Menu Premium

Krijgt Bethesda vlak voor deal met Microsoft probleem met DLC Fallout 4?

Jan Johan Beldrok 24/02/2021 0 Tweet Het Like/Deel Het

Stront aan de spreekwoordelijke knikker bij Bethesda. De publisher en haar moederbedrijf, ZeniMax Media, moeten binnenkort enkele vrij ongemakkelijke vragen beantwoorden in een class action-rechtszaak. De zaak draait om de manier waarop de trouwe fans van Fallout 4 zijn behandeld. En Bethesda zit niet bepaald op zo’n zaak te wachten nu de deal met Microsoft zich in de afsluitende fase bevindt.

Bethesda beloofde leven lang DLC voor Fallout 4

Waar draait het nu precies om? Volgens de advocaten die de class-action aan hebben gespannen heeft Bethesda enkele juridische fouten gemaakt met betrekking tot de downloadbare content (DLC) voor Fallout 4.  Deze game was een enorme hit toen het in 2015 uitgebracht werd. Naar schatting 13,5 miljoen exemplaren werden verkocht wat ongeveer 810 miljoen dollar aan inkomsten opleverde. So far so good. Op 9 september 2015, dat is twee maanden voordat de game uitkwam, kondigde Bethesda aan dat er een Season Pass voor $ 30 zou worden verkocht die gamers het recht zou geven op en leven lang DLC. Mooie deal toch…

Creation Club doorbrak die belofte

Nou nee. Op 11 juni 2017 kondigde Bethesda namelijk de Creation Club aan. De publisher omschreef Creation Club als “een verzameling geheel nieuwe content voor zowel Fallout 4 als [The Elder Scrolls V:] Skyrim. Het bevat nieuwe items, vaardigheden, gameplay en community mods. Creation Club-content is volledig samengesteld en compatibel met de hoofdgame en officiële add-ons. Hoewel deze omschrijving klonk als ‘door de community gecreëerde content’, was het volgens de advocaten toch echt DLC. Veelal gemaakt door Bethesda. Spelers als Jacob Devine dachten dat ze recht hadden op die DLC, gebaseerd op de beloften die Bethesda in het verleden deed. Hij kocht in april 2019 een seizoenspas in een GameStop-winkel. “Ik kocht de eerste seizoenspas en ik vond het cool. Het gaf me immers toegang voor de rest van de game, toch? Maar toen dropten ze die nieuwe batch. Ik wilde het meteen bekijken, om erachter te komen dat ik helemaal geen toegang had. Daardoor moest ik eigenlijk nog een seizoenspas kopen om daar mee aan de slag te kunnen. Dat stelde me teleur. Ik voelde me alsof ik werd opgelicht.”

Fikse lijst aan beschuldigingen

De rechtszaak beschuldigt Bethesda van contractbreuk, ongerechtvaardigde verrijking, het breken van een belofte, , bedrog of fraude, frauduleuze verzwijging, nalatige verkeerde voorstelling van zaken, onrechtmatige daad die voortvloeit uit contractbreuk, schending van uitdrukkelijke garantie en schending van de wet op de consumentenbescherming van Maryland. Een hele mond vol. Hoe hoog de schadeclaim gaat zijn, is niet bekend. Bethesda zelf gaf geen commentaar.

 

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch