Menu Premium

Het consolemodel van AAA-games is gebroken volgens Ninja Theory

Lisette Atsma 21/11/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Volgens Ninja Theory’s design chief Tameen Antoniades is de belangrijkste factor voor alle digitale ontwikkelingen gemakzucht. Goedkoop, simpel te gebruiken en een makkelijke beschikbaarheid zijn de kern van alle technologische ontwikkelingen op de markt. Smartphones en tablets zijn de toekomst voor games, althans wanneer we Tameem Antoniades moeten geloven. Het consolemodel van AAA-games is gebroken volgens Ninja Theory. Hij verwacht dat consoles zoals de PlayStation en de Xbox nog hoogstens een jaar of tien mee zullen gaan voordat tablets en smartphones ze compleet zullen vervangen. Smartphones zijn de beste uitvinding ooit, omdat we alles vanuit deze apparaten kunnen doen: ze vervangen camera’s, functioneren als mp3-spelers, en we kunnen nu ook internetten vanaf het relatief kleine apparaat. Problemen als de korte duur van de batterij waar we nu nog mee kampen, zullen snel worden opgelost als we Ninja Theory moeten geloven.

Wat games betreft, ziet Ninja Theory de toekomst meer in de trend van korte, twee uur durende AAA-games die voor een zacht prijsje aangeschaft kunnen worden dan de technologische hoogstandjes van zo’n vijftien uur, die voor de volle prijs over de toonbank gesmeten worden. Dit zal, volgens hen althans, ontwikkelaars veel meer vrijheid geven om allerlei verschillende games te gaan maken. In de tijdsdruk waarin nu één game binnen specifieke lijnen geproduceerd wordt, zullen ontwikkelaars in de toekomst veel meer variatie kunnen leveren. Volgens Ninja Theory zal de nieuwe media helaas niet alle gamegenres toestaan. Hij vergelijkt deze overgang met de stap van de arcade naar bijvoorbeeld het PC-platform, waarbij ook een aantal genres gesneuveld zijn.

Valve heeft daarentegen volgens Ninja Theory deze ontwikkeling wél goed begrepen met de Steam Machine, welke niet alleen aan de televisie gekoppeld kan worden, maar volgens de ontwikkelaar ook goed samen kan werken met bijvoorbeeld tablets en smarpthones. De studio ziet wel een toekomst voor de oude vertrouwde consoles, indien ze de stap naar een open platform kunnen maken en ook werken als een soort mediaserver.

De toekomst zal ons gaan uitwijzen of dit echt de toekomst van gaming gaat worden. Voorlopig vliegen de AAA-games nog als warme broodjes over de toonbank en is het verschil in prijs, maar ook in kwaliteit zeer groot tussen de smartphone-games en bijvoorbeeld de games op de aankomende next-gen consoles. Of het er over tien jaar nog steeds zo uit ziet, is natuurlijk nog maar de vraag.

Het consolemodel van AAA-games is gebroken volgens Ninja Theory

Het consolemodel van AAA-games is gebroken volgens Ninja Theory

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch