Menu Premium

PlanetSide wordt straks free-to-play volgens CEO

Gamekings Redactie 21/05/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Het is alweer tien jaar geleden dat de eerste PlanetSide, een MMO van Sony Online Entertainment, het levenslicht zag. Reden voor een feestje? Het is onduidelijk of dat de aanleiding is, maar PlanetSide wordt straks free-to-play volgens CEO John Smedley.

Op Twitter kondigt hij vandaag aan dat ontwikkelaars bij SOE druk bezig zijn het onderliggende abonnement-model van de game om te zetten naar die van free-to-play. Maar dat klusje heeft wat tijd nodig en onduidelijk is nog hoeveel precies. Mede daarom hebben ze besloten de overbrugging zo aangenaam mogelijk te maken voor de spelers van zowel het eerste als tweede deel van de PlanetSide-franchise.

Daarvoor is reeds een promotie opgestart waarin spelers van PlanetSide 2 zes maanden speeltijd krijgen in het eerste deel. Ook spelers van het eerste deel krijgen die tijd toegekend. Het is een stevige operatie om deze gift toe te kennen aan iedereen, en daarvoor vraagt Smedley geduld van de gamers.

“We hebben een massale gift gedaan aan iedereen die ooit PS 1 of PS 2 heeft gespeeld met gratis speeltijd in PS 1. We waren eigenlijk nog niet klaar om de aankondiging te maken omdat we nog druk bezig zijn deze gift aan iedereen in onze database toe te kennen. Dat is iets waar we morgenochtend mee hopen klaar te zijn. Daarom vragen we iedereen rustig dit moment af te wachten, ook als je nog niks van ons hebt gehoord. We proberen iets leuks te doen voor iedereen en wilden het eigenlijk pas vertellen wanneer we er klaar voor waren. Maar mensen hebben er intussen kennis van genomen en via anderen het nieuws verspreid. Laat voorbarige klachten voor wat ze zijn alsjeblieft. We zijn uiteindelijk niet je belasting aan het verhogen, maar maken een game gratis om te spelen. Deze gift geeft ons ook de tijd om de game free-to-play te maken. Dus veel plezier ermee vanaf laat morgenochtend.”

De transformatie naar het free-to-play model past volgens de ontwikkelaars ongetwijfeld beter bij de huidige tijd. In 2003 was dit model nog niet bekend en koesterden ontwikkelaars van MMO’s nog altijd de droom het rinkelende succes van World of Warcraft te evenaren. Voor Blizzard vertaalde het abonnement-model zich naar een eindeloze rivier van geld die een tijd van ongelofelijke voorspoed heeft ingeluid voor het bedrijf. Andere studio’s kopieerden dit model daarom gretig, maar een vergelijkbaar succes bleef eigenlijk altijd uit. In het free-to-play model wordt de financiële drempel lager en vrijblijvender gemaakt. Per speler verdien je daarmee gemiddeld minder, maar er ontstaat een veel grotere spelersbase. Het blijkt een succesvolle strategie voor veel studio’s.

Een cadeautje tot die tijd in de vorm van gratis speeltijd is natuurlijk altijd leuk, en een gegeven paard kijken we nooit in de bek. Wel vragen we ons of het jou nog kan overtuigen terug te keren naar het vorige deel, of dat je je daarvoor al te diep hebt verschanst in de loopgraven van het tweede deel?

PlanetSide wordt later free-to-play volgens CEO

PlanetSide wordt later free-to-play volgens CEO

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch