Menu Premium

Gaat de PS5 DualSense controller slechts 416 uur mee?

Jan Johan Beldrok 22/02/2021 0 Tweet Het Like/Deel Het

Het is al een tijdje bekend dat Sony problemen heeft met hun (overigens waanzinnige) DualSense-controller. Bij een steeds groter aantal gamers begint de controller van de PS5 namelijk af en toe te driften. En dat is behoorlijk vervelend. Switch-bezitters weten exact waar we het over hebben. Een oplossing voor dit probleem zou dus fijn zijn. De problemen lijken echter moeilijker op te lossen dan gedacht. En dat is slecht nieuws voor Sony omdat, met een class action-rechtszaak in het achterhoofd, het bedrijf gebaat is met een snelle, eenvoudige en goedkope oplossing. Maar die lijkt er dus niet te zijn.

Hoe kan het dat de PS5 DualSense controller gaat driften

In een video van het YouTube kanaal iFixit worden de redenen waarom het probleem steeds vaker voorkomt onderzocht. iFixit ontdekte dat de DualSense “standaard” joystickmodules gebruikt die in het verleden geneigd waren om te driften. Dezelfde module wordt ook door veel andere controllers gebruikt, waaronder de Nintendo Switch Pro-controller en de Xbox Elite-controller, waarvan de laatste zelf afwijkende problemen ondervond. Sony had dus kunnen weten dat men een risico nam.

Mogelijke oplossing gaat niet simpel worden

Daarnaast zijn de joysticks allesbehalve gemakkelijk te verwijderen voor een snelle vervanging. Binnen in de DualSense zijn de haptische motordraden namelijk op het bord gesoldeerd. Voor je iets kunt aanpassen moeten deze eerst worden verwijderd. En daarvoor moeten veertien! verschillende soldeerpunten gesmolten worden om überhaupt van de joystickmodule af te komen. Als je vervolgens echt in de module komt, worden ‘potentiometers’ zichtbaar die in kunnen verslijten. Dit leidt mogelijk tot inconsistenties en stofophoping. Een veer binnenin kan ook teveel uitrekken en niet meer helemaal terug naar het midden gaan. Hierdoor kan jouw controller een neutraal punt krijgen dat ertoe leidt dat jouw personage opzij loopt als je de stick helemaal niet gebruikt. Tests leerden iFixit dat de controller gemiddeld na 416 uur de problemen zou gaan vertonen. Sony is momenteel ongetwijfeld druk bezig met een goede oplossing . Maar simpel en goedkoop lijkt het niet te worden.

 

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch