Menu Premium

GTA-creator Dan Houser weg bij Rockstar: wat is er aan de hand?

Jan Johan Beldrok 05/02/2020 0 Tweet Het Like/Deel Het

Dan Houser, de man die samen met zijn broer verantwoordelijk is voor misschien wel de meest spraakmakende en succesvolle game-franchise ooit, GTA,  vertrekt bij Rockstar. Dat maakte Take-Two Interactive Software, de uitgever van de games van Rockstar bekend in een statement naar aandeelhouders. Rockstar verliest daarmee misschien wel het belangrijkste creatieve brein achter hun games. Dan Houser was namelijk de scenario schrijver en producent van onder andere de GTA- en Red Dead reeks, terwijl broer Sam de algemene leiding van het bedrijf op zich nam.

Vertrek kwam niet helemaal onverwacht

Het afscheid van Dan Houser kwam niet helemaal onverwacht. In het voorjaar van 2019 nam hij al een lange pauze van zijn werk. Nu is dus besloten dat hij niet echt meer terugkeert in zijn oude rol. De laatste officiële dag van Dan in de studio is op 11 maart van dit jaar.

Waarom gaat Dan Houser weg?

De vraag is natuurlijk waarom Dan Rockstar verlaat? Take-Two heeft (nog) geen officiële verklaring voor zijn vertrek gegeven. En het zal niet zijn omdat de beste man slecht werk leverde. GTA V staat jaren na release nog steeds in de top 10 best verkopende games en ook de laatste Red Dead scoort bovengemiddeld goed. Alles wat de Houser broers aanraken verandert in goud.

Is Dan Houser er gewoon klaar mee?

JJ denkt dat in dat succes een verklaring kan schuilen: ”Dan Houser was een pure workaholic. Hij gaf alles voor zijn vak. En dat leverde hem faam en bakken geld op. Hij is binnen, totaal financieel onafhankelijk en mogelijk gewoon klaar met games maken. Want wat hij nu nog beter doen? Gevalletje op hoogtepunt stoppen en wie weet iets anders doen.” Een tweede verklaring kan een (creatieve) ruzie zijn tussen de beide broers. JJ:”Ik heb daar nooit iets over gelezen, maar ruzies komen in de beste families voor. Wie weet vond Dan Houser de richting met de online functionaliteit niks. Wilde Sam teveel die kant op. Als dat zo is dan lezen we dat ooit wel in zijn memoires.”

Vertrek Dan Houser enorme aderlating voor Rockstar

Wat wel duidelijk is, is dat het vertrek van Dan Houser een enorme aderlating voor Rockstar betekent. JJ: ”Hoe je het ook wendt of keert, Dan was de man die de verhalen bedacht. En die waren briljant met de hoofdletter B. Dat bracht het succes voor de GTA- en Red Dead-reeks. Daar moeten ze nu een vervanger voor vinden. En die vervanger moet dus niet bang zijn om in de schoenen van Dan Houser te gaan staan. Dat is wel een dingetje hoor…”

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch