krijgt meer waar voor zijn/haar geld dan? Zit je daar… een beetje third party games te spelen, omdat Sony 1x per 2 jaar met een topper komt!

   Sony mist een serie als Halo, Gears…. Noem mij 1 multiplayer game die Sony heeft, die massaal gespeeld wordt…?

   • Frank van Doorn

    Uncharted 4 dat klopt alleen loopt Gears nog een deeltje voor. En als je serieus niet belachelijk wil maken. Moet je niet de line up van Sony en Microsoft willen vergelijken

    Sony in de komende 2 jaar
    God of War
    The last of us part 2
    Dreams
    Detroit became human.
    Uncharted the lost legacy
    Gran Turismo sports
    Death Stranding
    Spider-Man
    Crash Bandicoot
    Horizon zero dawn
    Days gone
    Microsoft
    Halo wars 2
    Sea of Thieves
    Crackdown 3
    Die zombie game
    Scalebound

    Zie het verschil in het aantal titels. En Sony heeft Street Fighter V als multiplayer titel. Maar kan inderdaad meer multiplayer titels gebruiken. Maar Microsoft moet eerst een stoppen met het jaarlijks uitbrengen van Forza Motorsport of Horizon. Dan luisteren naar de fans die schreeuwen al jaren om een goede Banjo en conker waar zijn ze. En dan nieuwe ip’s goed maken. Want Recore en Quantum Break waren verre van kwaliteit.

    • BroerKonijn

     Sony heeft hun line-up voor de komende 3 jaar al bekend gemaakt inderdaad. Van Microsoft weten we alleen 2017, wat ze in 2018 brengen horen we pas aankomende E3.

     Je moet line-ups van jaar tot jaar bekijken en niet 3 jaar bij elkaar gooien want de meeste van de Sony titels die jij noemt hebben geen release date, die zouden zelfs nog geschrapt kunnen worden of in de ijskast gezet zoals met The Last Guardian is gebeurd. Microsoft heeft ongetwijfeld ook het een en ander lopen waar we in de loop van dit jaar iets van gaan zien.

     • Frank van Doorn

      Ja maar wat hun probleem is. Hun grootste E3 titels zijn weer Halo en Forza Motorsport 7. En ze hadden eindelijk een tof nieuw ip in de maak en daar word weer te weinig geld in gestoken. Dat het super slecht is Recore. Verder zijn ze doof. Mensen schreeuwen jarenlang om een nieuwe Banjo Kazooie zonder voertuigen. En wat doet Microsoft vinger in de lucht we laten RARE aan Sea of thieves werken. Onvoorstelbaar. Maar goed misschien is het een idee om geannuleerde games van gesloten studio’s op te pikken. Zoals Sleeping Dogs 2. Koop het IP Tomb raider. Koop Crytek etc. Maar hoe ze het nu doen werkt het niet. En blijft het eigenlijk een bedrijf op toffe indies na dat elk jaar Halo of gears en forza brengt.

      En over dat lijstje sommige games zijn al bevestigd voor 2017 maar ik weet tenminste dat ik voldoende content krijg. Iets wat bij Microsoft nog verre van zeker is.

     • BroerKonijn

      Scalebound en Sea of Thieves zijn nieuwe ip’s. Jij kunt ze niet interessant vinden maar dat betekent niet dat iedereen dat zo ziet. Ik heb liever meerdere grote titels per jaar waar een aantal herhalingsoefeningen tussen zitten dan 1 grote titel om de 2 jaar zoals op de PS4 is gebeurd. Sony komt eindelijk weer met wat meer grote projecten maar die hoeven we dit jaar nog niet te verwachten, ik denk dat 2018 pas een knaljaar voor Sony wordt.

     • Frank van Doorn

      God of War is gewoon van begin tot eind speelbaar. Grote kans najaar release. Detroit became Human staat gepland dit jaar. Horizon zero Dawn dit jaar. Gt sport dit jaar. Zijn al 4 grote games. Maybe nog Spider-Man

      Maar anders 4 grote titels dit jaar en een kleinere Crash remake. En volgend jaar 3 grote games met Last of us part 2, Death Stranding. Spider-Man mooi verdeelt.

      Daarnaast Sea of Thieves is nou het perfecte voorbeeld van ik ben Microsoft en heb schijt aan mijn fans. Die schreeuwen al jaren lang om Banjo Kazooie zonder voertuigen van RARE. Ipv te luisteren naar de fans. Maar nee hoor Microsoft steekt 2 vingers in de lucht we maken sea of Thieves . Sony luistert tenminste wel naar hun fans. Daarnaast Scalebound grote twijfels nog. En daarnaast waarom Tomb Raider omdat het ten eerste een zeer goede serie is geworden. En ten 2e ze dan hun eigen grote singleplayer serie hebben die nu nog ontbreekt. Aangezien ze die laten doodbloeien Banjo, Conker Etc

     • optimuspecs

      “Sony is yet to confirm an official release date for Become Human, but a recent post on the PlayStation blog listed it for 2017 on PS4. However, Sony president Shuhei Yoshida later clarified on Twitter this was listed in error, perhaps confirming the game will not release this year, meaning we’ll have a pretty long wait to see “.

     • Frank van Doorn

      We gaan het zien welke games uitkomen Maar het is in iedergeval beter dan Microsoft dit jaar.

     • optimuspecs

      Volgens Yoshida moet was het een fout dat Detroit Human 2017 stond, dus dat is al genoeg om te weten dat het niet in 2017 uitkomt.

      Verder heeft Microsoft voor 2017 :
      State of Decay 2
      Crackdown 3
      Forza motorsport
      Cuphead
      Scale Bound
      Sea of Thieves ( mensen die dit gespeeld hadden waren lyrisch)
      Halo wars 2

      Sony
      God of war ( geen release datum)
      Spiderman ( geen release datum)
      Last of us ( vroege statium van ontwikkelin, geen release datum)
      Horizon ZD ( maart 2017)
      GT sport ( 2017)

      Is dat wat je noemt een betere line up voor playstation. Games die geen release jaar hebben en die je niet gespeeld hebt? Lol!

    • optimuspecs

     Als iemand zich belachelijk maakt ben jij dat wel. Zoals ik eerder zei, je blijft komen met ps3 en wiu titels. Dat zegt meer dan genoeg over het gebrek aan games op de ps4 en de wiu..
     Nu kom je met toekomst muziek en denk je iets daarmee te kunnen zeggen. In tegendeel. Je bevestigt weer dat er juist een gebrek aan games is op de ps4 en de wiu.

     God of War ( geen release datum )
     The last of us part 2 ( geen release datum )
     Dreams ( geen release datum ) verwacht 2017
     Detroit became human. ( geen release datum )
     Uncharted the lost legacy ( DLC. Lol )
     Gran Turismo sports ( geen release datum ) verwacht 2017
     Death Stranding ( geen release datum )
     Spider-Man ( geen release datum )
     Crash Bandicoot ( remastered oude game )
     Horizon zero dawn maart 2017
     Days gone ( geen release datum )

     Zoals je ziet hebben de meeste ps4 titels geen release datum, zijn niet uit, maar je zit al ermee te pronken. Een beetje triest denk ik dan en still waiting for greatness.

     Als je DLC als game lineup gebruikt kan ik vast wat DLC van Microsoft titels gebruiken dan. Verder ” vergeet ” je titels als Killer instinct, Forza Motorsport en nu je remasters ook pak, dan kunnen we ook Phantom Dust pakken voor Microsoft toch?
     Je doet een vergelijking met titels ” die in de komende 2 jaar uit zullen komen ” volgens jou, maar je hebt geen flauw idee wat voor meer titels Microsoft heeft voor de komende 2 jaren en of die titels van Sony ECHT in de komende 2 jaar uit zullen komen. Over belachelijk maken gesproken.

     • Frank van Doorn

      En wat heeft Microsoft gebracht de laatste jaren als exclusieve top game buiten Forza of Halo om? Dan kom we tot de droevige conclusie dat alleen Sunset Overdrive leuk was. Gears 4 tof was en Ori zeer tof was. En dat Recore verneukt is. Ryse son of Rome kut was. Quantum Break zijn potentie niet heeft waargemaakt. En Killer instinct pas leuk is na een jaar dlc. En ik wil niet veel zeggen de Wii u was misschien een verkoopflop. Maar Smash, Mario kart 8, Bayonetta 2 3D World, pikmin 3, Xenoblade, Dkctrf zijn al meer toppers dan Microsoft heeft gekend. Daarnaast Bloodborne is toch echt ps4, Until Dawn is echt Ps4, Uncharted 4 toch echt ps4, Ratchet And Clank remake ps4. En ja remake deed Microsoft maar zo toffe remake van Banjo Kazooie en tooie.

      En ja de meeste van dat lijstje kwamen tevoorschijn in een trailer voor 2017. Maar ik weet wel dat ik de komende 2 jaar goede first party games krijg. En bij Microsoft is dat afwachten. Want hun grootste aankondigingen gaan waarschijnlijk weer Halo 6 of 7 en Forza Motorsport 7 zijn.

      Ze hebben first party games te kort. En ook nou niet echt studio’s aan boord die goede nieuwe ips kunnen maken dat hebben Recore en ook Quantum Break wel bewezen.

     • optimuspecs

      In deze generatie heeft Microsoft games gehad als Titanfall, Ryse, Dead Rising 3, Ori, Sunset Overdrive, Gears 4, Forza H 3, Forza M, Killer Instinct, Quantum Break en D4, Halo 5.

      En je zegt exclusief Halo en Forza…Ammm waarom moet ik Halo en Forza weglanten? Om te beginnen is “ Forza ” zoals jij het noemt Forza motorsport en Forza Horizon. 2 verschillende games en beiden toppers in racing games.

      Maar je wil weten welke toppers buiten Halo en “ Forza”. Nou Gears of war 4, Ohri, Sunset overdrive. En jij kan Quantum Break niks vinden, maar ik vind kinderachtige games als Pikmin 3 en DKTF niet echt toppers! De gameplay is ouderwetse gameplay van de gemiddelde indie game van tegenwoordig. Als dat je paradepaardjes zijn kan ik zeker Ryse en Quantum Break meetellen. Niet te vergeten Dead Rsing 3…man man man, wat heb ik me vermaakt met DR3. Zeker een toffe game in mijn lijst!

      Ik speel games niet voor hun “ potententie” ik speel games voor wat ze zijn en voor de duidelijk QB is gewoon een goede game.

      QB ( ff wat bekende game websites)

      9,3 inside gamer

      8,5 Power Unlimited

      8,5 Polygon

      “ Killer Instinct is pas leuk na 1 jaar”……So?????? We zijn nu 3 jaar verder, de game heeft alle soorten updates gekregen en is nu je punt dat het pas na 1 jaar leuk is?? Lol. Gebrek aan argumenten dus. Jouw nintendo paradepaardjes zijn niks meer dan games met ouderwetse gameplay, niveau gemiddelde indie game van tegenwoordig voor mij. Die games kunnen zich niet meten met Halo of Uncharted bijvoorbeeld.

      “ Daarnaast is Bloodborne ps4”…So????
      Mijn vraag aan jou is nu wat heeft Sony voor toppers in 3 jaar?? Behalve
      Uncharted 4 en Bloodborne blijft weinig over! “ a bunch of ps3 remakes”. Alles
      jij denkt dat een remake als Banjo een topper is, dan denk ik dat Halo
      Masterchief collection een topper is. 4 toppers van single player verhalen.

      Sony heeft al excuses moeten vragen omdat ze in hun trailer van 2017 zeker 2 games hadden die helemaal niet in 2017 uitkomen, waaronder Detroit BH.

      Wat jij “ waarschijnlijk ” denk dat Microsoft zal aankondigen is irrelevant. Microsoft heeft genoeg leuke nieuwe ips in Quantum Break, Sunset overdrive, Ohri en zelfs Recore.

      Je “ first party mantra” betekent helemaal niks. Ik denk niet dat je weet ook niet weet wat first party betekent, want wanneer het je uitkomt pakt je juist games die geen first party zijn als voorbeeld.

      Belangrijk is de library van een console. Daar is waar ik naar kijk om te vergelijken waar ik meer plezier uit gaat halen.

     • Frank van Doorn

      Toen je riep Recore een leuke game. En Dkctrf ouderwetse gameplay ben ik afgehaakt. Over dkctrf en dkcr speel de games eens. En kijken hoe vaak je dood gaat in die games. Kijken hoe kinderachtig ze zijn. Maar jij bent op het gebied van gaming niet meer serieus te nemen.

     • optimuspecs

      Ow dus als je vaak doodgaat in een game is het niet kinderachtig? Is dat je maatstaf? Zeg meer dan genoeg.

      Verder Recore is een game geïnspireerd op Metroid, Megaman, etc. Dat is DE game en is een van de VELE games van Microsoft.

      Bij Nintendo, zijn tot de dag van vandaag ALLE games kiddy en kinderachtig. Zeker first party games. De characters kunnen niet eens praten, geen party chat, een dunne multiplayer netwerk en we hebben het over 2016!
      Sorry hoor Frank, ik kan niet haten op je liefde voor Nintendo, maar de gameplay van First Party daar is gewoon ouderwets. Niveau Shovel Knight, etc. Dat doet Nintendo goed, maar dat is juist het probleem. Ze doen hetzelfde. Al jaren, met dezelfde ouderwetse gameplay! Als Nintendo geen Pokémon had waren ze allang foetsie!
      Nintendo is groot geworden door Mario, maar ook door volwassen third party games als Double Dragon bijvoorbeeld. Die volwassen games mist Nintendo al jaren. Zowel qua story en gameplay.

     • Frank van Doorn

      En dan kom je bij mij met goede argumenten. Met alle Nintendo games zijn kinderachtig. Nee die argumenten zijn stukken beter. Mario kart 8 loopt online als een zonnetje. Characters kunnen niet praten. Volgens mij praten de figuren uit F Zero, Star Fox en ook in de laatste Metroid games van de Wii de characters gewoon. En ouderwetste gameplay? je bent je met de minuut belachelijker aan het maken. En als je toch zo van de scores bent haal de cijfers van Nintendo games er eens bij op Metacritic en Gamerankings.com en vertel me welke games er in de top 3 staan? Oh ja toevallig Nintendo games. Maar goed je bent niet serieus te nemen als je Nintendo games kinderachtig noemt. Dan zal ik als ik jou was maar nooit meer iets vertellen over het onderwerp videogames. Want dan snap je er helemaal niets van. Zo zonde.

     • optimuspecs

      Lol. Ja ouderwetse gameplay! En dan klaag je over Gears, Halo en Forza? Die hebben een vooruitgang gekend in gameplay, Nintendo niet. Ik wil games die meer zeggen dat ” oei, Mario”…
      Gamerankings?

      Super Mario Galaxy van 2007
      Legend of Zelda uit 1998
      Super Mario Galaxy 2 uit 2010

      Zie je het patroon? Als Nintendo zo goed en modern is, waar zijn de games van de laatste jaren? Die zijn er gewoon niet en bij Metacritic zie je user reviews te kijken wat niks zegt.

      Zoals ik al zei Nintendo is verloren glorie. Zie je aan de gameplay, aan het netwerk, aan de verkoopcijfers, aan alles.
      Nintendo was nummer 1 verkoper van consoles. Zijn ze allang niet meer en de WIU is een debacle. 20 jaar deze soort games maken is geen reclame hoor.
      En ja mijn argumenten zijn veel beter dan die van jouw.
      Nintendo is nostalgie en verloren glorie. De meeste kids van tegenwoordig zijn eerder bezig met Mine Craft en andere mobiele games. Het zijn ouwe volwassenen zoals jij die nog in hun Mario pyjama’s slapen die nogsteeds in Nintendo geloven.

     • Frank van Doorn

      Smash Wii u 92%
      Mario kart 8 88%
      3D world 93%
      Bayonetta 2 91%
      Mario maker 88%

      noem ik alleen maar 5 exclusieve games op die de laatste 2 jaar zijn uitgekomen.

      En van de Xbox one grote games scoort alleen Forza Horizon een 9,1 En de rest zit allemaal rond de 8,2 8,3. En als we die cijfers erbij pakken zitten ook nog Splatoon en DKCTRF bij Nintendo rond dat getal dus toch vreemd dat Nintendo games toch zo goed scoren als er van alles mis mee. En verkoopcijfers? Ja wii u wel misschien. Maar volgens mij is de 3DS gewoon een systemseller geweest. Maar dat vergeet je even. En voor de rest maak je steeds meer belachelijk aangezien er nog genoeg kids zijn die Mario etc spelen. Maar laten we je voor de rest niet serieus nemen. Als je zo respectloos praat over Nintendo de grondlegger van de hedendaagse videogame industrie dan behoor je eigenlijk nooit meer te mogen vertonen op welke gaming website dan ook. En niet gaan huilen als straks de nieuwe Zelda het hoogste cijfer krijgt gemiddeld dit jaar. En als laatste welke game won ook al weer de meeste E3 awards even denken oh ja dat was Zelda toch knap als ze niets meer presteren zoals jij zegt ga jij lekker terug in je Xbox pyjama en vertoon je nooit meer op een gamingwebsite.

     • optimuspecs

      Je komt nu met alle soorten cijfers, maar wat is je punt nu? Ik zeg niet dat Nintendo games geen goede cijfers halen. Jij verwees naar de top ranked games en daar staan de meest recente Nintendo games gewoon niet in de top 3. Want daar verwees je toch?

      Ow xbox heeft games rond 8,2… Wat slecht van de xbox. Huidige Indies met oud gameplay krijgen ook goede cijfers. Dat is het punt niet meneer. De first party games van Nintendo blijven achterlopen op alle gebieden ten opzichte van huidige games. Ze zijn leuke spellen in wat ze zijn… Nieuwe games met oude gameplay.

      Dat je de 3DS bij moet halen zegt meer dan genoeg. Nintendo heeft geen concurrentie op handheld, maar we hadden het toch over consoles? Of heb je geen argumenten meer?

      Ik gun nintendo de hele wereld. Wat ik juist van Nintendo wil is nieuwe games, meer games met moderne gameplay, party chat, online multi-player, multiplats en zo kan ik doorgaan. Dus Zelda hoge cijfers? Top. Maar de meeste Gamers willen meer dan Zelda en Mario als ze een console gekocht hebben en dat heeft Nintendo gewoon niet.
      Zo erg dat Nintendo voor de Switch, eeb reclame maakt met Skyrim, terwijl Bethesda zegt dat het niet zeker is dat Skyrim naar de Switch gaat. Het is niet voor niks dat grote developers als Ubisoft ook afstand nemen van Nintendo. Verloren glorie.

     • Frank van Doorn

      Haha je blijft maar poep praten zoveel dat het gewoon lachwekkend word. En nu ook je laatste opmerking dat ubisoft afstand neemt. Zoveel afstand dat de laatste geruchten gaan. Dat ubisoft Ac tegelijk met One en ps4 wil droppen. Dat Beyond good and evil 2 een jaar lang exclusief is. Ja ubisoft is er er echt klaar mee. Lul niet zo stom

      En bij Xbox krijg je niet veel meer dan Gears halo of Forza wat kwaliteit betreft. Daarna kom je snel in de mindere tot slechte games als QB of Recore terecht. En dan roep jij dead Rising 3 titanfall 1 en sunset overdrive waar alleen sunset overdrive echt leuk was. Titanfall 1 was echt saai. En dead rising is gewoon een matige serie

      Maar goed misschien iets minder poep praten ik word echt gewoon boos over hoe jij over Nintendo spreekt. Maar goed dit was mijn laatste reactie aan jou iemand die zo dom uit zijn nek lult verdient geen aandacht meer.

     • optimuspecs

      Ik praat poep? Maar jouw argument is dan een ” gerucht”! Lol! Dat is pas lachwekkend. Zo triest dat je vaak met geruchten moet komen om Nintendo te verdedigen. Want hier ook bescshuldig je JJ van geruchten, maar je tegenargument is dan zelf geruchten..Hahahaha.

      Toen de Wiu uitkwam was hadden ze veel support van Ubisoft, maar toen Ubisoft zag wat voor spokeconsole de WIU was gingen ze support droppen ” like its hot.”
      En ik kan WEL mijn argumenten valideren
      http://www.techradar.com/news/gaming/consoles/activision-and-ubisoft-back-away-from-the-wii-u-1262317
      http://www.nintendoworldreport.com/feature/39121/the-downfall-of-ubisoft-on-wii-u

      Wat jij vind van quantum Break, Titanfall of Dead Rising, zal mij worst wezen, Genoeg goede reviews hebben ze. Blijft een feit dt Nintendo veel games heeft met ouderwetse gameplay niveau Shovel Knight en waar characters niet veel meer kunnen zeggen dan ” woei Mario”.

      ” praat poep”
      ” lult uit zijn nek”
      ” is niet serieus te nemen”

      Allemaal frases die ik regelmatig hier op GK zie als men het over jou heeft Frank. Feit is dat je geen tegenargumenten hebt en in je iedere dag in Marioland in je Tanooki suit boven op een wolk slaap.

     • Frank van Doorn

      Ja je praat poep. Omdat je ten eerste niet weet of de Switch zal slagen ja of nee. Als de console namelijk 300 euro max inc game kost. Dan is het voor vele een mooie console voor ernaast. Want er zijn wel mensen die kwaliteit van een Nintendo product zien. En zich niet blind staren op een grafische stijl die er voor jou kinderachtige uit vind zien. Want dat is absolute onzin wat je klets. Gameplay technisch zitten games van Nintendo gewoon perfect in elkaar zeker de grotere games. En hebben niet eerst 10 GB aan patches nodig voordat een game goed werkt.

      En heel veel mensen vinden Quantum break en de 1e Titanfall middelmatige producten. Dat je dit top games vind maar Nintendo games kinderachtig zegt genoeg dat je er geen verstand van hebt.

      En dat jij zegt dat Nintendo ouderwetse gameplay bezit is precies de reden waarom jij nooit meer je mond op zou mogen doen over welke video game dan ook. Want je zet je keer op keer voor schut.

      En ook over de site heb je weinig verstand ja ik was een paar maanden vervelend omdat I-Deal ontbreekt. Nu dat geregeld is er niks meer aan de hand. Dus ook hier praat je poep Maar goed je bent niet serieus te nemen. Helaas.

     • optimuspecs

      Ik heb geen flauw idee of de Switch zal slagen. Ik pretendeer niet in de toekomst te kunnen kijken zoals jij dat met Sony titels pretendeert. Ik constateer maar alleen dat Nintendo van wereldwijde marktleider gevallen is naar vergane glorie en console ” voor ernaast”, zoals jij dat noemt.
      Gameplay technisch zitten games van Nintendo goed in elkaar, maar dat is omdat er weining ” gameplay” is. Ouderwetse gameplay die ze al 20 jaar over en over aan het doen zijn.

      Dat zie je terug in alles wat Nintendo doet. Ze zijn vast gebleven in de tijd. Zo erg dat jij zelf nu zeg dat de Switch een console ” voor ernaast” wordt. Dat zeg al genoeg. Ik had liever gewild dat Nintendo wereldleider zou worden in consoles, een volwassen online netwerk zou krijgen en goede ondersteuning zou krijgen voor multiplats.
      Maar zo te zien zelfs jij hebt het opgegeven. ” Een console voor ernaast”!

     • Frank van Doorn

      En je pakt nu de hoge cijfers van QB pak eens de lagere van grote sites.

     • optimuspecs

      Lol! Zoals ik schreef pakte ik ” bekende websites”.
      Van alle games vind je op metacritic CRITIC scores van 100 tot 1. Daarom heb ik ook geen websites gepakt die Quantum Break een 100 hebben gegeven.
      Ik weet heel goed wat ik doe en zeg Frank. Betere argumenten graag.

  • optimuspecs

   Wat een onzin. Wat breng je als Sony titels? Allemaal ps3 titles. Want als het om games gaat in deze generatie heeft de XB1 meer en betere titels laten zien dan de ps4 en de Wiu.

  • Sylmaron

   Ze zouden in ieder geval meer variatie in IP’s aan kunnen brengen. Het is nu vooral veel schieten en racen. Fable bracht dan in ieder geval wat anders maar die is weggevallen. Ze zouden daar wat voor in de plaats moeten vinden, zeker omdat de concurrentie veel betere japanse support en daarmee exclusives heeft die de Xbox moet ontberen.

  • Berinho

   Cuphead, State of decay 2, Crackdown, sea of thieves zijn titels waar een xbox gamer enthousiast van wordt. Als games zoals uncharted meer je ding is dan zit je bij playstation gewoon goed, en is de xbox niet interessant voor je. Afgelopen jaar waren Forza & Gears gewoon 2 titels die mij als xbox gamer enorm blij maakte.

 • Zag dat er op de CES ook 8K tv’s staan, zal de Scorpio die ook ondersteunen….? Gooi maar ff balletje op hoor.

 • Nipponsei

  Over plus minus 2 jaar gaat het er als volgt uit zien:
  Call of Duty:
  Xbox One: 30fps – medium settings – 1080p
  Xbox One S: 30fps – medium/high settings – 1080p
  Scorpio: 60fps – high settings – 4k + HDR

  • BassieB

   “Scorpio: 60fps – high settings – 4k + HDR”

   Ik denk helaas eerder 60fps 1080p

   • Henkie

    nouja, ik zeg alleen maar dat fifa17 van wegen de nieuwe frosbite engine al Native4K kan worden gespeeld, dat zegt wel iets tot waar de scorpio instaat zou moeten zijn, met die extra tera flops kunnen andere games daar ook nog wel van profiteren…

    battlefield1 in vergelijking met PC is de versie van de playstation4pro al ultra high 1080P game…

    • BroerKonijn

     Alle first party titels worden native 4K, third party mogen zelf beslissen, dat heeft Microsoft nadrukkelijk gezegd. Microsoft pronkt constant met NATIVE 4K, dat doen ze niet als ze het niet waar kunnen maken.

     Of het in geen, enkele, sommige of veel games 4K/60fps gaat doen weten we niet. Op de marketingkreet 6TF kunnen we zulke conclusies niet trekken. Slappe PC gamers denken dat wel te kunnen, maar ook zij hebben die kennis niet.

 • Stephan

  Denk dat het gewoon een krachtigere Xbox console wordt en verder niets bijzonders.

  Waar zet je dat ding? Onder je tv. Voor games, en hooguit wat streaming, series, films kijken. Lekker laidback op de bank.

  Allemaal leuk die kansloze optie om Photoshop ofzo er op te zetten, maar wat voegt dat nou echt toe aan een gameconsole? Muis/toetsenbord is ook rommelig in een woonkamer setting. Steeds meer mensen ‘computeren’ en consumeren via laptops/tablets/mobiel. Lekker makkelijk, handzaam. Waarom zouden mensen dan weer terug willen naar zo’n PC ervaring?
  Dat is toch meer voor de echte hardcore freaks maar die willen sowieso meer hun eigen systeem bouwen.

  Gamers willen gewoon supergemakkelijk vette games spelen. Dat is het belangrijkste wat dat ding moet doen. Mooiere graphics, sterkere prestaties, een gave game-ervaring.

  Wat betreft AR: De Scorpio zou misschien met een Hololens kunnen werken, maar ik twijfel heel erg of dat in 2017 al realistisch is om te lanceren als volwaardig product met volwaardige killergames die genoeg mensen kunnen/willen kopen. Zoals nu de ontwikkeling gaat lijkt het mij nog te weinig om genoeg mensen te overtuigen.

  Microsoft kan beter de scorpio echt als hét beste tv gaming device neerzetten, en daarnaast eigen desktops ontwikkelen. Dan kun je voor gaming een topapparaat kopen en voor werk ook een topapparaat. Beide voor een eigen logisch prijspunt. Veel lucratiever dan een all-in-one achtig ding die van alles doet. Bovendien ook veel makkelijker te marketen.

 • RomeoNovember

  Wat zou het nut zijn van pc functies op de scorpio? De mensen die op pc willen gamen doen het al en de mensen die op consoles gamen willen ook op consoles blijfen.

  Je kan net ze goed gewoon je pc onder je tv aansluiten(wat heel veel mensen hebben) en je hebt de beste ervaring die je je maar kan bedenken. Of is Microsoft met de Scorpio van plan om de concurrentie met pc’s aan te gaan, want dat verlies je absoluut.

  En laten we niet aan onzin geruchten beginnen, zoas het overnemen van steam. Gaat nooit gebeuren en als het wel gebeurt, wat maakt het uit als het niet exclusief microsoft is en ook gewoon op de pc blijft? Als de intentie om steam te kopen er is, waarom steekt Microsoft dan zoveel tijd en moeite in hun windows store?

  De Scorpio gaat naar alle waarschijnlijkheid gewoon een krachtigere versie van de One worden, niets meer en niets minder.

  • Martijn

   Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Natuurlijk wordt de scorpio een krachtigere xbox en hebben ze daarmee de sterkste console.
   Maar met een eventuele (want het blijft speculatie) koop van steam wordt microsoft gaming exploitant nr1 en dan heb je voor hun “play anywhere” opeens een library van tig duizend games. Hoe ze dat dan integreren in hun eigen store zullen ze wel ideeen over hebben. En dat wil ook noet direct zeggen dat de scorpio een ideaal platform wordt voor word/excel/powerpoint/etc. Maar games verkopen is een mega melkkoe en ze moeten iets verzinnen om zowel op pc als ook op de console relevant te blijven.

   Ben in ieder geval benieuwd welke kant het op gaat.

   • Henkie

    waar komt die roddel vandaan dat microsoft steam gaat kopen ?

    • RomeoNovember

     Ik snap het ook niet, ze steken harstikke veel moeite in de windows store(blijft een kut platform).

     • Gijs Konings

      Laten we niet vergeten dat Microsoft een software ontwikkelaar is waarbij ze sinds de laatste jaren hun visie aanpassen naar voornamelijk het leveren van diensten (dit is voornamelijk zichtbaar op de zakelijke markt, denk bijvoorbeeld aan Office 365 en Microsoft Azure).

      In dit geval zal dan de dienst een platform zijn waarbij software wordt aangeboden (op dit moment voornamelijk games). Stel dat Microsoft het platform zou kopen zal het wellicht de Windows Store compleet vervangen en ‘Microsoft Steam’ implementeren. Mensen loggen in met hun Microsoft account (dus je ook Xbox Live account) en het software platform wordt uitgebreid met niet alleen games maar ook Microsoft Office en andere applicaties van derde partijen (wat nu al een beetje gebeurd op Steam).

     • RomeoNovember

      Laten we aannemen dat Microsoft Steam opkoopt, wat moet mij dan overhalen een scorpio te halen Ipv een pc?

     • genghiskaan

      tja, ik weet niet wat steam uitmaakt op deze vraag, maar is jouw vraag niet eerder waarom heb ik dan nog een console nodig, als ik al een pc kan halen die dat allemaal kan en meer.

     • RomeoNovember

      De vraag komt naar voren, omdat Microsoft de Scorpio als een ‘pc’ in de markt zet.

     • Gijs Konings

      Dat zal je moeten aanhoren op de E3. 😉 Ik weet ook niet wat ze daarop zullen zeggen. Ik verwacht dat als jij als klant zegt ‘mijn PC kan meer’ dat ze iets zeggen van ‘prima dan is de Xbox One (S) voor jou een optie’.

     • RomeoNovember

      Maar precies daarom snap ik de ‘pc’ hype rond de Scorpio niet. We zullen inderdaad de E3 afwachten en hopelijk komen er vele mooie aankondigingen.

     • Henkie

      Nee Microsoft gaat geen steam kopen! Dat gaat echt niet gebeuren!
      Het is een distributie platform, ze hebben geen enkele macht om games te poorten naar het xbox platform… Het wordt geen pc zal het ook nooit niet worden!

     • BroerKonijn

      De prijs.

     • RomeoNovember

      Om na 5 jaar een nieuwe xbox te moeten kopen, terwijl ik met een pc dan nog gewoon meekan

     • BroerKonijn

      Dat is de keuze. Het wordt de komende jaren aan Microsoft jou te overtuigen toch een Xbox te kopen. Ik verwacht dat die Scorpio door de performance en prijs veel gamers gaat overtuigen dat het een betere koop is dan een gamePC. Er zal voorlopig wel een high-end niche blijven op PC, maar de gemiddelde PC gamer heeft helemaal geen high-end hardware staan. De meeste PCgamers spelen op midrange hardware, ook dat is voor Microsoft prima als ze hun games in de Windows Store kopen.

      Er zijn meerdere scenarios mogelijk. Door de Scorpio gaat PC hardware meer verkopen omdat het gamedevelopment vooruit stuwt, dat PC gamers daardoor eerder het verlangen krijgen hun PC te vernieuwen. Of Xbox wordt steeds groter en PC gaming steeds kleiner, omdat er steeds meer Xbox hardware door gamers gekocht zal worden.

      Ik denk het laatste omdat de marketing voor Xbox veel beter is te realiseren dan voor gamePC’s en omdat de gemiddelde PC gamer niet iedere 2-3 jaar hun systeem vernieuwd, dus Xbox zou PC gaming kunnen inhalen als om de 3 a 4 jaar een nieuwe Xbox uitkomt. Een Xbox is een gamesysteem dat zo gebouwd is dat het optimaal presteert in gaming, een PC is dat niet.

      Playstation en Xbox hebben dus meer groeipotentie door hun marketing. Iedere consument snapt de gameconsole, kinderen denken eerder aan Playstation of Xbox dan dat ze aan PC gaming denken. Steeds minder consumenten zien een reden om een desktop PC te kopen.

     • Henkie

      maar ik heb het net even gegoogled maar ik kan nergens echt een site vinden die feiten heeft waar dit zo is dat mircosoft steam gaat opkopen… ???

      maar zoals ik al ergens anders zei is het al mogelijk om steam games te poorten naar het UWP platform van windows…

      https://www.youtube.com/watch?v=ON54dN32m2A

      dit moet ook mogelijk zijn voor de scorpio, zo dat je inlogt op steam die op je achtergrond van de scorpio software mee draait en je bent zo ie zo al ingelogd op het UWP platform, zo dat devs die games hebben gepoort naar het UWP platform, die kan je dus downloaden…
      maar microsoft zou niet willen dat alle games worden gepoort…

     • Gijs Konings

      UWP ziet er uit als een interessante integratie. Ik ben er zelf niet echt bekend mee, in mijn ogen lijkt het meer op een onderdeel voor een groter doel. Ik heb overigens zelf ook geen harde artikelen kunnen vinden over de overname van Steam. Het is op dit moment speculaas. 😉

     • Henkie

      Zo denk ik ook, het zou bijzonder zijn als er op het UWP platform intergratie komt voor steam…

      Maar dan heb je nog hardware een software onderdelen waar Microsoft aan moet werken, wat ik ergens hier onder in de comments heb neer gezet

     • BroerKonijn

      Microsoft is met UWP begonnen om IoT, internet of things. Ze pakken met UWP alles waar ze geld in verdienen mee maar IoT is waar het ze echt om gaat, dat wordt een markt waar jaarlijks door meerdere techbedrijven miljarden in verdient gaat worden. Daarmee wil ik niet zeggen dat gaming onbelangrijk voor ze is.

      De vooruitzichten zijn dat de gamesindustrie enorm gaat groeien, dat kan ik me ook wel voorstellen als steeds meer van onze taken door machines worden overgenomen en de wereldwijde welvaart groeit. Microsoft heeft de visie dat we overal waar we zijn op verschillende devices een game kunnen opstarten. Ik zie wel voor me dat we straks in onze zelfrijdende auto gaan gamen. We gaan in de toekomst sowieso nog meer in zombiemodus leven.

      Er zijn ook helemaal geen geruchten over een overname van Steam, dat is speculaas van Boris. Het zou wel kunnen dat Microsoft in de toekomst gameraccounts van Steam samenvoegt met die van XboxLive, maar alsnog houden ze op Xbox hun gesloten interface met hun eigen Xbox store. Ik zie geen reden waarom ze de SteamStore naar Xbox zouden brengen, op Xbox is het juist overzichtelijk dat er maar 1 store is waar je terecht kunt om games te komen. Het zou wel kunnen dat we ooit onze Steam games in onze Xbox games lijst tegenkomen.

     • Gijs Konings

      Nice, bedankt voor de informatie.

     • Jaapie18

      Hopelijk gaat win store gauw weg. Haat dit ook, dat win 10 perse de laaste build moet hebben om de laaste games te kunnen doen.

    • Martijn

     Uh van Boris haha. En ik ben er over gaan brainstormen “voor het geval dat”.

     • Henkie

      Boris is alleen aan het provoceren!

     • Martijn

      Dan is het nog altijd interessant om door te denken “wat in het geval dat”. Ik kom hier tenslotte voor mijn plezier ?

   • RomeoNovember

    daar ligt het probleem, ze moeten niet op pc en console relevant blijfen. Ze moeten op consoles relevant blijfen, de pc markt staat al jaren vast daar gaan ze echt niet zomaar verandering in brengen.

    • Martijn

     Klopt, maar stel dat ze steam kopen, dan zijn alle inkomsten vervolgens voor microsoft. Uiteindelijk gaat het toch om de centen.

  • Mensen die een console kopen willen meestal niet kutten met hardware en software daarom kopen ze een console.

 • Gijs Konings

  Interessante discussie (waar wellicht nog meer items over te maken valt)! Ik ben ontzettend benieuwd naar deze console. Zelf speel ik al jaren op de computer en haalde alleen een Xbox 360 (aan het einde van zijn levensduur) voor Halo 4.

  Als project Scorpio onder de 1.000 euro gaat zitten in aanschaf en echt de kracht waarmaakt waarmee ze adverteren is het voor mij een serieuze overweging om in plaats van een dure computer aan te schaffen over te stappen naar deze console. Gegeven, een 4K televisie moet je dan nog meerekenen als je die nog niet hebt. Als deze console met het bericht komt dat Microsoft het platform Steam heeft overgekocht ben ik vrijwel direct verkocht.

  De tijd zal het leren!

  • Henkie

   STEL STEL STEL, dat microsoft steam koopt dan heb je er alleen iets aan op PC omdat DEVS zelf de games moeten poorten! Naar het UWP PLATFORM… want xbox wordt geen pc die je in je woonkamer zet!

 • Eerder dat Scorpio uitkomt is de pc al weer 10x zo snel.

 • Henkie

  Stel er komt intergratie voor steam op het UWP platform komt,zoals al gebeurt op PC age of empires…

  Dan zal Microsoft natuurlik niet alle games toelaten, want dat zou hun eigen games in de weg zitten… hun eigen platform…Lijkt me wel briljant om nog oude games uit jaren 90 te spelen.

  Steam kopen gaan ze denk ik niet doen…

 • Sjaak

  Ik had me eigenlijk voorgenomen om trouw te blijven aan het PS-ecosysteem, maar als de Scorpio inderdaad Windows gaat draaien dan wordt het wel heel aantrekkelijk om te switchen. Als je zowel de console-knallers als de PC strategyen sim games e.d. kan spelen dan is dat wel de heilige gaming-graal voor mij. Ik kan nu bv niet Planet Coaster spelen, omdat ik geen laptop met goeie videokaart heb. Dat zou ik dan wel weer kunnen.

  • Sjaak

   Over Planet Coaster gesproken! Wordt het niet eens tijd voor een Planet Coaster en RollerCoaster Tycoon World review/vergelijking? Misschien in een Premium item? Volgens mij moet je niet onderschatten hoeveel mensen nog dat soort games spelen, zeker onder de hardcore gamers.

  • Martijn

   Dit is idd precies waarom ik ook enthousiast ben over dit gerucht/hersenspinsel!

 • Henkie

  Ik snap niet waar die natte droom van boris vandaan komt, hij wil zo graag een steam console, waarom koopt hij dan geen steam machine?

  En waar komt die gedachten van boris vandaan? Microsoft steam gaat kopen ?

 • Henkie

  Wat al mogelijk is op een PC om steam accounts + de game te poorten naar het uwp platform… zoals age of empires.

  Zou leuk zijn als dit mogelijk zou zijn op de xbox,
  ‘een cross platform distributie game centrum’

  waar je inlogt op je Xbox account en vervolgens ook op je steam account net als op je pc,alleen zie ik steam niet zichtbaar,alleen op de achtergrond mee draaien… dan is aan het de DEVS om games te poorten naar het UWP platform, zou dat je de games kan downloaden via het UWP…

 • JW

  4K is echt geen revolutie, nobody cares about die shit Boris. Je merkte het al in de comments van de 4K TV’s, veel te duur. Tuurlijk, de prijs van 4K gaat droppen en het zal betaalbaarder worden en daarom zal het meer verkopen. Maar het verbetert je game ervaring echt minimaal. Ik heb al 10 jaar dezelfde TV en monitor. Als ik bij vrienden ben met een mooiere TV heeft (wat bijna altijd zo is) is dat leuk, mooi man. Maar als ik thuis kom heb ik echt niet het gevoel dat ik iets mis. 1920×1080 is scherp zat. Kleur/contrast/zwart-wit vind ik dan belangrijker. Als ik op een TV game zit ik op de bank/1.5+ meter afstand, dan zie je 4K toch niet meer. Voor een monitor/laptop/tablet/smartphone zie ik 4K eerder een succes worden.
  Fuck 4K, dan heb ik liever 60/90 steady FPS.

  • Puk Plet

   Heb je wel eens zo’n groot Apple imac retina pc scherm gezien? Dat is echt schitterend. Als je lang naar je scherm kijkt zie je inderdaad de mindere kwaliteit niet, maar het verschil is er zeker.

   • JW

    Ja, maar dan heb je het over een monitor. Daar zit je dichter op het scherm en zie je daardoor meer verschil. Daarom zei ik dat ik 4K eerder een succes zie worden op monitors e.d..

 • Puk Plet

  Steven heeft me ooit geadviseerd in brievenmaandag een steam link te kopen ipv een steam machine. Ik heb hem nu sinds november 2015 liggen in de doos omdat ik nog niet de moeite heb genomen om een controller te kopen.

  Dit project Scorpio had ik nog nooit van gehoord, maar is dus hetzelfde als ik dit item goed begrijp. Console gamers zullen niet snel overstappen op een ‘pc console’ vanwege het vertrouwde en de lage prijs van de consoles.

  • optimuspecs

   De Xbox Scorpio is gewoon een console met mid-high pc specificaties die mikt op 4K gaming en vr.
   Xb360 games, de Xb1 controller en de Xb1 games zullen gewoon hierop speelbaar zijn. Heeft niks te maken met Steam of streamen vanuit je pc ( zoals de Steam Link).

  • BassieB

   Je kunt ook je ps4/xbone controller op je steamlink gebruiken, even instellen als bluetooth apparaat en hoppa!

 • Kane888

  Ik vraag me af; ALS het zo zou zijn dat Microsoft steam van Valve over zou kopen, of het dan full on kut zou gaan worden voor de gebruikers. Zonder sales en met torenhoge prijzen voor games. Die microsoft store prijzen zijn ook altijd zo absurd hoog.

 • Reill

  Ik snap best dat Microsoft Steam zou willen overnemen en dat console gamers geinteresseerd in Steam (en haar library) zijn, en daarnaast de functionaliteiten van PC willen. Dat snap ik allemaal wel.

  Maar als primaire PC gamer (heb ook een PS4 staan) zie ik echt 0,0 reden waarom Steam geinteresseerd zou zijn in Microsoft, afgezien van dat ze afhankelijk zijn van DirectX. De Scorpio wordt geen magisch apparaat die voor 600-700 euro opeens beter zou gaan presteren dan een custom built PC met die prijs en als er gewoon Windows op draait en de hardware te vervangen is dan is het voordeel van een gestroomlijnd platform ook weg. Voor de prijs zullen PC gamers er dus niet zo geinteresseerd in zijn. Small form factor machines heb je al genoeg. Dan heb je nog de Windows Store. Zoals Boris opmerkte is dat een drama en niet alleen omdat er bijna niets op beschikbaar is. Het probleem zit veel gefundeerder, namelijk het UWP platform dat juist alles is wat PC gaming niet is: Restrictief. Daar kunnen ze vast wel dingen in verbeteren maar waarom zouden PC gamers dat willen gebruiken als je gewoon Steam en de andere stores hebt? Het enige voordeel wat UWP biedt is dat PC gamers ook Xbox exclusives kunnen spelen. Leuk dat je een Gears 4 kunt spelen maar daarvoor ga je niet overstappen van Steam naar Windows Store. Gaat gewoon niet gebeuren. Als je de console ervaring wilt hang je er een controller aan en heb je Big Picture Mode. Console heeft verder tegenwoordig al bijna geen voordelen meer. Het zijn geen plug en play machines meer zoals ze dat vroeger waren. Je moet tegenwoordig ook daar alles patchen, system updates downloaden en installeren, etc. En dat op snelheiden die trouwens niet in de buurt komen van Steam.

  Dus ja, Microsoft is vast wel geïnteresseerd maar Valve is een privaat bedrijf en is niet eens verplicht om in te gaan op biedingen. Valve zit constant geld te printen en is financieel veel gezonder dan Playstation en Xbox. Ze hoeven geen funding en hebben geen overname nodig. Een project als SteamOS dat grotendeels gefaald is hebben ze zo terug verdiend.

  Ik snap wat Steven voor zich ziet maar de Scorpio wordt naar mijn mening gewoon een sterkere console waar je misschien PC games op kunt gaan spelen. Leuk voor de console gamer maar voor de PC gamer echt niet interessant. De geruchten dat Microsoft Steam/Valve wilt kopen wil ik wel geloven. Dat Valve daar ook maar enigszins in is geinteresseerd geloof ik niets van. Als Gabe er geen zin meer in heeft dan draagt hij het stokje gewoon over aan iemand anders. Hij zou Valve nog eerder opheffen dan dat hij het aan Microsoft zou verkopen denk ik, gezien zijn mening over Microsoft.

  • BroerKonijn

   Jij bent echt niet de enige PC gamer die er zo over denkt en dat weet Microsoft ook, daarom verwacht ik ook niet dat ze Steam op korte termijn kopen. Microsoft gaat niets dwingends doen, ze brengen onschuldig hardware waar consumenten zelf voor kunnen beslissen. Ze sturen daarmee gamedevelopers een bepaalde richting op. Ze willen PC gamers niet dwingen, ze bieden de keuze. Als consumenten ervoor kiezen om open PC te blijven gebruiken dan is dat voor Microsoft prima, ze verliezen jullie op die manier ook niet.

   Ik moet wel lachen om jouw misplaatste vertrouwen in Valve, alsof Valve een of andere god is die voor jullie altijd hun handen in het vuur zal blijven steken en onvoorwaardelijk zal vechten voor het gelijk van de “PC gamer”.. PC gaming lijkt inmiddels wel een religie geworden. Valve is gewoon een business, Gabe Newell mag dan wel rijk zijn, hij kan het niet maken naar zijn personeel om vanuit een principe afweging de waarde van zijn bedrijf te verbranden.

   • Reill

    Ik heb volgens mij helemaal niet gesproken over mijn ervaring met Steam en mijn mening over Valve, laat staan dat ik Valve als een god zou zijn. Ik vind Steam de laatste jaren alleen maar achteruit gegaan namelijk. Vreselijke curatie (juist geen enkele), veel te weinig controle op Early Access, slechte discoverability en een support systeem van niets. Waar je het idee vandaan haalt dat ik een misplaatst vertrouwen in ze heb weet ik niet. Ik heb gesproken over de winstgevendheid van Steam, that’s all.

    Valve is inderdaad gewoon een business dus het is inderdaad wat overdreven van mij gezegd dat Gabe het eerder in de fik zou steken dan aan Microsoft te verkopen. Prima, geef ik je. Ik heb in mijn post volgens mij ook prima uitgelegd waarom ik denk dat, zeker uit business oogpunt gezien, Valve geen enkele interesse heeft in het verkopen van Steam aan Microsoft.

    • Henkie

     ik wil me nergens mee bemoeien in jullie discussie! maar wat zou het tof zijn als micrsoft valve en steam op koopt, dan koopt ieder een scorpio van wege half-life !
     wat een move zou dat zijn,exclusiev voor xbox, dan breekt de hel los voor sony, een exclusive half-life xbox…

     niet dat het gaat gebeuren, want dat heb ik al een paar x herhaalt…

     • BroerKonijn

      Ik denk dat er vooral veel “PC master race” toetsenbordjes zullen sneuvelen als Microsoft werkelijk Steam koopt. We zien het wel, ik verwacht niet dat ze het op korte termijn gaan doen.

      Sony gaat sowieso voelen wat Microsoft nu aan het doen is, daar heeft Microsoft een Steam niet voor nodig. Eind dit jaar heeft Microsoft de krachtigste console, daar verliest Sony third party sales op. Maar het komt wel goed met Playstation want er komen mooie exclusives aan.

     • Henkie

      kijk ff naar mijn reactie boven aan die ik aan berinho heb gestuurd, dit zou ook een optie kunnen zijn! helemaal boven aan de gamekings site, die laatste comment… van mijn.

    • BroerKonijn

     Je zegt inderdaad waarom jij denkt dat Valve het nooit zou verkopen, daar ben ik het niet mee eens. Je beweerd dat Valve financieel veel gezonder is dan Xbox en Playstation, dat is een totaal uit de lucht gegrepen aanname.

     Je praat erover dat het een geldboom is, heb je daar dan ook bronnen voor want je zegt zelf al dat het een “privaat bedrijf” is. Valve maakt hun cijfers niet bekend. SteamSpy kan een schatting doen van wat Valve omzet, maar we weten niet wat ze aan winst overhouden.

     • Reill

      Je maakt een paar goede punten maar wat betreft je laatste alinea zou ik je willen vragen in gedachten te houden dat mijn post reageerde op wat er in de video gezegd werd door de presentatoren. In de video werd gesproken over de 600-700 euro, dat heb ik niet zo even uit de lucht gegrepen. De aannames die ik maak zijn dus de aannames die in de video werden gemaakt, niet omdat ik het “blijkbaar allemaal weet”. Don’t shoot the messanger en zo 🙂

      Dan even over de rest van je post:

      Op welke manier zou Microsoft dat precies voor elkaar krijgen? In dat hypothetische scenario zou het aantrekkelijker voor een dev moeten zijn om op Windows Store te zitten dan op Steam. Anders kan Microsoft nog zoveel eisen maar dan gaan devs en uitgevers Steam niet laten schieten voor de Microsoft Store en zou Microsoft alleen maar zichzelf in de voet schieten. First-party daargelaten kunnen ze gewoon weinig forceren met een open platform als Windows. UWP brengt daar bedreiging in maar dan moet dat platform wel aanslaan en dat zie ik niet gebeuren want again, het UWP platform moet dan voordelen bieden voor de PC gebruiker en afgezien van cross-buy zie ik ze niet. UWP heeft ook niet een bepaald goede start gemaakt en op basis van historische pogingen van Microsoft om zich te mengen in de PC markt heb ik er weinig vertrouwen in dat daar nog veel verbetering in komt. Laten we Games for Windows Live niet vergeten.

      Valve maakt inderdaad geen cijfers beschikbaar maar kom op, laten we niet doen alsof ze op houtvuur zitten te stoken. Het is inderdaad een aanname dat ze een shitload aan geld verdienen en dat is in mijn optiek echt geen onlogische aanname. Het is verder ook niet alsof het in complete mysterie is gehuld. Er was in 2011 een rapport dat Valve per hoofd meer winst maakt dan Google en Apple bijvoorbeeld. Steamspy is niet 100% accuraat maar al meerdere devs hebben naar buiten gebracht dat het erg dicht in de buurt komt. Zelfs als de cijfers hier: http://gearnuke.com/steam-sales-2015-valve-generated-total-3-5-billion-paid-games/ niet 100% kloppen dan kunnen wij alsnog niet doen alsof Valve niet zeer winstgevend is. Afgezien van hun store hebben ze verder ook CS:GO en Dota 2 (waar mee ze 18m per maand maken aldus SuperData (http://venturebeat.com/2015/03/24/dota-2-makes-18m-per-month-for-valve-but-league-of-legends-makes-that-much-every-5-days/)

      Overhead weten we niet van Valve maar het is aannemelijk dat er een stuk minder overhead is dan bij Playstation en Xbox. Marketing kosten hebben ze bijna niet behalve voor op hun eigen platform. Wat betreft personeel verdienen ze meer dan google en Apple per hoofd (cijfers uit 2011: https://techcrunch.com/2011/02/15/valve-makes-more-money-per-employee-than-google-or-apple/. Steam is sindsdien alleen maar gegroeid). Support hebben ze vrijwel niet, in ieder geval niet op de consument gericht.

      Dus nee. We hebben weinig informatie over Valve. Sorry dat ik daar dus weinig bronnen voor heb. Maar kom op, wees wel even realistisch. We mogen best de aanname maken dat Valve een geldboom is en dat weet je zelf toch ook wel 🙂

     • BroerKonijn

      Van die 3.5 miljard zal Valve zelf ongeveer 1miljard omzetten. Daar moeten hun kosten nog af voordat we winstcijfers zien, zoals je zelf hierboven al zei.

      Ik zeg niet dat het slecht gaat met Valve. Ik ben het ook met je eens dat er voor Valve op dit moment geen reden is om Steam te verkopen, ik geloof daar ook niet in, maar we kunnen niet zien of ze gezonder zijn dan Playstation of Xbox. Ik denk dat Xbox en Playstation door de duurdere games en de hardware veel grotere cijfers kennen. Op de PS4/XB1 hardware wordt geld verdient en op de PS4Slim denk ik nog steeds, de XB1S twijfel ik aan en de Scorpio gaat Microsoft waarschijnlijk geld kosten. De kosten van Valve zijn logischerwijs wel lager dat is zo. Marketing doen ze amper aan en er zullen ongetwijfeld ook een stuk minder mensen werken zoals je zegt.

      Hoe Microsoft AAA games uit de Steam Store kan houden is door hun Scorpio. Het wordt door UWP eenvoudiger om een Scorpio versie van de game ook naar PC te porten en dan zullen ze vrijwel zeker in de Windows Store verschijnen. Ik denk dat Microsoft deals met AAA uitgevers gaat sluiten, de prijs in de Windows Store zal die uitgevers ook meer bevallen want hun games worden steeds duurder om te maken. De Windows Store is nu niet interessant maar wanneer er meer unieke content in verschijnt groeit het vanzelf in populariteit.

      Veel PC gamers zullen hogere prijzen niet waarderen uiteraard maar als veel populaire AAA games niet meer op Steam te krijgen zijn, worden ze uiteindelijk toch uit de Windows Store gekocht. Het zou voor Microsoft goede promo zijn als ze Red Dead Redemption2 in de Windows Store krijgen. Dan nog is er voor Steam geen paniek want Valve verdient ook veel aan de kleinere en typische PC titels. Ik denk dat die twee Stores op PC naast elkaar kunnen bestaan, maar ik denk wel dat Steam de populairdere AAA titels nodig heeft om nieuwe gamers aan zich te binden.

  • Martijn

   Het punt is dat bij zon eventuele overname microsoft opeens een groot deel van de pc game markt (die al op hun platform draait) in handen krijgt. En voor console gamers is er bij aanschaf van een nieuwe console opeens de scorpio die én veel sterker is én die enorme library heeft.

   • Henkie

    zo werkt het jammer genoeg niet!
    het is een game distributie platform, dus asl microsoft het over neemt…
    is het nog steeds aan de ontwikkelaars om de game te poorten naar het UWP platform van microsft,

    nogmaals microsoft heeft niks te zeggen of welke games er uit moeten komen van het UWP platform, de DEVS moeten dit doen…

   • Reill

    Ik heb mijn halve post gezegd dat ik snap waarom Microsoft Steam wilt, dus daar zijn we het over eens 🙂

  • Henkie

   ik weet niet wat je zit te lullen?
   maar fifa17 speelt al 4K Native op de PS4 Pro, tja dan weet je ook niet of fifa18 native gaat zijn en welke eisen er aan de console worden gesteld om hun doel te halen…
   maar wat ik je probeer tegen is, als de ps4 pro fifa17 al native 4K kan draaien, dan kan de scorpio nog veel en veel meer brengen dan jij denkt!

   http://www.eurogamer.nl/articles/2016-11-12-battlefield-1-en-fifa-17-frostbite-zegeviert-op-ps4-pro

   dus hou jij je hartje maar vast jongen van wat de scorpio kan betekenen voor 4K, want het heeft veel meer teraflops in hun scorpio dan de PS4 Pro.

   ik wil nog even zeggen dat naast de gewone AAA games die je kan vinden op steam, de indie of gewoon een andere game die onder de radar blijft van alle media maar die toch nog prima game uren in kwijt kan, zijn helemaal niet te vinden in steam!
   om een game te ontdekken is steam veelste chaotische voor, ik kan nouwelijks iets iets nieuws vinden of ik moet gaan googlen van een lijstje van games op internet…
   steam is echt verre van perfect om nieuwe games te ontdekken, het is gewoon een zooitje !
   dat zelfde heb ik met andriod en IOS, ik heb sins 2 jaar een echt smarphone waar ik prima een game op kan spelen, maar het ontdekken van nieuwe games of het zoeken van een bepaalt genre is echt helemaal verrot… je kan op elke device kan je tussen alle games niks meer vinden!

   • Reill

    Je hebt er wel een sterke mening over merk ik. Is prima natuurlijk maar ik heb het helemaal niet over de PS4 Pro gehad, dat ding interesseert mij nog minder dan de Scorpio namelijk. Dat Fifa 17 4k kan draaien verbaasd mij niet zoveel. Dat spel is grafisch niet zo ingewikkeld. Je hebt te maken met kleine scenes, weinig veeleisende textures, weinig post-processing korte draw distance, top-down view 90% van de tijd, etc. Dat het op 4k kan draaien is zeker mooi maar ik zou mijn verwachtingen inperken wat betreft andere games, het is gewoon geen referentie kader. Whatever the case, mijn punt is simpelweg dat als de scorpio een normale PC architectuur gaat hebben, dat hij dan niet voor de prijs van 600-700 huidige generation (laat staan next generation, met oog op toekomstbestendigheid) AAA titels kan draaien op native 4k. Zelfs al zou dat lukken dan ga je daar veel voor inleveren op gebied van anti-aliasing, draw distance, lod, framerate, post-processing etc. Het is gewoon een simpel vraagstuk. Waarom zou de Scorpio het voor die prijs wel lukken als een PC met de specs van 600-700 euro dat ook niet kan, terwijl het dezelfde architectuur zou gaan hebben? Ik help het je hopen dat de Scorpio het lukt want het zou de industrie alleen maar vooruit helpen maar laten we wel realistisch blijven. En als ik Boris moet geloven dan gaat het gewoon Windows draaien en dus gewoon PC games draaien. Dan is het voordeel van console optimalisatie ook weg.

    Steam is inderdaad niet perfect en discoverability is inderdaad een probleem. Weet verder niet of je met dit argument ergens inhaakte bij mijn post want ik heb het volgens mij niet gehad over de kwaliteit van Steam (afgezien van de winstgevendheid ervan). Persoonlijk ben ik namelijk sowieso niet te spreken over hoe Steam er tegenwoordig voor staat qua curatie en discoverability, dus daar kunnen wij het over eens zijn 🙂

    Ik geloof dat ik mijn argumenten vrij helder heb uitgelegd dus misschien dat je nu weet wat ik loop te lullen.

    • Henkie

     wat boris allemaal zegt die neem ik niet meer serieus hoor…
     dat de xbox scorpio… windows10 gaat draaien zoals we die kennen op PC… helaas gaat dit niet gebeuren.
     waarom zou ik dan niet gewoon een steam machine kopen ? ? ? die ik dan elke twee jaar een hardware update verziet, het is toch duidelijk dat boris op zijn achter hooft is gevallen, ik kan namelijk ook niet geloven dat het allemaal losse PC onderdelen wordt, echt niet… van een close based system xbox naar een volledig open windows PC in mijn woonkamer, dat gaat echt niet gebeuren.
     in die zin kan ik het met je eens zijn, dat het niet gaat gebeuren dat er veel games op 4K gaan draaien als het echt een PC gaat worden met losse onderdelen..

     dus daarom denk ik dat het wel gewoon een console blijft zoals we die nu kennen!
     daar moeten ze juist in voordeel mee gaan doen.
     in het stukje wat ik naar je toe stuur heeft het te maken met DICE’s Frostbite engine dat een erg waarde vol is in hun games…dat is waar ze hun voordeel uit kunnen halen… wat ze ook hebben gedaaan.

     Je hebt te maken met kleine scenes, weinig veeleisende textures, weinig post-processing korte draw distance, top-down view 90% van de tijd, etc. Dat het op 4k kan draaien is zeker mooi maar ik zou mijn verwachtingen inperken wat betreft andere games, het is gewoon geen referentie kader. —> ben ik het helemaal mee eens!

     Zelfs al zou dat lukken dan ga je daar veel voor inleveren op gebied van anti-aliasing, draw distance, lod, framerate, post-processing etc —> ben ik het ook helemaal met je eens, maar ik denk dat we nu wel gewoon moeten afwachten wat het gaat worden!

     de PS4 pro speelt battlefiel1 in vergelijking met de PC al op ultra high settings full HD zoals ik je al heb verteld in de link hier benede, ik denk dat de scorpio er wel nog een schepje er boven op kan doen, ze zitten toevallig ook heel goed in de cloud, die kan een hele hoop reken kracht overnemen zoals dat in crackdown het geval is… ik zeg ook niet dat ze elk spel in 4K ultra settings gaan spelen, maar het is wel een doel wat ze hebben uitgesproken!

     http://www.eurogamer.nl/articles/2016-11-12-battlefield-1-en-fifa-17-frostbite-zegeviert-op-ps4-pro

     en voor mijn maakt het helemaal geen ene reet uit al dat 4K gedoe, ik ben echt niet zon graphics hoer, dat is niet aan mijn besteed!
     ik speel zelf op een PC en soms vergeet ik gewoon dat ik anti-aliasing uit heb staan, terwijl ik hem gewoon aan kan zetten!
     plus ik denk dat als een scorpio 500-700 euro gaat kosten, komt daar ook nog is een tv van 1400-1700 euro bij! veel centjes!

    • Henkie

     https://www.youtube.com/watch?v=ON54dN32m2A

     kijk omdat de hardware van de scorpio waarschijnlijk x86 is en dat van een PC ook, kan wat hier onder staat in het filmpje, ook gebeuren voor de scorpio.

     dat je kan inloggen op je steam-account en je staat zo ie zo al ingelogt op je xbox acount, dat steam dus op de achtergrond mee draait,zonder dat je het ziet… en dat je die zelfde gepoorte game kan dowloaden in je windowstore!

     zoals hier beneden al op je PC gebeurt, kan het ook een mogelijkheid zijn voor de xbox…

     • Reill

      Zou leuk zijn. Moeten de devs wel meewerken natuurlijk 🙂

     • Henkie

      idd ik hoop van wel, als ze games gaan poorten uit de jaren 90′ dat zou is echt vet zijn en of bijvoorbeeld MS-dos games, gruwelijk zou dat zijn, alles op nieuw herbeleven!

 • ramonddevrede

  Windows Store heeft nadelen maar 1 super voordeel is toch wel Play Anywhere. Ik speel GoW4 en FH3 zowel op mijn PC als op XBOX ONE S…. Voorheen XBOX ONE overgeslagen. Dankzij Play Anywhere ben ik weer terug. Zeker ook een Scorpio halen… Steam bied sinds kort ondersteuning XBOX 360/One controller voor alle games op steam…. mooie tijd waar we in leven. Ik wil mijn games op alle devices die ik maar heb kunnen spelen… doorgaan met save games, etc… sommige portable device hebben minder kracht als PC, ja, dat is een keuze maar je kunt spelen. XBOX ONE FH3 ziet echt niet zo mooi als uit mijn PC maar kan het wel spelen.

  • Berinho

   Dat is zeker heel fijn! Toen deze functie geintroduceerd werd vond ik het niet zo boeiend. Maar merkte toch wel dat ik het met Forza vaak gebruikt heb.

 • Berinho

  Er wordt echt veel te veel gefantaseerd over de Scorpio. Als je de interviews met Phil spencer en zijn tweets een beetje volgt kom je al een hoop te weten. De scorpio gaat gewoon een console worden zoals je die nu ook al kent. Het is wel een console die compleet is gebouwd onder toezicht van Phil spencer. De weg die Xbox in is geslagen sinds zijn aanstelling maakt fans van de Xbox zeer blij. Het was niet genoeg om de mega achterstand op de PS4 te verkleinen.
  Nu brengt hij in het najaar zijn console uit. Wat mij betreft valt of staat de release met de prijs. als die echt veel te ver boven de PSpro prijs gaat zitten dan wordt het een moeilijk verhaal. Blijft die in de buurt (lees betaalbaar) dan wordt dit wel echt de console waar je op wilt gaan gamen. Qua specificaties blaast die de PSpro gewoon weg en zal de Scorpio veel meer uit een game kunnen gaan halen. Voor mij wordt het dan echt wel de console om games zoals Red dead 2 op te gaan spelen.
  De Scorpio wordt dus gewoon een zeer krachtige console die gemaakt is voor de console gamer! Ze gaan dus een stap maken waar ze de komende 2/3 jaar verder op kunnen bouwen. Denk hierbij aan de hololens en een samenwerking met occulus (geruchten gaan al een jaar rond).
  Microsoft kan gewoon geen 2e fuckup gebruiken bij de introductie van een nieuwe console, ze zijn er echt wel van bewust dat ze hem zeer scherp in de markt moeten zetten. De slim gaat gewoon 100 euro goedkoper zijn volgend jaar en dan is er ruimte gecreerd voor een scherpe introductie van de Scorpio!
  Ik kan haast niet wachten, het kan een mooi jaar worden voor de fans van Xbox, maar ook voor de fans van consoles in zn algemeen. Microsoft is aan slag en gaat wellicht veel goedmaken waar ze met de Xbox one in tekort zijn geschoten.

  • Henkie

   ik denk dat de scorpio meer op een PC gaat lijken als je gaat bekijken van uit de game hoek…
   misschien,het is maar fantaseren wat ik doe,

   dat games net zoals op de PC Video graphics instellingen krijgen met van die schuifje of pijltjes om de graphics kwaliteit in te kunnen stellen,maar dan GERICHT OP DE CONSOLE INSTELLINGEN en er zijn misschien wat beperkingen in de instellingen!zo dat niet alles beschikbaar wordt op de console om mee te klooien.

   dit is een screen shot van op de PC maar, het zou kunnen dat ze dit natuurlijk ook nu voor de scorpio kunnen gaan doen…

   https://uploads.disquscdn.com/images/ff3c7e30d4e425fe27994a6645e0edddee21dcb620f934bad17f891d84a39a48.png

   • Berinho

    Wellicht heb je een punt. Aan de andere is een gemiddelde console gamer niet bezig met dit soort instellingen. Ik verwacht dat de scorpio niet expliciet gericht is op de hardcore console gamer. Hij moet zowel een gemiddelde als de hardcore gamer op de console aan te weten spreken.

    • Henkie

     Ben het met je eens!

     Was gewoon wat aan het orakelen aan het fantaseren…

     • Berinho

      Fantaseren is altijd leuk! Komen vaak de meest orginele discussie mee naar voren

    • Nephilim1977

     Maar de PS4 Pro doet dit al wel.. Dus ik ben bang dat dit wel gaat gebeuren voor de Scorpio..

  • Henkie

   ben het ook eigenlijk wel met je eens…

  • Ranesh Vai

   De Scorpio wordt dus gewoon een zeer krachtige console die gemaakt is voor de console gamer!

   Dit is dus wel jammer. Want MS doet gewoon zijn best om een dergelijk apparaat te ontwikkelen en dit ook duidelijk te communiceren, en dan heb je Boris die met het zelfverzonnen verhaal komt (dat voor hem volstrekt logisch is door zijn gebonden rationaliteit) dat het een soort PC gaat worden.

   Boris is iemand die, terecht, kritiek heeft op de politiek en een deel van de maatschappij als het gaat om kort-door-de-bocht-redenaties waarbij allerlei onzin voor waar aangenomen wordt op basis van verkeerde of beperkte informatie of gewoonweg het onvermogen om iets te snappen (door intellectuele onvermogens, luiheid/gemakzucht, of anderszins gebrek aan vermogen om kennis tot je te nemen; met name als het gaat bepaalde groepen minderheden of minderheden in het algemeen). Maar we zien hier eigenlijk een soortgelijk onvermogen. Hij zou dit onvermogen moeten aanpakken, of anders het aan iemand anders moeten overlaten om uitspraken te doen over dit soort zaken, of zich iig onthouden van het doen van uitspraken over zaken waar hij gewoon niet zo veel verstand van heeft.

   Maar goed, dan moet je dat onvermogen wel kunnen herkennen. De honderden comments die hierover aan hem gericht zijn onder de verschillende items hebben dit duidelijk niet als effect, hahaha…

   • Berinho

    Ja er wordt gewoon teveel verwacht van de scorpio op deze manier. Het is gewoon een zieke upgrade tov de Xbox One. Het is gewoon een console zoals je die nu ook kent, maar dan volledig 4k, super krachtig (voor console begrippen) en 2/3 jaar future proof.

 • T4

  Toch maar ff premium geworden n.a.v. Boris zijn verhaal in het eindejaarsinterview. Ben benieuwd. Gun GK het succes. Kan als oudere gamer….46….kuch…realiseerde ik mij weer bij de geweldige eindejaarsinterview…..moeilijk zonder jullie content.

 • Joost

  Anders laat je Steven een keer uitpraten

 • Mabelisu

  Emiel, hoezo ga je er al vanuit dat iedereen in de toekomst met een VR bril op zn kop zit? Ik zie het mezelf namelijk niet doen, en ik zie het zeker niet een mooie televisie volledig vervangen.

  Ik heb sterk mn twijfels of mensen (de markt) er uberhaupt ooit klaar voor zal zijn.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord