Menu Premium

‘PlayStation 5 en de volgende Xbox worden de laatste consoles ooit’

Hylke Haagsma 11/04/2019 0 Tweet Het Like/Deel Het

Regelmatig horen we geruchten over het einde der consoles. Geen Xbox meer, geen PlayStation meer, geen kastje onder onze tv. Maar nu, dankzij de aanzienlijke vooruitgang in videogamestreamtechnologie, lijkt het alsof een console-loze toekomst meer mogelijk is dan ooit tevoren. En volgens Cristiano Amon, de president van een technologiebedrijf genaamd Qualcomm, betekent de opkomst van videogamestreaming dat de PlayStation 5 en de volgende Xbox de laatste videogame consoles zijn die ooit zijn gemaakt.

De cloud als console

“Er is geen twijfel – in onze visie – dat de cloud de nieuwe console is,” zei Amon. “Je gaat gewoon spelen op elk apparaat, op elk scherm. Dat gaat de toekomst van gaming worden. “De technologie die Amon beschrijft, is precies wat Google Stadia biedt. De mogelijkheid om een ??videogame van hoge kwaliteit te streamen in 60 frames per seconde op vrijwel elk apparaat. Zolang de gebruiker maar een goede internetverbinding heeft.

Wat belangrijk is aan Google Stadia is dat het de barrière wegneemt voor het hebben van krachtige hardware om triple-A game-ervaringen te spelen. Het vereist ook geen significante internetverbinding om te werken, Stadia vereist slechts 25mbps om te functioneren. Dit is natuurlijk allemaal in theorie, aangezien Stadia nog niet uitgekomen is.
Het is geen geheim dat Microsoft ook aan een game-streamingdienst voor Xbox werkt, die het bedrijf hoopt dat het de “Netflix voor games” zal worden. Details over deze streamingdienst zullen naar verwachting in juni worden bekendgemaakt op E3 2019. En het wordt verondersteld soortgelijke functies aan te bieden als Google Stadia.

En Sony dan?

Sony heeft al een beetje geproefd van de  videogame streamingmarkt met PlayStation Now. Dat het waarschijnlijk zal uitbreiden met de PS5.  PlayStation loopt wel het meest achter,wat betreft het volle bak inzetten op hun digitale games dienst in abonnementsvorm. Wat interessant is aangezien het momenteel de grootste is op het gebied van games en ook de grootse playerbase kent. Daardoor hebben zij met PlayStation Now ook de meeste leden. Zij hebben weliswaar meer abonnees dan de Xbox Gamepass, maar Sony lijkt er nog minder op in te zetten zoals Microsoft die ook hun exclusives er vanaf dag 1 op plaats.

Analisten vergeten vaak ook Nintendo, dat al jaren zijn eigen ding doet in plaats van rechtstreeks te concurreren met Sony of Microsoft in een consolemachtsstrijd. Nintendo’s consoles hebben consequent de verwachtingen van de industrie getrotseerd, met de 3DS en Switch die zeer succesvolle handhelden blijken te zijn, ondanks voorspellingen van analisten dat mobiele telefoons dedicated handheld-gaming zouden afmaken. Dus zelfs als Microsoft en Sony besluiten om met een all-streaming toekomst te gaan, zal Nintendo misschien traditionele consoles blijven aanhouden.

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch