Menu Premium
Loading...

Half-Life fan remake Black Mesa is goedgekeurd door Valve

Gamekings Redactie 12/09/2012 0 Tweet Het Like/Deel Het

Trompettergeschal -check-, drumgeroffel -check-, mooie vrouw in bikini -hmmm, no check-. Wat maakt het ook allemaal uit, Black Mesa is na acht lange jaren nog twee dagen verwijderd van release. De Half-Life fan remake Black Mesa is goedgekeurd door Valve op hun nieuwe Steam Greenlight platform. En daarmee komt het eerste half-life avontuur binnen handbereik voor een hele nieuwe generatie die zich niet meer wil branden aan de antieke pixelbrei van het origineel.

Black Mesa is een moeizame bevalling gebleken. In de acht lange jaren voorafgaand aan de release op 14 september, is de game berucht geworden om zijn vertragingen. Gewapend met de nieuwe Source engine ging een team van veertig vrijwilligers aan de slag met een ambitieus project dat onmiddelijk de aandacht trok. Van de game industrie, journalisten, community en zelfs van Valve zelf. Toch, omdat met het verschrijden van de jaren het er de schijn van kreeg dat er meer tijd verloren ging in het vallen dan in het opstaan, groeide de argwaan. In de laatste jaren sloeg het cynisme toe en sleepten ze dubieuze awards binnen zoals de Vaporware of the Year 2009 en 2010 van Wired Magazine.

Nou heeft iedereen natuurlijk de deceptie van de lang vertraagde Duke Nukem nog vers in het achterhoofd, dus misschien is het maar beter dat ons bikinimodel nog even in de kleren blijft. Maar kijk zelf en concludeer dat de trailer er wel waanzinnig goed uit ziet. Met de wens als vader van de gedachte prikken we onze ‘i want to believe’-poster dan ook driftig aan de muur in afwachting van het resultaat.

Black Mesa hoort bij de eerste groep van tien games waaraan Valve zijn zege heeft gegeven middels het nieuw opgezette Steam Greenlight. Op dit nieuwe platform kunnen ontwikkelaars hun game ter keuring voorleggen aan Valve om opgenomen te worden in de catalogus. Belangrijk is dat ook de community een luide stem heeft om te laten horen waar zij hun steun voor uit willen spreken. Deze weegt zwaar mee in het oordeel dat Valve zal vormen over de verschillende kandidaten. Over de huidige selectie zegt Valve het volgende op haar blog:

“De Steam community heeft zich massaal geschaard om deze titels heen en heeft zo bijgedragen aan de overduidelijke keus voor deze ontwikkelaars. Sinds de lancering van Greenlight zijn er honderden titels aan ons en de community voorgelegd. We verwachten dan ook in de toekomst aan meer games het groene licht toe te kennen en ze op te nemen in ons aanbod op Steam.”

Het Steam Greenlight kende een wat rommelige start met een massale toezending van games die copyrights schonden of soms niet eens serieus bedoeld waren. Valve heeft sindsdien geprobeerd de plooien glad te strijken door Steam gebruikers met valse inzendingen te verbannen van het project en een financiele drempel op te werpen van honderd dollar voor een inzending. Het opgehaalde geld met deze noodzakelijke drempel wordt overgemaakt aan de liefdadigheids instelling Child’s Play.

We hebben Black Mesa even in het zonnetje gezet met dit bericht, maar we kunnen je alleen maar op het hart drukken zelf te gaan kijken welke andere titels ook gaan verschijnen. Want ook op de lijst staan Half-Life horror mod Cry of Fear, de exporation game Dream, free-to-play shooter Heroes & Generals, RPG Kenshi, Half-Life 2 zombie mod No More Room in Hell, sci-fi survival horror Routine, RPG Towns, sandbox survival titel Project Zomboid en point-and-click puzzle game McPixel. Sommigen van deze titels kennen ook een enthousiaste fanschare en/of een bijzondere ontstaansgeschiedenis.

Valve heeft zo een ambitieuze stap gemaakt een nieuw 21ste eeuws businessmodel op te zetten waar ontwikkelaars en community beiden een vinger in de pap hebben. De afstand tussen de industrie en de gebruikers lijkt vaak vervreemdend groot en het valt Valve te prijzen dat ze een win-win situatie voor iedereen willen creëeren. De tijd zal leren of Valve’s Greenlight de boeken in zal gaan als een ‘grappig experiment’ of werkelijk nieuw terrein aanboort in een grillige markt. Laat ons ook vooral jouw ervaringen of speculaties horen over Steam Greenlight en de eerste reeks titels, we zijn benieuwd.

De ontwikkelaars van de huidige selectie kunnen hun geluk in ieder geval niet op, en op de site van Black Mesa wordt in spanning afgeteld naar de release met de veelzeggende woorden,

They’re waiting for you Gordon…Half-Life fan remake Black Mesa is goedgekeurd door Valve

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch