Menu Premium

Nintendo geeft niet om next-gen concurrentie

Gamekings Redactie 21/07/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

Terwijl journalisten en liefhebbers de degens kruisen over de vermeende kracht van de Wii U en zijn naaste concurrenten, haalt Nintendo’s president Satoru Iwata zijn schouders op. Het interesseert hem nagenoeg niks wat Sony en Microsoft onder de motorkap weten te bolwerken, vertelt hij in een interview met Gamasutra. Duidelijk wordt dat hij aan zijn critici nog geen slaap heeft verloren.

“Zelfs toen we op het punt stonden de Wii de winkels in te brengen, waren er een hoop geluiden die zeiden dat ‘Nintendo moest stoppen met hardware maken’. De zogenaamde logica daarachter was dat Nintendo geen kans maakte tegen de krachtige consoles van Microsoft en Sony. Terwijl onze logica was dat Nintendo uberhaupt niet moest willen concurreren met deze bedrijven. Wij hadden onze eigen filosofie en ons eigen unieke idee van entertainment.”

“Onze strategie is niet veranderd. In andere woorden, het interesseert ons helemaal niks hoeveel kracht meer Microsoft en Sony in 2013 in hun respectievelijke consoles huizen. Onze aandacht ligt volledig bij het uitgangspunt hoe wij onze console kunnen onderscheiden (van anderen).”

Ook geheel tegen de algemene opvatting in, geeft Iwata aan dat het belang van de eerste zijn in de next-gen race schromelijk overdreven wordt. “De eerste zijn in de next-gen race doet er helemaal niet toe. De belangrijkste reden waarom wij geloven dat dit het moment is om de Wii U te lanceren is omdat wij denken dat de wereld daar nu rijp voor is.”

Iwata legt hierover uit dat toen de Wii destijds gelanceerd werd, HD TV’s nog steeds een minderheid waren. Iets dat nu volledig veranderd is, net als de opkomst van tablets die dienst doen als tweede scherm in een huishouden. Maar Apple’s iPad en andere tablets zijn tot dusver erg duur, en de Wii U biedt als zodanig een scherp alternatief. Daarnaast verwacht Iwata niet dat de mensen die in de afgelopen jaren een HD TV  hebben aangeschaft, in de komende vijf jaar een vervanger daarvoor zoeken.

En zo vaart Nintendo weer vrolijk zijn eigen koers terwijl het een lange neus trekt naar de gevestigde orde. Tot nu toe heeft Nintendo bijna altijd aan het langste eind getrokken en bewezen mee te kunnen gaan in een industrie die al zoveel slachtoffers heeft gemaakt. Misschien ligt er ook in de toekomst weer een bevrijdende les in het ongelijk van de heersende mening. ‘Think different!’ lijkt Iwata ons op het hart te willen drukken. ‘Think different!’

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch