Menu Premium

EA, Zynga en Microsoft sluiten zich aan bij anti-DOMA

Gamekings Redactie 20/07/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

Deze week hebben EA, Zynga en Microsoft zich aangesloten bij de coalitie van bedrijven die zich verzetten tegen de Defense of Marriage Act (DOMA) in de VS. Deze DOMA is al in 1996 op federaal niveau ingevoerd en heeft als belangrijkste doel het huwelijk alleen mogelijk te maken voor heterosexuele stellen.

Niet alleen voelen homosexuele stellen in de VS zich gediscrimineerd door deze wet, maar ze vallen hiermee ook buiten een fiks aantal fiscale regelingen die er speciaal voor getrouwde stellen zijn. En dus strijden zij voor een volwaardige gelijke behandeling naast andere heterosexuele stellen, zowel in spirituele als in fiscale zin. De DOMA was destijds een grote overwinning voor de oerconservatieve stroming in Amerika die zweert bij het woord van de bijbel en hoe God volgens hun het huwelijk bedoelt heeft.

EA, Zynga en Microsoft komen hiermee in het gezelschap van andere corporale grootmachten zoals Gap, Google en Starbucks, maar ook steden zoals New York, Boston en Los Angeles. Tesamen hebben zij een amicus brief opgesteld ter ondersteuning van het verzet tegen deze wet op het hoogste gerechtelijke niveau in Amerika. Dat betekent dat zij niet zelf de rechtszaak voeren, maar gezamenlijk een document ondertekenen met belangrijke informatie voor de hoge rechters die hen moet helpen tot het ‘juiste’ oordeel te komen.

Dat lijkt misschien niet zo heel indrukwekkend, maar toch is dit een grote stap voor een internationaal bedrijf. Vanuit het commerciele belang is het altijd verleidelijk voor een bedrijf om zich verre van een politiek debat te houden, om zo niemand voor de schenen te schoppen. Dat zij zich publiekelijk uitspreken tegen een denkbeeld dat gedeeld wordt door veel van hun klanten lijkt aan te geven dat zij een gelijkwaardige behandeling hoog in het vaandel hebben.

Waar Zynga en Microsoft zich in alle stilte bij deze coalitie hebben aangesloten, heeft EA gelijktijdig met hun stap een openbare verklaring afgegeven. Zij onderschrijven hierin hun steun en roepen ook andere bedrijven op zich aan te sluiten.

Waar EA en Microsoft nogal eens voor ‘de grote Satan’ worden versleten, hebben veel gamers hun sympathie uitgesproken voor deze beslissing. Zo blijkt maar dat we in een wereld van grijstinten leven, waar zelfs de vermeende zwartste schapen nog heldere witte plukken in hun vacht laten zien. Misschien heeft zo ook de genuanceerde denker een kleine overwinning geboekt deze week.

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch