Menu Premium

“Nintendo gaat dezelfde kant op als SEGA”

Gamekings Redactie 24/07/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

In een interview met GamesIndustry heeft EA executive en grootheid in de industrie, Bing Gordon, zijn blaas vol azijn geleegd over de mooie droom van Satoru Iwata. Waar Nintendo’s president een aantal dagen terug ons vol vertrouwen uitlegde waarom de wereld rijp was voor de Wii U, voorziet Bing een veel donkerder scenario.

“Ik denk dat Nintendo al flink op weg is om nog slechts een software bedrijf te worden”, aldus Gordon. “We hebben dat toentertijd ook bij SEGA gezien. Zij maakten wat fouten links en rechts en vielen al snel terug in de rol van software ontwikkelaar.”

Hij denkt niet dat Nintendo’s ondergang vergelijkbare trekken vertoont. Hij heeft meer het idee dat de markt van Nintendo opgegeten wordt van buitenaf door bedrijven als Apple.

“Nintendo heeft niet echt grote fouten gemaakt. Nintendo heeft waarschijnlijk ook meer talent in huis en een beter management dan SEGA destijds heeft gehad. Hun business model is solide en Miyamoto is nog steeds de grootste creatieve kracht in de industrie. Wanneer Miyamoto een perfecte game maakt is dat nog altijd een echte system seller, een game die een investering van 200 dollar waard is. Maar Apple is Nintendo’s grootste concurrent geworden(…) en ik kan me een dag voorstellen waarop Nintendo zich afvraagt of zij hun belangrijkste titels niet beter in apps kunnen omzetten.”

Een nachtmerrie voor de Nintendo fans misschien, maar Bing Gordon ziet het wel zitten. Al vermoedt hij zelf ook dat het niet van harte zal gaan.

“Het zou geweldig zijn. Niet dat één van beide bedrijven zit te springen om een partnerschap, daarvoor zijn ze veel te graag in controle, maar het zou ongelofelijk cool zijn. Ik denk dat Nintendo, zolang Miyamoto nog trouw elke dag naar zijn werk komt, alles in huis heeft om daar een winstgevend verhaal van te maken. Ja, zo goed en zo belangrijk is Miyamoto.”

Oh, en de Wii U? Welke Wii U? We horen Bing Gordon er niet eens over. Het systeem lijkt wel volledig irrelevant met de ontwikkelingen die hij voorspelt voor de markt. Nu heeft Gordon zijn strepen wel verdiend met een glansrijke carriere in de industrie die terugloopt tot 1982, toen ook al werkzaam binnen de muren van EA. Zijn woorden verdienen dus een luisterend oor, maar misschien niet een blinde instemming.

Hoe kijk jij er tegenaan? Wordt Nintendo als console bouwer onvermijdelijk vermalen in de grote raderen van de toekomst, of zal Nintendo de concurrentie altijd een creatieve stap voor blijven? Laat het ons weten!

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch