Menu Premium

NSA onderzocht terrorisme in World of Warcraft en Xbox Live

Gamekings Redactie 09/12/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

In het digitale tijdperk waarin we leven, schuilt terrorisme in een klein hoekje. Dat is tenminste zo als we de National Security Agency moeten geloven. Iedereen kan tegenwoordig een terrorist zijn en dat houden ze dan ook uitgebreid in de gaten. Nu blijkt dat ook in ‘s wereld bekende MMORPG gebeurd te zijn, want de NSA onderzocht terrorisme in World of Warcraft en Xbox Live. Daarnaast waren er ook geheimagenten te vinden in de sociale game Second Life.

De NSA is ook hier op Gamekings.tv, met name in de Techkings-items, vaak het onderwerp van gesprek. Er wordt namelijk door de Amerikaanse inlichtingendienst vaak gebalanceerd op de grens tussen voor veiligheid zorgen en in mensen hun privéleven wroeten. Vaak gaat het om dingen als telefoongesprekken aftappen of documenten ontvreemden, maar nooit eerder kwam het voor dat het voor ons gamer zo dicht bij huis kwam. Nu blijkt dat de NSA ook uitzocht of terroristen zich ophouden in de online werelden van World of Warcraft en op Xbox Live, om daar voorbereiden te treffen en plannen te maken.

Dat blijkt uit geheime documenten uit 2008, die zijn uitgelekt door klokkenluider Edward Snowden. Volgens de documenten zijn er geheimagenten ingezet om uit te zoeken of er terrorisme schuilt in World of Warcraft en Second Life. De geheimagenten zouden informatie verzameld hebben als profielfoto’s, locaties en communicatiegegevens. De mogelijkheid om onder een schuilnaam met elkaar te kunnen chatten in zowel World of Warcraft als Second Life zou een manier zijn waarop terroristen met elkaar communiceren en dus een bron zijn voor terrorisme. Daarnaast zou de inlichtingendienst informatie aftappen van Xbox Live, waaronder tekstchat- en voicechat-berichten.

Uit de documenten blijkt niet of het de NSA ook daadwerkelijk gelukt is terroristen op te pakken door middel van deze zoekactie in World of Warcraft, Second Life en xbox Live. De ontwikkelaar van World of Warcraft, Blizzard Entertainment, liet wel aan The Guardian weten dat zij nooit op de hoogte waren van de geheimagenten. Wat Xbox Live betreft, heeft Microsoft nog niet gereageerd of ze het wisten. Laten we hopen dat de balans tussen privacy en veiligheid snel gevonden wordt, want of we dit soort praktijken willen is nog maar de vraag.

NSA onderzocht terrorisme in World of Warcraft en Xbox Live

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch