Menu Premium

Heeft verkoop Gearbox gevolgen voor de Borderlands-serie?

Jan Johan Beldrok 03/02/2021 0 Tweet Het Like/Deel Het

We hebben het tijdens Fruitblik Weken een aantal keer gezegd. Mede door de Corona Pandemie is de game-industrie op dit moment een beetje in de war. Iedereen is zich aan het schrap zetten voor de slechtere tijden. En dus worden ‘kleinere’ studio’s opgekocht door grotere partijen. Vandaag was er een nieuw voorbeeld van deze trend. Gearbox Studios, de ontwikkelaars van onder andere Borderlands, is gekocht door Embracer Group. Dat bedrijf zegt waarschijnlijk niet veel gamers wat. maar het is ook eigenaar van THQ Nordic en Koch Media. Dankzij deze overname is Gearbox nu de zevende! videogame-holding van het bedrijf, naast toko’s als DECA en Sabre Interactive.

Randy Pitchford blijft de baas

De aankoop moet er voor zorgen dat Gearbox haar activiteiten kan uitbreiden. Door bijvoorbeeld nieuwe studio’s en nieuw personeel toe te voegen, “nieuwe merken te creëren” en op zoek te gaan naar meer IP’s (zoals Homeworld) om op te kopen. Het geld was wel nodig omdat de Amerikaanse developer de laatste jaren met onder andere Evolve en Battlefront niet bepaald de beste periode uit hun bestaan meemaakte. Gearbox-baas Randy Pitchford – die aan zal blijven als de baas van het bedrijf – kan nu opnieuw gaan bouwen aan iets, hopelijk, moois.

Gaat Gearbox’ Borderlands nu bij Take Two weg?

De initiële aankoopprijs van Gearbox bedroeg 363 miljoen dollar. De helft in contanten en de andere helft in Embracer-aandelen. Er wordt nog eens 1 miljard dollar gelapt ($ 360 miljoen aandelen en de rest in contanten) als Gearbox de komende zes jaar in staat is om de “overeengekomen financiële en operationele doelstellingen” te halen. En Borderlands? Wat gebeurt daarmee? Blijft die serie door 2K uitgegeven worden? Het lijkt er wel op als we het statement van 2K mogen geloven: “As the proud publisher of the Borderlands franchise, we are happy for our partners at Gearbox and this exciting new chapter for their organization. The merger does not change 2K’s relationship with Gearbox nor our role as the publisher for the Borderlands IP or any other projects we are currently working on with the studio.”

Loading...
Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch