Menu Premium

HALO 3: Wie lekte het Zanzibar level?

26/04/2007 0 Tweet Het Like/Deel Het

Pfoeeee…net terug uit uit Amerika en mijn jetlag is slopend. Ik heb amper de tijd gehad om een beetje na te denken over Halo 3 en tot mijn grote verbazing is er nu al footage van het Zanzibar level “gelekt”. Gelekt wil in dit geval zeggen. Het staat gewoon op www.gamevideos.com en iedereen kan het zien. Nou denk je misschien “lekker belangrijk, wat kan mij dat nou schelen” maar stel je even voor hoe dat voor mij is. Ik ben van vrijdag ochtend tot woensdag avond bezig met een trip naar Amerika waar ik zogenaamd “exclusief” met Halo 3 kan spelen. Exclusief wil zeggen dat niemand anders eerder dan wij info over de game publiceert of in de vorm van videofootage of in de vorm van een preview op internet.

Die belofte van Microsoft maakt het de moeite waard om helemaal naar Seattle te vliegen en die game te zien. Alleen hoe weet je zeker dat elke aanwezige journalist zijn woord houdt en niet al gelijk diezelfde avond alles online pleurt? Nou, dat is simpel. Je tekent een NDA (non disclosure agreement). Dat is een contract waarin je beloofd om niets van de nieuwe info over Halo 3 te publiceren voor een bepaalde datum. In dit geval was dat begin Juni. Dat is lastig want op 16 mei komt de multiplayer beta uit. Dan kan iedereen de game spelen en is onze info niet meer exclusief.

Om de trip toch nog een beetje interessant te maken kregen we een aantal extra’s te zien. Drie levels (waaronder Zanzibar) en de feature die het mogelijk maakt om je game te saven en later terug te kijken. Dat laatste kan ik zeggen omdat ook dat al in een eerder stadium was gelekt. Zie http://blog.wired.com/geekdad/2007/04/im_in_halo_3.html

Nou moet je jezelf voorstellen dat je niet zomaar kunt doen en laten wat je wilt op zo’n studio. In principe zijn videocamera’s niet welkom maar voor ons werd een uitzondering gemaakt. We waren de enige die mochten filmen. Het was niet toegestaan om de camera recht bovenop een lcd tv te zetten en toen we dat per ongeluk(!) toch een keer deden kwam er gelijk iemand voor staan.

Toch werd de footage van het Zanzibar level een dag na onze perstour online gezett, iets dat de verdenkingen in eerste instantie op onze groep journalisten zou leggen. Maar aangezien wij (Gamekings) de enige waren met een camera en het onmogelijk was om de footage op deze manier te capturen durf ik met 200% zekerheid te zeggen dat wij het niet waren. Bovendien zouden de advocaten van Microsoft ons een tweede kontgat scheuren en er de getekende NDA’s inproppen.

Maar wie was het wel? Ik ga er vanuit dat het niet Bungie zelf was want dan haddden ze de footage wel beter gecaptured en er niet die tergende kut muziek onder gezet. Dus als het niet een Bungie medewerker was en geen journalist was dan blijft er nog maar een partij over. De marketing afdeling van Microsoft zelf. De timing was perfect (net na de perstour). Er was net een interne beta gestart (met het Zanzibar level!!!!!). Dus ze hadden toegang tot de beelden. Daarnaast is het meest overtuigende bewijs het feit dat de footage nog altijd online staat. Een grote site als gamevideos.com, onderdeel van uitgeverij Ziff Davis (1UP, EGM, OPM) gaat echt niet zijn goede relatie met Microsoft op het spel zetten voor zo’n soort primeur. En sterker nog, als dit niet met de goedkeuring van Microsoft was gebeurd had de videogame gigant ongetwijfeld een leger advocaten naar uitgever Ziff Davis gestuurd om hun een tweede kontgat te scheuren en dan stond die footage nu echt niet meer online. Hetzelfde geldt voor de footage op www.gametrailers.com. Waarschijnlijk hebben deze 2 sites een deal met Microsoft want dezelfde footage moest (van Microsoft) verwijderd worden van YouTube.

Dan rest ons nog slechts de conclusie dat de Amerikaanse marketing machine van Xbox zichzelf geen dienst heeft bewezen. Uiteindelijk is het gewoon nep als je op zo’n doorzichtige en kunstmatige manier probeert een relletje te veroorzaken. Het doet denken aan de genante Sony tactieken van vorig jaar en laten we eerlijk zijn. Halo 3 heeft dat niet nodig. En ik, als gamejournalist die de moeite neemt om helemaal naar Seattle te vliegen, ook niet.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch