Menu Premium

Twitch streamers vrezen massale permabans vanwege copyright wet

Koos Mooten 09/06/2020 0 Tweet Het Like/Deel Het

Er is weer drama gaande in Twitch land en dit keer niet vanwege de misdragingen van streamers. Sinds een paar dagen krijgen streamers massaal copyright takedown notificaties in hun inbox. De DMCA takedowns komen voornamelijk van Twitch clips tussen 2017 en 2019.

Twitch moet zich houden aan de DMCA wetgeving

Twitch als een platform moet zich houden aan de Digital Millennium Copyright Act (DMCA), een wetgeving die de belangen beschermt van de copyright houders. Platformen als Twitch, YouTube en vele andere services moeten er zelf van alles aan doen om illegaal gestreamde content tot een absoluut minimum te beperken om niet voor torenhoge kosten komen te staan en/of een complete shutdown te vrezen. Wanneer Twitch zich strikt houdt aan de gemaakte afspraken hoeft het niet te vrezen voor eventuele rechtzaken van bijvoorbeeld platenmaatschappijen en/of filmproducenten.

Twitch houdt zich hier aan door bijvoorbeeld video’s die copyrighted materiaal bevatten achteraf te muten, de streamers er in de terms of service op te wijzen dat dergelijke praktijken niet toegestaan zijn op de website en dat wanneer men drie keer in overtreding is geweest het kanaal van de streamer volledig op te heffen.

Twitch video’s worden dus achteraf gemute, maar de Twitch clips niet. Ondanks dat streamers meerdere malen zijn gewezen op de risico’s, worden de regels massaal aan de laars gelapt. Nu is de Recording Industry Association of America (RIAA) hier op gedoken en heeft het massaal DMCA claims bij Twitch ingediend.

Twitch streamers in paniek vanwege omvang copyrighted clips

Nu is er paniek uitgebroken onder Twitch streamers die moeten vrezen voor hun kanaal. Populaire streamers hebben soms wel meer dan honderdduizend clips op hun naam staan over de afgelopen drie jaar waarbij er zonder toestemming copyrighted muziek is afgespeeld. De paniek is groot omdat wanneer er dus drie strikes zijn ingediend het kanaal voor altijd wordt opgeheven.

Twitch erkent inmiddels het ontvangen van de vele DMCA claims en geeft streamers die in overtreding zijn de tip mee om al hun clips van de afgelopen drie jaar te verwijderen. Een probleem hierbij is echter het feit dat het niet mogelijk is om in bulk clips te verwijderen. Daardoor is het voor sommige streamers schier onmogelijk om, voordat een derde claim binnen is, al hun clips verwijderd te hebben.

Het platform werkt hard aan maatregelen om het probleem van bulk clips verwijdering mogelijk te maken. Of dat echter op tijd gaat zijn valt te bezien. Dit omdat Twitch vanwege de DMCA wetgeving verplicht is om kanalen met een derde strike te verwijderen is er momenteel weinig wat het platform voor de streamers kan betekenen.

DMCA wetgeving niet meer van deze tijd

Al jarenlang worden er door de streamers en platformen aangegeven dat de DMCA wet hopeloos verouderd is en niet goed toegepast kan worden op het huidige medialandschap. Zij pushen dan ook voor een herziening van de wet. Met grote interesse zal de afwikkeling van deze zaak gevolgd worden. Zal het met een sisser aflopen of hebben de streamers dikke vette pech?

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch