Launch Trailer voor Senua’s Saga: Hellblade II
There she is...
Nog geen account? Registreer hier
Als je aan Nintendo denkt, denk je aan sterke first-party titels, leuke multiplayer ervaringen en eigenzinnig controller design. Waar je misschien niet direct aan denkt is een verregaande online integratie in het algemeen. Miyamoto verklaart Nintendo’s gebrek aan online focus in een interview met de New York Times.
Hoewel je op de GameCube enkele games na de aanschaf van de speciale modem online kon spelen, had de voorloper van de Wii geen online functionaliteit. Anders dan de Xbox uit dezelfde generatie die met Xbox Live als een ware pionier de fundamenten legde voor het Xbox Live dat we vandaag de dag voor lief nemen. Zelfs de PlayStation 2 had in die tijd online features.
Met de komst van de Wii in 2006 maakte Nintendo de eerste voorzichtige stappen met een aantal geinige online applicaties en weinig ondersteunde online multiplayer. Volgens Miyamoto waren er destijds te weinig potentiële kopers die een dermate snelle internetverbinding hadden, zodat de online implementatie niet een pré was. Hetzelfde geld voor de overstap naar HD vorig jaar met de Wii U. Het aantal consumenten met een HDTV was in 2006 voor Nintendo te laag om de implementatie van HD te rechtvaardigen.
De alom gerespecteerde game-design guru Shigeru Miyamoto spreekt: “Een geruime tijd hebben we ons bij Nintendo niet zo gefocust op online play, want dan zouden we het aantal gebruikers dat daarvan gebruik kan maken aanzienlijk beperken. Maar nu er zóveel mensen toegang tot het internet hebben opent het zeker een grote hoeveelheid mogelijkheden.”
De Wii U is wat online features betreft wat rijker bedeeld. “We zien het echt als het ideale apparaat dat iedereen wil aansluiten op het grote scherm in de woonkamer waar iedereen zich omheen wil verzamelen.” geeft Miyamoto aan. “Op korte termijn zou ik het Wii U online aanbod met wat meer momentum willen zien presteren. Op lange termijn vind ik dat we ons bij Nintendo geen zorgen hoeven te maken.” Aldus de Japanner.
Van de drie grote console fabrikanten is Nintendo de meest traditionele. Zij hechten veel waarde aan off-line multiplayer zoals we dat gewend waren van vóór de online console revolutie. Tevens speelt, vanwege de grote groep jonge gebruikers, online veiligheid een grote rol in Nintendo’s beslissingen. Kijk bijvoorbeeld het strak gecontroleerde Miiverse. Je komt daar tussen de tekeningetjes van Mario en dergelijke nauwelijks getekende geslachtsorganen tegen. Die worden met de scherpte van een sniper onderschept door de moderators en speciaal daarvoor ontwikkelde software.
Ingrijpende technologische ontwikkelingen zijn volgens Nintendo het implementeren alleen waard als een dermate grote groep gebruikers er gebruik van kan maken. Het voordeel zie je vaak in de aanschafprijs van Nintendo producten. Het ontbreken van cutting edge technologie vertaalt zich logischerwijs naar een lagere aanschafprijs.
In alle eerlijkheid had ik de Wii U graag wat technologisch geavanceerder gezien, maar dat wil niet zeggen dat ik er niet met veel plezier op speel. Met de komst van de andere next-gen consoles neemt de Wii U dezelfde positie in als de Wii in 2006, op de achtergrond. Wat vind jij van Nintendo’s visie?