Menu Premium

Windows 8 verschijnt op 26 oktober

Gamekings Redactie 19/07/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

Het nieuwe besturingssysteem Windows 8 van Microsoft ligt op 26 oktober in de winkels. Dit is zojuist bekend gemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst door Steven Sinofsky, opperhoofd van de Windows divisie. Het OS, dat met deze versie de grote stap wil maken naar een nieuw landschap vol smartphones en tablets, is “simpelweg het belangrijkste evenement voor dit bedrijf in de laatste 17 jaar”, aldus Microsoft chief Steve Ballmer. Zeventien jaar geleden was de introductie van het destijds revolutionaire Windows 95, een systeem dat onze werkwijze op desktopcomputers voorgoed veranderde. “Het is de lijm; het is de fundering onder alles waar dit bedrijf op verder bouwt”, vervolgt hij.

De laatste versie Windows 7 verscheen alweer in 2009. Van deze licensie zijn uiteindelijk een duizelingwekkende 630 miljoen verkocht en het besturingssysteem is daarmee nog altijd heer en meester in het zakelijke segment van desktopcomputers. De nieuwe versie moet het opnieuw voor elkaar krijgen de standaard te zetten in de markt, en wil daar bovenop zijn tentakels uitrollen tot stevige ankers in de wereld van smartphones en tablets. Een wereld waar rivalen Google en Apple tot dusver de toon zetten. De nieuwe “Surface” tablet van Microsoft wordt hoogstwaarschijnlijk gelijktijdig met de release van Windows 8 uitgebracht.

Windows 8 wordt aangekleed met een hele lading aan nieuwe features, maar voor Xbox eigenaren en Windows phone gamers spreekt waarschijnlijk vooral de SmartGlass aan. SmartGlass heeft de functie je tablet of mobiel te transformeren tot een tweede scherm voor je Xbox. Van simpele aanvullende info over je game, film of tv show die je aan het kijken bent via je Xbox, tot de mogelijkheid je films en shows gewoon verder te kijken via je verschillende devices. Alle nieuwe 360 games uit de stal van Microsoft zelf zullen SmartGlass ondersteunen, zo is al toegezegd door het bedrijf.

Met al het verbale en visuele geweld waarmee Microsoft Windows 8 tot dusver aankondigt, openen ze duidelijk de aanval op kwelgeesten Apple en Google. Er was een tijd dat Microsoft hopeloos achter begon te raken op deze twee met als grootste probleem dat het bedrijf gewoon ‘niet cool’ was. De anekdote zwierf destijds rond dat Microsoft vergelijkbaar was met ‘de stoffige baas die op het personeelsfeestje wanhopig en geforceerd door iedereen aardig gevonden wil worden’. Microsoft wil nu laten zien dat die persoon voorgoed tot het verleden behoort en zichzelf echt opnieuw heeft uitgevonden. Het uur U breekt aan, en hij moet de wereld bewijzen dat hij meer is dan een geblondeerde midlife crisis met een Porsche Boxter onder zijn kont.

Wat denk jij? Staat Microsoft op het punt een revolutie te lanceren of kijken we over een paar jaar terug op 26 oktober als de datum waarop het bedrijf zichzelf definitief tot pispaaltje van de 21e eeuw degradeerde? Deel het met ons!

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch