Menu Premium

Indie ontwikkelaars kunnen hun games niet zelf uitgeven op Xbox One

Karim Shehata 22/05/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Het is gisteren gebeurd: Microsoft heeft de nieuwe Xbox aangekondigd, de Xbox One. Tijdens deze presentatie zagen we bijvoorbeeld hoe waarschijnlijk alleen Amerikanen televisie kunnen kijken en een handjevol games, waaronder Forza Motorsport 5 en Call of Duty: Ghosts. Na de persconferentie bleven er veel vragen over en dus ook voor de indie-industrie. Deze vragen zijn nu misschien wel beantwoord. Alleen het is misschien niet het antwoord waar de fanatieke indie ontwikkelaar en indiegamer op zit te wachten, want Indie ontwikkelaars kunnen hun games niet zelf uitgeven op Xbox One. Een aderlating voor de indiegamer en ontwikkelaar dus.

Indie ontwikkelaars hebben dus op de gloednieuwe Xbox One een uitgever nodig. Dit kan Microsoft Game Studios zijn, maar mag natuurlijk ook een uitgever als Electronic Arts, Ubisoft of een andere door Microsoft erkende third-party uitgever zijn. Een fikse aderlating voor de indie industrie dus, die met hun games wel makkelijk terecht kunnen op platformen als Steam, de Wii U en de aankomende console van Sony: de PlayStation 4. Aangezien er ook geen nieuwe versie van XNA komt, de game development tool waar zelfstandige ontwikkelaars nog enigszins hun werk in kwijt konden, ziet het er op de Xbox One somber uit voor de normaal gesproken onafhankelijke kleinere ontwikkelaars.

Velen zullen zeggen dat Microsoft het nu helemaal verkeerd zie. Velen zullen ook zeggen dat ze de games niet zullen missen. Het lijkt er op dat Sony en Microsoft het deze generatie makkelijker voor je gaan maken om te kiezen tussen de consoles. Waar de Xbox One zich vooral inzet op de huiskamer, doordat gisteren herhaaldelijk op de persconferentie te roepen en het vooral veel over entertainment te hebben, wil Sony graag terug naar de gamekamer en ondersteunen ze dus met hart en ziel de indie ontwikkelaars. We zullen zien hoe dit zich verder gaat ontwikkelen met de E3 voor de deur, en de verwachte releases van de Xbox One en de PlayStation 4 later dit jaar.

Wat vind jij van het indie beleid van Microsoft?

Indie ontwikkelaars kunnen hun games niet zelf uitgeven op Xbox One

Indie ontwikkelaars kunnen hun games niet zelf uitgeven op Xbox One

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch