Menu Premium

Volgens Take-Two overleven onvoorbereide third-parties de next-gen niet

Gamekings Redactie 28/11/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

Volgens Take-Two overleven onvoorbereide third-parties de next-gen niet en daar geeft CEO Strauss Zelnick een aantal redenen voor. Als spreker op de Credit Suisse 2012 Technology Conference laat hij zijn publiek weten dat er volgens hem vier sleutel-elementen cruciaal zijn om de overstap succesvol te maken. Deze zijn “intellectueel eigendom, macht, technologie en een zeer gezonde financiële situatie.” En volgens hem schort het bij sommige ontwikkelaars nog wel eens aan dat laatste element.

“Als je niet genoeg kapitaal hebt om de transitie te maken, dan kun je er als ontwikkelaar achterkomen dat je de hele transitie überhaupt niet overleeft”, aldus Zelnick. “Historisch gezien gaan bij elke overstap naar een nieuwe console-cyclus in onze industrie altijd wel één of twee third-party ontwikkelaars over de kop. De laatste keer waren dat Midway en een aantal anderen. Intelligente mensen kunnen beredeneren wie dat dit keer zullen zijn. Ik heb mijn eigen ideëen daar over, waar al genoeg over naar buiten is gekomen.”

Zonder de ontwikkelaar op deze conferentie bij naam te noemen, is al eerder opgetekend dat dat in zijn ogen THQ zal zijn. Tijdens de MIT Business Gaming conference van april dit jaar maakte hij de voorspelling dat  “THQ binnen zes maanden niet meer zal bestaan.” We zijn intussen intussen zeven maanden verder, dus helemaal gelijk heeft hij niet gekregen. Maar het is geen geheim dat THQ nog steeds enorm aan het worstelen is om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

Overigens loog zijn zelfvertrouwen er destijds ook al niet om, toen hij wees op de verschillen tussen THQ en Take-Two. “Take-Two levert de hoogste kwaliteit onder de third-party ontwikkelaars, niet alleen volgens Metacritic, maar ook volgens de meeste mensen in de industrie. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk kwaliteit is. THQ heeft een aantal goede games, maar hun algemene niveau van kwaliteit komt niet eens in de buurt van… hun kwaliteit is gewoon niet goed genoeg.”

Ook op deze nieuwe conferentie slaat de zilverrug nog eens hard op de borst om te laten weten wie de alfa in de zaal is. “Wij zijn er zeker van dat wij niet op de lijst van slachtoffers zullen staan tijdens de komende transitie. Sterker nog, wij staan op de lijst van de winnaars.”

Als hij zijn eigen bedrijf zelf beoordeelt op de eerder genoemde sleutel-elementen, ziet Zelnick ook alle reden voor een zonnige toekomst. In zijn ogen is Take-Two op al deze elementen op zijn minst ‘competitief’  te noemen, maar vaak zelfs ‘de beste van allemaal’.

Wat denken jullie? Gaat THQ definitief voor de bijl voordat de nieuwe Xbox 720 en PlayStation 4 daadwerkelijk op de markt zijn, of heb je nog steeds goede hoop voor de mensen achter Saints Row en Darksiders? Of zie je het schavot juist voor andere ontwikkelaars aan de horizon staan? Eén ding staat vast, er staan spannende tijden voor de deur. Iemand popcorn erbij?

Volgens Take-Two overleven onvoorbereide third-parties de next-gen niet

Volgens Take-Two overleven onvoorbereide third-parties de next-gen niet

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch