Menu Premium

Zonder de grote fouten had THQ kunnen overleven zegt Rubin

Gamekings Redactie 31/01/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Iedereen heeft het inmiddels wel meegekregen, THQ is failliet en alle games die onder hen in ontwikkeling waren zijn inmiddels verkocht. Volgens vele speculanten en analisten zijn bepaalde veranderingen in de gamesindustrie THQ uiteindelijk fataal geworden. Jason Rubin, ex-president van THQ, denkt hier echter anders over. Volgens hem ligt de oorzaak ergens anders, namelijk bij henzelf. Zonder de grote fouten had THQ kunnen overleven zegt Rubin in een interview met MVC.

Een van die fouten is volgens Rubin uDraw, waarmee de studio ongelofelijk veel geld heeft verloren. uDraw is nooit aangeslagen bij het grote publiek en was volgens vele een doodgeboren kindje, een product waar op dat moment absoluut geen markt voor was. Verder stopten ze een enorme hoeveelheid tijd en dus geld in een MMO die niet eens het licht heeft gezien. Ze bleven te lang bezig met de ontwikkeling van games gericht op kinderen en de casual gamer, ondanks dat deze markt al enige tijd werd gedomineerd door de smartphones en tablets. Ook het te lang uitstellen en de lage kwaliteit van games zoals Homefront heeft THQ uiteindelijk de das om gedaan.

“De wereld van AA en triple A titels is een harde en geluk speelt ook zeker een rol, maar uiteindelijk waren het slechte beslissingen en deals gemaakt door het management die voor de grote verliezen hebben gezorgd”, aldus Rubin. Hij vindt niet dat het verlies van THQ domweg door een grotere hoeveelheid pech komt. Natuurlijk, Homefront had best een succesvolle titel kunnen worden, maar niet in de vorm waarin de game uitkwam. En het annuleren van een MMO, nog voordat deze überhaupt af is, kwam volgens hem door een opeenstapeling van onverstandige en stomme besluiten. Ook hier maakte geluk geen deel van uit.

Wel is Jason Rubin erg blij dat een groot deel van de medewerkers van Vigil, de studio achter Darksiders, uiteindelijk toch door Crytek is overgenomen. Dat er niet voor iedereen plek was ziet hij als een persoonlijke fout, zijn eigen falen. Dat Vigil niet direct werd opgepikt, komt volgens hem door een wat foute timing en de tegenvallende verkoopresultaten van Darksiders 2. Hij vindt het jammer dat de focus op deze aspecten is komen te liggen en hierdoor de kwaliteit van het team achter de game teniet is gedaan.

Het toegeven en erkennen van je eigen fouten is vele malen moeilijker dan een ander wijzen op zijn fouten. Dat Rubin op deze manier de schuld verschuift van ‘domme pech’ naar foutieve keuzes door het management is zeker bewonderenswaardig te noemen. Niet veel anderen zouden hetzelfde hebben gedaan. Hopelijk vloeit er een beetje van deze positieve energie door naar alle getroffen werknemers, zodat ze weer met passie en plezier aan de gang kunnen met de door ons zo geliefde games.

Zonder de grote fouten had THQ kunnen overleven zegt Rubin

Zonder de grote fouten had THQ kunnen overleven zegt Rubin

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch