Menu Premium

[TGS2010] [Blog] Japan vs. Amerika: Marvel vs. Capcom 3 in de spotlight!

Boris van de Ven 18/09/2010 0 Tweet Het Like/Deel Het

Terwijl Microsoft alle Amerikaanse “Frat Houses” enigszins afleid van de normale bezigheden (bier en tieten) met hun release van Halo: Reach is de Tokyo Game Show 2010 in volle gang. De verhoudingen kunnen niet duidelijker afgetekend zijn. Het lijkt er heel erg op dat de toekomstige Westerse wereldleiders liever Halo spelen met de “Skull & Bones” gameclub in hun kapitalistische isolement, dan dat ze ook maar iets oppikken van het gestoorde game evenement vlak om de hoek. Nou is dat een groffe generalisatie, maar de timing is opvallend. Kennelijk kunnen deze twee enorme gebeurtenissen in wereldwijd gamen makkelijk naast elkaar bestaan zonder de aandacht teveel van elkaar af te leiden.

Net zoals jullie heb ik de Gamekings in Tokyo hier op de site gevolgd. Natuurlijk hebben we nog een heleboel niet gezien en zullen we meer informatie krijgen in de afleveringen op televisie, maar dit is de game met Japanse roots waar ik persoonlijk graag snel meer over hoor, met een korte motivatie van mijn kant.

Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds

Stiekem waren het de Marvel karakters die mij voor het eerst in het vechtgenre aantrokken. De eerste arcadekast die me helemaal wegblies was die van X-men: Children of the Atom, de eerste Capcom fighter met Marvel licentie. Na jarenlang comics verzamelen merkte ik dat ik hier de perfecte mix van mijn twee favoriete hobby’s kon vinden; games en comics! Maar dan bruut vormgegeven zoals alleen Japanners dat kunnen.

Met een enorme expertise in het vechtgenre en één van de tofste superheldenlicenties ter wereld werden de Capcom vechtgames al snel een verlengstuk van de comics. De “VS” serie is uiteindelijk ook ontstaan uit een clash tussen Marvel en Capcom kopstukken, na een aantal pogingen individuele series tegen elkaar op te zetten werd er uiteindelijk voor de algemene bedrijfsnamen gekozen in een steeds meer episch wordend conflict. Deel 3 is na een licentie rompslomp en een tien jaar durende winterslaap voor het vechtgenre dan eindelijk een feit. De stijl lijkt op die van Super Street Fighter IV, maar is toch helemaal nieuw, met een totaal unieke ‘comicbook’ flair.

De op de TGS aangekondigde karakters zijn: Tron Bonne, altijd vergezeld door een leger van Japanse legomannetjes (“Servbots”) en Resident Evils’ Albert Wesker. Spiderman en X23 herstellen daarop de balans vanuit de Marvel stal. Langzaam maar zeker lekt Capcom steeds meer karakters van hun game, met bijbehorende video’s die laten zien wat ze individueel kunnen. De tactiek lijkt elke keer een karakter uit de game te laten zien totdat het complete beeld gevormd kan worden.

Hoewel de game pas in 2011 zal verschijnen maakt hij voor mij een ijzersterke indruk. In een tijd dat comics terrein blijven verliezen aan andere media combineert deze titel de oldschool superhelden met de Capcom boegbeelden. In deze game komt een heel nieuw scala aan helden langs en zijn opzettelijk alle onderbelichte karakters uit de 10 tussenliggende jaren uitgekozen. Marvel vs. Capcom 3 is een game die gemaakt wordt door de karakters en persoonlijkheden en als je het mij vraagt wordt dit ook bij ons een dikke hit.

Dit is een game die geschikt is voor een Westers en Japans publiek, bijna een clash tussen twee soorten cultuurimperialisme. Er is Capcom’s visie op Japanse helden uit hun eigen stal, met genoeg persoonlijkheid om de wereld te veroveren. De karakters waar generaties Japanners mee zijn opgevoed. Deze staan lijnrecht tegenover de helden uit onze populaire cultuur, de universele representaties van goed en kwaad zoals die vorm kregen in de comics. Marvel vs. Capcom 3 houdt het lot van de twee machtigste cultuurimperialisten in zijn handen met als uitkomst een wereldwijde vechtpartij!

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumGamekings LivePodcastMerch