Menu Premium

Xbox Game Pass komt naar PC en Microsoft brengt games naar Steam

Reilly 30/05/2019 0 Tweet Het Like/Deel Het

Microsoft heeft vandaag twee interessante aankondigingen gedaan: Xbox Game Pass zal naar PC komen en Microsoft gaat haar games op Steam uitbrengen. Bovendien gaan Win32 programma’s geen probleem meer zijn voor de Microsoft Store. Microsoft is al langer bezig om PC-gaming te omarmen.

Microsoft zal meer vertellen over haar visie over PC gamen op de aankomende E3 persconferentie. Voor nu weten we een aantal dingen.

Xbox Game Pass gemaakt voor PC

De Game Pass op PC gaat in ieder geval iets anders werken dan die voor de Xbox, zo zegt Phil Spencer van Microsoft. De naam van de service zal wel hetzelfde blijven. De service zal beschikbaar worden via de Microsoft Store op Windows en Microsoft zegt dat de nieuwe service speciaal gemaakt is voor PC gamers en PC developers – alhoewel het verder niet per se in detail gaat over wat dat inhoudelijk betekent. Bij de lancering zullen er in ieder geval meer dan 100 games te spelen zijn. Nieuwe games zullen elke maand erop verschijnen en Microsoft’s first-party games zullen bij lancering direct beschikbaar zijn op de service. Net zoals op de Xbox kunnen PC gamers een maandelijks bedrag aftikken om toegang te krijgen tot het volledige aanbod.

De lijst van uitgevers die al aangesloten zijn bij de dienst bevat onder andere Paradox, Bethesda, Sega, Deep Silver en Devolver. Vooral de naam van Paradox laat hier zien dat Microsoft duidelijk het initiatief neemt om PC uitgevers te strikken. Paradox is tenslotte door en door een uitgever van PC games.

Hoeveel de dienst gaat kosten willen ze nog niet zeggen. Op de Xbox kost de dienst echter 9,99 euro per maand. Wanneer de dienst op PC zal verschijnen zeggen ze ook nog niet, maar op de E3 zullen ze meer details uit de doeken doen.

Microsoft brengt games naar Steam

Tegelijkertijd met de Game Pass aankondiging kwamen ze met nog iets heel interessants. Hoewel Microsoft haar eigen game store heeft op Windows, heeft Microsoft nu gezegd dat ze ook Steam gaan omarmen. Phil Spencer zegt te geloven dat PC gamers een keuze moeten hebben in waar ze hun games willen kopen en spelen.

Dit betekent dat Microsoft haar Xbox Game Studios games naar Steam zal brengen. Microsoft’s eigen store is natuurlijk niet zo populair als de grootste PC game winkel ter wereld. Overigens staan er al een aantal Xbox Games Studios games op Steam, waaronder Age of Empires 2 HD, Sunset Overdrive en Ori and The Blind Forest.

Welkom terug van nooit weggeweest, Win32

Naast het feit dat veel gamers Steam prefereren, heeft de Microsoft Store ook nog een ander probleem: Universial Windows Apps, in het kort ‘UWA’. Dit is een door Microsoft ontwikkeld programma-formaat die het mogelijk maakt om een build te maken die op alle Windows apparaten werkt, zonder dus extra veel werk te hebben met porten. Dit formaat heeft echter een groot nadeel ten opzichte van het traditionele Win32 formaat: UWA is een gesloten formaat, wat bijvoorbeeld het ontwikkelen van mods veel moeilijker maakt. Om onder andere deze reden zijn veel PC gamers dus geen fan van het formaat – en dus ook niet van de Microsoft Store, die alleen dat formaat ondersteunt.

Microsoft heeft ook aangekondigd dat het ook Win32 games zal accepteren in haar winkel. De kans is ook groot dat veel games in de Xbox Game Pass van het Win32 formaat zullen zijn.

Xbox Games Studios games naar Steam

Onder de games die naar Steam gaan komen vallen bijvoorbeeld Gears 5, Age of Empires 1-3 Definitive Editions en de Halo Chief Collection. Games die op dit moment al exclusief in de Windows Store staan, zoals Sea of Thieves, worden niet genoemd. De kans bestaat echter dat die alsnog naar Steam zullen komen.

Microsoft zegt in te zetten op zowel cross-platform als “cross-store” gaming. Microsoft’s visie is dat ongeacht waar jij haar games koopt, je altijd met je vrienden zult kunnen blijven spelen. Misschien dat ze haar games dan ook naar GOG en de Epic Game Store gaan brengen? Bovenal vind Microsoft het belangrijk om de cultuur van PC games te respecteren. Microsoft wilt niet meer tegen de stroom ingaan maar juist de cultuur ondersteunen, aldus Phil Spencer:

Phil Spencer

“When I think about the role we play as a company to support and evolve gaming on Windows, it’s critical that we make decisions that reinforce the open nature of the PC, focusing on how best to unite players on all devices around the games they love. That philosophy will guide us as we introduce new ways to discover and play games on Windows.”

Wat denk jij van deze nieuwe richting van Microsoft? Denk je dat het ze gaat lukken om op deze manier een voet tussen de deur te krijgen wat betreft pc-gaming?

 

 

 

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch