Menu Premium

Indie-developer sleept Activision om gebruik naam Warzone voor rechter

Jan Johan Beldrok 14/04/2021 0 Tweet Het Like/Deel Het

“Hallo, mijn naam is Randy, en ik word aangeklaagd door Activision omdat ik een indiegame-ontwikkelaar ben.” Zo begint Randy Ficker, de maker van een browser- en mobiel spel genaamd Warzone, zijn GoFundMe-pagina. Ficker en Activision zijn op dit moment verwikkeld in een geschil over, je raadt het al, de naam Warzone. En het gaat er niet al te vriendelijk aan toe. Want wie mag de naam nu gebruiken en wie niet…

Warzone van Ficker was er eerder dan die van Activision

In principe geldt bij dit soort zaken ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Nu, Ficker kwam met Warzone in 2017 en Activision lanceerde de Call of Duty-versie pas in 2020. Zoals Ficker op zijn GoFundMe zegt: “De wet is duidelijk: als je een naam in de handel gebruikt vóór iemand anders, kunnen ze je niet aanklagen om rechten te krijgen voor die naam.” Daarom wil Ficker dat Activision hun game een andere naam geeft. Activision is het daar natuurlijk niet mee eens. “Het spel van de verdachte een is van de vele games met de naam ‘Warzone’ die beschikbaar zijn op internet. Als een browsergame of op mobiele distributieplatforms”. Activision geeft daarbij zestien voorbeelden.

Er is echter één klein probleem

Er is wel een klein probleem. De games die echt ‘Warzone’ worden genoemd, kwamen allemaal online na Ficker’s spel. Terwijl de games die ervoor zijn uitgebracht, zoals Anomaly: Warzone Earth uit 2011, variaties op de naam gebruiken. Kortom, Ficker was toch echt de eerste die een videogame simpelweg Warzone noemde.

Activision bestrijdt dat mensen Warzone games door elkaar kunnen halen

Activision bestrijdt dat gamers de games door elkaar kunnen halen. “Onze versie kan niet meer verschillen van het spel van verdachte. Het is een low-budget virtueel bordspel a la Hasbro’s Risk.  Ondenkbaar dat een lid van het publiek de twee spellen door elkaar zou kunnen halen.” Fickers betwist dit. Als bewijs presenteert hij de Twitch-categorie die hij voor zijn game heeft gemaakt, met duidelijk het logo van zijn game bovenaan. “Ik moest naar beneden scrollen langs 25 mensen die Call of Duty streamen om een speler te vinden die de game streamt waarvoor de categorie hoort te zijn, namelijk mijn game.”  Ook in online winkels is zijn game niet meer te vinden omdat de zoekterm ‘ Warzone’ naar Call of Duty leidt. Ficker vermeldt tot slot dat hij vaak wordt benaderd door Call of Duty-spelers over problemen met Activision’s spel.

Ficker heeft 12.000 dollar opgehaald voor proces

Daarom is Ficker momenteel geld aan het inzamelen om Activision voor de rechter te slepen en belooft hij dat “100% van het geld dat met deze GoFundMe wordt opgehaald, direct gebruikt wordt in de juridische strijd tegen de grootmacht.” Op dit moment hebben 431 mensen gedoneerd en heeft Ficker 12.094 van zijn doel van $ 50.000 opgehaald. To be continued.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch