Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Premium: De Kwestie over de mogelijke teloorgang van First Party Games

Gamekings Boris
Google Plus Boris van de Ven
Google Plus Jan Johan Belderok
19/11/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

Gamekings-kijkers hebben gekozen, wij leveren! Vorige week hebben jullie aangegeven dat een nieuwe editie van de kwestie hoog op het collectieve verlanglijstje staat. Wanneer je nog niet op het hoogte was van deze mogelijkheid, check dan voortaan Woensdag Gehaktdag. Deze week is de keuze dus gevallen op een nieuwe editie van De Kwestie. JJ en Boris hebben op de rode Gamekings-bank plaatsgenomen om het te gaan hebben over een opvallend interview met Phil Harrison. De man die bij meerdere grote bedrijven in de gamesindustrie hoge functies heeft bekleed, ziet weinig toekomst in first party games. Voor Boris en JJ is dit voer voor speculatie en discussie. Check nu deze Premium: De Kwestie over de mogelijke teloorgang van First Party Games!

Hebben first party games nog een toekomst?

Boris en JJ gaan in deze nieuwe editie van De Kwestie discussiëren of de teksten van Phil Harrison op waarheid berust zijn. De heren nemen de verkoop van Horizon Zero Dawn als leidraad. Zoals JJ aangeeft, heeft die game een slordige 3,5 miljoen keer verkocht. Bij Gamekings zijn we niet op de hoogte van de totale productiekosten van Horizon Zero Dawn, maar een snelle rekensom laat zien dat het in ieder geval geen gigantische kaskraker is geweest. Dat terwijl deze game geldt als de top van de markt. Zodoende kunnen de negatieve geluiden over de toekomst van de first party-markt verklaard worden. Boris is het grotendeels eens met Harrison. Niettemin is hij van mening dat first party games nog steeds nodig zijn om het platform PlayStation of XBOX te verkopen.

Wat is jullie mening over de uitspraken van Harrison? Hebben jullie nog wel vertrouwen in de toekomst van first party games? En hebben jullie ook zo genoten van Horizon Zero Dawn? Laat je horen in de comments onder deze Premium: De Kwestie over de mogelijke teloorgang van First Party Games!

Loading...
 • Emiel van Daele

  Er staat WB in het begeleidende stukje maar jullie bedoelen waarschijnlijk Disney?

  • Daantjuh

   de eerste jaren? je bedoelt denkt ik het eerste jaar/de eerste maanden. De line up van xbox was meer maar kwalitatief echt niet beter. Die romeinse game en zombie game waren maar middelmatige games en dat waren hun paradepaardjes bij de launch

   • Emiel van Daele

    Ik beperk me even tot retail anders wordt het een enorm zoekwerk.

    XboxOne launch window retail games (day one tot maart 2014)
    Forza Motorsport 5: 79
    Dead Rising 3: 78
    Ryse: 61
    Killer Instinct: 86
    Titanfall: 86
    Kinect Sport Rivals: 60
    Project Spark: 73

    PS4 launch window retail games (day one tot maart 2014)
    Killzone Shadow Fall: 73
    Knack 54
    Driveclub 74
    inFamous Second Son: 80

    2014
    Xbox:
    Forza Horizon 2: 86
    Halo MCC: 85
    Sunset Overdrive 81

    PS4
    The Last of Us remastered 95

    2015
    Xbox
    Forza Motorsport 6: 87
    Rise of the Tomb Raider 86
    Rare Replay 84
    Halo 5: 84
    Gears of War Ultimate Edition 82

    PS4
    Bloodborne 92
    Uncharted: The Nathan Drake Collection 86
    The Order 63

    Maar goed, mijn punt was niet “Xbox is beter” en ik heb ook geen interesse om hier een Xbox VS PS ding van te maken, mijn punt was: Kijk naar de exclusive line-up in de begin jaren. Die hebben slechts zeer beperkt bijgedragen aan het succes van Sony. Boris overdrijft in mijn optiek heel erg de waarde van exclusives.

    • Andre Vd Werf

     Misschien ben ik nu erg kort door de bocht maar toch even een gedachte. Zou het niet zo kunnen zijn dat de franchises die Playstation momenteel heeft (of aan werkt..) gewoon meer publiek trekken/Interessanter zijn voor een grotere groep mensen?

     Ik vind namelijk dat Boris niet overdrijft omdat de Playstation een belofte verkoopt. Toen ik namelijk een aantal jaren geleden mijn PS4 kocht was dat met de gedachte dat er een vervolg op The last of us zou komen alsmede een nieuwe God of War en Horizon Zero Dawn die gelijk enorme indruk op mij heeft gemaakt.

     Voor mijn gevoel zijn de grote iconen op de Xbox alleen Halo en Gears of War en voor de race liefhebbers Forza.

     De belofte van de Playstation (games die inderdaad soms erg lang duren voordat ze uitkomen..) lijkt mij toch van grote waarde omdat Xbox deze vooruitzichten niet kan bieden in hun eigen first party titels.

     Wil geen flame war uitlokken.. ben erg geïnteresseerd in de discussie.

     • Emiel van Daele

      Ben het met je eens maar 95% van alle games die je speelt zijn niet exclusive

     • Andre Vd Werf

      Ja maar 5% van het aantal games zegt niets over hoeveel invloed deze games hebben. De discussie gaat ook niet over die 95% toch want zoals je zelf al aangeeft komt 95% op beide consoles uit.

      Wat ik bedoel te zeggen is dat die 5% die wel exclusief is misschien wel 50% (Of meer) invloed heeft op welke console je aanschaft…

  • Bridgeman

   Ben ik niet helemaal met je eens. Hoeveel mensen hebben die reveal van de Xbox gekeken? Hoeveel mensen volgen überhaupt de E3 en specifieke game events? Alleen “echte” gamers. Het mainstream publiek kijkt daar niet naar. Ik vind het te makkelijk om te zeggen dat Playstation alleen gewonnen heeft vanwege dat ene slechte PR eventje van Microsoft.

   • Emiel van Daele

    Dat zeg ik ook niet. Ik benoem de prijs en dat de PS4 iets krachtiger was. Mijn punt is dat het niet de exclusives waren

 • Roland van Ipenburg

  Het interessante is dat het waarschijnlijk wel waar is dat first-party games slecht zijn voor de business, maar dat het nog slechter voor je business is om eerder dan je concurrent met first-party games te stoppen. Wat je dan moet doen haal je niet zo makkelijk meer uit een spreadsheet want dat hangt af van een lange termijn visie voor hoe je in de branded PC hardware business toegevoegde waarde wil blijven leveren.

 • Tijl Van de Velde

  Hardcore gamers & een console. Wat klopt er niet?

  • roeland

   Jouw comment 😉

   • Tijl Van de Velde

    U bent de grappigste thuis zeker?

  • Steez977

   Het is wel onder andere dankzij de “niet hardcore gamers” waar je precies zo op neer kijkt, dat er nog zo veel games gemaakt worden.

 • Puk Plet

  Ze weten sowieso niet welke weg ze in moeten gaan. Zeker gezien de nieuwe Star Wars game waar EA aankondigde dat de characters vrijgespeeld (of gekocht) moeten worden en dit later terugdraaide na de shit storm die hier overheen kwam.
  Het is toch belachelijk dat als je een Star Wars game start je niet met een Jedi of Darth Vader kan spelen.

  Games moeten dus of duurder worden, of naast de aanschaf nog een ander verdienmodel hebben om rendabel te blijven gezien de steeds hoger wordende productiekosten van Triple A games

 • Optimuspecs

  VGChartz is op geen enkele wijze betrouwbaar. Ik zou in een serieuze discussie VGChartz niet eens opnoemen. Horizon Zero Dawn, heeft ook veel meer verkocht dan wat je daar ziet, maar dat telt voor alles daar over Sony, Microsft en Nintendo.

  Boris komt weer met de onzin dat Microsoft een nieuwe console heeft gelaunched zonder ” exclusive games”, maar even goed heeft de ps4 pro gelaunched zonder ” exclusieve games”. Het zijn geen nieuwe generatie console launches. Boris is kennelijk niet in staat om dit te begrijpen, wat premium items waar hij in zit, minder maakt als je geïnteresseerd bent in feiten. De ” oude ” exclusive games zijn gewoon op de consoles speelbaar.

  Wat Phil Harrison gezegd heeft is niks anders dan wat Phil Spencer gezegd heeft. Winst uit first party titels is niet meer wat het was. Dit is trouwens ook gezegd door Andrew House en Yoshida van Sony. Daarom hebben ook beide bedrijven gezegd dat ze zich meer zullen aan richten op games als service.

  Het wordt al snel weer een discusiie over Sony vs Microsoft, maar dat is niet de kern van wat Phil Harrison zegt. Als ik het breder trek dan Microsoft, Sony en Nintendo, zie je dat de kosten voor gameontwikkeling, voor alle developers van games, zeker AAA games flink is gestegen, terwijl de inkomsten daaruit dalen. Vandaar ook dat publishers dingen proberen als betaalde maps, online passes, cosmetische dlc, lootboxes en zo kan ik doorgaan. Veel gamers hebben hierop kritiek, terwijl ze flink bezig zijn te kijken waar en hoe ze games zo goedkoop, het liefst gratis kunnen krijgen. De kosten van ontwikkeling moeten ergens van betaald worden anders worden dit soort game niet alleen bij Microsoft, Nintendo en Sony minder, maar ook bij alle andere game-ontwikkelaars.

  • Puk Plet

   Waarom zou jij meer weten over de verkoop van Horizon dan Boris?
   De Xbox one x en Ps4 pro worden zeker wel gezien als ‘nieuwe’ consoles. Dat hier dan geen launch titels bij zitten zal meer zijn omdat het platform breed gedragen worden en als het ware alle nieuwe games hier op inspelen met 4K en hdr waardoor consumenten toch wel geïnteresseerd worden in de nieuwe hardware.
   Het laatste stuk ben ik met je eens dat developers op zoek zijn naar nieuwe inkomsten ingame, maar dat gamers alles gratis willen hebben. Dat kan natuurlijk niet.

   • Optimuspecs

    Ik zeg nergens dat ik meer zou weten over verkoopcijfers dan Boris. Ik zeg alleen dat VGChartz geen betrouwbare bron is. Microsoft, Sony en Nintendo delen hun informatie niet met VGChartz en VGChartz is vaak genoeg voor miljoenen naast gezeten.
    Het niveau speculaasgehaalte van Boris in items is ontzettend hoog. Of het nou over consoles gaat of over smartphones. Om je even een voorbeeld te geven, adviceerde Boris om een lening te nemen bij een bank als e en smartphone wil, ipv een abonnement, want zo zou je geen BKR-registratie krijgen.
    Met een lening bij de bank, krijg je even goed een BKR-registratie. En zo heb ik nog honderden voorbeelden. Aardige kerel verder hoor.

    Zowel Sony en microsoft zeggen dat de 1X en de ps4 pro, mid gen consoles zijn. Jij zegt nu dat ze gezien worden als ” nieuwe consoles”, maar dat is iets anders dan ” nieuwe generatie consoles”, waarbi dus ook launch titels verwacht worden.

  • Geeny

   Cijfers lijken me inderdaad niet betrouwbaar. Begin juni heeft Sony aangegeven dat de game al 3.4 miljoen keer was verkocht. Met de nieuwe DLC en prijsverlaging kan ik me het niet voorstellen dat de game slechts 200 000 keer is verkocht in 5 maanden.

   Die DLC had overigens ook mee genomen kunnen worden in de discussie, want daar verdienen ze natuurlijk ook weer aan. Daarnaast is Horizon een nieuwe IP en die verkopen altijd minder.

 • Job

  PC voor shooters en racers, forza en sim racing PS4 voor japanese games en exclusives en WiiU voor nintendo exclusieves. Waarom zou ik een xbox halen?:P Misschien dat ik ooit nog een switch haal als de prijs wat gezakt is en er meer games voor uit zijn. Xbox heeft totaal geen toevoeging, zeker nu microsoft alle games op pc uitbrengt. Hiermee ben ik wel echt blij!

 • sa_nl

  Wat ik in dit verhaal mis is, wat verdienen Sony en MS eignelijk aan een console, Als ik de hardware specs zo eens bekijk, en dat die dingen voor 400 euro verkocht worden, lijkt me dat geen vette boterham. Als je dan ook veel geld uitgeeft aan exclusieve titels om je platform te verkopen en je daar bijna niks mee verdient, wat blijft er dan over. Wellicht bedoeld Phil Harrison dat.

  • Roland van Ipenburg

   Wat er nu aan hardware neergezet wordt is bedacht in een tijdperk dat er nog gedacht werd dat er verdiend kon worden aan de install base. Oftewel Sony en MS konden gaan samenwerken met andere partijen omdat ze set-top-boxes bij heel veel huishoudens in de huiskamer hadden staan waar diensten op gezet konden worden waar voornamelijk anderen aan verdienden maar wel een marge op volume gepakt kon worden. Maar nu Apple, Google, Amazon, etc. met hun eigen devices voor die diensten komen zijn game-consoles in die visie een overbodige middleman geworden waar de return on investment veel lager is en er niet meer in exclusieve titels geïnvesteerd kan worden omdat een verkochte unit dat niet meer met een inkomstenstroom uit marges op diensten terug kan verdienen.

  • Toby Ziegler

   Microsoft en Sony verdienen niet per se veel aan consoles. Wel aan licensies om games op die console te laten draaien. EA, Ubisoft, Bethesda, Square Enix, etc. dragen per verkochte game een bedrag af aan Sony, danwel Microsoft. Dáár verdienen ze hun geld mee, aangevuld met services als Gold en PS+. First party games zijn puur een reclamebord voor een console om marktaandeel te winnen, niet om winst te maken, al zou dat laatste natuurlijk wel mooi meegenomen zijn.

   • sa_nl

    volgens mij krijgen ze per verkochte game 10 euro, mooi, maar daar draaien ze wel serverparken voor lijkt me, dus ook geen echte vetpot, of heb ik het mis.

    • Flap Drol

     Die serverparken draaien ze van psplus en xbox live abonnementen.

 • Michael

  Ik denk dat het wel meevalt. Ik hou Nier Automata nog een beetje in de gaten. Volgens mij hebben ze laatst bekend gemaakt dat ze inmiddels 2 miljoen sales hebben gemaakt en gaat Square Enix meer investeren in het vervolg ivm het succes. (bij 2 miljoen sales dus…)

  https://www.pcgamesn.com/nier-automata/neir-automata-sales-figures

  • jazeker

   Nier is echter geen first party game en ook geen ps4 exclusive, want ook op pc. Dus snap niet echt waarom ze Nier in dit item aanhalen.

   • Michael

    oh heb je helemaal gelijk in. Ik ging er ook in mee..

   • roeland

    Nier is inderdaad een game waarvan de devs besloten hebben dat de xbox de moeite van het porten niet waard is. Een nog veel ergere ontwikkeling dan het gebrek aan daadwerkelijke first party games bij xbox imo..

    • Optimuspecs

     Klopt niet wat je zegt. Volgens Platinum kwam Nier niet uit voor de Xbox1, omdat de Xbox in Japan, geen grote markt heeft.
     Een bullshit-argument. Het is al jaren bekend dat de Xbox in Japan geen grote markt heeft, maar Nier Automata komt gewoon wereldwijd uit.

     Het is meer dan bekend, dat Microsoft en Platinum niet de beste vriendjes zijn, nadat Microsoft de beslissing nam om Scale Bound te cancellen, omdat de development bij Platinum niet soepel verliep.

     • roeland

      Platinum had hier weinig inbreng in gezien Square de ip eigenaar en uitgever is. Ik denk dat dit soort games het gewoon niet goed genoeg zouden doen bij het xbox publiek ofzo, want ze zijn zeer zeker niet de enige japanse uitgever/dev die de xbox links laat liggen. Tijdens de 360 had je ninja gaiden, tales of games, dead or alive. Die skippen nu massaal de xbox man. Het is zeker jammer, maar wel opvallend.

     • Optimuspecs

      Hoe weet je zo zeker dat Platunium weinig inbreng hadden hierin? Als zij zelf zeggen dat ze het niet gedaan hebben, omdat de Xbox1 markt in Japan klein is?
      Het is dan ook de vraag of Japanse developers de Xbox links laten liggen of dat de Xbox Japanse devs laat liggen. De 360 kreeg goede support van Japanse devs.
      Sony is een Japanse dev, een Japanse markt en heeft betere met Japanse devs.

      Denk je dat SEGA, Yakuza games niet op de Xbox uitbrengen, omdat ze de Xbox links laten liggen? Er speel zich veel meer hierachter dan je denkt.

     • VapoChill

      Ja de vorige Nier game kwam wel uit op de Xbox 360.
      Van de xbox 360 in Japan hebben ze ook niet veel van verkocht.

 • Ikke

  IK snap deze hele kwestie niet want zonder 1st party titels hadden de consoles geen toekomst. Bovendien is HZD retegoed verkocht en is gewoon de beste game vant afgelopen jaar… Dus ikweet niet hoezeaan die bedragen/cijfers komen maar is gewoon geen issue…

 • PuzInBootz

  Heel goed item, De Kwestie right on the spot!

 • Julian Burford

  Voor het gros van de mensen. Noem het de “casual gamers”. Maken exclusives echt geen fuck uit tenzij je op Nintendo speelt. Dit zie je duidelijk terug in verkoopcijfers.
  Ik denk echt dat marketing in het grote geheel en de marketing deals met de CoDs, Destinys, Fifas en Maddens een veel groter effect hebben op de verkoop cijfers dan exclusives.
  De slechte communicatie en marketing tijden de launch van de Xbox One is het geen wat Microsoft hun kop heeft gekost. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Xbox in het begin de betere exclusives had. Heeft dat wat uitgemaakt? Nee. Omdat de prioriteiten toen voor Microsoft ergens anders lagen. En Xbox heeft daar als merk erg onder moeten leiden.
  Wat dus wel uitmaakt is goeie communicatie, sterke marketing, positive word of mouth, prettige dientsen, een fijne online omgeving, gamers choice, waar spelen je vrienden etc.
  Xbox one X is een perfect voorbeeld daarvan. Xbox heeft dit jaar echt weinig exclusives maar de console verkoopt ontzettend goed. Waarom? Omdat Microsoft in de afgelopen jaren pro – gamer centric denkt en handelt. Ze openen de deuren voor Cross-Play en Cross Buy, ze komen met nieuwe diensten en features als Game Pass en Game Gifting, Backward Compatibility met elke week nieuwe games. Ze gaan zelfs zo ver om een paar van deze oude games op te poetsen! Dat zijn uiteindelijk de dingen die mensen over de streep halen. Nothing else.

  • Greenekitten

   Klopt. Over het algemeen is het succes van de PS4 veel meer te danken aan het feit dat ze de exclusieve FIFA marketing rechten hebben dan dat zij The Last Guardian exclusief op hun console hebben. De mainstream gamer geeft nou eenmaal meer om dat soort third-party games dan om de meeste exclusives.

   Er zijn echter uitzonderingen. Een Pokemon is daar natuurlijk het beste voorbeeld van, daar kopen miljoenen mensen een console voor. Maar ook een Uncharted en (vroeger?) een Halo zijn exclusieve games die een grote reden zijn voor mensen om voor een bepaalde console te kiezen. Vooral voor hardcore gamers zijn het vaker de exclusieve games die de doorslag geven. Een Bloodborne is bijvoorbeeld de reden dat ik een PS4 heb gekocht, niet FIFA. Een Xenoblade Chronicles 2 is de reden dat ik een Switch heb gekocht, niet Skyrim.

   Een goede en diverse (toekomstige) library helpt ook een hele hoop bij de marketing van je console. Vooral Sony is hier erg goed in, zie onderstaande commercial. Een jaar oud en vol met games die nog steeds niet uit zijn (God of War, Spiderman en destijds ook Horizon), maar het enkele feit dat zij daar kunnen zeggen “dit krijg je alleen bij ons” is toch een hele sterke boodschap. Een boodschap die Microsoft op het moment niet kan leveren en dat merk je in de verkoop.

   https://www.youtube.com/watch?v=AJNayAQG-r4

  • Zeno N

   Echt? Ik heb de PlayStation 4 namelijk enkel aangeschaft vanwege de exclusives. Ik had de keuze al gemaakt voordat ie überhaupt officieel was aangekondigd, omdat ik wist dat ik de toekomstigs games van o.a. Naughty Dog en Quantic Dream wilde spelen. Maar dan zal ik wel in de minderheid zijn.

   • Sylmaron

    Inderdaad. Ik ben er van overtuigd dat exclusives nog steeds een belangrijke rol spelen. Daar zal ook weinig aan veranderen.

   • Jaapie18

    Tja ik speel liever alles op de beste platform en dat is de pc. Enigste reden dat ik consoles heb is voor de exclusives.

  • Emiel van Daele

   Eens, zie mijn eerdere post

 • roeland

  Dingen als Nier Automata, de Tales of Serie en Guilty Gear zijn geen first party titels. Hier zijn volgens mij geen dealtjes gesloten. De devs hebben gewoon bedacht dat het de moeite niet waard is om ook nog op de xbox uit te komen. Dat vind ik eigenlijk een veel ergere ontwikkeling. Ik kocht een xbox360 voor ninja gaiden, dead or alive, lost oddisey en blue dragon. Dat zijn allemaal games die tegenwoordig keihard de xbox zouden skippen…

  Wat echte first party titels betreft: ze verkopen misschien minder omdat het zich beperkt tot 1 platform, maar het feit dat iedereen de games in 1 adem noemt met het platform dat er bij hoort is ook wat waard. Iedereen die het heeft over the Last of Us, heeft het over de ps4. €€€€€

  • Optimuspecs

   Klopt niet wat je zegt. Volgens Platinum kwam Nier niet uit voor de Xbox1, omdat de Xbox in Japan, geen grote markt heeft.
   Een bullshit-argument. Het is al jaren bekend dat de Xbox in Japan geen grote markt heeft, maar Nier Automata komt gewoon wereldwijd uit.

   Het is meer dan bekend, dat Microsoft en Platinum niet de beste vriendjes zijn, nadat Microsoft de beslissing nam om Scale Bound te cancellen, omdat de development bij Platinum niet soepel verliep.

   Of wel of niet dealtjes gesloten zijn, is voor buitenstaanders moeilijk te zeggen. Je weet niet wat zich achter de schermen heeft gespeeld.

   Last of Us, is op meerdere platformen speelbaar. Het is een ps3 titel, speelbaar op de ps4 en pc ( met playstation now ). Zo zie je dat er meerdere factoren een rol spelen.

   • roeland

    Ik heb inderdaad geen idee wat er achter de schermen speelt. Wat ik wel weet is dat dat gemis aan japanse games voor mij persoonlijk een grote (misschien wel de grootste) reden is dat ik deze generatie overgestapt ben naar de ps4.

    • Optimuspecs

     Kan ik me helemaal voorstellen. Zo heeft iedereen zijn voorkeuren. Niks mis mee. Meerendeel van de grootste Japanse games, komen gewoon uit op de Xbox, maar het zijn meer van die kleine Japanse games. Ik kan me heel goed voorstellen dat iemand die die games leuk vind, daarvoor kiest.

     • Harry

      ? Welke grote Japanse games heb je dan op de X-Box? Resident Evil, Final Fantasy, Dark Souls en ?
      met een beetje fantasie PES dan nog. Nog titels vergeten?

      Ik geloof echt niet in achterkamer dealtjes waardoor dingen als de Yakuza games weg gehouden worden van de Xbox. De Xbox is nu eenmaal een op en top mostly American console voor je sport, race en fps games. ‘Typisch’ Japanse games vinden daar moeilijker klanten helemaal omdat de meeste van hun fans zich in Japan bevinden. In de meest pessimistische inschatting halen die games minstens 1 derde van hun omzet uit Japan. Dat hele stuk mis je zowiezo op het Microsoft platform. Daarnaast is de Xbox in totaal minder verkocht dus het is redelijk te verwachten dat je ook daardoor minder sales ziet

     • Optimuspecs

      Behalve 3 die je zelf opnoemt, Metal Gear, Bayonetta, Kingdom Hearts, Naruto, One Piece, Attack of the Titan, Castlevania, Devil May Cry, Shenmue, Tekken en zelfs Street Fighter, Dragons Dogma. Allemaal grote Japanse series die naar de Xbox zijn gekomen. De 360 zil er vol van, waarvan een aantal ook met backwards compatibility te spelen zijn.

      Dat jij niet gelooft dat er achterkamerdealtjes zouden zijn in geval van Yakuza is jouw mening. Ik geloof het namelijk wel. Als als ik Sony was, had ik het ook gedaan. Yakuza is ondertusen best bekend in het Westen. Dat de Xbox “minder” consoles heeft verkocht is bullshit. De Xbox1 heeft meer dan 35 miljoen consoles verkocht, als je naast de ps4 en pc, al 1 a 2 miljoen wereldwijd op de Xbox kan verkopen met een Xbox poort, is dat meer dan de moeite waard.

      Wat is tengenwoordig een typisch Japanse game? En dan ook een grote serie? Peronsa, maar is dat groot? Is dat Dark Souls typisch Japans? Want ook dat is gewoon op de Xbox. Zoals ik zei. De meeste grote Japanse series zitten gewoon op de Xbox.

     • Harry

      Ga je er nou backward compatibel titels bij betrekken om het lijstje te vullen? Das war einmahl. Microsoft heeft op de 360 zijn stinkende best gedaan om Japan te veroveren. Ondanks hun beste intenties en grote investeringen is dat helaas niet gelukt. Tja dan heb je inderdaad Blue Dragon ook op je nieuwe Xbox One X maar dat zal niet echt de headlines gaan halen of veel aandacht op je vestigen.

      Het porten van een bestaande PS4 game naar de Xbox One is niet gratis. Het is weliswaar niet super ingewikkeld maar het kost je tijd en geld. Releasen kost je – tenzij Microsoft je tegemoet komt – ook nog wat en dan zit je met je Japanse game op een Dude Bro console waar minder van ‘jouw’ publiek op gamed. Het is simple economics.

      Ik ben het met je eens dat VGchartz cijfers niet super accuraat zijn maar vaak zijn ze het enige dat we hebben. Bovendien vergaren ze hun cijfers op 1 manier. Kijk dan eens naar wat je dat leert over de verdeling in de verkopen van een game als RE7

      2.28m op PS4
      0.61m op Xbox One

      Dus 79% van hun omzet halen ze op de PS4. Daar verdienen ze hun investering dus veel makkelijker terug. Waarom zouden ze zich de moeite van het porten en ondersteunen op hun hals halen? Daar komt nog bij dat je nu een dergelijke game voor 4 consoles moet gaan optimaliseren. Plain PS4, PS4 pro, plain XBox One en XBox One X

      Data:
      http://www.vgchartz.com/game/120127/resident-evil-vii-biohazard/
      http://www.vgchartz.com/game/120128/resident-evil-vii-biohazard/

      In 1 ding uit onze eerdere discussies moet ik je gelijk geven. Xbox bezitters zitten niet echt te wachten op Japanse games. Dingen als Persona 5 zijn liefhebber games die nu nauwelijks 1m verkopen op de PS4. Voor een potentiële markt van 21% van 1m is het porten naar X-Box One (X) totaal onrendabel.

      Wanneer je bij VGChartz naar de Darksouls 3 cijfers kijkt kom je op 2,09m PS4 en 0.58m XBox One. Maakt dat 78% van de doelgroep op 1 makkelijk te bereiken platform zit.

     • Optimuspecs

      Zonder backwards compatible games mee te nemen, heb ik meer dan mijn punt al bewezen. Maar die games zijn ercop de XB1 en ook speelbaar. Waarom zou ik ze niet mogen meenemen? Als morgen de remastered op de ps4 komt, wordt het welcin de ps4-lijstjes meegenomen in discussies, terwijl het dezelfde game is.
      Ik kan moeilijk reageren als je met cijfers van VGCHARTZ komt. Het argument dat dat “de enige cijfers zijnvdie we hebben” is moeilijk serieus te nemen. Vgchartz loopt vaak achter, kan onmogelijk alle cijfers zowel digitaal als fysiek op een goede manier registreren. Een discussie daarop gebaseerd doe ik niet aan.
      Ps: Valyria Cronicles 4 binnenkort ook op de XB1. Haalt die wel de headlines halen?

     • Harry

      Ga gerust verder met ‘shoot the messenger spelen’. Alles wat niet in je straatje past is vast een conspiracy, has to be.

      Zoals ik al van te voren aangaf. Het gaat me niet om de absolute aantallen van VGChartz maar om de verhoudingen in sales tussen beide platforms. Wanneer je methode van data vergaren voor beide platforms hetzelfde is dan klopt die verhouding. Die paar keer dat er wel accurate data beschikbaar is geweest laat daar ook geen afwijkend beeld in zien.

      Dus voor de meeste Japanse titels is het de realiteit dat rond de 78% van hun markt/doelgroep op de PS4 zit. Games uitbrengen op de XBox geeft een veel lagere winst ten opzichte van de investering, ben je Japanner dan speelt ook nog eens mee dat het platform op jouw thuismarkt niet meer zoveel voorstelt.

      De headlines rond Valkyria Chronicles zijn voornamelijk dat hij ook op de Switch uitkomt en dat er op de Japanse markt geen XBox versie komt gezien het marktaandeel daar. Wanneer de Switch port geen grote steken laat vallen zijn de headlines straks dat ze het meeste verkopen op de PS4, daarna op de Switch en als laatste op de XBox. Wordt je ook nog geholpen door het feit dat er geen PC Versie is aangekondigd. Daar heb je echt geen kristallen bol of VGChartz voor nodig.

     • Optimuspecs

      Ik shoot de messenger helemaal niet. Ik vraag de messenger voor argumenten. Het liefst feitelijke argumenten. En mij gaat het wel om juiste cijfers. Niet speculaas-cijfertjes. En dan met de redenering ” dat zijn de cijfers die we hebben”.

      Typische Japanse games zullen altijd meer op de Japanse console verkopen. In dit geval Sony. Dat is mijn argument ook niet. Mijn argument is dat een developer gek zou zijn om compleet Xbox webwereldmakt van meer dan 35 miljoen te negeren, omdat de Xbox klein is op de Japanse markt of omdat Xbox een fps console zou zijn. Dat terwijl er zowel op de 360, maar nu ook op de XB1, Japanese titles alleen maar bij gekomen zijn. Ookal zou de winst “minder” zijn.

      Conspiracy? Heb ik nergens gezegd. Dat is dan eerder jouw straatje. Betalen voor exclusiviteit voor een titel, is even normaal in gaming, als een broodje – kaas.
      En wat jij beweert, kan niet hard maken, even goed als ik. Het is puur jouw mening en zo heb ik ook de mijne.

      Je gaat nu alinea ’s schrijven over op welke platform, welke games headlines maakt. Waar gaat het over?

      Als developer laat je een miljoentje, misschien 2 miljoentjes liggen als niet op de XB1 ( of andere platformen) uitbrengt. Als investeerder, publisher ga je wel voor dat extra geld. Zeker als dat zelfde publisher wel andere Japanese games op de XB1 uitbrengt.

     • Harry

      Het totaal aantal verkochte consoles geeft je wel veel potentiële klanten maar de ervaring in deze en de vorige generatie is dat de doorsnee Xbox gebruiker minder interesse heeft in Japanse games. Daarom moet je rekening houden met die verhouding 78/22 % en die er voor zorgt dat die Japanse games niet uitkomen op je favoriete platform. Feit is dat er veel meer uitkomt op de PS4 dus die 2 miljoentjes die blijven liggen zijn de investering van het porten en onderhouden van de game op de XBox blijkbaar niet waard.

      Iedere console heeft zijn eigen publiek. Bij de vorige generatie verkochten de Skylanders en Lego franchises het meeste op Wii U met zijn schamele marktaandeel gewoon vanwege het type publiek dat zich daar bevond. Het dude bro publiek op de Xbox is niet interessant genoeg voor de meeste Japanse developers en daardoor mis je veel (mits je van Hapanse games houd)

      En in je PS vroeg je zelf of Valkyria die headlines ging halen. Excuse me wanneer ik op je vraag reageer

     • Optimuspecs

      Lol. Op mijn vraag? Jij schrijft in jouw reactie als eerste “Tja dan heb je inderdaad Blue Dragon ook op je nieuwe Xbox One X maar dat zal niet echt de headlines gaan halen of veel aandacht op je vestigen.” …Dus jij begint met je headline argument.

      Ja, de doorsnee gebruiker op de Xbox, sowieso in het Westen, heeft minder interesse in typische Japanse games. Niet perse in Japanse games. Resident Evil is een Japanse game. Maar zoals ik al zei, de grootste Japanse titels zijn bijna allemaal naar de Xbox gekomen. Dat is gewoon een feit.
      ” Dat er veel meer op de ps4 uitkomt” argumenteer ik ook al helemaal niet. Heb je me dat dan zijn ontkennen? Dat het je een poort zou moeten onderhouden en dat dat “blijkbaar niet waard ” is voor de Xbox is jouw conclusie. Het is ” blijkbaar” wel de moeite waard voor de andere Japanse games die op de Xbox uitkomen.
      Daarbij vergelijk je nu appels en peren en bindt weer daar aan een conclusie. Dat meer Japanse titels op de ps4 zouden uitkomen, heeft niks te maken met het wel of niet de moeite waard zijn voor developers om een poort uit te brengen.

      Daarbij mis je gewoon een hele punt, dat Microsoft ook gewoon deals kan sluiten, met Japanse developers, waardoor het uitbrengen van een Xbox poort wel de moeite waard is. Want ook dat is deel van gaming. Deals die Microsoft niet kan afsluiten als bijvoorbeeld Sony, die veel dichter staat bij Japanse devs, als Japans bedrijf.
      Het is volgens jouw theorie niet de moeite waard geweest voor Sega om Yakuza uit te bregen op de Xbox, pc en zelfs op Nintendo of is dat weer mijn ” conspiricay theories”?
      Wake up and smell the coffee!

   • Greenekitten

    Nier Automata is natuurlijk wel gewoon een Square-Enix game, niet een Platinum game. Dat Platinum en Microsoft geen goede vrienden zijn doet er dan ook niet veel toe, het is Square die de keuze heeft gemaakt om de Xbox over te slaan.

    Ik denk overigens inderdaad dat Sony daar niet voor betaald heeft. Hetzelfde met Tales of Berseria. Dat die games wel gewoon internationaal uitkwamen doet er niet veel toe, de uitgevers dachten dat deze games het vooral in Japan goed zouden doen en dat de kosten voor een Xbox port niet zouden opwegen tegen de inkomsten die ze in het westen eventueel daaraan zouden maken. Misschien ook omdat ze dachten dat het Microsoft publiek niet geïnteresseerd is in dit soort games. Net als hoe veel fps-games niet op Nintendo consoles komen omdat het publiek daar niet is.

    Dat wil overigens niet zeggen dat Sony niet zulke dealtjes sluit. Games als Street Fighter V, Nioh, World of Final Fantasy, Monster Hunter World en vele andere titels zijn duidelijk voorbeelden waar Sony gewoon geld naar publishers gooit om die games (tijdelijk) bij bepaalde concurrenten weg te houden.

    • Optimuspecs

     Platinum heeft meer dan genoeg te zeggen gehad over Nier Automata. Al vanaf de start van het project. Dus het beeld dat jij nu schets, dat Platinum niks te zeggen had, klopt niet.
     Het is ook Platinum zelf, die hier vertelt dat ze om die reden, geen Xbox One versie nog hebben. Zag je Square dit ergens tegenspreken? Want als ik jou moet geloven, is Square degene die dan zou bepalen welke versies gemaakt worden. Dezelfde Square, die een hoop andere titels wel naar de Xbox brengt, onder anderen Kingdom Hearts 3.

     Hoeveel PS4’s heb je in Japan? 7 Of 8 Miljoen? Japan is juist een hele kleine afzetmarkt voor console gaming. Men is daar veel meer richting de handheld en mobile gaming gegaan.
     Het feit dat een developer ( of publisher ) zou kiezen om een game niet op een internationale platfor uit te brengen omdat daarvan de Japanse markt niet grot zou zijn, is krankzinnig. Zo hoog zijn de kosten van een Xbox-poort zeker niet en zeker niet voor Square Enix.

     • Greenekitten

      Platinum is enkel ingehuurd om te helpen met het maken van Nier Automata door Square-Enix. Het is Square-Enix die alle beslissingen maakt, de leiders van het project zijn mensen van Square-Enix zoals Yoko Taro, alle rechten liggen bij Square-Enix. Platinum heeft echt niks te zeggen over het gekozen platform. Dat is allemaal Square-Enix aangezien zij het project in alle opzichten beheren, financieren en uitgeven.

      En ja, er zijn slechts 5 miljoen PS4 consoles in Japan en het is inderdaad een hele kleine afzetmarkt, maar Nier is dan ook geen duur project. Het is een niche titel die het onverwacht gigantisch goed heeft gedaan. Kingdom Hearts daarentegen is een veel groter project. Ook een project dat veel meer mensen aanspreekt, mensen waarvan Square denkt dat die in het westen wel op de Xbox te vinden zijn. In tegenstelling tot Nier Automata, een vervolg op een game die in het Westen vrijwel niet heeft verkocht en ook geen goede recensies heeft gekregen. Een titel dus waarvan zij dachten dat er weinig Xbox bezitters geïnteresseerd in zouden zijn.

     • Optimuspecs

      Je kan blijven herhalen dat Platinum niks te zeggen had, maar Platinum games zegt iets anders. Dan zijn de feiten. Als je even verder zoekt op internet zie je ook dat Platinum hierin, meer dan een ingehuurde developer was die niks te zeggen had.

      Juist omdat Nier Automata geen duur project was, was een poort voor de XB1 nog goedkoper geweest.
      Als Square denk dat er gamers in het Westen, op de Xbox te vinden zijn, waar blijft dan Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue? En Kingdom Hearts HD 2.5 Remix? Of is Square plotseling van mening veranderd? Er gebeurd achter de schermen vel meer dan wat jij hier voorstelt.
      King Hearts, is voor Xbox spelers even niche als Nier, misschien meer niche zelf, omdat de serie nooit op de xbox is geweest.

      Xbox heeft een user base tussen de rond 50 plus miljoen en heeft meer dan 35 miljoen consoles verkocht. Als NA 2 miljoen daarop verkoopt, is dat meer dan winst, voor wat jij zelf noemt ” een klein project”.

     • Greenekitten

      Ok, dan geloof je het niet. Games als Wonderful 101 en Star Fox Zero zullen dan ook snel wel op andere consoles komen, aangezien Platinum hartstikke veel te zeggen heeft bij dit soort ingehuurde projecten.

     • Optimuspecs

      Er valt weinig te geloven. Platinum bevestigd wat ik zeg. Kamiya heeft ook gezegd hoeveel het verkoopsucces van NierA, de studio geholpen heeft. Best apart voor een studio die puur ingehuurd is om te ontwikkelen. Zo kan ik nog even doorgaan.

      Je brengt nu andere projecten, maar niet elk project van een developer wordt aangenomen onder dezelfde voorwaarden.

     • Greenekitten

      Nee, Yosuke Saito is degene die de quotes maakte die jij aan Platinum toeschrijft. En hij is van Square-Enix en de producer van Nier Automata. Yoko Taro is de director, en ook van Square-Enix.

      https://www.express.co.uk/entertainment/gaming/768303/Nier-Automata-Xbox-One-update-release-date

     • Optimuspecs

      KAmiya : “Nier’s success has to this point given Platinum a new fanbase, a growing staff, a brilliant success story, an increase in qualified job applicants, and a great benefit,”
      Kamiya is toch bij Platinum?

      Yosuke is van Square, maar tot waar ik zie praat hij names Platinum, omdat hij met hun samenwerkt. ” Saito has confirmed that the studio is considering bringing the title to the Xbox One platform, although this decision will rest upon how successful the initial launch of the title on both the PC and PS4 platforms will be”.

      Is Square Enix nu een studio? Want dat is Platinum wel. Ik laat het even in het midden. Je zou gelijk kunnen hebben over dat ene statement. Hoe het ook ligt, blijft mijn punt dat het argument van een kleine Japanse Xboxmarkt niet klopt.

      Als je verder kijkt wat hij zegt, is het helemaal niet uitgesloten dat de game naar de Xb1 komt en zou dat afhangen van het succes van de pc en ps4 versie. Dat staat toch haaks op de statement van de Japanse markt ofben ik nou gek?

     • Greenekitten

      Ik weet niet wat je met die uitspraak van Kamiya zou willen aantonen? Doordat die game het goed heeft gedaan is het imago van Platinum verbeterd waardoor meer mensen bij Platinum willen werken en meer partijen hen nu willen inhuren. Want dat is hoe zij hun geld verdienen, door ingehuurd te worden door publishers om games voor hen te maken. Ze hebben verder geen eigen IPs.

      En ik zie ook niet in hoe Yosuke’s quote haaks zou staan op het statement van de Japanse markt. Het gaat gewoon om prioriteiten. De grootste markt geniet de prioriteit, en mocht het een succes zijn dan kan het eventueel later nog naar de minder belangrijke xb1 geport worden. Lijkt mij juist heel logisch. Als de reden voor het niet op xb1 verschijnen Sony-geld was geweest dan hadden ze hun mond gehouden over een eventuele port.

     • Optimuspecs

      Jij vertaalt het naar meer werk. Ik vertaal het naar meer geld.” Great benefit”, zegt de man. Denk je echt dat Platinum, pas door het succes van Nier nu veel werk zou krijgen? Mad world, Vanquish,Metal Gear Rising, Bayonetta 2, etc. In 2016 Star Fox Zero en Ninja Turtles en niet te vergeten dat ze ook met Scale Bound bezig waren. Dit alles voordat Nier A überhaupt uitkwam, laat staan een succes werd. Je kan me veel dingen wijs maken, maar niet dat Platinum verlegen zat om werk. Eerder het tegenovergestelde.

      Als je even mijn gesprek hiervoor kijkt, zie je dat het is begonnen met de stelling dat developers de Xbox links zouden laten liggen, en daar zou dan Nier Aut een voorbeeld van zijn.

      Als de reden is dat er geen Xbox versie is gemaakt, omdat voor Xbox de Japanse markt klein zou zijn, dan was gisteren de markt klein, vandaag en over 3 jaar even goed klein.
      Als je zegt dat een Xbox versie afhangt van het succes op pc en ps4, dan is dat zeker voor mij een ander verhaal. De game is 9 maanden geleden uitgekomen en is zeker een succes. Iets gehoord van de Xbox versie nog? Als het project zo klein is en kosten van ontwikkeling alleen van Square zijn, en Sony niet heeft betaald voor exclusiviteit, is een Xbox poort een fluitje van een cent voor zo een groot bedrijf als Square.Het verhaal rammelt aan alle kanten.

     • Greenekitten

      “Mad world, Vanquish,Metal Gear Rising, Bayonetta 2, etc. In 2016 Star Fox Zero en Ninja Turtles en niet te vergeten dat ze ook met Scale Bound bezig waren”

      Allemaal stuk voor stuk tegenvallende verkopen. Op een gegeven moment denken publishers wel extra goed na voor ze Platinum inhuren als geen van hun titels verkopen. Activision, Microsoft en Sega zijn er bijvoorbeeld al mee gestopt. Het succes van Nier Automata heeft aan dat beeld verandering gebracht. Dat is waarom het zo belangrijk was voor Platinum. Misschien dat ze ook een bonus hebben gekregen maar verder niets, zij waren al betaald ongeacht de verkopen.

      En je hebt nog niets gehoord van een Xbox versie omdat de markt voor Japanse games, in de ogen van veel Japanse publishers, vrijwel niet aanwezig is op Xbox. Net als de markt voor fps-games in de ogen van veel westerse publishers niet op Nintendo consoles aanwezig is. Dat is waarom de Xbox wordt overgeslagen. Mocht de roep naar dat soort games ineens toch groot worden dan zal een Nier Automata port inderdaad het overwegen waard zijn. Net als een Tales of Berseria port bijvoorbeeld. Puur vraag en aanbod.

      Ik denk dat dit ook een grote reden is geweest waarom Phil Spencer naar Japan is gegaan en met Japanse publishers is gaan praten. Hij wilde dat imago van Xbox verbeteren en ze overtuigen om hun games ook op Xbox uit te geven. Waarschijnlijk met de belofte dat Microsoft hun games extra marketing zal geven. Dit zie je bijvoorbeeld bij Dragon Ball Fighterz, en hopelijk voor Xbox bezitters ook met andere toekomstige Japanse titels.

      Maar net als bij Nintendo zullen ook de Xbox gamers deze third-party publishers moeten overtuigen dat zij de extra kosten waard zijn en deze games daadwerkelijk waarderen en kopen. Doen ze dit niet dan zal Xbox door Japanse uitgevers overgeslagen blijven worden, net als NIntendo door westerse uitgevers vaak wordt overgeslagen.

 • First Party titels zullen altijd nodig zijn om het eigen platform te ondersteunen. Niet perse in winstmarge maar wel in naamsbekendheid en omdat ze in alle segmenten mee willen doen. Alleen al het feit dat je continu de naam Sony of MS in de mond neemt is allemaal publiciteit die je met exclusives naar je toe kan trekken.
  Ook is het natuulijk een uithangbord om te laten zien wat je kunt op creatief, grafisch en development vlak.
  Ik denk dat het in het geval van Sony ook nog eens een stukje history en eer is. Als Japans bedrijf moet je natuurlijk ook continu het bericht naar de buitenwereld geven dat je op je “top of the game” zit.

  • Greenekitten

   Dat laatste ben ik niet met je eens. Het hoofdkantoor van SIE (oftewel de Playstation branche) zit tegenwoordig in Amerika, niet in Japan. Het is dit Amerikaanse bedrijf (met tot voor kort Andrew House aan het hoofd) dat vrijwel alle beslissingen maakt wanneer het op Playstation games aankomt. De meeste grote Playstation titels zijn ook vrijwel allemaal Amerikaans of in ieder geval westers. Playstation doet het ook veel, en veel, beter in het Westen, terwijl de console het in Japan juist erg slecht doet. Er zijn dus relatief weinig Japanse invloeden bij Playstation tegenwoordig.

   • Bridgeman

    Erg slecht is ook wat overdreven. Hij doet het vooral slecht in Japan omdat consoles in het algemeen het tegenwoordig slecht doen in Japan. Ze gamen daar vooral op handhelds en hun telefoon.

    • Greenekitten

     Ik denk dat je 5 miljoen in bijna vier jaar in Japan best als erg slecht kunt bestempelen. Wat de reden voor die slechte prestatie is doet er niet echt toe. De Xbox doet het inderdaad nog slechter, laten we dat dan erg dramatisch noemen.

   • “er zijn dus relatief weinig Japanse invloeden bij PlayStation tegenwoordig”
    “het hoofdkantoor van SIE ~ dit Amerikaanse bedrijf”

    Weinig Japanse invloeden bij PlayStation? Hieronder een lijstje met wat ‘Japanse invloeden’ voor de PS4. Het PlayStation platform was, is en zal altijd HET platform zijn voor gamers die houden van Japanse games/developers.

    The 25th Ward: The Silver Case (Grasshopper Manufacture)
    428: Shibuya Scramble (Spike Chunsoft)
    13 Sentinels: Aegis Rim (Atlus)
    .hack//G.U. Last Recode (CyberConnect2)
    A Certain Magical Virtual-On (Sega)
    A-Train Express (Artdink)
    Aegis of Earth: Protonovus Assault (Acquire)
    Akiba’s Beat (Acquire)
    Akiba’s Trip: Undead & Undressed (Acquire)
    Amaekata wa Kanojo Nari ni. (Entergram)
    Ano Ko wa Ore kara Hanarenai (Entergram)
    Ao no Kanata no Four Rhythm HD (Sprite)
    Atelier Sophie (Koei Tecmo)
    Atelier Firis (Koei Tecmo)
    Berserk and the Band of the Hawk (Omega Force/Koei)
    Birthdays the Beginning (Toybox Inc.)
    Blade Arcus from Shining EX (Sega)
    BlazBlue: Central Fiction (Arc System Works)
    Bloodborne (FromSoftware)
    Blue Reflection (Gust)
    Bullet Girls Phantasia (D3 Publisher)
    The Caligula Effect: Overdose (FuRyu)
    Chaos;Child (5pb./Nitroplus)
    Chaos;Child: Love Chu Chu!! (5pb.)
    City Shrouded in Shadow (Bandai Namco)
    Cladun Returns: This is Sengoku (Nippon Ichi Software)
    Crows: Burning Edge (Bandai Namco)
    Code: Realize ~Bouquet of Flowers~ (Aksys Games)
    Code: Realize ~Shirogane no Kiseki~ (Idea Factory)
    Coven and Labyrinth of Refrain (Nippon Ichi Software)
    Cyberdimension Neptunia: 4 Goddesses Online (Tamsoft)
    Daisenryaku Dai Toua Kouboushi 3 (SystemSoft Alpha)
    Danganronpa 1•2 Reload (Spike Chunsoft)
    Danganronpa Another Episode: UDG (Spike Chunsoft)
    Danganronpa V3: Killing Harmony (Spike Chunsoft)
    Dark Rose Valkyrie (Compile Heart)
    Date A Live: Rio Reincarnation HD (Compile Heart)
    Dead or Alive Xtreme 3: Fortune (Koei Tecmo)
    Death end re;Quest (Compile Heart)
    Death Stranding (Kojima Productions)
    Deception IV: The Nightmare Princess (Koei Tecmo)
    Demon Gaze II (Kadokawa Games)
    Dengeki Bunko: Fighting Climax Ignition (Sega)
    Digimon Story: Cyber Sleuth (Media.Vision)
    Digimon Story: Cyber Sleuth HM (Bandai Namco)
    Digimon World: Next Order (Namco Bandai)
    Disaster Report 4 Plus: Summer Memories (Granzella)
    Disgaea 5: Alliance of Vengeance (NIS)
    Dissidia Final Fantasy NT (Square Enix)
    Doukoku Soshite… (El Dia)
    Dragon’s Crown Pro (Atlus)
    Dragon Quest Builders (Square Enix)
    Dragon Quest Heroes: The World… (Square Enix)
    Dragon Quest Heroes II (Square Enix)
    Dynasty Warriors 8: Xtreme Legends CE (Koei Tecmo)
    Dynasty Warriors: Godseekers (Koei Tecmo)
    Dynasty Warriors Online Z (Koei Tecmo)
    EDF 4.1: The Shadow of New Despair (Sandlot)
    EDF 5 (Sandlot)
    EDF: Iron Rain (Sandlot)
    Everybody’s Golf (Clap Hanz)
    Exile Election (Nippon Ichi Software)
    Exist Archive: The Other Side of the Sky (Spike Chunsoft)
    Fairy Fencer F: Advent Dark Force (Compile Heart)
    Fate/Extella: The Umbral Star (XSEED Games)
    Fighting EX Layer (Arika)
    Final Fantasy VII Remake (Square Enix)
    Final Fantasy X | X-2 HD Remaster (Square Enix)
    Final Fantasy XII: The Zodiac Age (Square Enix)
    Final Fantasy XIV: A Realm Reborn (Square Enix)
    Full Metal Panic! Fight: Who Dares Wins (Bandai Namco)
    Gal Gun: Double Peace (Inti Creates/PQube)
    Gendai Daisenryaku 2017 (SystemSoft Alpha)
    Genkai Tokki: Castle Panzers (Compile Heart)
    Ginsei Shogi: Aun Toushin Kongou Raizan (Silver Star)
    Gintama Rumble (Bandai Namco)
    Girls und Panzer: Dream Tank Match (Bandai Namco)
    God Eater 2: Rage Burst (Bandai Namco)
    God Eater Off Shot Cross-Play Pack & Anime (Bandai Namco)
    God Wars: Future Past (Kadokawa)
    Godzilla (Bandai Namco)
    Granblue Fantasy Project Re: Link (Cygames)
    Grand Kingdom (Spike Chunsoft)
    Gran Turismo Sport (Polyphony Digital)
    Gravity Rush Remastered (SIE Japan Studio)
    Gravity Rush 2 (SIE Japan Studio)
    Guilty Gear Xrd: Sign (Arc System Works)
    Guilty Gear Xrd: Revelator (Arc System Works)
    Guilty Gear Xrd: Rev 2 (Arc System Works)
    Gundam Breaker 3 (Bandai Namco)
    Gundam Versus (Bandai Namco)
    Hakoniwa Company Works (NIS)
    Hakuoki Shinkai: Fuukaden (Idea Factory)
    Happy Manager (D3 Publisher)
    Hatsune Miku: Project Diva Future Tone DX (Sega)
    Hatsune Miku: Project Diva X (Sega)
    Hokuto ga Gotoku (Sega)
    Hoshi Ori Yume Mirai (Prototype)
    Ichiro Sugiyama Love Simulation Game (Kadokawa Games)
    The Idolmaster: Platinum Stars (Bandai Namco)
    The Idolmaster: Stella Stage (Bandai Namco)
    Iwaihime: Matsuri (NIS)
    Is It Wrong to Try to Pick Up Girls in a Dungeon? (5pb.)
    Itadaki Street: Dragon Quest and Final Fantasy 30th. (SE)
    Jikkyou Powerful Pro Yakyuu 2016 (Konami)
    J-Stars Victory VS+ (Bandai Namco)
    Kamen Rider: Battride War Genesis (Bandai Namco)
    Kamen Rider: Climax Fighters (Bandai Namco)
    Kingdom Hearts HD 1.5/2.5 Remix (Square Enix)
    Kingdom Hearts HD 2.8 (Square Enix)
    The King of Fighters XIV (Atlus)
    Kimi no Hitomi ni Hit Me (Entergram)
    Koihime Enbu (Yeti)
    KonoSuba: God’s Blessing (5pb.)
    Kurenai no Homura: Sanada Ninpou Chou (Idea Factory)
    The Last Guardian (Team Ico)
    The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel (Nihon Falcom)
    Left Alive (Square Enix)
    The Lost Child (Kadokawa Games)
    Little Witch Academia: Chamber of Time (Bandai Namco)
    Maitetsu (Views)
    Megadimension Neptunia VII (Compile Heart)
    Megadimension Neptunia VIIR (Compile Heart)
    Memories Off: Innocent Fille (5pb.)
    Metal Max Xeno (Kadokawa Games)
    Mobile Suit Gundam: Battle Operation 2 (Bandai Namco)
    Moe Moe Niji Taisen 3 (SystemSoft Alpha)
    Monkey King: Hero Is Back The Game (SIE Japan Asia)
    Natsuiro High School: Seishun Hakujo (D3 Publisher)
    Natural Doctrine (Kadokawa)
    New Game! The Challenge Stage! (5pb.)
    NieR: Automata (Platinum Games)
    Nights of Azure (Gust)
    Nioh (Team Ninja)
    Nitroplus Blasterz: Heroines Infinite Duel (Examu)
    Ninki Seiyuu no Tsukurikata (Entergram)
    Ni no Kuni II: Revenant Kingdom (Bandai Namco)
    Nobunaga’s Ambition Online (Koei Tecmo)
    Nobunaga’s Ambition: Sphere of Influence (Koei Tecmo)
    Nobunaga’s Ambition: SoI Ascension (Koei Tecmo)
    Odin Sphere: Leifthrasir (Vanillaware)
    Omega Labyrinth Z (Matrix Software)
    Omega Quintet (Compile Heart)
    Onechanbara Z2: Chaos (Tamsoft)
    One Piece: Pirate Warriors 3 (Omega Force)
    One Piece: Grand Cruise (Bandai Namco)
    Persona 3: Dancing Moon Night (Atlus)
    Persona 5 (Atlus)
    Persona 5: Dancing Star Night (Atlus)
    Project Awakening (Cygames)
    Project One-Room (FuRyu)
    Phantasy Star Online 2 (Sega)
    Psycho-Pass: Mandatory Happiness (5pb.)
    Punch Line (5pb.)
    Raiden V: Director’s Cut (MOSS)
    Rep Kiss (Giga)
    Rewrite (Prototype)
    Re:Zero Starting Life from Zero/Kiss or Death (5pb.)
    Romance of the Three Kingdoms XIII (Koei Tecmo)
    Root Letter (Kadokawa)
    Saint Seiya: Soldiers’ Soul (Bandai Namco)
    Samurai Warriors 4 (Koei Tecmo)
    Samurai Warriors 4-II (Koei Tecmo)
    Samurai Warriors 4: Empires (Koei Tecmo)
    Samurai Warriors: Spirit of Sanada (Koei Tecmo)
    Sangoku Hime 4 (SystemSoft Alpha)
    School Girl/Zombie Hunter (Tamsoft)
    SD Gundam G Generation Genesis (Bandai Namco)
    Sengoku Basara 4: Sumeragi (Capcom)
    Sengoku Basara: Sanada Yukimura-Den (Capcom)
    Sengoku Hime 5: Senka Tatsu Haou no Keifu (SystemSoft Alpha)
    Sengo Muramasa DX: Guren no Kettou (SystemSoft Alpha)
    Senran Kagura: Estival Versus (XSEED Games)
    Senran Kagura: Peach Beach Splash (XSEED Games)
    Sen no Hatou, Tsukisome no Kouki (Aria)
    Senran Kagura Burst Re:Newal (Marvelous)
    Senran Kagura 7EVEN (Marvelous)
    The Seven Deadly Sins: Knights of Britannia (Bandai Namco)
    Shadow of the Colossus remake (SIE Japan Studio/Bluepoint Games)
    Shenmue III (Ys Net)
    Shining Resonance Re:frain (Sega)
    Shin Hayarigami 2 (Nippon Ichi Software)
    The Silver 2425 (NIS)
    Star Ocean: Integrity and Faithlessness (Square Enix)
    Street Fighter V (Capcom)
    Steins;Gate 0 (PQube)
    Summer Lesson: Hikari Miyamoto Seven Days Room (Bandai Namco)
    Summon Night 6: Lost Borders (Gaijinworks)
    Super Robot Wars OG: The Moon Dwellers (Bandai Namco)
    Super Robot Wars V (Bandai Namco)
    Sword Art Online: Lost Song (Bandai Namco)
    Sword Art Online: Hollow Realization (Bandai Namco)
    Taiheiyou no Arashi: Shijousaidai (SystemSoft Alpha)
    Taiko Drum Master: Drum Session! (Bandai Namco)
    Tales of Zestiria (Bandai Namco)
    Tales of Berseria (Bandai Namco)
    Tokyo Twilight GHD: Special Gigs (Arc System Works)
    Tonari ni Kanojo no Iru Shiawase: Two Farce (Entergram)
    Tokyo Xanadu eX+ (Falcom)
    Touhou Genso Rondo: Bullet Ballet (Aqua Style)
    Touhou Genso Wanderer (Aqua Style)
    Touhou Genso Wanderer Reloaded (Mediascape)
    Toukiden: Kiwami (Omega Force)
    Toukiden 2 (Omega Force)
    Tsuki ni Yorisou Otome no Sahou (Dramatic Create)
    Under Night In-Birth Exe:Late[st] (French Bread)
    Utawarerumono: Chiriyuku Mono e no Komoriuta (Aquaplus)
    Utawarerumono: Mask of Deception (Atlus)
    Utawarerumono: Mask of Truth (Atlus)
    Valkyria Chronicles Remastered (Sega)
    Variable Barricade (Idea Factory)
    Warriors All-Stars (Omega Force)
    White Day: A Labyrinth Named School (PQube)
    Wild Guns Reloaded (Natsume)
    Winning Post 8 2016 (Koei Tecmo)
    Winning Post 8 2017 (Koei Tecmo)
    The Witch and the Hundred Knight: RE (Nippon Ichi Software)
    The Witch and the Hundred Knight 2 (Nippon Ichi Software)
    World of Final Fantasy (Square Enix)
    Yakuza: Ishin (Sega)
    Yakuza 0 (Sega)
    Yakuza: Kiwami (Sega)
    Yakuza: Kiwami 2 (Sega)
    Yakuza 6: The Song of Life (Sega)
    Yahari Game demo Ore – (5pb.)
    Yomawari: Midnight Shadows (Nippon Ichi Software)
    Ys VIII: Lacrimosa of Dana (Nihon Falcom)
    YU-NO: A girl who chants love at the bound of this world. (5pb.)
    Zanki Zero (Spike Chunsoft)
    Zero Escape: The Nonary Games (Spike Chunsoft)
    Zero Escape: Zero Time Dilemma (Spike Chunsoft)
    Zone of the Enders: The 2nd Runner MARS (Konami)

    • Greenekitten

     Wat hebben deze third party games met first party Sony games te maken?

     • Je laatste zin, “er zijn dus relatief weinig Japanse invloeden bij PlayStation tegenwoordig”. Daar heb je het letterlijk over PlayStation, niet over SIE. Het PlayStation platform loopt over van Japanse “invloeden” (games/developers). En de leiding van SEI bestond, bestaat (Kodera, Miura, Hirai en Yoshida) en zal waarschijnlijk altijd bestaan uit (voornamelijk) Japanners. Dus je ‘weinig Japanse invloeden’ is op alle vlakken complete onzin.

      PlayStation fanboy? Ik? Zeker weten. Ook een Nintendo fanboy trouwens. Waar ben jij eigenlijk fan(boy) van? PC? En waar zijn je alter ego’s, je andere Disqus accounts fan van?

     • Greenekitten

      Je kunt blijkbaar niet lezen en bent nog paranoïde ook. Slechte en gevaarlijke combinatie.

 • Ranesh Vai

  Ik benieuwd of Boris eens zelfkritisch naar dit soort items uit het verleden kan kijken, en zichzelf beoordeelt. Hoeveel van alle makkelijke ‘analyses’ blijven overeind? En hoeveel van de correcties/kritieken uit de comments kloppen nu werkelijk?

  • Emiel van Daele

   Ik vind dat een heel interessant punt! De laatste jaren valt het mij op dat de media totaal niet aan zelfreflectie doet. Men roept van alles, het publiek wordt steeds groter en daarmee ook de consequenties van verkeerde informatie.

   Laatst zat Boris voor de camera Shelly te overtuigen om bitcoins te kopen. Er kijken jongeren mee! Mensen die Boris zien als een autoriteit. Die misschien wel varen op zijn mening/advies. Hij is zich daarvan totaal niet bewust of hij heeft er schijt aan. Prima allemaal maar je hebt als platform (mede)eigenaar wel een verantwoordelijkheid.

   Dat zoiets in een opwelling gebeurd snap ik wel. Dat het allemaal meningen zijn en die soms een beetje scherp zijn snap ik ook. Dat je bepaalde zaken met een korrel zout moet nemen, prima. Maar er kijken kinderen/jongeren mee die dat wellicht lastiger vinden. Wordt hierover gesproken op de redactie? Voelt men deze verantwoordelijkheid? Corrigeert men zichzelf als ze er naast zitten. Kijken ze inderdaad wel eens terug op stellingen/meningen of kan altijd alles maar? Goede vragen. Mooi onderwerp voor een nieuwe kwestie.

   • Ranesh Vai

    Deze eigenschap van Boris waarin hij zeer enthousiast over iets is en alle alternatieven kut vindt en vindt dat iedereen hem moet volgen is inderdaad zeer irritant. Boris ging zo ver als mensen een Macbook aanraden voor het gamen.

    Verder zou ik Boris niet op één hoop gooien met alle media. Uitspraken over strategische vraagstukken gebeurt op degelijkere basis dan wat Boris doet die meer het niveau heeft van mijn ooms die op een verjaardag wat onzin lullen zonder dat ze een relevante achtergrond hebben. Maar het verschil is dat Boris het in dit soort items zit te doen en zogenaamd kennis aan het droppen is.

    Sowieso het idee dat Nintendo intern en extern niet allerlei adviesorganen heeft is vrij naïef. En die bepalen de strategie met een daadwerkelijk basis, anders dan Boris.

    Overigens zie je veel mensen dit doen. Ook al die figuren die denken te weten hoe je bijv. een ideale telefoon maakt en het vreemd vinden dat de fabrikanten dit niet ‘snappen’. Alsof die fabrikanten niet bekend zijn met die ideeën en zelfs de concrete wensen van die groep.

  • Precies dit! En ook nu weer in het item praat hij over bedrijfsbeslissingen waar hij helemaal niets vanaf weet. Ik vraag me af hoeveel hij daarwerkelijk ter plekke verzint en wat hij ook echt weet over Sony en MS.

   • Roland van Ipenburg

    Want jij kijkt Gamekings voornamelijk om goed geïnformeerd te worden zodat je je beleggingen voor je pensioen goed kan doen? Denk je niet dat het belangrijker is dat creatieve geesten visies ontwikkelen op basis van onzekerheden in plaats van te doen of Sony en MS op magische wijze de enige zijn die wel de toekomst kunnen voorspellen?

    • Ik heb echt geen idee wat je nu bedoeld met je bericht

     • Roland van Ipenburg

      Het gaat er in De Kwestie niet om dat wat er gezegd wordt voorspellingen zijn die alleen maar waarde hebben als ze achteraf uit blijken te zijn gekomen. Het zijn analyses in de vorm van verwachtingen en scenario’s waar je zelf ook nog over na kan denken om je conclusies te trekken in plaats van aan te nemen dat iemand die conclusie voor jou trekt en dat dan niet goed doet.

     • Nou analyses kan je het niet noemen want er is 0.0 voorbereiding aan vooraf gegaan. Het is gewoon slap gelul wat als waarheid wordt verkondigd. JJ en Boris zijn hebben natuurlijk genoeg kennis maar af en toe worden er dingen verteld die gewoon kolder zijn.

     • Roland van Ipenburg

      Bedrijfsbeslissingen zijn ook gewoon slap gelul wat als waarheid verkondigd wordt. Het is geen exacte wetenschap en er is geen geheim plan wat de waarheid zou moeten zijn.

 • jazeker

  Heel erg off-topic, maar misschien is het leuk om een item te doen over de black friday sales in de playstation store, microsoft/xbox store en op steam. Welke games zouden jullie met een x bedrag kopen, ook met het oog op games als bijvoorbeeld een Mafia III en een Mass effect andromeda die er in de reviews niet helemaal perfect vanaf kwamen. Zouden jullie deze voor de prijzen die ze in de sale hebben alsnog aanraden etc. Mooie bijkomstigheid is dat jullie dan weer eens op de hoogte zijn van wat wij stervelingen ongeveer betalen in een willekeurige sale en jullie kunnen je al een beetje voorbereiden op de eindejaarslijstjes, even het geheugen opfrissen.

 • Geforce77

  Tja ik ben een echte PC gamer, maar ik heb een Playstation voor de exclusives. Niet dat ik dat Sony in dank afneem hoor. Ik zou die exclusives liever op mijn PC willen spelen met die mooie graphics!

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord