Menu Premium

Ontwikkelaars maken liever games voor de PS4 dan voor de Xbox One

Karim Shehata 18/02/2014 0 Tweet Het Like/Deel Het

Het gaat goed met de PlayStation 4. Eerder vandaag maakte Sony namelijk al bekend dat er 5,3 miljoen exemplaren zijn verkocht van de PlayStation 4 sinds de launch in november. Over vier dagen lanceert de console ook in Japan, waardoor dat er waarschijnlijk al snel meer worden. Met de Xbox One gaat het overigens ook niet slecht, want een poosje geleden volgde de Xbox One de PlayStation 4 nog op de voet met 3,9 miljoen verkochte exemplaren. Dit is overigens niet het enige vlak waarbij Sony een kleine voorsprong op de voornaamste concurrent koestert, want ontwikkelaars maken liever games voor de PS4 dan voor de Xbox One.

Dit blijkt uit een Noord-Amerikaanse enquête die is gehouden onder zo’n 2600 ontwikkelaars door GDC. Zo’n twintig procent van de ondervraagde studio’s een game uit te willen brengen op de PlayStation 4. Daartegenover staat zeventien procent voor de Xbox One, waardoor er volgens deze enquête net iets meer games gaan verschijnen voor de PlayStation 4 dan voor Microsoft’s next-gen console. Uit deze enquête blijkt overigens nog maar eens dat Nintendo het zwaar heeft, want maar vier procent van de ondervraagden wil een game uitbrengen op de Wii U. Dit is voor Nintendo, vooral vergeleken met Sony en Microsoft, natuurlijk een regelrechte ‘third-party ramp’.

De PlayStation 4 is overigens niet het populairste platform, want 51 procent van de ondervraagde ontwikkelaars wil een game ontwikkelen voor de PC, smartphones en tablets. Dat percentage stijgt met één procent wanneer we de tablets en smarpthones inwisselen voor een Mac, want voor de PC en het platform van Apple willen zo’n 52 procent van de ondervraagden graag een game ontwikkelen.

De cijfers zijn dus niet al te schokkend, alhoewel het door deze cijfers wel pijnlijk duidelijk wordt dat Sony het Amerikaanse Microsoft de laatste tijd overal net een stapje voor lijkt te zijn. Nog pijnlijker zijn deze cijfers voor Nintendo, want met vier procent support van third-party ontwikkelaars valt er weinig te vieren voor dat bedrijf. De PC is niet geheel onverassend het populairst, waardoor er dus weinig verschuivingen plaats hebben gevonden in vergelijking met vorig jaar. Behalve dan dat de PlayStation 4 en de Xbox One in de tussentijd zijn verschenen.

Ontwikkelaars maken liever games voor de PS4 dan voor de Xbox One

Ontwikkelaars maken liever games voor de PS4 dan voor de Xbox One

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch