Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Hoe groot en machtig is de Call of Duty franchise nu werkelijk?

29/10/2022 0 Tweet Het Like/Deel Het

De gamewereld wordt al weken gedomineerd door de klacht van de Britse mededingingsautoriteit CMA ten aanzien van de aankoop van Activision/Blizzard door Microsoft. De zaak spitst zich toe op de vermeende exclusiviteit van Call of Duty voor Xbox en PC bezitters. CMA (en PlayStation) vinden de franchise daarvoor te groot en vrezen een monopolie positie als de deal doorgaat. Is deze angst terecht? En die vraag kan je deels beantwoorden als je weet hoe groot de franchise rond de befaamde first persoon shooter is. Oftewel, hoeveel gamers spelen deze game en wat wordt er mee verdiend? JJ dook in de administratie rond de franchise in en kwam met het volgende werkstukje (of is het nu een spreekbeurtje) op de proppen.

Dankzij star gedrag EA heeft Xbox straks beschikking over Call of Duty

Call of Duty is een serie van shooters die beurtelings ontwikkeld wordt door Infinity Ward, Treyarch en Sledgehammer Games. Al 20 jaar lang krijgen gamers in het najaar een nieuwe editie voor de kiezen. Iets wat maar weinig franchises kunnen zeggen (misschien alleen FIFA). dat er flink geld met de serie is en wordt verdiend, dat zal niemand ontgaan zijn. Maar hoe hoog is dat bedrag? En hoeveel gamers spelen vandaag de dag nog regelmatig de games? Hetzij Warzone, hetzij de gewone multiplayer of Zombie mode? Want dat zijn essentiële feiten voor de aanklacht van de CMA. Alleen zo kunnen ze immers aantonen dat PlayStation een groot probleem heeft als Call of Duty zou wegvallen.

Behoort de franchise tot de top 10 best verkopende series ter wereld?

Echt simpel is het niet om een goed zicht te krijgen op hoe veel macht de CoD-franchise heeft. Publishers zijn niet super happig om allerhande handig statistisch materiaal het web op te slingeren. Maar aan de hand van aandeelhouders vergaderingen en kwartaal- en jaarverslagen komt JJ een heel eind. Ver genoeg om te kunnen bepalen of Call of Duty inderdaad de macht mag worden toegeschreven die de CMA nu aanvoert.

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch