Menu Premium

‘Bazen Activision & EA behoren tot de meest overbetaalde in Amerika’

Hylke Haagsma 26/02/2019 0 Tweet Het Like/Deel Het

Een nieuw report wat naar buiten is gekomen laat zien dat de grote bazen bij Activision Blizzard en Electronic Arts onderdeel zijn van de meest overbetaalde CEO’s van de VS.

371 keer meer salaris dan personeel

As You Sow is een stichting zonder winstoogmerk en het is hun doel om maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren. Ze houden jaarlijks een analyse over de hoeveelheid betaalde CEO’s en ze berekenen hoeveel er ernstig overbetaald worden.

Er is een schatting gemaakt door rekening te houden met hun salaris. En ook de verhouding tussen henzelf en de gemiddelde werknemer bij het bedrijf. Ook wordt er gekeken naar factoren zoals stemmen van aandeelhouders voor het beloningspakket van de CEO en het totale rendement voor aandeelhouders.

Met behulp van deze methodiek is Bobby Kotick van Activision naar voren gekomen als een van de meest overbetaalde CEO in de Amerikaanse gamesindustrie. Zijn salaris is gerapporteerd als $ 28.698.375. Dat is 306 keer meer dan het gemiddelde Activision-personeelslid. Met 92% van de stemmen van de aandeelhouders voor dit pakket, meent As You Sow dat dit een eigen risico van $ 12.835.277 is.

Ondertussen is EA’s Andrew Wilson geschat op een overbetaling van $ 19.673.861, met zijn salaris op $ 35.728.764. Dat is maar liefst 371 keer hoger dan het salaris van de gemiddelde EA-werknemer. Er was 97% van de stemmen van de aandeelhouders voor dit pakket en het staat 371 keer hoger dan het salarispakket van de gemiddelde EA-werknemer. Kotick en Wilson nemen zo plaats tussen andere overbetaalde grootverdieners. Hierbij kun je denken aan CEO’s van bijvoorbeeld Disney,Netflix,20th Century Fox en McdDonalds. Kotick en Wilson komen uit op de 45ste en 98ste plek.

Ontslagen bij Activision

Erder werd bekend dat het  bericht over de 800 ontslagen werknemers is de game industrie niet in de koude kleren gaan zitten. Game Workers Unite houdt een petitie om ook Activision-CEO  Bobby Kotick de laan uit te sturen.

Het idee van de petitie is simpel. Wil je dat Kotick ontslagen wordt? Dan teken je de petitie. De petitie is inmiddels 717 keer getekend, maar dit lijkt toch nog geen ambitieus doel. Als alle ontslagen werknemers namelijk tekenen zijn die 800 handtekeningen al gehaald. Mogelijk zijn er wel meer mensen in de game industrie die de ontslagen werknemers via deze weg een hart onder de riem willen steken.

De ontslagen vielen omdat er wat betreft de financiële resultaten een doel van Activision Blizzard niet behaald werd. Dit ondanks dat Kotick toegaf dat “de financiële resultaten van 2018 de beste in onze geschiedenis zijn”.

Meer horen over de bizarre salarissen? Check de peepshow met JJ en Boris van vandaag!

Wilson

Wilson van EA kan er ook wat van…

 

 

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch