Menu Premium

Nintendo haalt smartphone games van de Belgische markt

Reilly 21/05/2019 0 Tweet Het Like/Deel Het

Nintendo komt vandaag met een schokkende aankondiging: Vanaf 27 Augustus kunnen spelers uit België niet meer “Animal Crossing: Pocket Camp” en “Fire Emblem Heroes” spelen en downloaden. Als reden zegt Nintendo dat het komt omdat er “onduidelijkheid” is omtrent de legaliteit van bepaalde in-game verdienmodellen in België. Waarschijnlijk doelen ze hierbij op de beruchte “Lootboxes”. Hierbij koopt een speler een in-game Lootbox waarvan de speler van tevoren niet weet wat erin zit. Dit kan resulteren in items die de speler bijvoorbeeld al in bezit heeft maar het kan ook resulteren in een zeer zeldzame item. Sommige landen beschouwen dit als gokken.

Ook toekomstige Nintendo-games die dit verdienmodel hebben zullen niet beschikbaar zijn in België.

Legaliteit verschilt

De legaliteit van Lootboxes verschilt over de wereld. de Nederlandse Kansspelautoriteit beschouwt de mechaniek als gokken en ze zegt zich zorgen te maken over het fenomeen. De zorgen hebben met name betrekking tot minderjarigen. Die mogen niet blootgesteld worden aan gokken, en daarmee dus ook niet aan Lootboxes. Desondanks zijn Lootboxes in Nederland nog niet volledig verboden. De Kansspelautoriteit verbied ze alleen als de items die uit Lootboxes komen voor echt geld kunnen worden verhandeld.

België gaat verder: Als de Lootboxes voor echt geld gekocht moeten worden, zijn ze hoe dan ook verboden. Recent heeft de Belgische Kansspelcommissie dan ook al meerdere bedrijven bedreigd met miljoenenboetes. Onder andere Blizzard, EA en Valve hebben te horen gekregen van de Kansspelcommissie.

Nintendo niet de eerste die eieren voor haar geld kiest

Nintendo is niet het eerste bedrijf die ervoor heeft gekozen om haar spellen van de Belgische markt te halen. Square Enix is haar bijvoorbeeld al voorgegaan. Ook EA heeft in België de Lootboxes van Fifa Ultimate Team aangepast zodat ze niet meer met echt geld gekocht kunnen worden, en ook Blizzard is gezwicht. In Rocket League kunnen spelers uit zowel Nederland als Belgie geen Lootboxes meer kopen.

Gamekings heeft in het verleden al meerdere keren de kwestie van de Lootboxes besproken.

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch