Menu Premium

Thatgamecompany ging failliet tijdens het maken van Journey

Gamekings Redactie 08/02/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Stel je bent een kleine ontwikkelstudio en je hebt van een van de hoge piefen, Sony in dit geval, twee jaar de tijd gekregen om je game te maken. In die twee jaar lukt het je niet. Na wat gezeur en getouwtrek wordt er een derde jaar aan vastgeplakt, maar zelfs na dat extra jaar is de game nog niet af. De financiering stopt, je medewerkers kunnen niet meer betaald worden, maar de ontwikkeling gaat toch verder. Dit is het verhaal van de ontwikkelaar van Flow en Flower voor de PlayStation 3, thatgamecompany ging failliet tijdens het maken van Journey, hun nieuwste game.

Journey is momenteel de best verkochte PlayStation Network game, een waar succes, geprezen door de media. Maar, de weg, het avontuur, de ‘Journey’ naar dit succes was er een vol hobbels en obstakels. Na twee jaar van ontwikkeling was het team nog niet tevreden, en zelfs na het derde jaar, was de game volgens hen nog niet af. Dit had echter niets te maken met technische complicaties of problemen met licenties voor het overzetten van de game naar de PSN Store, zoals bij de Skyrim DLC het geval was. De enige reden waarom de game steeds werd uitgesteld, was omdat de makers nog niet tevreden waren over de emotionele impact van de game. Zoals je vast al weet is Journey een geval apart, de game kan moeilijk in een hokje gestopt worden. De gameplay is uniek en focust vooral op de ervaring en non-verbale communicatie tussen andere spelers.

Na drie jaar van ontwikkeling onder Sony’s vlag, gingen ze zonder geld toch door. Thatgamecompany’s baas Jenova Chen en zijn medewerkers moeten een ongelofelijk paar ballen hebben gehad. Natuurlijk is het verschrikkelijk om je kindje, waar je drie jaar al je energie in hebt gestopt, op te moeten geven, maar het gebeurt wel. Gelukkig heeft het doorzettingsvermogen zich uitbetaald en niet alleen voor hen, maar ook voor ons. Na het immense succes van Journey is de kans klein dat de studio nog eens in een soortgelijke situatie belandt, wij kunnen dus ook in de toekomst nog gaan genieten van de unieke ervaringen die de studio biedt.

Heb jij Flow, Flower of Journey gespeeld? En kun je deze ‘aparte’ games waarderen, of houd je het toch liever bij de AAA-titels zoals Call of Duty?

Thatgamecompany ging failliet tijdens het maken van Journey

Thatgamecompany ging failliet tijdens het maken van Journey

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch