Menu Premium

Premium Content

of Word Premium

Een van de meest opmerkelijke demo’s aller tijden: Amsterdam 1666

06/05/2022 0 Tweet Het Like/Deel Het

Hoe vet zou het zijn als je lekker los kon gaan in een game die zich afspeelt in het Amsterdam van de Gouden Eeuw? Dat is precies wat JJ in 2018 dacht bij het zien van de ‘obscure’ demo ‘Amsterdam 1666’. Gefilmd vanaf een filmscherm. Zo illegaal als de neten dus. Zoals de naam doet vermoeden speelt het spel zich af in het jaar 1666. Midden in de Gouden Eeuw. Het waren de hoogtijdagen van de macht van Mokum. 020 was het epicentrum van de handel. Met dank aan de VOC en de WIC. Amsterdam ruled the world. Het spel was volgens de ontwikkelaar al in ontwikkeling sinds 2012. En nu 10 jaar later, lijkt het spel van de aardbodem verdwenen. We horen er in ieder geval helemaal niets over. JJ is speciaal voor jullie op onderzoek gegaan. Want wie maakte het spel, waarom en voor wie? Waar ging de achterliggende game over en wat was de potentie ervan? Je ziet en hoort het allemaal in deze spreekbeurt over Amsterdam 1666.

De ontwikkelaar van  Assassin’s Creed

Het was niemand minder dan Patrice Desilets, die achter Amsterdam 1666 zat. Geen kleine jongen, want hij was mede verantwoordelijk voor een drietal delen van Assassin’s Creed. In 2019 bevestigde de developer nogmaals dat hij nog steeds van plan was om het mysterieuze Amsterdam 1666 af te maken en uit te brengen. Helaas hoorden we er daarna niks meer van. En dat triggerde JJ. Want het merendeel van games waarin Holland zit komt niet verder dan tulpen en molens. Waarom verdween dit echte eerbetoon aan onze geschiedenis dan zo maar van de radar?

Gaat Amsterdam 1666 ooit nog uitkomen?

Verder is natuurlijk de vraag, met in het achterhoofd de ervaring van Desilets het feit dat geschiedenis bij hem altijd belangrijk is geweest, hoe vet deze game had kunnen worden? Hadden we kunnen losgaan als Michiel de Ruyter? Hadden we over de prachtige Amsterdamse grachten kunnen lopen en de dure grachtenpanden mogen aanschouwen? Zouden we aan boord hebben kunnen gaan van het schip van Tromp? Gaan we daar überhaupt ooit achter komen? JJ vertelt jullie er alles over in deze video over de fameuze Amsterdam 1666 demo.

In deze aflevering wordt gebruik gemaakt van de Asus ROG Flow Z13

Loading...
Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch