Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Premium: Vergallen Loot Boxes de AAA Games?

Gamekings Boris
Google Plus Boris van de Ven
Google Plus Jan Johan Belderok
Kevin van Wonderen Blammo Gamekings
Google Plus Kevin van Wonderen
19/10/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Kevin, Boris en JJ zijn de studio ingedoken voor een nieuw Premiumitem. De release van Middle-earth: Shadow of War heeft gezorgd voor een hoop commotie. Niet persé omdat de game nou zo pleuris tof is(wat hij volgens velen wel is), maar omdat de aanwezigheid van loot boxes te veel invloed zou hebben op het verloop van de game. In het eerste deel van de review van Middle-earth: Shadow of War bogen Kevin en Jelle zich al over deze kwestie. Ook is er op Gamekings.tv een kort nieuwsitem verschenen waarin Koos en JJ kort in de kwestie duiken. In dit Premiumitem gaan de Gamekings dieper in op de materie. Check nu ‘Premium: Vergallen Loot Boxes de AAA Games??’

Pay to win nestelt zich in de industrie

Microtransacties in games zijn niet nieuw. De financiële teloorgang in de gamesindustrie maakt dat uitgevers op zoek zijn naar secundaire geldstromen. De dalende omzet moet tegen worden gegaan door de implementatie van microtransacties. Gamers zijn in principe bereid te betalen voor extra of exclusieve content. Dit gegeven wordt door uitgevers benut om de dalende omzet tegen te gaan. Op zich is het logisch dat partijen binnen de gamesindustrie op zoek zijn naar oplossingen voor hun financiële problemen. Echter lijken de grenzen te vervagen. Waar vroeger het pay to win principe uit den boze was, daar lijkt dat tegenwoordig niet langer het geval. Kevin, Boris en JJ constateren deze ontwikkeling en speculeren over de oorzaken.

Wat is jullie menig over het fenomeen loot boxes? Heb jij je ook zo geïrriteerd aan de prominente aanwezigheid van deze vorm van microtransacties in Middle-earth: Shadow of War? En zijn jullie het met de mening van Kevin, Boris en/of JJ eens? Laat je horen in de comments onder ‘Premium: Vergallen Loot Boxes de AAA Games?’

Loading...
 • Ramon Zwiggelaar

  Vroeger speelde ik heel veel Maplestory en daar had ik mijn eerste ervaringen met microtransacties.. Alleen het grote verschil was dat ik ZELF kon kiezen WAT ik kocht. Ik hoefde bijvoorbeeld maar 10 euro toe te voegen om meteen de kleren te kopen die ik wilde hebben.

  Dat is eerlijk, net zoals de skins in League of Legends.

  Maar de lootboxes hoe ze nu spelen dat slaat helemaal nergens op. Los nog van de pay to win items. Als je een spel koopt van 60 euro dan wil je gewoon dat de enige microtransacties cosmetisch zijn eventueel, maar niet pay to win dingen..

  Denk dat ze ver genoeg kunnen komen met extra inkomsnten als ze goed zouden focussen op pure cosmetische items die je kan kopen ipv lootboxes met skins..

  Bij Maplestory was het ook erg gedetaileerd. Je kon elk kleding stuk bijvoorbeeld krijgen in verschillende kleuren en soorten. Daar betaalden mensen wel voor

  • bryan

   “Als je een spel koopt van 60 euro dan wil je gewoon dat de enige microtransacties cosmetisch zijn eventueel, ” Deze gedachtegang is toch knetter gek? Als je een spel koopt voor €60 dan wil je gewoon het volledige spel zonder enige vorm van microtransacties. Uitgevers blijven het gewoon net zo lang in games gooien totdat iedereen het normaal vindt geworden. En dat zie je al gebeuren aan jouw reactie.

   • Ellie

    Cosmetisch heb ik niet echt moeite mee, als iemand geld wil betalen voor een paarse helm vind ik dat prima. Zolang die paarse helm die speler geen extra voordelen geeft voor het spel zelf die je door ‘normaal’ spelen niet kan verkrijgen. Ik denk ook dat ze zonder microtransacties niet eens de moeite zullen nemen om cosmetische items in het spel te verwerken.

    Maar ik kan jouw punt ook begrijpen dat je voor dat bedrag het volledige spel wil zonder microtransacties.

 • Helemaal met Kevin eens; CD Projekt Red weet hoe zij met fans om moeten gaan! Ben erg benieuwd naar Cyberpunk 2077, the Witcher 3 is voor mij de beste game die ik heb gespeeld. Ik verwacht niet dat zij de boel verzieken met lootboxes 😛

 • Wessel

  De reden waarom ik persoonlijk zoveel uur in games zoals Modern Warfare (1 en 2) en Battlefield 3 heb zitten is omdat ik toen gratis dingen kon vrijspelen. Het doel om met een bepaalde attachment een bepaald aantal kills te krijgen voor je volgende upgrade zorgde voor afwisseling en veel plezier. Nu zijn deze beloningen ingewisseld voor oa loot boxes en dit vind ik erg spijtig. Dat is de reden waarom ik mijn interesse in huidige triple A titels volledig weg is. Mensen moeten stoppen met het slikken van deze rotzooi.
  Gelukkig zijn er nog bedrijven die nog kwaliteit maken met passie en liefde. (CD Projekt Red, Larian Studios, Obisidian Entertainment, indie studios, etc.)

 • Bloempjes

  Stoppen met het spelen van games is geen oplossing. Je hebt een hobby, een passie en daar ben je graag mee bezig. Het is triest dat gamen door de jaren heen in een psychologische oorlog is veranderd.

  Voordat je een game koopt ben je al bezig met pre order bonussen, kies daarna in een store tussen meerdere versies, er staat een waslijst aan DLC en een season pass, start de game op en aanschouw het tabje “Store” waar de microtransacties al staan te wachten en nu een gokhal aan is toegevoegd.

  Het is onzin dat ze nieuwe geldstromen nodig hebben terwijl uitgevers miljarden winsten presenteren. Het is hun vrijheid om geldstromen aan te boren, maar dat de prijs van €60 te laag is en deze praktijken noodzaak zijn is onzin. Daarbij kunnen ze kiezen tussen legio inkomsten modellen, maar ze kiezen bewust voor loot boxes omdat het ‘random’ element een bewezen psychologisch concept is wat meer inkomsten genereert.

  De content van loot boxes is doorgaans aan je account gebonden en deze kun je niet zoals Pokémon en voetbal kaartjes ruilen met vrienden of doorverkopen op ebay. In Overwatch negeer ik de loot boxes, maar als je een vette skin ziet begint het ook bij mij te kriebelen. Het smerige is dat sommige skins evenement gebonden zijn en velen in die periode loot boxes gaan kopen om een kans te hebben op zo’n skin, want anders loop je hem mis. Het is statistisch gezien ook zo dat je veel meer kans hebt om decals/player icons/voice lines/animaties in je loot box te vinden dan überhaupt een skin. Je kan wel in-game currency opsparen, wat tergend lang duurt, maar daar kun je die speciale skins niet mee kopen..

  Noem mij ouderwets, maar als ik een game koop dan wil ik het complete pakket en alles in-game kunnen unlocken. De reden dat ik steeds minder games, voor zestig euro, ben gaan kopen is omdat ik steeds weer het gevoel kreeg veel geld voor een incompleet product te betalen.

 • Ellie

  Goed item heren! Jammer dat jullie het patent van Activision niet meer hebben meegenomen, daar ging het in de Discord ook nog kort over, misschien dat dit item daarvoor als is opgenomen.

  Zelf pre-order ik nooit games en wacht ik altijd af tot de reviews en maak dan pas de beslissing. Als lootboxes voor een negatieve balans zorgen (pay-to-win bv.) dan zal ik de game sneller laten liggen. Zelf heb ik geen moeite met cosmetische items die je kan kopen, maar ik begrijp wel als mensen zeggen dat ze voor 60 euro de complete game willen en alles zelf kunnen unlocken (zonder eindeloze grind).

  • JJ

   Moet jij eens afwachten wat over twee uur online komt…

   • Ellie

    Ik zie het item online! Goed bezig!

 • Wilco Verwiel

  Ik kan niet geloven dat ik het nu zelf zeg, maar ik heb veel liever een season pass dan deze utter BULLSH!T!!

  Wat is de gaming industry toch veel op een negatieve manier veranderd vergleken met 15 jaar.
  Alles draait om geld, en ontwikelaars proberen steeds nieuwere manieren om onodig geld af te troggelen.https://www.youtube.com/watch?v=Fb_7_o538dM

  • bryan

   Dat krijg je met publieke bedrijven als Activision Blizzard. Het management moet aandeelhouders tevreden houden. Helaas kopen consumenten toch hun producten en ze maken ook nog gebruik van de microtransacties. Je kan alleen stemmen met je euro in een kapitalistisch markt.

 • Fantastic xNL

  Shadow the war. 🙂

 • Caspar van Doremalen

  Toevallig TheCynicalBritt gezien heren? 😉

 • haenkie

  Ik heb nooit season passes gekocht of DLC. Dat is dan misschien mijn vorm van protest, in plaats van de hele game niet kopen. Ik heb wel Battlefield 3, Battlefield one en destiny gespeeld, maar ben steeds gestopt bij het uitkomen van DLC.

  Lootboxes kunnen gewoon goed werken, kijk naar CS:GO, Dota. Die dit systeem hebben geperfectioneerd. De skins in deze boxes worden door de community gemaakt en door te stemmen kan de community zelf bepalen welke skins er genomineerd worden om in de uiteindelijke lootboxes terecht te komen. En dan gaat ook nog eens 66% van opbrengsten weer naar deze community, 33% voor de developer.

  Voor mij zou er niets mis zijn met shaderboxes in Destiny, als ze erbij hadden gezegd: Met de inkomsten van shaders financieren wij nieuwe content en is toekomstige DLC gratis. Maar ze nemen iets weg en brengen het terug als betaalde feature en geven eigenlijk niets terug.

  Als ze cosmetische lootboxes toevoegen aan Battlefront II, met als kanttekening dat toekomstige DLC gratis is, dan heb ik er geen problemen mee. Stop wat vette lightsaber-kleuren achter een lootbox en ik denk dat er nog best voor betaald gaat worden. Zelfs shortcut boxes, unlock alles voor een specifieke class, vind ik niet per se erg. Zolang je maar niet het gevoel heb dat je het moet kopen om mee te kunnen doen.

  Oneerlijke voordelen uit lootboxes, dmv wapens die je alleen via lootboxes kan krijgen of abilities die je een voordeel geven t.o.v. mensen die niet betalen is gewoon not done.

 • Nexxje

  Eindelijk . Daar is het item wat we wilden. Jullie hebben goed geluisterd naar je community 😛

  Lootboxes… Ik heb het al vaker in de comments gezegd. Er zijn 2 soorten , zoals jullie ook aanhalen. Pay to win ( die je met wortel en al moet uitroeien ) en de cosmetic ( zoals door jullie ook terecht gezegd door bijvoorbeeld Blizzard gebruikt worden ).
  Maar er zit meer achter. Lootboxes zijn een manier om je community aan je te binden, want de gamer heeft het idee dat hij nog nét even iets meer kan krijgen.

  Zijn lootboxes gokken ? Ik denk het wel. Maar waar jullie het over eieren hebben , stel ik de vraag : En de hearthstone kaartpakjes dan ? Die kan je voor 100 in game gold kopen , of 2 voor , ik geloof, €2,50. In die pakjes zitten 5 kaarten met tenminste 1 rare ( blauwe kaart ). Dit is toch ook gokken en pay to win ??? En ja ik wil altijd een lans breken voor Blizzard, maar dit is toch pure pay to win wat ze hier doen ???

  Mijn advies is : koop geen game waar pay to win lootboxes in zitten , want je gaat er geheid een aantal aanschaffen, ook al zeg je vantevoren dat je het niet doet. Zo zit de mens nou eenmaal in elkaar.

  Op de vraag van JJ : ja ik laat games gaan , bijvoorbeeld Destiny 2.

  • Joerie Van Huffelen

   Ik ben het volledig met je eens alleen wat ik wel bij Hearthstone heb het is free to play ik heb niet eerst 6 tientjes betaalt om überhaupt te mogen spelen. Daardoor komt Hearthstone met p2w makkelijker en in mijn ogen er terecht mee weg, want alle expansions(nieuwe kaarten) zijn wel zonder te betalen te verdienen

 • Het zal mij niks verbazen als er volgend jaar rond deze tijd een ontwikkeling, groot of klein, opstaat en hun mainstream game vooral gaan marketen met het gegeven dat er geen microtransactions in zitten :’)

  • Davyjones

   Hellblade is deed dit al min of meer. Ze marketen hun game als een AAA ervaring zonder een prijskaartje van 60 euro.

 • Ro Journal

  Onzin. Bedrijf wil meer verdienen elk jaar weer. Dat moeten ze ook wel als ze beurs genoteerd staan. Het is gewoon aan de gamers zelf of ze het aanschaffen of niet.
  Dat is met alles wat je koopt. Bv een auto. Wil je meer opties erop dan betaal je meer dan dat je de standaard uitvoering neemt. Ervaring is hetzelfde alleen je heb geen extra tools. Boeien… en wil je het wel dan trek je je portemonnee.

  Zelf Shadow of war gespeeld en gewoon uitgespeeld. Het was een dikke ervaring. 65+ uren erin gestopt. Gewoon vette setting en wereld waarin je loopt en orcs afslacht. Zonder loot gekocht te hebben!! Je mist niets als je de lootbox links laat liggen!!

  • Ellie

   Die opties zou je kunnen zien als cosmetisch, die zijn niet essentieel voor het uiteindelijk rijden van de auto zelf.

   Pay to win lootboxes zijn eigenlijk een auto zonder stuur of wielen, als je die wil dan betaal je maar extra.

   • Ro Journal

    Precies Ellie!!??

   • Ray NL

    Dat klinkt meer als een free-to-play auto. Ik haat de hele invasie aan f2p games nog meer dan lootboxes.

  • PremchandNL

   Vind de auto vergelijking nergens op slaan.. bedoel speel jij multiplayer met je auto waarbij je voordeel hebt als je de optie koopt. Word je elke keer als je instapt verleid tot het kopen van de extra opties ? Als je een nieuw setje velgen koopt krijg je dan een willekeurige velg die je niet eens wil… zelfde met de kleur van de auto. Je wou een zwarte .. jammer hij is groen… probeer het nog een keer.

   • Ro Journal

    Als je doelt op destiny 2 en shaders dan koop je iets maar wetende dat als je de box opent niet altijd eruit komt wat je wilt. Dus de vraag aan jezelf of gamers waarom koop je het dan?
    Persoonlijk koop alleen lootboxes als ik weet wat ik krijg zoals custim dingen.
    Als het om gameplay gaat wil je de complete ervaring van de base game die je koopt. En niet dat je er snel door heen loopt met je epic shit. Althans dat lijkt mij.
    Dus wil je de extra tools van hoe je eruit ziet en wetende ik krijg misschien niet wat ik zoek. Koop het dan niet.

    Dit is een eindeloze discussie. Maar ik snap Activision helemaal. Het is aan ons ga je er in mee.

    Ook een discussie als jij rookt en je doet 7,- eur in de automaat. Van wie is dat pakje sigaretten. Van jou of van die automaat?

    • PremchandNL

     Daarom vind ik lootboxes onacceptabel.. als ik geld uitgeef wil ik wat wil. En ja ik koop het dus ook niet. Maar als ik perse iets wil wat je alleen via een random lootbox kan krijgen.. dan vind ik dat gewoon kut.. en koop het dan wel niet, maar de verleiding is er zeker wel eens.
     En simple weg gewoon niet kopen.. dat kan.. maar punt blijft dat elke game beter zou zijn zonder lootboxes.. en dat is jammer. Jij vind misschien dat je niks mist.. maar ik ben zo iemand die alle DLC moet hebben.. anders heb ik het gevoel dat ik wat mis:p. Zelf al is het een outfit die ik niet eens aan ga trekken… ik WIL hem. Dat gevoel heb ik met dit ook..
     En het word alleen maar erger en komt in meer games. Vraag me al af wat er na dit komt.. om de laatste cent die we nog over hebben van ons nog te krijgen.

  • Rick James Sanchez
 • Kid MMXV

  Mooie discussie heren. Ik ben blij dat het algemene gevoel (onder betrokken gamers, dat is dus kleinste groep) van dit gaat te ver ook bij jullie is doorgedrongen. Wat ik wel jammer vind is dat Steven niet bij deze discussie zit. Hij is juist iemand die games speelt die zich lenen voor het dit soort systemen (WOW/Destiny etc.).

  • Bloempjes

   Steven is ook vader, misschien is dat ook nog een goede invalshoek van wat denk je er als ouder van dat je kinderen hiermee op gaan groeien?

 • Flowbacca

  Boris vind dat nogal een rare reden om Shadow of War niet te spelen. Die lootboxen maken helemaal niks uit. Je KUNT ze kopen om sneller een leger bijeen te krijgen, maar als je grind hoeft dit niet. Met een half uurtje heb jij een in je region iedere captain bemachtigd.. BTW wat een brute game!!

  • Rick James Sanchez
   • Flowbacca

    Vertel, ga het niet lezen wil niet “gespoiled” worden. Volgens mij heb ik em gewoon uitgespeeld zonder eindeloos te grinden.

    • Rick James Sanchez

     Je hebt hem uitgespeeld, maar hoogstwaarschijnlijk heb je het ware einde, het einde zoals de makers het bedoeld hadden, dus niet gehaald. Moet je ongelooflijk veel voor grinden. En je weet dat pas zeker als je het andere einde hoort, wat betekent zelfs als je die alsnog wilt doen dat die ook meteen ge-spoiled is.

     • RomeoNovember

      Ik heb het ware einde wel gehaald, uurtje of 8. Niet echt heel zwaar grinden, je krijgt gewoon 20 precies dezelfde quests die je moet doen.

 • TH_Division

  Het probleem is dat je als gamer wel bepaalde buisness praktijken kan boycotten, maar de casuals trappen er toch in waardoor de bedrijven er toch wel mee door gaan. Casuals zien dit soort problemen niet.

 • PuzInBootz

  Ik denk eerlijk gezegd niet dat je deze commerciele ontwikkeling binnen de Game-industrie echt kan tegenhouden, het is alleen hoe ga je er verder mee om. Wellicht kan je gamers de keuze laten of ze een (spot)goedkope versie willen van het spel met de nodige beperkingen, maar daarbij wel de opties om extra’s aan te schaffen in-game, of een eenmalig, maar aan de stevig geprijsde, complete versie met alles drop en dran maar dan ook geen verdere mogelijkheid meer tot looten of iets soortgelijks wat ze dan wel weer bedacht hebben…

 • allert bakker
 • optimuspecs

  Gaan we weer!!!

 • Soulreaver

  Ten eerste lootboxes in singleplayer, tuff cookie maar gelukkig bestaat er nog een PC (open platvorm) community en daar achter onze vrienden van het hackersgilde. En als die ergens niet te vrede over zijn, dan hacken ze je game wel, en poef hier heb je alle lootboxes (shadow of war voorbeeldje). Wil je de game niet kopen omdat ze je naaien waar je bij staat, maar wel spelen? Private servers of gecrackte games.

  We staan iig niet machteloos, daarentegen vind ik het nog niet gamebreaking wat de publishers doen, zolang er in-game monney te verdienen valt met een redelijk beleid kan ik mij er nog niet aan storen.

 • Wouter

  Ik ben het niet met Boris eens dat de consument zichzelf kan beschermen. Je moet niet vergeten dat ook veel kinderen games kopen en spelen en die hebben vaak niet het vermogen om weerstand te bieden tegen micro-transactions. Kinderen hebben vaak nog niet het vermogen om te bedenken wat de gevolgen kunnen zijn van hun acties. Bescherming is hier wel degelijk nodig en zeker nu micro-transactions steeds meer uit de hand lopen. Het zou heel leuk zijn als ieder mens in de wereld zijn eigen verantwoordelijkheid kan nemen, maar de realiteit is anders.

  Waarom niet games met micro-transactions 18+ maken? Moet je eens opletten hoe snel het dan verdwijnt.

  • Rick James Sanchez

   Idd in de praktijk kopen te veel mensen die games gewoon nog en kopen season passes en micro transacties. 80% Van de gamers zijn ook niet het type gamer wat al het game nieuws volgt, op NeoGAF komt bij wijze van spreken, een GK’s Premium heeft en kritisch is. Stemmen met je portemonnee werkt wel, ALS genoeg mensen dat doen.

 • Michael

  Star Wars BF2 is de eerste game die ik sinds jaren weer eens ga downloaden. Flikker op met je pay2win!

 • Rick James Sanchez

  Door al deze onzin ontdek ik in ieder geval meer goede indie games. Geluk bij een ongeluk.

 • Steven

  Ik wil niet deze guy zijn maar ik doe het toch. Wel apart hoe goed jullie dit “snappen” en zelf mensen laten betalen voor een Tokyo trip en vervolgens met het geld totaal iets anders gaan doen als beloofd.

 • optimuspecs

  Sorry JJ, je doet hier hele grote uitspraken zonder enige onderbouwing of onderzoek. Om te beginnen dat in Forza de autos’s slechter zouden rijden zodat mensen loot boxes gaan halen. Waar haal je nou dit van? Bron? Bewijs? Onderzoek?

  ” De gameplay wordt aangepast zodat je loot boxes moet kopen”…Welke game dan? Bron? Bewijs? Onderzoek?

  ” Cosmetische micro transacties hebben invloed op de game”.. Nou hoe dan? Bron , bewijs, onderzoek?

  “In game purcheses” van Activision, zijn ook dingen als season pass en dlc bovendien een groot gedeelte van die inkomsten gewoon uit mobile games zoals Candy Crush die door Activision is overgekocht. Dat soort feiten wordt dan niet bijverteld.

  ” We hebben extra reveneu nodig om winstgevend te zijn”…. Ja, ik kan me voorstellen dat publishers nieuwe vormen van reveneu zoeken en zels nodig hebben. Waarom kaart niemand zaken aan als ” game sharen”? Iets wat letterlijk de publisher de helf van de inkomsten kost. Het is dus doornormaal dat 1 persoon een game koopt en dat 2 personen tegelijk de game kunnen spelen. Daar hoor ik dan geen haan over kraaien. De handel in tweedehands games en games, inclusief season pass die binnen enkele weken / maanden voor de helft van de prijs te koop zijn. Illegale downloads, etc. Hoeveel gamers kopen echt een game dag 1 voor 60 euro? Nou zeker niet het meerendeel van de consumenten.

  Shadow of War heeft loot boxes. Zo en? De game is prima te spelen zonder loot boxes te gebruiken. Heeft die persoon ook meegenomen dat de publisher ook voor de rechten van LOTR moest betalen om de game te maken? Een random gast op internet, maakt een ” berekening” en er wordt waarde aangegeven.

  CD project REd is een indi-studio, waar programmeurs voor een klein bedrag rechten hebben kunnen kopen voor een populaire serie in Polen. De programmeurs zelf zitten in een klein kantoortje, voor een goedkoop prijsje te werken met een kapotte fan. Totaal niet te vergelijken met werkomstandigheden en voorwaarden van grote AAA ontwikkellaars.

  “Alles bezitten zonder geld te betalen”..Nou prachtig toch? Dan ligt het echt aan de consument zelf als ie kiest om te betalen voor micro transacties of loot boxes.

  ” Je koopt een full product wat geen full product is”..Ook dit is grote bs. Volgens deze definitie betekent het dus dat alle content ” the full product ” is. Maar de vraag is, wordt extra content gemaakt om extra te verdienen? Of wordt een gedeelte van de content achter gehouden om extra geld te maken? Nou als je het antwoord hebt, bewijjs het maar. Maar uitgaan dat er per definitie content wordt ” achtergehouden” van ” the full experience” is onzin!
  Ik moet ” premium” betalen om ” the full experience” van Gamekings te krijgen. Ook Gamekings heeft gevoeld hoe de consument door de jaren heen, steeds meer voor minder, het liefst gratis wil? En ook Gamekings heeft nieuwe manieren van ” reveneu ” dus moeten bedenken.

  ” Netflix niemand zeikt over die ene euro”…Nee, maar ook de account van Netflix wordt dan gedeeld tussen vrienden en kennissen. Dus zelf bij het betalen van 8, 9, 10 euro, probeert de consument de maker van het product voor de gek te houden.

  “De grootste misdadigers dit najaar”……De grootste misdaders zijn al misdadigers, puur omdat ze loot boxes hebben dan? Dan het betaald wordt met in game geld of hoe ze loot boxes hebben geimplementeerd maakt dan geen reet uit. Ze hebben loot boxes, dus schuldig en slecht. Gewoon populistische retoriek.

  Een prachtig voorbeeld van loot boxes en micro transacties was de militaire shooter van Crytek, War Face. Wel een free to play, waar je alles kon kopen door in-game-money, maar je kon ook 25 euro per maand betalen om sneller up te levelen. Je kon loot boxes kopen met in game geld of echt geld om betere wapens te krijgen. Ik hoefde geen 25 euro per maande te betalen, maar ik deed het puur om een bijdrage te leveren aan de devolopers, omdat de game zo fijn in elkaar zat en omdat ik uren plezier mee had.

 • mima kake

  Heerlijk Item.
  Is mijn centen meer dan waard, 😉

 • Nipponsei

  Voor de singleplayer games licht het antwoord bij piraterij, Als je dan toch zo graag de game wilt spelen maar niet de dev/publisher wilt supporten omdat ze lootboxen hebben dan maar zo 😛

  • Ray NL

   “licht”?

 • Roland van Ipenburg

  Als een creative director niet voldoende zelfrespect heeft om te voorkomen dat zijn werk door puur commerciële belangen verkracht wordt ga ik geen tijd aan zo’n wanproduct besteden. Dan koop je eigenlijk geen game maar een webshop waar je immersive precies zo emotioneel getriggerd wordt dat je te veel geld uit gaat geven. Dan kan je als gamer wel denken dat je vrije wil hebt om dat niet te doen, maar je maakt gewoon heel weinig kans tegen hele teams van specialisten die precies meten en weten hoe ze het meeste rendement eruit kunnen halen en hun bonussen binnen kunnen halen. En die teams moeten eerst zichzelf terugverdienen dus uiteindelijk betaal je daar ook nog voor. Zoiets hoeft ook niet onderbouwd te worden want als je commerciëel nadenkt en ervaring hebt met hoe dat soort patronen werken zie je heel duidelijk wat hier aan de hand is, en dat is niet iets waar het creatieve deel van de industrie trots op kan zijn…

 • sa_nl

  Het kwaad in de game industrie zijn de inversteerders in de game industrie. Die geven totaal niets om communitie’s, of zelfs maar iets om games. Die willen gewoon dikke winst op hun investering, en malen er dus ook niet om hoe dat gaat.

 • Nolimit

  @Boris; ik kan je beloven dat het echt overdreven bullshit is wat betreft de lootboxes in Shadow of War. Heb er nu 45 uur opzitten en heb nog nooit een lootbox gekocht en niet eens aan gedacht want het is niet nodig, ook niet op hard.
  Je kunt zelfs lootboxes vrijspelen ingame door bepaalde missies.
  Erg vette game trouwens 🙂

  Edit: en je hoeft zonder lootboxes niet meer te grinden dan met. Je krijgt legendary gear of orks die je net zo goed met levelen. Wat overigens vrij snel gaat als je door de game huppelt

  • Chiyaho

   Het gaat mensen er ook niet om of de game nou wel of niet goed te spelen is zonder lootboxen, het gaat erom dat er nu lootboxen in singleplayer games zitten, en dit waarschijnlijk het startschot is voor meer van dit soort games waarin de lootboxen uiteindelijk steeds prominenter aanwezig zullen zijn.

  • RomeoNovember

   Het lootboxen kopen begint ook pas als je aankomt in de Shadow Wars(De laatste act). Ik heb er alsnog geen hoeven kopen overigens hoor.

 • BBOnePiece

  Wat ik heel erg hoor vanuit industrie mensen in deze discussie, is dat single-player triple A games niet meer genoeg verkopen, om de verdere ontwikkeling ervan te rechtvaardigen. Vandaar de implementatie van loot-boxes, dlc, pre-order bonuses, etc. om mensen extra geld te laten uitgeven voor een game. De industrie heeft echter ook door dat dat op termijn gaat leiden tot een verlies van consumenten vertrouwen en gaat daarom nu dus prat op de nieuwste smaak van de maand: games as a service. Oftewel het GAaS model.

  Desondanks denk ik zelf niet dat het probleem ligt bij of een game sinle-player only is of dat het nou een service is. Eerder denk ik dat het probleem ligt bij het Triple A model zelf. Dat is een model van games development wat is geïntroduceerd in de oploop naar de Xbox 360 en PS3, waarbij massief werd geïnvesteerd in het maken van nieuwe engines door bedrijven als Square, EA, Activision en ook Unreal 3 massief werd gebruikt als middleware engine.

  Maar met die massieve groei qua budget, werd ook een gelijke groei in verkoopcijfers en publiek verwacht. En in plaats van dat dat gebeurde, ging Nintendo er ineens vandoor met de hoofdprijs door het maken van een cheape revisie van de Gamecube met Motion Control. Sterker nog: in plaats dat groei in de industrie werd gedreven door Triple A games, is de groei juist aangedreven door games aan de bodem van de markt. Het begon met de Nintendo DS, daarna de Wii, daarna mobile gaming en nu op dit moment komen de grootste hits niet uit Triple A developers, maar juist vanuit de indie scene. Minecraft, Rocket League, PUBG. Noem het maar op. Niet elk van de ontwikkelaars is ook echt indie, maar ze hebben allemaal wel het dominante model omzeilt.

  En nu zo meer dan 10/11 jaar later, zie je dat de industrie nog steeds moeite heeft met aanpassen aan die realiteit. Wat mij betreft ligt het bewijs echter duidelijk op tafel: het triple A model gaat langzaamaan dood. Misschien had het wel nooit geïntroduceerd moeten worden.

 • Xariton

  Zijn packs bij fifa ultimate team ook niet een soort van loot-boxes? Zelfde principe

 • Ray NL

  Ja. Fuck boxes. Heeft voor mij een zware stempel gedrukt op Gears of War 4 helaas.

 • aLPHa_NRG

  Ik koop deze shit allemaal niet, betaal max een tientje per AAA game of indie game. En heel zeker niets van Activision. Activision heeft het toppunt bereikt van hebzucht. Ze vragen voor steen oude games bijv. Modern Warfare 1 ook nog steeds 2 tientjes. Blizzard idem. Het enige verschil is dat Blizzard kwaliteit games maakt. Laatste game waar ik het wel voor over had was voor mij de Witcher3 die 25,- euro koste ongeveer een maandje geleden.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord