Menu Premium

Sony krijgt PlayStation 3 certificaat in China

Gamekings Redactie 02/11/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

Sony krijgt PlayStation 3 certificaat in China. Verassend nieuws uit het land waar wolkenkrabbers in een dag worden gebouwd, maar vanzelfsprekende rechten en diensten nog ver te zoeken zijn.

De verstrekking van het certificaat betekent volgens sommige analisten dat de ban op gaming consoles in China zijn langste tijd heeft gehad. Het zal wellicht het slotstuk zijn van een regeringsbeleid dat altijd hard heeft geschuurd met de dagelijkse werkelijkheid.

Consoles zijn verbannen in China sinds het jaar 2000, toen de regering tegemoet wilde komen aan geluiden die vonden dat de Chinese jeugd tegen zichzelf in bescherming moest worden genomen. Games zouden verderfelijk zijn voor de jonge geest, aansporen tot geweld, verslavend zijn enzovoort, we kennen het riedeltje wel.  Blijkbaar zeuren ouders op alle lengte- en breedttegraden even onwetend als hier. Fijn is dat.

In de praktijk liet de behoefte zich echter niet zo makkelijk de mond snoeren, en online gaming explodeerde onder Chinezen kort na de ban. Logisch natuurlijk, maar consolefabrikanten Nintendo, Sony en Microsoft baalden niet minder hard over deze verloren markt. Nota bene in het land waar miljoenen consoles worden gefabriceerd, mocht er geen één officieel in de schappen belanden. Toch bleek dit niet het enige obstakel dat hun in de weg stond.

Bij wijze van experiment mocht Sony in 2004 de PlayStation 2 in China op de markt brengen. Het werd een totale flop voor Sony. Alles wat los en vast zat aan de PlayStation 2 werd gekopieerd, geïmiteerd, gehackt op een schaal waartegen niks te beginnen viel. De omzet stortte in en niemand wist zich nog raad met de puinhoop die overbleef. Huilend vertrokken de Japanners weer.

Vandaag de dag is het niet heel veel anders. De Wii wordt door een Chinees bedrijf schaamteloos gekopieerd, en op de markt gebracht als de Vii. Een kloon van de PlayStation 3 bestaat door onder de naam ‘Winner’. Op de respectievelijke consoles komen games uit die weer een rip-off zijn van hun evenknie op de Wii of PlayStation 3.

In het illegale, maar gedoogde circuit, worden de officiële consoles nog wel verhandeld, maar die zijn in de regel zo zwaar gemod dat ook daar ruim baan is gemaakt voor piraterij. Het is dus nog maar de vraag of Sony zijn PlayStation 3 ook daadwerkelijk op de markt gaat brengen. Sinds juli van dit jaar mogen ze het in ieder geval wel en dat is toch een breuk met het zinloze beleid tot dusver.

Maar waarom mocht de PlayStation 2 destijds wel verkocht worden ondanks de ban? Weten we niet. En waarom kan Nintendo onder het merk ‘iQue’ dan wel de DS op de markt brengen? Weten we niet. En waarom mogen Chinese bedrijven dan wel klonen op de markt brengen? Ook dat weten we niet.

Het is zoeken naar zin in de waanzin die Chinees regeringsbeleid vaak is voor een gigantische bevolking. We danken onze collega’s bij Nerdinsider.com voor de informatie die we wel met jullie hebben kunnen delen en hopen dat je het net zo fascinerend vindt als wij. Maar uiteindelijk staan we erbij, kijken ernaar en schudden in verwarring ons tollende hoofd.

 Sony krijgt PlayStation 3 certificaat in China

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch