Menu Premium

Randy Pitchford denkt dat motion controls gaan leiden tot holodecks

Gamekings Redactie 16/10/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

Directeur van Gearbox software, Randy Pitchford denkt dat motion controls gaan leiden tot holodecks. In een interview met Joystiq schuift Randy zijn enthousiasme voor de toekomst niet onder stoelen of banken. Geïnspireerd door Star Trek droomt hij van de heilige graal van vele gamers, de niet van echt te onderscheiden virtuele realiteit. Maar waar de meesten onder ons de droom al snel terugverwijzen naar het land van Ooit, probeert Randy de eerste aanwijzingen voor deze technologie al in de huidige tijd terug te vinden.

“De motion control technologie die we vandaag de dag al zien, is een stap in de richting van de Holodeck visie.”

“Het is nog erg primitief, en verre van geweldig. Maar het zal beter worden. De afstand die het zal moeten afleggen om de visie van de Holodeck waar te maken is nog steeds heel groot”, aldus Pitchford.

Tekenend voor de vroege fase waarin de technologie zich nu bevindt, is dat motion controls nog zelden te verkiezen zijn boven de instructies die kunnen worden gegeven met de druk op een knop op je controller. Toch ziet hij in de toekomst game-ervaringen mogelijk die een genuanceerdere en wezenlijk andere input vereisen van de gebruiker, één waar controllers niet meer in voldoen.

“Karakters in games zullen in de toekomst afhankelijk zijn van feedback die veel genuanceerder ligt dan wat bereikt kan worden met de druk op een knop.”

Het meest extreme voorbeeld daarvan ziet hij terug in the Matrix, waar een machine continu ‘in gesprek’ is met je brein en reageert op de input die hij krijgt van je synapsen.

Om geen onnodig tijdverlies op te lopen in deze en andere ontwikkelingen, zou hij graag zien dat bedrijven in de toekomst meer gaan samenwerken om overlappende doelstellingen te bereiken. Elkaar bevechten met verschillende strategiën lijkt boven alles te resulteren in het verlies van tijd en energie.

De holodeck visie wordt al sinds de vroege jaren zeventig op handen gedragen door de technologische profeten.  Het is de ultieme realisering van de technologische droom die door alle tijden heen gedreven is door het idee dat technologie ons meer kan brengen met een kleinere investering van energie.

Het holodeck schildert ons een werkelijkheid voor waarin iedereen onmiddelijk alles kan krijgen wat zijn hartje begeert en iedereen kan zijn wie hij wil zijn. Vanuit een optimistische visie kan het beschouwd worden als ‘the Great Equaliser’ die zonder oordeel naar ras, afkomt of religie iedereen in staat zal stellen alles te hebben. De wreedheid van de genetische dobbelsteen zal dan eindelijk overwonnen zijn.

Van de andere kant kan men zich afvragen wat voor mensen zullen voortkomen uit een situatie waarin alle plezierige prikkels in overvloede aanwezig zijn. Om een idee te krijgen, zou je je kunnen afvragen welke kinderen doorgaans gezonder opgroeien? Het kind dat begrensd wordt in wat hij krijgt en mag van zijn ouders, of het kind dat met een zak chips de hele dag voor de tv mag blijven zitten? Misschien zal met de holodeck wel blijken dat niet alleen ons lichaam op schaarste is gebouwd, maar ook onze geest het beste gedijt in de sobere realiteit.

Het moge duidelijk zijn, voor de filosofen onder ons is het holodeck in vele opzichten een fascinerend punt aan de horizon. Dat het er ooit zal komen, is eigenlijk wel een zekerheid. Wat het ons zal brengen is een heel groot vraagteken. Randy Pitchford is er duidelijk heel enthousiast over, maar wat denk jij? Zal het een zegen zijn voor jouw leven en die van anderen, of halen we het paard van Troje ermee onze levens binnen?

Randy Pitchford denkt motion controls gaan leiden tot holodecks

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch