Menu Premium

Valve hoeft de handel in tweedehands games niet te stimuleren op Steam

Gamekings Redactie 10/02/2014 0 Tweet Het Like/Deel Het

Zo nu en dan wordt er weleens een rechtszaak aangespannen in de gamesindustrie. Zo werd laatst het PC-platform van Valve, Steam, voor de rechtbank gedaagd door een Duitse groep die opkomt voor de rechten van de consument. Nu is er een uitspraak gedaan door de Berlijnse rechtbank over deze zaak. Het bedrijf achter Steam is door deze uitspraak niet verplicht zich te houden aan bepaalde EU-richtlijnen, die misschien ook zouden gelden voor tweedehands games. De conclusie die door deze uitspraak getrokken kan worden: Valve hoeft de handel in tweedehands games niet te stimuleren op Steam.

Wat was er nu precies aan de hand? Een Duitse consumentenbond (VZBV) ging met de zaak naar de rechtbank, omdat er volgens hen een recht bestaat waarin consumenten de mogelijkheid hebben om iets wat ze hebben gekocht later tweedehands te mogen verkopen. Wanneer je dus iets op Steam zou kopen, zou je de mogelijkheid moeten hebben om dit via de virtuele winkel van Valve tweedehands te kunnen verkopen.

Het gaat om het principe dat een merkeigenaar, dus bijvoorbeeld een ontwikkelaar, zich niet mag mengen in de individuele rechten van een consument over het gekochte product. Kort gezegd, de VZBV vindt dat er vanwege deze wet kan worden afgedwongen dat Valve ervoor zorgt dat je via Steam tweedehands games kunt kopen en verkopen.

De Berlijnse rechtbank heeft deze aanklachten naast zich neergelegd. Zij beweren dat deze wet omtrent merkrechten en tweedehands verkoop niet van toepassing is op videogames die via een digitale manier zijn aangeschaft. In juli 2012 heeft de Europese rechtbank aangegeven dat deze wet wel van toepassing zou zijn op software, waardoor de VZBV wel gelijk zou hebben. Door de uitspraak van de Berlijnse rechtbank heeft Valve uiteindelijk dus gelijk gekregen.

Valve hoeft de handel in tweedehands games niet te stimuleren op Steam

Valve hoeft de handel in tweedehands games niet te stimuleren op Steam

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch