Menu Premium

Westerse ontwikkelaars nemen meer risico volgens Mikami

Karim Shehata 01/07/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Zoals je misschien weet is het brein achter de Resident Evil franchise, Shinji Mikami, bezig met een nieuwe surival-horror game: The Evil Within. Of de man ‘’het’’ nog heeft valt wellicht te betwijfelen, aangezien de laatste game die uit het brein van de Japanner kwam het uit 2005 stammende Resident Evil 4 is. In de tussentijd heeft de man een voorgevoel bevestigd gekregen, doordat hij van het Japanse Capcom naar het Westerse Bethesda is overgestapt. De Westerse ontwikkelaars nemen meer risico volgens Mikami en daar heeft hij enkele goede redenen voor.

‘’Games zijn hele grote projecten geworden’’, aldus Mikiami. ’’ Het kost tegenwoordig miljoenen om een game te ontwikkelen, zowel op marketing gebied als op het maken van de game zelf. Het is simpelweg een groter risico geworden om een game te ontwikkelen en dat is nu juist iets wat de Japanse ontwikkelaars niet doen: risico’s nemen.’’ Dit zuigt Mikami niet uit zijn duim, aangezien de CEO van Capcom hem ooit heeft verteld heeft dat Japanse uitgevers waarschijnlijk nooit dat risico zouden nemen. Als we zien hoeveel er eind dit jaar op de markt verschijnt van Capcom, lijkt Mikami’s voormalige uitgever dat risico ook niet te nemen.

Dit betekent echter niet dat Mikami de Japanse ontwikkelaars opeens nietsnutten vindt natuurlijk. ‘’ Ik hoop dat de Japanse ontwikkelaars goed kijken naar hoe de Westerse ontwikkelaars zoveel succes boeken op dit moment en die technologie en strategie ook gaan benutten.’’

Hoewel de man niets slechts mag zeggen, geeft hij toch nog een kleine, op z’n Japans beschaafde steek onder water richting zijn oude werkgever Capcom. ‘’ Sinds ik een tijdje uit het genre (surivival-horror) gestapt ben, heb ik dingen gezien waar ik het totaal niet mee eens ben’’, aldus Mikami. ‘’ Capcom is bijvoorbeeld een hele andere richting opgegaan met de Resident Evil serie, waardoor ik gemotiveerd werd om weer een echte survival-horror game te maken’’, aldus een strijdvaardige Shinji Mikami.

Een survival-horror bevat natuurlijk veel grof geweld, waardoor er opnieuw een politieke rel zou kunnen ontstaan. Mikami maakt zich daar overigens niet echt druk over. ‘’ Ik geef daar helemaal niets om’’, aldus de duidelijke woorden van Mikami. ‘’ Games gaan niet over de moralen van de samenleving, het is puur entertainment. Als je meer wilt leren over de normen en waarden van de huidige samenleving, ga je bijvoorbeeld lekker terug naar school.’’ Opmerkelijk, maar met alle respect vooral opmerkelijk te horen uit de mond van een Japanner, aangezien ‘’moralen’’ in  Japan een vak is op school, naast bijvoorbeeld Engels en wiskunde.

Naast het feit dat de man verder aangeeft ook nog ‘’ooit’’ een game te willen ontwikkelen voor de smartphones, geeft de man een heldere visie op het verschil tussen zijn nieuwe game The Evil Within en de Resident Evil franchise. ‘’ In Resident Evil zit het angstaanjagende hem juist in de wetenschap, door de virussen. In The Evil Within zit het angstaanjagende juist meer in het psychologische, over het kwaad in de mens zelf’’, aldus Mikami.

Na het spelen van Resident Evil 4, naar mijn inziens de beste surival-horror game ooit, komt Mikami nu dus met The Evil Within. Resultaten uit het verleden zijn daarentegen geen garantie voor de toekomst, maar de man lijkt zeker van zijn zaak. The Evil Within verschijnt volgend jaar op de PC, de current-gen en de next-gen consoles.

Westerse ontwikkelaars nemen meer risico volgens Mikami

Westerse ontwikkelaars nemen meer risico volgens Mikami

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch