Menu Premium

Nintendo Play Station prototype levert 265.000 euro op

Reilly 07/03/2020 0 Tweet Het Like/Deel Het

Dit artikel heeft een beetje een rare titel, of niet? Toch klopt hij echt wel. Ooit, in een ver verleden, hadden Nintendo en Sony namelijk een samenwerking. Het resultaat van deze samenwerking heeft een willekeurige man uit Amerika zojuist drie ton opgeleverd. Of hij daar blij mee zal zijn, is echter de vraag.

De Nintendo Play Station

We gaan maar even de geschiedenis in. Kotaku heeft hier een lang artikel over geschreven, wat zeker de moeite waard is om te lezen. Hier echter even de compacte versie: voordat Sony met de eerste PlayStation kwam, was Nintendo al aardig op weg aan het timmeren natuurlijk. Sony vond de gaming industrie echter ook wel een interessante markt. Echter, zo dacht Sony, had het bedrijf niet de expertise om zelfstandig zomaar een console te maken. Zodanig benaderde het bedrijf dus Nintendo met het voorstel om samen een console te maken. De beoogde console zou gewoon SNES game cartridges kunnen afspelen, maar zou daarnaast ook CD-ROMs kunnen afspelen. Het idee was dat Sony alleen software zou uitbrengen die niets met games te maken hadden, zodat Nintendo het bij de games kon houden met de SNES cartridges. De naam die de console dan zou moeten hebben? De “Play Station”.

Dit plan kwam echter niet van de grond. Terwijl Sony en Nintendo een deal hadden, ging Nintendo ook in zee met de (Nederlandse) Phillips. Naar het schijnt was Nintendo er niet van overtuigd dat Sony echt geen games zou gaan uitbrengen op het CD-ROM formaat, omdat dit niet zwart op wit stond. Toen Sony te horen kreeg dat Nintendo een samenwerking was aangegaan met Phillips besloot Sony zelf maar de samenwerking met Nintendo stop te zetten en het op eigen houtje te doen. Een paar jaar later was de release van Sony’s eigen PlayStation.

De Prototype

De prototype in levende lijve.

Tijdens de samenwerking tussen Sony en Nintendo zijn er natuurlijk meerdere prototypes van het apparaat gemaakt. Voor zover bekend is er van die prototypes echter maar een overgebleven, en die was in handen van een willekeurige man uit Amerika: Terry Diebold. Terry heeft zelf het apparaat jaren geleden in handen gekregen bij een andere veiling, maar wist eigenlijk niet eens wat hij echt gekocht had. Zijn zoon kwam het apparaat jaren later op de zolder tegen. Even later kwam hij erachter wat voor goud ze op zolder hadden liggen.

De Veiling

Sindsdien zijn vader en zoon regelmatig op reis geweest om het apparaat ten toon te stellen. Al dat reizen kost echter geld, en dus wilde Terry eigenlijk ondertussen wel af van de Nintendo Play Station. Hij koos er dus voor om hem te gaan veilen en dat heeft hem $300.000 dollar opgeleverd.

Veel geld dus. Toch zal Terry waarschijnlijk niet blij zijn met hoe de veiling uiteindelijk gelopen is. Hij heeft namelijk in het verleden al eens een bod van $1.2 miljoen dollar afgeslagen…Zijn verklaring: Na het betalen van belasting over dat geld, het resterende geld 50/50 te splitten met zijn zoon en het afbetalen van zijn schulden, zou hij uiteindelijk niets overhouden van dat bedrag.

Drie ton is een boel geld, maar hij zal zichzelf nu waarschijnlijk wel voor de kop slaan.

Loading...
Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch