Menu Premium

Microsoft bevestigt het ‘Independent Developers at Xbox’-programma

Gamekings Redactie 20/08/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Gamers kunnen zowat niet meer om al het fraais dat uit de indie-hoek komt heen. Ook Microsoft maakte onlangs bekend het belang van het indie-fenomeen te erkennen en creëert een omgeving waarin de onafhankelijke ontwikkelaars vrijwel zonder obstakels hun games kunnen uitbrengen. Dat indie-vriendelijke initiatief heeft nu een naam, want Microsoft bevestigt het ‘Independent Developers at Xbox’-programma.

De indie-gamescene is uitgegroeid van een obscuur fenomeen naar een explosief groeiend en belangrijk onderdeel van de game-industrie. De input uit de indie-hoek injecteert de op creatief vlak stagnerende, met bergen frisse originaliteit en creativiteit. De kracht schuilt ‘m in het ontbreken van een uitgever en dat maakt de indie-ontwikkelaar. Eigenlijk is het een logische gedachte dat indie-ontwikkelaars zelf hun games moeten kunnen uitgeven op een platform, maar dit is tegenwoordig nog niet het geval op de consoles. Microsoft start een belangrijk initiatief dat het voor de indie-scene vooral aantrekkelijker moet gaan maken om games te publiceren voor de Xbox One, genaamd ‘Independent Developers @ Xbox’. Elke onafhankelijke studio kan straks games gaan ontwikkelen voor de Xbox One, volgens Chris Charla, die het project overziet. “We zijn op zoek naar gekwalificeerde ontwikkelaars, helemaal in dit vroege stadium”, vertelt hij. Het liefst heeft Microsoft ontwikkelaars die bruikbare feedback kunnen geven, wat kan helpen bij het verbeteren van het project.

Wanneer een ontwikkelaar wordt toegelaten in het ID@Xbox-programma, ontvangt die kosteloos twee Xbox One developement-kits, inclusief volledige toegang tot Achievements, de Xbox Live toolset, cloud-services, Kinect en SmartGlass om eventueel in hun games te implementeren. Inmiddels heeft Microsoft meer dan vijftig onafhankelijke ontwikkelaars geraadpleegd en maakt kenbaar dat geaccepteerde games dezelfde zichtbaarheid in de digitale winkel krijgen als het aanbod van grote uitgevers. “Op de Xbox One is een game een game. Er wordt geen onderscheid gemaakt zoals op de Xbox 360, zoals de XBLA, Games on Demand en XBLIG. Het is een uniforme marketplace”, beweert Charla. Dit moet indie-ontwikkelaars zeker aanspreken, gezien de kritiek die Microsoft in het verleden ontving over de beperkte zichtbaarheid van indie-games op Xbox Live. Chris Charla geeft aan open te staan voor kritiek en nodigt ontwikkelaars vooral uit die kritiek te delen want dát is wat het project kan verbeteren.

Independent Developers @ Xbox is een onderdeel van Microsoft’s lange-termijnplan om van de Xbox One een machine te maken die populair wordt onder hobbyisten. In de toekomst moet een software-update het zelfs voor iedere eigenaar mogelijk maken om zelf games te ontwikkelen en zelf te publiceren. Het kan zomaar zijn dat de Xbox One hiermee een grote troef in handen heeft en veel, heel veel indie-ontwikkelaars aan zich bindt. De intentie wordt in ieder geval gewaardeerd en het heeft veel potentie. Hoewel… Als straks iedereen zich een ontwikkelaar kan noemen wordt het, mits de marktplaats goed gestructureerd wordt, wellicht lastig om het kaf van het koren te scheiden. We zullen zien hoe het loopt!

Microsoft bevestigt het 'Independent Developers at Xbox'-programma

Microsoft bevestigt het ‘Independent Developers at Xbox’-programma

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch