Menu Premium

‘Ubisoft meldt flinke winst over 2018 en ontslaat niet 800 man’

Jan Johan Beldrok 15/02/2019 0 Tweet Het Like/Deel Het

Bovenstaande kop is niet van ons. Het was PC Gamer die dit gisteravond boven hun berichtgeving over de melding van het goede jaar voor Ubisoft plaatste. En natuurlijk leverde dit stevige stukje tekst volle bak reacties en retweets op. Daar deden ze het voor. Ook in de app-groep van Gamekings werd er, laten we eerlijk zijn, besmuikt over gegrinnikt. De handelswijze van Activision Blizzard, om het ‘feestje’ van een record omzet samen te laten vallen met bijna 800 ontslagen, was ook ons vrij rauw op het dak gevallen.

Klopt deze kop echter wel?

Maar hoe mooi het ook scoren is met deze kop (en we waarderen bij Gamekings creatief met taal om gaan en boute statements), helemaal eerlijk en terecht is het niet. Ubisoft is namelijk geen bedrijf wat werkt voor het goede doel en zeker niet heiliger dan Activision Blizzard of Electronic Arts. Ook de Fransen zitten in de gamesbussines om zoveel mogelijk geld te verdienen. En dat doen ze, getuige de prima omzetcijfers over 2018, ook erg goed. En het zij ze gegund.

Want wat is er namelijk aan de hand. Meerdere mensen op Twitter wezen PC Gamer en andere retweeters van de kop er terecht op dat Ubisoft het grote aantal werknemers niet uit pure onbaatzuchtigheid heeft, maar omdat het ze veel geld oplevert. De Fransen hebben namelijk een lucratieve deal met Canada, en dan in het speciaal met de provincie Quebec, dat ze een belastingvoordeel van vele, vele miljoenen ontvangen als ze een X-aantal werknemers in dienst hebben. Oftewel, het in dienst houden van een groot aantal werknemers levert meer op dan een eventueel massa ontslag. Niet dat we hier suggereren dat Ubisoft dat zou willen doen. Zeker niet. Maar de stelling dat Ubisoft er een totaal andere moraal op na houdt dan Activision Blizzard is op zijn minst een beetje naïef.

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch