Menu Premium

Infinity Ward legt resolutieverschillen van Call of Duty: Ghosts uit

Gamekings Redactie 04/11/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Het werd eerder al duidelijk dat Call of Duty: Ghosts op de Xbox One een lagere resolutie heeft dan op de PlayStation 4. Na wat Microsoft heeft doorgemaakt in de afgelopen maanden, kwam dit nieuws bij de rest van de wereld binnen als, wederom, een vernedering voor Microsoft. Nu komt er enigszins duidelijkheid, want Infinity Ward legt resolutieverschillen van Call of Duty: Ghosts uit. Na zo’n lange samenwerking met Microsoft is een uitleg natuurlijk ook wel op z’n plaats.

Mark Rubin is een van de grote leiders bij Infinity Ward en bestempelt het next-gen avontuur met Microsoft als een behoorlijke nachtmerrie. Toch heeft het complete team geprobeerd zoveel mogelijk de capaciteit van de Xbox One te benutten. Dat de PlayStation 4 en de Xbox One op heel veel gebieden verschillend zijn, dat valt door menig mens wel te raden. Het grootste probleem van de twee consoles blijft het besturingssysteem: de PlayStation 4 werkt totaal anders dan de Xbox One en dat zorgt voor zeer grote verschillen. De besturingssystemen van de nieuwe generatie consoles zijn meer gaan lijken op die van de PC, dan aanvankelijk zo was bij de huidige generatie consoles. Dat maakt het programmeren natuurlijk een stuk makkelijker.

Desalniettemin liepen ze bij Infinity Ward toch tegen enkele problemen aan. De grootste problemen met de Xbox One zijn voornamelijk alle extra’s die de console met zich meebrengt. Om een klein voorbeeld te noemen: de voice-chat. Hardware is over het algemeen gemakkelijk aan te passen, in dit geval door bijvoorbeeld een andere microfoon te plaatsen. De software is echter een compleet ander verhaal, want je moet precies matchen met wat Microsoft voorschrijft en dat is precies iets waar tegenaan wordt gelopen met Call of Duty: Ghosts op de Xbox One. Het bedrijf achter onder meer het besturingssysteem Windows heeft in de afgelopen tijd besloten een aantal keer van tactiek te veranderen en daarbij hoorde ook een aantal softwareveranderingen. Dit heeft tot gevolg gehad dat er erg moeilijk op in te spelen is, want je hebt je als gameontwikkelaar gewoon maar aan te passen.

Zo is er ook nog een ander groot probleem geweest; namelijk met de CPU’s. Elke CPU heeft een bepaald aantal opdrachten die het kan verwerken, maar de grote vraag is: hoeveel zijn dat er? Infinity Ward had, net zoals andere ontwikkelaars, geen beschikking over deze gegevens, aangezien de Software Development Kit van de Xbox One er nog niet was. Dit heeft tot gevolg gehad dat wanneer Infinity Ward had berekend er een aantal nodig te hebben, er achteraf toch bleek dat er meer of minder ruimte beschikbaar was. Hierdoor moesten plannen op het laatste moment worden gewijzigd. Een regelrecht rommeltje dus.

Er rest nu nog maar één vraag: gaat Call of Duty: Ghosts op de Xbox One dezelfde prestatie leveren als op de PlayStation 4? Daar is helaas nog geen goed antwoord op te geven. Wel kun je stellen dat sommige onderdelen van de Xbox One, en dan met name de voice chat, zoveel ruimte in beslag nemen, dat Infinity Ward moest besluiten bepaalde dingen te downgraden. Zo wordt de game gewaarborgd en weten we zeker dat we uiteindelijk de game kunnen spelen op 60 frames per seconde.

Het verhaal rondom Call of Duty: Ghosts behoort nu dus ook tot één van de behoorlijke blamages voor de Xbox One. In het kort kun je dus stellen dat door het regelmatige switchen in het besturingssysteem van de Xbox One, het de ontwikkelaars bijzonder moeilijk wordt gemaakt. Helaas hebben dit soort acties tot gevolg dat de Xbox One niet op de volledige capaciteit kan draaien. Of dit ook effect gaat hebben voor andere games in de toekomst uitkomen, is voorlopig afwachten. Wel is zeker dat Call of Duty: Ghosts vanaf morgen verkrijgbaar is voor de PC, PlayStation 3 en de Xbox 360. De game ligt later dit jaar in de winkels voor de PlayStation 4, terwijl we op de inmiddels discutabele Xbox One-versie nog zullen moeten wachten tot deze console daadwerkelijk verschijnt, in 2014.

Infinity Ward legt resolutieverschillen van Call of Duty: Ghosts uit

Infinity Ward legt resolutieverschillen van Call of Duty: Ghosts uit

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch