Menu Premium

Activision Blizzard zet 800 man op straat ondanks recordwinst

Jan Johan Beldrok 13/02/2019 0 Tweet Het Like/Deel Het

Social media stond er vannacht vol van. Activision Blizzard meldde op één en dezelfde avond dat ze een recordwinst hadden geboekt in 2018 én dat ze een massa-ontslag aan het voorbereiden waren. 775 werknemers zouden hun baan verliezen. Twee mededelingen die voor velen niet met elkaar te rijmen vielen en gezien werden als hét bewijs dat het in de games-industrie alleen nog maar draait om geld en men over de hoofden van gewone werknemers maximale winst probeert te bereiken.

Alles voor de aandeelhouders

JJ begrijpt dit sentiment en heeft het er zelf moeilijk mee, maar vindt dat je dit soort zaken als journalist ook ‘zakelijk’ moet bekijken. Hoe klote dat ook is. ‘Het hele bericht van de grote winst en de ontslagen zijn gedaan voor de aandeelhouders. En aandeelhouders zitten er maar voor één ding: winst. Een koers wordt bepaalt door twee zaken: de huidige situatie en de  verwachtingen. Nu, de huidige situatie is dat Bungie weg is, Call of Duty niet meer de serie van weleer is en Blizzard best onder vuur ligt van de community en ook niet meer zo goed scoort als weleer. Daaruit ontstaat bij aandeelhouders het gevoel dat 2019 wel eens heel lastig gaat worden. Op die teneur heeft CEO Bobby Kotick gereageerd door te zeggen dat het op dit moment heel goed gaat (record-omzet) en dat ze nu al bezig zijn om 2019 wederom profitable te zijn (meer focus op bestaande brands en bezuinigingen om surplus aan personeel weg te snijden). Dat zijn kille en keiharde zakelijke mededelingen die alle grote bedrijven zo bezigen. Tof? Nee. Te begrijpen vanuit hun manier van werken? Helaas wel’.

Esports-tak gaat het zwaar krijgen

Op welke afdelingen de 775 ontslagen precies gaan vallen, is op dit moment nog onduidelijk. Gesprekken met de ‘uitverkorenen’ vinden naar verluid de komende dagen plaats. Een van de mogelijke afdelingen waar gesnoeid gaat worden, zou de esports-tak zijn. Blijkbaar zijn de inkomsten op dat vlak niet goed genoeg. Overigens komen er ook weer nieuwe banen bij. Bobby Kotick kondigde aan dat de belangrijkste franchises van de publisher: Overwatch, Call of Duty en Diablo, 20% meer personeel krijgt.

De aankondiging van het massa-ontslag is hard aangekomen. Ook bij ons. Wat je ook van het bedrijf Activision Blizzard vindt, het is nooit tof dat mensen hun baan verliezen. Zeker in de VS waar het sociale vangnet net iets anders in elkaar zit dan hier. Het was dan ook mooi om te zien hoe er direct na de nare mededeling een soort van solidariteit ontstond in de developers-wereld en er massaal openstaande vacatures werden gepost. Hopelijk vinden de 775 mensen dan ook snel weer een nieuwe baan.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch