Menu Premium
Loading...

Black Friday Aftermath: De best verkochte games

Google Plus Jan Johan Belderok
Kevin van Wonderen Blammo Gamekings
Google Plus Kevin van Wonderen
04/12/2017 0 Tweet Het Like/Deel Het

De Black Friday gekte ligt inmiddels lang en breed achter ons. Zodoende is het leuk om terug te kijken. Op de redactie hebben enkelen toegeslagen. In Nederland viel het wat massale hysterie betreft nog wel mee op Black Friday. Het zou ook niet bij de aard van ons als volk passen om vechtend de winkels langs te gaan. In Amerika houden ze er op dit vlak hele andere normen en waarden op na. De filmpjes van hysterische mensen die schreeuwend lopen te rukken aan een tv, deden het dan ook weer goed op social media. In dit item gaan JJ en Kevin terugblikken op BF. Welke games zouden het goed hebben gedaan op de goedkoopste dag van het jaar? Laat je horen in de comments onder ‘Black Friday Aftermath: De best verkochte games!’

Black Friday was als vanouds

Zoals gezegd buigen JJ en Kevin in dit item over de verkoopprestaties van games. Een van de titels die het opvallend goed gedaan heeft op Black Friday, is Assassin’s Creed Origins. Na een jaar zonder Assassin’s Creed waren de kritieken op Origins overwegend positief. Zo spraken Jelle en David in de review van een sterke Assassin’s Creed. Uiteraard hadden de heren ook hun op-en aanmerkingen, maar dit neemt niet weg dat de game kwalitatief goed in elkaar steekt. Hiernaast heeft Wolfenstein II: The New Colossus het naar behoren gedaan. Eerder verschenen er negatieve berichten online over de tegenvallende verkoop van de sequel op Wolfenstein: The New Order. Ook bewijst het dat singleplayer games nog lang niet dood zijn. Uiteraard blijft het hier niet bij, want JJ en Kevin hebben meer games te bespreken.

Hebben jullie ook toegeslagen tijdens Black Friday? Zo ja, welke games heb je aan je collectie toegevoegd? Laat je horen in de comments onder ‘Black Friday Aftermath: De best verkochte games!’

Loading...
 • Jullie stelling klopt niet helemaal. De timing van de release van sommige games ten opzichte van black Friday is niet echt slim te noemen. Heel wat mensen wachten tot black Friday of de feestdagen omdat ze al weten dat deze games worden afgeprijsd.
  Als deze games 3 maanden eerder uitgekomen waren hadden meer mensen deze games waarschijnlijk meteen met de release aangeschaft. Daarnaast worden er ook heel veel games als cadeautje gekocht. Heel wat niet gamers die spellen en shit aanschaffen tijdens dit soort dagen. Dat moet je dus ook meenemen in deze conclusie.

 • Hindustry

  Cool, ik heb op de achtergrond zachtjes hiphop uit de jaren 90 staan tijdens het item. Superrelaxed. Keith Murray – The Rhyme in dit geval en ook De la Soul ft. Redman – Oooh, erg geschikt…Misschien een ideetje af en toe als het passend is met achtergond muziek werken? Peace out! Over die SP games trouwens… Ik denk dat het ook komt dat een MP game moet je wel vanaf het begin aanschaffen….immers je wilt meteen met anderen online kunnen. Je bent toch wel genoodzaakt. Wachten heeft geen zin. Met SP is dat wel het geval, en dat overlapt elkaar ook. Er is altijd wel een goede SP game te vinden tegen een prijs van 15-20 euro.

 • Optimuspecs

  Ik vind toch dat de discussie weer niet goed gaat, omdat men verchillende onderwerpen door elkaar gooit. Het gaat niet over wel of niet multiplayer of single player. Het gaat over lineaire single player games, en dat is iet anders dan alle single player games.

  Een linieare game, is een game waar voornamelijk 1 weg, 1 resultaat en 1 einde is gedurende de story campaign. Sandbox games, zijn per definitie non-linieare, maar er zijn ook niet-sandbox games, die ook non-lineare zijn.

  Halo, God of War, Half life, Max Payne. Allemaal lineaire games. Dit heeft niks mee te maken of ze wel of niet een multiplayer hebben.
  Een voorbeeld van een non-lineaire game, is Deus Ex. Het is geen sandbox, maar speelt anders, met verschillende routes, resultaten en zelfs eindes, gedurende de hele game. Ook bij games als tomb Raider, zie je dat je veel meer vrijheid en opties hebt, vergeleken met de oude Tomb Riader game, die idd lineaire waren. Zelda BOW is ook geen lineaire game.

  De vraag is dan ook of de lineaire single player games, dood zijn. Dood niet, maar ze worden er bijna niet meer gemaakt op AAA-niveau.

  Wolfenstein voor 5 euro? Dat moet de vorige delen zijn, namelijk New Order en Old Blood.

  Door snelle prijsdaling van games, wachten veel games nu zoveel mogelijk voordat ze veel games kopen. Heeft weinig te maken met single player, multiplayer of speelduur .

  • JJ

   KIjk je wel het hele item Optimus? Daar zeg ik toch dudelijk dat dit vooral opgaat voor lineaire SP games.

   • Optimuspecs

    Ja ik heb het gekeken. En goed dat je aan het einde ( weer ) benadrukte dat het om lineaire single player games gaat.
    Toch hoor ik in meerdere items over lineaire games en ook nu, dat de discussie gemengd wordt met multiplayer, speelduur en alle singel player games, waardoor de kern van het onderwerp een beetje verloren gaat.

 • ViesVuilEnVet

  The Last Of Us 2 dan ook voor ”3 tientjes”, ze zijn gek. Tuurlijk gaan ze dat niet doen, maar er mag wel meer prijsverschil komen tussen games. de publisher moet beter kijken hoeveel ze denken dat ze gaan verkopen, want een The Last Of Us 2 die wordt (bijv.) 75% meer verkocht dan een Wolfenstein 2 in de eerste week dat ziet iedereen. dan lijkt het mij dom om die voor 3 tientjes in de schappen te leggen. Terwijl ik van zo’n Wolfenstein 2 wel zou verwachten dat hij voor een lange tijd voor 3 tientjes in de schappen ligt omdat die game wat minder bekijks heeft. maarja, de mannen met de dikke nekken beslissen uiteindelijk wat de game gaat kosten. en die willen zo snel en zo veel mogelijk geld binnen harken in een korte tijd.

  • Jeroentjeuh

   Tja, misschien worden der wel veel meer verkocht als het opeens 30 euro kost, je bent gek als je hem dan laat liggen. Verkoop aantallen kunnen verdubbeld worden of zelfs meer dan maakt die 50 / 60 euro per game ook niet meer uit. En ook nog eens: Mensen moeten vaak een keuze maken maar stel als een game 30 euro kost ? dan waren der alweer 2 games verkocht inplaats van 1.

   Ik zelf betaal nooit de hoofdprijs voor games, 50 / 60 euro is gewoon gekke werk. Als het 30 euro is dan hol ik als een gek na de winkel.

   Net zoals ik dat gedaan heb met de nieuwe call of duty. Gewoon rustig rond kijken op key sites en op het internet en ik heb van iemand cod kunnen kopen voor 30 euro. 30 euro is een nobrainer.

 • MeenSheep

  Zelf speel ik ook heel graag singleplayer games. Maar ik koop ze letterlijk nooit op release. Er komt namelijk altijd DLC voor uit, bonus content en andere ongein. Bovendien is er altijd was mis op release. Ik koop daarom voornamelijk complete bundels, in sale of 2de hands. Je betaalt minder en krijgt een aanzienlijke betere en completere ervaring. Kijk naar the Witcher 3 GoTY, Fallout 4, The Last of Us, Hitman, Dishonered etc etc. De drang om ze te spelen op release voel ik niet. Vooral omdat ik me vaker genaaid voel als ik hem op release koop door extra kosten voor DLC, bugs, glitches en andere ongein.

  Ook als die games bij launch al voor 30 euro in de winkel liggen zal ik wachten met kopen. Ik heb namelijk geen zin om nog 30 euro extra te betalen voor een season pass of 2 maanden te wachten voordat de game speelbaar is omdat hij wordt getergd door bugs, glitches en andere ongein. Voor het geval het nog niet duidelijk was.

 • Tijl Van de Velde

  Wolfenstein II: The New Colossus heeft me toch 24 uren gekost om het op medium uit te spelen. De prijzen van PC games zijn tegenwoordig zo schappelijk dat je er al snel een aantal koopt. Een bijkomend voordeel is dat ik geen skills heb, dus zo goed als elk game is meer dan moeilijk genoeg.

 • Emiel van Daele

  Bedankt voor het behandelen van mijn brief!
  Leuk item.

 • andrelepate

  Ik denk dat jullie teveel (in de discussie) gewicht hangen aan de speelduur van SP vs MP games. Er is volgens mij een andere belangrijke reden dat mensen bij SP games vaak wel wachten tot het wat goedkoper is i.t.t MP games. Bij MP games is er vaak sprake van een ‘Fear of missing out’. Als ik niet direct instap loop ik achter op degenen die dat wel doen.
  Bij SP games speelt dat veel minder een rol (nog wel een beetje natuurlijk, want delen in de hype draagt ook bij aan de ervaring)

  Daarnaast weet je als budgetbewuste gamer dat veel mensen die een SP bij release kopen de game na een paar weken zullen verkopen (en tegen die tijd zijn de winkelprijzen vaak ook weer gezakt).

  Er komt tegenwoordig zoveel uit dat je toch niet alles direct kan spelen. Dan kan je dus beter wachten met SP games (omdat je toch niet achter gaat lopen en die vrij zeker in prijs zakken) dan met MP games.

 • koekjew

  wolfenstein is gewoon veel te kort

 • Benaantje93

  simpel waarom zou je full price betalen wanneer er constant aanbiedingen op psn zijn? Bij een multiplayer als destiny kun je de hype missen wanneer je een half jaar/jaar wacht, maar voor een single player maakt dat dus niet uit.

 • Berinho

  Wellicht redeneren jullie iets teveel vanuit de consumentenkant.

  Uitgevers zijn absoluut wel op de hoogte van de trends in gaming. Zij maken gewoon een projectie van verkoopaantallen bij een x bedrag. Ze calculeren gewoon de prijsdrop na 1,5 maand naar 35/40 euro.
  Ze zetten de game voor 60euro in de markt, zo profiteren ze maximaal van de hype bij release, daarna zakken de verkoopaantallen waarschijnlijk flink in elkaar en krijgt de game weer een flinke verkoopboost bij de eerste serieuze price drop.
  Ik heb zo mijn twijfels of een game bij release zo gigantisch veel meer verkoopt als ze hem direct voor 40 euro in de markt zetten. Vervolgens gaat die alsnog 2 maanden later afgeprijsd worden, dat is nu eenmaal hoe de markt rondom gaming in elkaar zit.
  Het andere wat je vaak hoort, is waarom ze zulke SP games uitbrengen in de tijd waar veel grote vaak MP games worden uitgebracht. Ook deze SP games worden zeer bewust in oktober in de markt gebracht, om zo maximaal te profiteren van de sales rondom black friday en kerst.

 • Exxclusiive

  Goed item! Goede punten ook over waar de markt naartoe gaat. Al denk ik eerder juist het tegenovergestelde.

  Mij zou het namelijk niet verrassen als een grote partij ergens het komende jaar een keer hun game voor een hogere prijs, vb €90,- de markt in zet (nieuwe Red Dead, GTA, of dergelijke grote titel). We hebben het allemaal over prijzen lager, terwijl de kosten steeds hoger worden om games te maken.

  Hetzelfde is ook in de telefonie gebeurd. We zijn het normaal gaan vinden om 500+ voor een telefoon uit te geven. Vroeger was dat 200,-. En Apple durft zelfs de grens van 1.000,- al op te zoeken.

  Ik zou het niet raar vinden als de prijzen van MP games binnenkort een keer verhoogd gaan worden en dat de SP games gewoon op +/- 50 euro blijven. Zodra er 1 begint volgen er meerdere… Kwestie van gewenning

 • rio_ull

  Het kan aan mij liggen, maar als de consument deze (lineaire) single-player games pas koopt in de regionen van €30 ipv €60, gaan ze dan ook €30 over hebben voor dezelfde (lineaire) single-player games met lagere productie value? Lijkt mij raar.

  • Kid MMXV

   Ligt een beetje waar het geld in gaat zitten. Minder geld uitgeven aan marketing en de gamer jou game promoten (of meerdere keren via kickstarter of tijdelijk bij release al kleine korting geven).
   Paar goeie techneuten in dienst nemen en niet voor elke game een het wiel op nieuw uitvinden.

   Games worden duurder om te maken, maar de tools worden beter en uitgebreider en die ontwikkeling gaat momenteel sneller dan de kostprijs van games. Relatief gezien kunnen kleine ontwikkelaars dus steeds meer game maken voor hetzelfde geld. Verbaasd mij dan ook altijd om zulke mismanagement te zien bij veel studio;s die werken voor grote uitevers, wat letterlijk miljoenen en miljoen dollars kost.

  • Lunalicrichard

   Volgens mij koopt niemand zo zijn of haar games …. je haalt de games die je tof vind en als je wat kan besparen is dat mooi meegenomen .

 • joristhewise

  Tja ik moet zelf eerlijk toegeven dat ik bewust wachten met aanschaffen van najaarstoppers tot Black Friday in de hoop om net als vorig jaar weer een topper te scoren voor een lagere prijs. En ook daarbij lag mijn focus op single player titels en natuurlijk daarbij de topper Wolfenstein II The New Colossus gehaald waar ik absoluut geen spijt van had. Dat is echt een geweldig spel.

  • Uther Pendragon

   Ik heb Persona 5 eindelijk voor de helft van de prijs kunnen halen op Black Friday. Ook een singelplayer

  • Lunalicrichard

   Logisch vind ik ! je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet ! Volgens mij doet iedereen dat als er zulke dagen aankomen en je wilt een game halen , of niet dan ?

   • joristhewise

    Klopt maar voorgaande jaren deed ik dat eigenlijk niet tot vorig jaar spellen die echt net uit waren bijna voor de halve prijs te koop waren rond Black Friday. Dus dit jaar bewust gewacht in de hoop dat er weer flink werd afgeprijsd. En hoewel dit jaar het ietsje minder was dan vorig jaar was ik toch erg tevreden met wat ik heb bespaard.

 • MrCortana

  Ik koop vooral multiplayer rpg/looters op dag 1, zoals Destiny en The Division. Maar dat komt meer omdat mijn vrienden dat ook spelen, en omdat ik niet achter wil raken en niet meer fatsoenlijk met hun mee kan spelen.

  Singleplayer games hebben totaal geen meerwaarde om op dag 1 te spelen. Neem bijvoorbeeld AC:Unity en Witcher 3. Unity had met de launch enorme problemen en was pas maanden later goed speelbaar. Witcher 3 had ook veel issues maar ook dat is naar verloop van tijd opgelost. Ik heb beide games ongeveer een jaar na launch gespeeld, en dan krijg je een veel betere versie voor de helft van de prijs.

  • Kevin van Wonderen

   Zeker waar! Vaak zelfs een definitive edition met alle DLC voor de helft van de prijs aan het einde van het jaar… Goed argument!

 • Uther Pendragon

  Ik zou met Singleplayer lineaire games gewoon met episodes of chapters werken. Wil je meer story, dan koop je voor een schappelijke prijs extra story in xD

  • Kevin van Wonderen

   Deels met je eens… Werkt voor games als Life is Strange en de Telltale games heel erg goed! Ik zou er alleen niet aan moeten denken om te moeten wachten op nieuwe chapters uit The Last of Us bijvoorbeeld…

 • Lunalicrichard

  Volgens mij valt het heel erg mee met de verkoop van full priced single player games .En je kunt denk ik de cijfers van een sale zoals ” black friday ” niet zo maar doortrekken over de hele linie . Natuurlijk worden sale’s benut om koopjes te pakken en daar zijn ze immers voor bedoeld !
  Volgens mij gaan de verkopen van games nog gewoon heel goed en is er geen reden om in paniek te raken over de staat van de sngle player games .

 • roeland

  De gemiddelde gamer heeft gewoon geen smaak. Daarom zijn het altijd de meest fantasieloze, veilige producten die veel verkopen. Ik betaal zelf liever 60 euro voor een vette ervaring van 10 uur dan dat ik diezelfde 60 euro uitgeef aan generieke open wereld game numero 837428834… Het duurt misschien wel lekker lang voor je klaar bent, maar van die 50 a 60 uur ben je minstens de helft hersenloos tussen icoontjes op de map heen en weer aan het lopen…

  • Ceryl Zentveld

   hmm dus er is niks tussen “een vette ervaring van 10 uur” en een “generieke open wereld game numero 837428834…waar je 50 a 60 uur hersenloos rond en lopen bent”? en er is geen mogelijkheid waardoor die 10 uur durende game, onaangetast door het hebben van geen smaak, toch een kuttere keuze zou zijn? klinkt erg zwart-wit man

  • Ceryl Zentveld

   hmm dus er is niks tussen “een vette ervaring van 10 uur” en een “generieke open wereld game numero 837428834…waar je 50 a 60 uur hersenloos rond en lopen bent”? en er is geen mogelijkheid waardoor die 10 uur durende game, onaangetast door het hebben van geen smaak, toch een kuttere keuze zou zijn? klinkt erg zwart-wit man

 • RandyRealtalk

  Toen steam net uitkwam werd er gezegd dat prijzen ca. 30% zouden dalen omdat de kosten voor fysieke distributie wegvielen. Helaas lijkt dat deel nu naar iemand anders z’n zak te zijn gegaan.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsTVGamekings LivePremiumMerchDiscord