Menu Premium
Loading...

Wat zijn de gevolgen van Coronacrisis voor Nederlandse gamedevelopers?

31/03/2020 0 Tweet Het Like/Deel Het

Het moge duidelijk zijn, de Coronacrisis houdt huis. Een groot deel van de wereld ligt plat en de economie heeft daar flink last van. Logisch, als mensen niet naar hun werk kunnen, dan wordt er ook weinig verkocht en minder geproduceerd. En dat is nu, welke klap gaan we beleven als de wereld weer op gang komt. De media staan in ieder geval vol met artikelen over de ellende bij de horeca, de reisbranche, de winkels, etc. Maar hoe zit het eigenlijk met de game-industrie? Profiteren die nu juist omdat iedereen binnen zit en aan het gamen is geslagen? Of kun je dat niet zo makkelijk stellen en zijn er wel degelijk problemen. JJ wilde dat uitvinden en belde met Derk de Geus, voorzitter van de Dutch Games Association. De organisatie die opkomt voor de Nederlandse game-developers en dus zou moeten weten wat er leeft binnen deze scene.

Er vallen goede en slechte verhalen te melden

De Geus is zelf ook game-developer en was jaren lang de CEO van Paladin Studios. Onlangs bracht deze developer nog de puzzelgame Good Job uit op de Switch. De afgelopen week is De Geus begonnen met het inventariseren van de eventuele problemen die game-developers ondervinden van de Coronoacrisis. En die problemen bleken er te zijn. Bij sommige takken van game-development zelf behoorlijke nijpende problemen. Maar er waren ook goede verhalen. Verhalen over developers die de vraag naar hun spellen opeens flink zagen stijgen.

Cancellen game-events is zware strop voor veel kleine game-developers

En dat zijn de acute plus- en minpunten. Maar er is ook een groot probleem wat aan de horizon dreigt op te doemen door de Coronacrisis. Een probleem wat veel gamers misschien niet 1, 2, 3 op hun netvlies hebben staan. Omdat ze vooral in de hardcore gaming bubble zitten en de focus leggen op grote partijen als EA, Blizzard of Ubisoft. Maar het cancellen van al die game-events dreigt fikse gevolgen te gaan krijgen voor veel Indie studio’s. Gevolgen die mogelijk nog een paar jaar voelbaar kunnen zijn. Hoe dat precies zit en hoe de Nederlandse developer scene er voor staat in deze barre tijden, zie je in dit interview dat JJ had met Derk de Geus.

 

Loading...
Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch