Menu Premium

Modder vermindert de duur van de laadtijden in GTA Online met 70 procent

Jan Johan Beldrok 02/03/2021 0 Tweet Het Like/Deel Het

Je zou het bijna niet geloven, maar GTA V/GTA Online heeft ook onderdelen die vrij irritant zijn. Het meest vervelend zijn de vaak ellenlange laadtijden van de online variant. Daar kan binnenkort wel eens een einde aan komen. Niet omdat Rockstar de boel heeft gefixed, maar omdat een slimme programmeur de laadtijden zelf heeft terug gebracht. En met niet zo’n klein beetje ook. De lengte van het laadscherm van de game is met maar liefst 70 procent ingekort. GTA Online is sinds 2013 op de markt. In al die jaren zijn er tientallen updates en patches door Rockstar uitgebracht. Maar dat waar de fans misschien wel het meest om vroegen, snellere laadtijden, dat kwam maar nooit.

GTA Online kent tientallen updates en patches, maar nooit een voor snellere laadtijden

GTA Online-fan t0st had er genoeg van. Hij dook de code in en kwam al vrij snel met een oplossing. In een online dagboek beschrijft hij het proces om de laadtijden van GTA Online te verbeteren. Een eerste test op de PC van t0st toonde aan dat GTA Online zes keer langzamer wordt geladen dan de singleplayer mode. Bij het observeren van prestatiegegevens merkte hij een vreemde piek in het CPU-gebruik tijdens het laden van het online gedeelte van de game. t0st zag dat de piek in de CPU suggereerde dat de lange laadtijden niet werden veroorzaakt door Rockstar’s servers of gegevens die van een schijf werden uitgelezen. Maar dat er iets op de CPU uitgevoerd werd dat extra verwerking vereiste.

Oplossing kan binnen een dag geïmplementeerd worden

t0st had beet. Hij vond een tekstbestand met alle 63.000 items die te koop waren in het spel en elk personage in GTA Online. Bij het laden bereidt de game deze (item)gegevens voor door de statistieken, categorie, naam, prijs en andere gegevens van elk item op te slaan en vergelijkt ze vervolgens met eventuele nieuwe items. Dat duurt dus wel even. t0st loste het probleem op door de functies van het spel te overschrijven met een eigen code en elimineerde zo de noodzaak om alles dubbel te controleren op nieuwe items. En hoppa, de laadtijden verbeterden met 70 procent. Als t0st het kan, dan kan Rockstar het ook. Volgens hem kan Rockstar dit binnen een dag fixen. t0st heeft contact gezocht met Rockstar. We zijn benieuwd of ze wat met zijn tip gaan doen.

 

Volg gamekings ook op social media Google Plus Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch