Menu Premium

Singleplayer-games verkopen beter op consoles dan PC

Karim Shehata 08/01/2014 0 Tweet Het Like/Deel Het

Franchises als Unreal Tournament, Quake, Counter-Strike, Halo en Call of Duty hebben in de geschiedenis van het gamen een speciaal plekje. De titels definiëren stuk voor stuk wat multiplayer-gaming betekent voor de industrie, om dan nog maar te zwijgen over grootschalige franchises zoals bijvoorbeeld Battlefield. Op het gebied van MMO’s is heeft World of Warcraft natuurlijk ook wat teweeggebracht, maar natuurlijk zijn er ook veel gamers die nog erg kunnen genieten van een goede singleplayer-ervaring. Het is echter de vraag of deze games eigenlijk nog wel goed verkopen. Nu krijgen we op dit gebied wat meer te weten van Microsoft Studios-baas Phil Spencer, want singleplayer-games verkopen beter op consoles dan PC volgens hem.

Dit geeft de baas aan in een interview met het Britse OXM. Met singleplayer-games lijkt de man vooral de unieke indie-ervaringen te bedoelen, die inmiddels zeer populair zijn geworden. Dit is volgens de man te wijten aan de komst van de digitale distributieplatformen, zoals onder meer de Xbox Live Games Store en de PlayStation Store. Door de digitale distributie hebben ontwikkelaars meer vrijheid in het ontwikkelen van unieke ervaringen in games, welke volgens hem niet allemaal meer zo goed thuishoren op de PC. “Ik denk dat digitale distributieplatformen zoals Xbox Live en PSN de mid-range games echt hebben gered”, aldus Spencer. “Studio’s kijken niet alleen meer naar de winkels, want door deze platformen hebben de ontwikkelaars meer vrijheid gekregen.”

Een paar jaar geleden dacht de hoge pief van Microsoft Game Studios dat de mid-range games het nooit meer zouden gaan redden tegenover titels als Halo, Call of Duty en Grand Theft Auto. Dit omdat er toen geen podium was voor de ontwikkelaars van mid-range titels. Volgens de man heeft de komst van de smartphone en tablet dit drastisch doen veranderen. Daarnaast is de Microsoft-topman blij om te zien dat niet alleen zij, maar ook Sony een indieprogramma hebben opgezet. “De winkels op beide consoles kennen niet meer zoveel restricties, waardoor we allerlei verschillende soorten content kunnen aanbieden”, aldus Spencer.

De man sluit af door te zeggen dat hij denkt dat de PC-markt een stuk meer gesloten lijkt te zijn. Singleplayer-titels verkopen niet erg goed meer op de PC, omdat de retail-markt voor het platform een stuk stroever lijkt te lopen volgens hem. Spencer hoopt en ziet dat de consoles wat dat betreft veel breder gaan, want met de komst van de digitale distributiekanalen is de verkoop van de retail niet erg veel afgenomen. Duidelijk is dus dat Phil Spencer nu niet de Xbox One en de PlayStation 4 tegenover elkaar zet, maar meer beide consoles tegenover de PC lijkt te zetten. ‘Keep your friends close, but keep your enemies closer’ lijkt in ieder geval erg van toepassing.

De beste man lijkt te vergeten dat op Steam indie-ontwikkelaars de meeste vrijheid krijgen en dat op het moment juist het grootste distributieplatform is voor kleine studio’s. Zou hij het expres doen of er slechts niet zo bij stilgestaan hebben?

Singleplayer-games verkopen beter op consoles dan PC

Singleplayer-games verkopen beter op consoles dan PC

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch